• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε μια εποχή που η διαδικασία του εμβολιασμού πάσχει στη Θάσο, κατά γενική ομολογία εξελίσσεται πολύ αργά, ο υποψήφιος δήμαρχος Θάσου κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης έδωσε το καλό παράδειγμα. Όχι μόνο εμβολιάστηκε αλλά φωτογραφήθηκε και δημοσιοποίησε τη διαδικασία. Μήπως και με αυτόν τον τρόπο πείσει πατριώτες του να κάνουν το ίδιο. Μακάρι. Τα νούμερα των εμβολιασμών στη Θάσο είναι απογοητευτικά αν και τα κρούσματα δεν αστειεύονται. Διπλό με λίγα λόγια το κακό στο νησί.

 


 

Να που η Εγνατία Οδός ΑΕ και τα έργα της στην πεσμένη γέφυρα υπάρχουν. Είναι μια «ζωντανά». Το αντιληφθήκαμε χθες με τη νέα τους αυτοψία. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, μας συμβούλεψε εκπρόσωπος της Εγνατίας. Μόνο που εμείς βρισκόμαστε σε μια ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Ήμαστε ανυπόμονοι. Βιαζόμαστε.

 

Η υπομονή υπήρξε τόσο καιρό και εξαντλήθηκε. Θα συνεχιστεί εκ των πραγμάτων αφού οι ρυθμοί στα βασικά έργα που ακόμη …. ωριμάζουν παραμένουν απελπιστικά αργοί. Άρα θέλουμε δε θέλουμε, που δεν θέλουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό που μας ζητούν. Υπομονή. Ευτυχώς οι εργασίες στο νέο τοιχίο του παλιού Νοσοκομείου προχωρούν γρήγορα και το βασικό πρόβλημα τον επόμενο μήνα θα λυθεί. Έστω προσωρινά.

 

Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ελβετία φέρονται να αποφάσισαν επένδυση στην περιοχή του Νομού Καβάλας, στον τουριστικό τομέα. Αναζητούν για να αγοράσουν παραθαλάσσια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων, στην οποία θέλουν να κτίσουν ξενοδοχείο.

 

Εκ μέρους του παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ο κ. Ιωάννης Πατρόπουλος απευθύνεται –  εμμέσως πλην σαφώς- στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ειδικότερα στην ΠΕ Καβάλας. Αφορμή η διαδικασία για την οικονομική στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων τοπικών συλλόγων: « Η απορία μου είναι τι ανάλογος προγραμματισμός υπάρχει για τις ομάδες που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που υπάρχουν στον Νομό και ποιο συγκεκριμένα τις ομάδες διάσωσης που παρέχουν βοήθεια σε έκτακτες ανάγκες όπου μέσα σε ένα χρόνο πανδημίας δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε το παρόν στα συμβάντα που καλούμαστε να βοηθήσουμε όπου και όταν υπάρχει ανάγκη στον νομό (δασικές πυρκαγιές, έρευνες αγνοουμένων από στεριά και θάλασσα, παροχή και εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών κτλ)όπου μέσα στο έτος 2020 έως και σήμερα δεν είναι λίγα. Αναμένουμε νεότερα».

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου (πρόσφατη και ομόφωνη) για την ενίσχυση με 5.000 ευρώ του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Η ενίσχυση αυτή γίνεται τακτικά και καλώς αφού ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να έχει μια μικρή έστω οικονομική δυνατότητα, ένα ταμείο σε ικανοποιητική κατάσταση. Πολύ περισσότερο τώρα, σε συνθήκες πανδημίας, που οι εισφορές (συνδρομές) των μελών του δεν είναι συχνές.

 

Πρέπει να αναφερθεί μιας και έχει τη σημασία του. Την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα την περασμένη Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, συναντήθηκαν στην Κομοτηνή ο Δήμαρχος Καβάλας με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Ο κ. Μουριάδης ζήτησε μία ακόμη φορά ένταξη στο ΕΣΠΑ και χρηματοδότηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμνασίου Λυκείου Κρηνίδων. Ο κ. Μέτιος μία ακόμη φορά υποσχέθηκε ότι αυτό θα γίνει.

 

Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου συνεχίζουν να ξεχωρίζουν για τη συμμετοχή τους στα ράπιντ τεστ, κάθε φορά που αυτά γίνονται στην ίδια περιοχή. Προχθές Δευτέρα προσήλθαν 209 και έκαναν την εξέταση. Νούμερο τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής. 200 άνθρωποι σε ράπιντ τεστ δεν προσήλθαν ούτε κι όταν η διαδικασία έγινε στην πόλη της Καβάλας!

