μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το Περιγιάλι είναι από τις συνοικίες της πόλης, στις οποίες η Άνοιξη καταφθάνει με ιδιαίτερα όμορφο τρόπο. Τα τσιμέντα είναι λιγότερα, οι πολυκατοικίες ελάχιστες. Η φύση επικρατεί.

Καθώς λοιπόν μπαίνει η Άνοιξη και στο Περιγιάλι, είναι μια καλή ευκαιρία ο Δήμος Καβάλας να απομακρύνει όλα αυτά τα σαράβαλα που φαίνονται στην φωτογραφία. Διαλυμένα αυτοκίνητα, το ένα δίπλα στο άλλο. Βρίσκονται πολύ κοντά στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» και στο διπλανό πολυκατάστημα.

=============================================================

Το απόγευμα της Τρίτης το Επιμελητήριο διοργάνωσε μία ακόμη εκδήλωση για τις δυνατότητες που παρέχει στον κόσμο της αγοράς ο περιβόητος «Εξωδικαστικός Μηχανισμός». Ο ίδιος φορέας, με την ευκαιρία της έκθεσης KavalaExpo 2017, πραγματοποίησε το Φθινόπωρο στο Εκθεσιακό εκδήλωση με το ίδιο θέμα.

 

Τότε ο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός» είχε απομυθοποιηθεί. Ο ομιλητής είχε εξηγήσει αναλυτικά (κι είχε προβλέψει ταυτόχρονα) γιατί o «Εξωδικαστικός Μηχανισμός» δεν χρησιμοποιείται και δε θα χρησιμοποιηθεί απ’ όσους χρωστούν. Σημειώνουμε ότι το μέτρο υπόσχεται ακόμη και «κούρεμα» χρέους.

 

Πρώτη παρατήρηση. Το Επιμελητήριο Καβάλας πρέπει να αποφασίσει. Είναι με αυτούς (τους πολλούς) που δεν πιστεύουν στη διαδικασία του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού» ή είναι με τους λιγότερους που τη διαφημίζουν;

 

Επειδή στο Επιμελητήριο δεν είναι κουτοί, οφείλουν να απορρίπτουν προτάσεις ιδιωτών που διαφημίζουν τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό» για δικό τους όφελος. Απ’ την άλλη, δεν είναι το ίδιο αυτό που έγινε προχθές με την εκδήλωση της προσεχούς Τρίτης. Ομιλητής αυτήν την φορά ένας κυβερνητικός παράγοντας. Ο γενικός γραμματέας του ιδιωτικού χρέους.

 

Τα Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα, οι Εμπορικοί Σύλλογοι κτλ πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους για μια πραγματική ευκαιρία ρύθμισης και «κουρέματος» χρεών. Η διαδικασία που αντίθετα μας προβάλλουν δεν έχει τις προϋποθέσεις. Είναι χάσιμο χρόνου να μαθαίνεις για το περιεχόμενο της.

 

Στην εκδήλωση της Τρίτης παρίστατο κάποιοι ελάχιστοι άνθρωποι. Στελέχη τραπεζών (για ευνόητους λόγους), δικηγόροι και λογιστές. Αν κάποιοι πήγαν για να κάνουν κριτική (αφού πέρασαν κι αυτή τη φορά το μαρτύριο της «ενημέρωσης»), έκαναν καλά. Μήπως όμως πήγαν για να δημιουργήσουν ένα ακροατήριο, μια ψεύτικη εικόνα σύμφωνα με την οποία όλα βαίνουν καλώς και με τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό» ακόμη καλύτερα;

 

Ο φορέας που ονομάζεται Επιμελητήριο Καβάλας έχει την ικανότητα, έχει την εμπειρία. Έχει την πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην αγορά. Οφείλει να «φιλτράρει» τις προτάσεις που του γίνονται, να «κόβει» όσους σε γενικές γραμμές παρουσιάζουν τα φύκια ως μεταξωτές κορδέλες. Η αγορά στα οικονομικά «τρώει» μπόλικο δούλεμα από την Κυβέρνηση. Αυτό είναι υπέρ αρκετό. Κάθε τι επιπλέον, μάλλον κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

 

Ταυτόχρονα το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία πρέπει να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν την ιστορία του καταστήματος της κ. Μαρίας Τσουρή. Να βγάλουν σε φωτοτυπίες το κείμενο της, ώστε να το μοιράζουν εκεί που πρέπει. Πρώτος παραλήπτης του κειμένου ο καλεσμένος της ερχόμενης Τρίτης. Έτσι ώστε να δει τι συμβαίνει στην αγορά. Εκεί που υπάρχουν μόνο λουκέτα, καμιά πραγματική ευκαιρία λογικού και βολικού για τους μικρομεσαίους συμβιβασμού.

 

Θα διατυπώσουμε παράπονα και προς τον Υπουργό των Εσωτερικών. Δίνει παντού (και καλά κάνει) χρήματα για να αντιμετωπιστούν προβλήματα λειψυδρίας. Ένα σωρό Δήμοι καιρό τώρα ανακοινώνεται ότι ενισχύονται. Σε καμιά ανακοίνωση δεν είδαμε Δήμο του Νομού. Δηλαδή ο Νομός Καβάλας έχει επάρκεια υδάτων; Διότι εμείς ισχυριζόμαστε το αντίθετο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Ζυγού.

 

Ξύπνησαν ένα πρωί τόσο οι πόλεις όσο και οι Δήμαρχοι των πόλεων κι όλα είχαν αλλάξει. Το πρωί εκείνο οι παιδικές χαρές χαρακτηρίστηκαν όλες ακατάλληλες. «Φορτώθηκε» στους Δήμους η υποχρέωση να τις διορθώσουν, μα αυτοί ξαφνιασμένοι όπως ήταν τοποθέτησαν ταμπέλες για την ακαταλληλότητα τους.

 

Αμέσως μετά οι διοικήσεις των Δήμων έβαλαν κάτω όλα τα δεδομένα της υπόθεσης. Μέτρησαν τις απαγορευμένες παιδικές χαρές, υπολόγισαν τη δαπάνη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων κτλ. Στον Δήμο Καβάλας επιλέχθηκαν 6, που ανακαινίστηκαν σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους περίπου. Ακόμη 6 θα ανακαινιστούν φέτος. Οι παιδικές χαρές στο Δήμο Καβάλας υπολογίζονται στις 90. Με αυτούς τους ρυθμούς όλοι καταλαβαίνουν πόσο θα πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση.

 

Παρεμβαίνει λοιπόν το υπουργείο και μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» (αλήθεια, τι έγινε με το «Φιλόδημος Ι»; Χαμπάρι δεν πήραμε πότε υλοποιήθηκε), ενισχύει τους Δήμους με χρήματα που θα διαθέσουν υποχρεωτικά για την ανακαίνιση των παιδικών χαρών. Όσο καλή κι αν είναι η πρόθεση του Υπουργείου, μιλάμε για ποσά «ψίχουλα». Κατά συνέπεια θα περιμένουμε χρόνια ακόμη μέχρι να ξαναγίνει λειτουργική κι η τελευταία παιδική χαρά στην Καβάλα, στη Θάσο, στο Παγγαίο και στο Νέστο.

 

Νέες διαμαρτυρίες πολιτών, πελατών της ΔΕΗ. Πλήρωσαν το λογαριασμό τους στο κατάστημα της Δημοτικής Αγοράς αλλά στους επόμενους λογαριασμούς που έλαβαν το ποσό δεν είχε αφαιρεθεί. Το πρόβλημα είναι ότι το κατάστημα της Δ. Αγοράς διέκοψε τη λειτουργία του. Ψάχνουν λοιπόν τον αρμόδιο για να του κάνουν τα παράπονα τους, να ζητήσουν πίσω τα χρήματα τους.

 

Ταξίδι «αστραπή» κάνει την Κυριακή στην Καβάλα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Έρχεται το απόγευμα στην πόλη μας, εγκαινιάζει το γραφείο της οργάνωσης στην Ομόνοια κι αναχωρεί μάλλον για Θεσσαλονίκη. Όπως λένε στελέχη του ΛΑΟΣ Καβάλας, η πτήση προς Καβάλα δεν βολεύει κι ο πρόεδρος θα μας έρθει μέσω Αλεξανδρούπολης!

 

«Τα γκρουπ που θα χορέψουν φέτος στο Cosmopolis είναι καταπληκτικά» είπε χθες η Δήμαρχος. «Όλα είναι ένα κι ένα» συμπλήρωσε. Η διοργάνωση πάει πολύ καλά κι αυτό που μένει να μάθουμε είναι τα συναυλιακά γεγονότα. Προς το παρόν ετοιμάζονται.

 

Στην Καβάλα είναι πολύ πιθανό να γίνει μια από τις επόμενες γενικές συνελεύσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Το Επιμελητήριο Καβάλας ζήτησε τη διοργάνωση, με πολλές πιθανότητες το αίτημα να γίνει δεκτό. Η συνέλευση προγραμματίζεται κάπου ανάμεσα στον Μάη και τον Ιούνη.

 

Η γνωστή στο Νομό Καβάλας ομάδα «Βία Stop» ήταν στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες. Οι εκπρόσωποι της έλαβαν μέρος στη διαβούλευση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Πρόσφατα πολύ καλά λόγια για την ομάδα είχε πει, σε επίσκεψη της στην Καβάλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

 

Σε τρεις διαφορετικούς χώρους της Δημοτικής Καπναποθήκης πρόκειται να λειτουργήσει από αύριο η έκθεση του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας. Και με αυτήν την έκθεση ο μεγάλο χώρος της καπναποθήκης γίνεται λειτουργικός. Αυτά είναι καλά νέα, μέχρι την πλήρη αξιοποίηση του ακινήτου.

 

Δικαίωση για τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη η επιλογή του για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης. Μεγάλη η γκάμα των αρμοδιοτήτων του. Στο χέρι του είναι. Κι όπως διαβάζουμε στη χθεσινή του δήλωση, φαίνεται αποφασισμένος να τα καταφέρει. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και πολλά χιλιόμετρα. Ως αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης θα πρέπει να ταξιδέψει πολύ (στην ΑΜΘ) για να την βρει. Να την υποστηρίξει, να την αναδείξει.

 

Πρέπει επίσης να παραδεχθούμε ότι ο Χρήστος Μέτιος την προσέχει την Καβάλα όσο κανείς άλλος Περιφερειάρχης. Δεν είναι μόνο οι αποφάσεις του για τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, είναι και πολλά άλλα. Δεν κάνει λάθος. Πράττει σωστά.

 

Η ιστοσελίδα reader.gr αφιερώνει στην Καβάλα αρκετό χώρο της. Με προσεγμένο κείμενο και ιδιαίτερα όμορφες φωτογραφίες. Μια ακόμη ενέργεια που στόχο έχει την τουριστική προβολή εντός των συνόρων. Χρειάζεται κι αυτή.

 

Στην έκθεση της Μόσχας η πρόεδρος της Δημωφέλεια κ. Αναστασία Ιωσηφίδου συναντήθηκε με την Υπουργό Τουρισμού. Σχετικές φωτογραφίες αναρτήθηκαν ήδη. Μεγαλύτερη αξία και δέσμευση της Υπουργού προς την Καβάλα, θα έχει επίσκεψη της στην πόλη μας. Οι πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους της πόλης στις διάφορες εκθέσεις του εξωτερικού, δεν υποκαθιστούν την υποχρέωση της κ. Κουντουρά επιτέλους να μας επισκεφθεί.

==============================================================

Συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας

Συνεδρίασε κανονικά χθες το απόγευμα το τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόσκληση, χθες όχι μόνο υπήρξε απαρτία αλλά ήταν αυξημένη. Συζητήθηκε το θέμα της ενοικίασης αίθουσας εκδηλώσεων από το Δήμο. Πάρθηκε η πρώτη απόφαση, η οποία αφορά την εκ νέου ενοικίαση της αίθουσας του πρώην κινηματογράφου Όσκαρ. Τώρα ίδιες αποφάσεις πρέπει να πάρουν κι άλλα συμβούλια έως την τελική. Αυτή όλα δείχνουν ότι θα παρθεί την προσεχή Δευτέρα. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά θα «τρέξει» η διαγωνιστική διαδικασία. Αν υπολογίσουμε τη γραφειοκρατία, τότε μάλλον δε θα προλάβει ως το Καλοκαίρι να χρησιμοποιηθεί το Όσκαρ. Μπορεί να νοικιαστεί αλλά το Καλοκαίρι οι εκδηλώσεις γίνονται έξω. Ραντεβού στο Όσκαρ (το αργότερο) το Φθινόπωρο.

 

Διαβάστε επίσης