 

Συμπολίτης διαμαρτύρεται επειδή στο όχημα του βεβαιώθηκε παράβαση από τη Δημοτική Αστυνομία. Εντύπωση προκαλεί ο ισχυρισμός του, σύμφωνα με τον οποίο το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας του είπε ότι «…. δεν σφυρίζουμε (προειδοποιητικά) λόγω κορωνοϊού»! Είναι δυνατόν να του έκαναν αυτήν την ενημέρωση;

 

 


 

Τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Καβάλας το 2019

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το (τυπικό) θέμα έκθεσης και ισολογισμού- αποτελεσμάτων χρήσης Δήμου Καβάλας έτους 2019. Διάστημα στο οποίο διοίκησε και η κ. Τσανάκα και ο κ. Μουριάδης. Αυτός είναι ο λόγος που στην ψηφοφορία υπήρξαν διαφοροποιήσεις και επιφυλάξεις, εγκριτικές ψήφοι κτλ. Σύμφωνα με το πρακτικό της ίδιας απόφασης που χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η ψηφοφορία είχε και σχόλια. Αναδημοσιεύουμε τα κυριότερα μέρη της: «Η κ. Τσανάκα ως επικεφαλής και εκπρόσωπος της παράταξής της δήλωσε, «είμαι πάρα πολύ υπερήφανη που παρέδωσα ένα Δήμο σε πάρα πολύ καλή οικονομική κατάσταση, είμαστε θετικοί». Ο κ. Παπαδόπουλος Χ. δήλωσε, «είμαστε αρνητικοί με τον ισολογισμό του 2019 διότι ήμασταν αρνητικοί και με τον προϋπολογισμό του». Ο κ. Παππάς Ε., ως επικεφαλής και εκπρόσωπος της παράταξής του δήλωσε, «ο ισολογισμός είναι μία λογιστική πράξη που πρέπει να γίνει για να κλείσει μία χρονιά, είμαστε θετικοί». Ο κ. Ποτόλιας δήλωσε, «τα στοιχεία του ισολογισμού δείχνουν ότι όποια διοίκηση έρθει στο Δήμο είναι χειρότερη από τους άλλους, όχι γιατί είναι κακοί άνθρωποι αλλά επειδή ακολουθούν την ίδια πολιτική. Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση», θα αγωνιζόμαστε να έρχονται τα χρήματα από τη κεντρική διοίκηση και θα αγωνιζόμαστε υπέρ των εργαζομένων. Επειδή εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε με αυτή σας την πολιτική είμαστε αρνητικοί». Ο κ. Κουνάκος δήλωσε, «πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες πρέπει να δούμε τι περιμένουν οι δημότες από εμάς. Πρέπει να συνεργαστούμε για να πάμε μπροστά και να δούμε τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, δηλώνω παρών». Ο κ. Προμούσας ψήφισε ναι. Ο κ. Δράκος δήλωσε, «αυτός ο ισολογισμός και η έκθεση της Διοίκησης συντάχθηκε όπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια. Για όλη αυτή την εικονικότητα στον ισολογισμό δηλώνω παρών». Ο κ. Μαυρίδης λαμβάνοντας το λόγο δήλωσε, « κ. Πρόεδρε είμαι θετικός επί του θέματος διότι την εποχή εκείνη ήμουν μέλος της τότε διοίκησης».

 

Διαμαρτυρία συμπολίτη που δεν εξυπηρετείται

Λάβαμε διαμαρτυρία από συμπολίτη, ο οποίος όπως ισχυρίζεται δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στο πρώην ΙΚΑ Καβάλας. Ένα οργισμένο κείμενο που σε γενικές γραμμές αναδημοσιεύουμε. Ανυπόγραφο αν και στην Πρωινή στάλθηκε με υπογραφή. Η αναδημοσίευση του κειμένου γίνεται όχι επειδή έτσι είναι τα πράγματα (ευχόμαστε να μην ισχύουν όσα περιγράφει) αλλά επειδή οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να γνωρίζουν τι πιστεύουν κάποιοι από τους πολίτες για τη λειτουργία των υπηρεσιών σε συνθήκες πανδημίας: «Καλημέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε ιδέα τι επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες τώρα την περίοδο της πανδημίας. Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα, δεν απαντάει κανείς, τα κατεβάζουνε και δεν εξυπηρετείται το κοινό καθώς έχουν κλειστές τις πόρτες όπως για παράδειγμα στο πρώην ΙΚΑ Καβάλας όπου για να εξυπηρετηθείς για θέματα ασφάλισης ενσήμων κτλ μπορείς μόνο τηλεφωνικώς. Αν είσαι άτομο με αναπηρία δεν το λαμβάνουν υπόψη και γενικά δεν λειτουργεί τίποτα. Δεν έχετε ακούσει παράπονα από άλλους; Αυτοί οι άνθρωποι είναι υπάλληλοι του δημοσίου, πληρώνονται από εμάς και δεν εργάζονται. Έχουν κλειδωμένες τις πόρτες και ενώ λόγω του ότι δεν δέχονται κόσμο θα έπρεπε να είναι πιο εξυπηρετικοί από το τηλέφωνο, αυτοί είναι εξαφανισμένοι. Ποιος τους ελέγχει; Τι κάνουν όλες αυτές τις ώρες μέσα στα γραφεία κλειδωμένοι; Ποια είναι η δουλειά τους; Ρε παιδιά κάντε κάτι, δημοσιογράφοι είστε. Τα πράγματα είναι τραγικά, είμαστε στον αυτόματο πιλότο. Ταρακουνήστε τους ,έχουμε πέσει σε λήθαργο. Πληρώνονται και μας δουλεύουν και υπάρχουν σοβαρά θέματα για τον κάθε πολίτη που παλεύει μόνος του».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης