• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Γιάννης Πανούσης είναι πρώην Υπουργός, πρώην βουλευτής και πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Το όνομα του ακούγεται ως ο πιθανός συνδετικός κρίκος της Κεντροαριστεράς στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Λένε ότι υπό τον κ. Πανούση θα μπορούσαν να ενωθούν στην Περιφέρεια μας οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις.

Είναι λόγια του κόσμου; Πρόκειται για υπερβολές ή για ένα σενάριο που έχει βάση; Θα το ξέρουμε σε λίγο. Πάντως αν προχωρήσει του Πανούση τότε ο Φ. Καραλίδης χάνει τη λεγόμενη ηγεσία, μαζί με την πρωτοβουλία κινήσεων.  Υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, η περίπτωση Πανούση μπορεί να είναι μια πρόταση προς τη σωστή κατεύθυνση και τίποτα παραπάνω.

 

Στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης δόθηκε έμφαση στη συμμετοχή συλλογικοτήτων στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για να αλλάξει η όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Ανακοινώθηκαν σύλλογοι, σωματεία κτλ. Τόσο από την Καβάλα όσο και από τον πρώην Δήμο Φιλίππων.

Χθες που ήρθε η ώρα της δράσης, ραντεβού στα χωράφια έδωσαν με τον ΤΑΡ δύο τρεις άνθρωποι μόνο. Ο Θέμης Καλπακίδης, ο Μανώλης Κελαϊδάκης, ο Παναγιώτης Αρσονιάδης. Αμέσως αντιληφθήκαμε ότι το πρόβλημα είναι το γνωστό. Η συμμετοχή στην προσπάθεια πολλών είναι συμμετοχή μόνο στα λόγια. Είναι κάτι που δυστυχώς το συναντήσαμε (τηρουμένων των αναλογιών) και στην διαμαρτυρία της Πρωτομαγιάς.

 

============================================================

Πληροφορίες από το Δήμο Παγγαίου αναφέρουν ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης επέβαλε ποινή αργίας ενός μήνα στον πρώην δήμαρχο Βασίλη Ξουλόγη. Ο κ. Ξουλόγης φέρεται να προσέφυγε κατά της ποινής στο ΣτΕ, όπως έκανε σε δύο ακόμη ίδιες περιπτώσεις. Αυτή η πειθαρχική ποινή της Αποκεντρωμένης αφορά μηχάνημα (γκρέϊντερ) που φέρεται να είχε χαθεί από το Δήμο. Πάντως οι συγκεκριμένες ποινές δεν έχουν σχέση με το ποινικό μέρος των υποθέσεων, στις οποίες ο πρώην Δήμαρχος μπορεί και να έχει αθωωθεί.

 

Κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης Ινδοί τουρίστες; Αυτό ισχυρίζεται συμπολίτης. Τους φωτογράφησε και μας έστειλε τη σχετική φωτογραφία. Αν είναι όντως Ινδοί τότε πρέπει να ερευνηθεί αν η άφιξη τους στην Καβάλα έχει σχέση με τις γνωστές ενέργειες τουριστικής προβολής της Δημωφέλεια.

 

Η κοινή έκθεση ζωγραφικής Καβαλιωτών και Δραμινών ζωγράφων εγκαινιάζεται το Σάββατο (αύριο) στην γειτονική πόλη. Ο Δήμαρχος της Δράμας έδωσε σχετική συνέντευξη τύπου, επιμένοντας στη καλλιτεχνική συνεργασία των δύο πόλεων. Λογικά στην τελετή των εγκαινίων αύριο θα βρίσκεται η Δήμαρχος. Η οποία χθες ήταν για λόγους της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ενώ την Τρίτη ήταν στην Αλεξανδρούπολη για τη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ.

 

Στην Αλβανία βρίσκονταν όλη την εβδομάδα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης. Μία ακόμη αποστολή στο εξωτερικό με την Βουλή. Ο κ. Μορφίδης επιστρέφει στην Ελλάδα και στην Καβάλα αύριο το πρωί.

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΥΑΚ. Υποτίθεται ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν έγινε ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση με το προσωπικό του ηλεκτρομηχανολογικού τμήματος. Ακούμε ότι αντί τα πράγματα να βελτιωθούν, έγιναν χειρότερα.

 

Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης «πολιόρκησαν» τον Χρήστο Πριονίδη, ζητώντας του δηλώσεις και συνέντευξη. Η απάντηση του πολυσυζητημένου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Παγγαίου ήταν παντού αρνητική. Από τη δήλωση συγνώμης και μετά ο κ. Πριονίδης δεν είπε πουθενά τίποτα.

 

Καταλαβαίνουμε παρά ταύτα ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ (συμπεριλαμβανομένου και του τοπικού) το ζήτημα δεν έληξε. Προχθές που έγινε εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, συζητούσαν (ελάχιστα πριν αρχίσει η εκδήλωση) το συγκεκριμένο θέμα και τίποτα άλλο. Προβληματισμένος και απογοητευμένος ααπό τις αρχικές δηλώσεις Πριονίδη εμφανίζεται ο γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Θόδωρος Μπόνος.

 

Δεν υπάρχουν νεότερα από τη συνένωση του ΤΕΙ ΑΜ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Η συμφωνία ισχύει κι όλοι περιμένουν τον Υπουργό. Ο κ. Γαβρόγλου αργεί να συναντήσει όσους συμφώνησαν, αυτό θα γίνει (σε πανηγυρική εκδήλωση) μόλις τελειώσουν οι διαδικασίες που έχουν σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Κάθε μέρα υπάρχουν διαμαρτυρίες για την προβληματική λειτουργία του φωτισμού των οδών. Στην οδό Θεσσαλονίκης δύο βράδια τα φώτα δεν ανάβουν καθόλου. Προχθές ενώ δεν είχε νυχτώσει, λειτουργούσαν κανονικά τα φώτα στην Τενέδου (μπροστά από το δημοτικό μέγαρο). Ο κόσμος νομίζει ότι πρόκειται για σφάλμα των δημοτικών υπηρεσιών. Δεν είναι έτσι. Το λάθος (που δεν διορθώνεται) είναι αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ.

 

Συμπολίτης έλεγε χθες ότι τα καλαθάκια στο πεζοδρόμιο μπροστά από την ΛΑΦ Καβάλας (στρατιωτική λέσχη) είχαν να αδειάσουν δύο μέρες. Στις φωτογραφίες του τα είδαμε να ξεχειλίζουν από σκουπίδια. Ευτυχώς λίγη ώρα μετά το πρόβλημα λύθηκε.

 

Στη διάρκεια της επίσκεψης του ευρωβουλευτή Ζαριανόπουλου στους πρόσφυγες, ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Βασίλης Καταπόδης αναρωτήθηκε τι κάνει ο Δήμος Καβάλας για αυτούς. «Θα φέρει το Cosmopolis στη δομή;» ρώτησε ο κ. Καταπόδης. Έμοιαζε να καταθέτει πρόταση επέκτασης του συγκεκριμένου φεστιβάλ και στο στρατόπεδο.

 

Εκεί όπου κάποιοι δουλεύουν και κόβουν χόρτα. Δεν είναι ο Στρατός. Πρόκειται για δημοτικές ενέργειες μιας και στο στρατόπεδο έρχεται η ώρα να πραγματοποιηθούν συναυλίες. Οι οποίες φέτος εντάσσονται στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ των Φιλίππων.

 

Για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Ζαριανόπουλος είπε με νόημα: «Όπως το πάνε (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ) οι εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα». Την ίδια άποψη έχουν και καταθέτουν και πολλοί άλλοι. Εκπρόσωποι διαφόρων κομμάτων.

 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάϊ και στον δημοσιογράφο Άλκη Χατζή μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μεταξύ άλλων είπε για τη συμφωνία με τα Σκόπια: «Με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, εκχωρήσαμε και όνομα, και εθνότητα, και γλώσσα. Η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008, αλλά και καμία άλλη κυβέρνηση πριν από αυτήν, δεν είχε δεχθεί να υποχωρήσει και να δώσει στην άλλη πλευρά “μακεδονική εθνότητα” και “μακεδονική γλώσσα”. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Ακόμα και αν εξασφαλίζαμε το ιδανικό όνομα για τα δικά μας συμφέροντα, αν εκχωρούσαμε, παρά ταύτα, “μακεδονική εθνότητα” και “μακεδονική γλώσσα”, τότε θα ικανοποιούσαμε τις αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπιανών και θα κάναμε επομένως “μια τρύπα στο νερό”».

 

================================================================

Αφιέρωμα στην εταιρία Μισσιριάν

 

Η ιστοσελίδα mikrometoxos.gr παρουσίασε χθες εκτενές αφιέρωμα στην εταιρία Μισσιριάν, με αφορμή τα οικονομικά της στοιχεία το διάστημα Ιούλιος 2016-Ιούνιος 2017. Από το αφιέρωμα αντιγράφουμε τα ακόλουθα:

Αύξηση πωλήσεων και ενισχυμένη κερδοφορία δημοσιοποίησε για την οικονομική χρήση Ιουλίου 2016-Ιουνίου 2017 η ιστορική εταιρεία επεξεργασίας καπνών σε φύλλα Μισσιριάν.  Η επιχείρηση επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη γειτονική π.Γ.Δ.Μ., μέσω θυγατρικής. Προσφάτως ίδρυσε και ελέγχει πλήρως την εταιρεία Missirian DOEL, με αρχικό κεφάλαιο 0,20 εκατ. ευρώ και αντικείμενο την αγορά, επεξεργασία και εμπορία τοπικών καπνών. Έκανε τα πρώτα της βήματα στην ελληνική αγορά το 1922, οπότε δημιούργησε μονάδα συγκέντρωσης, επεξεργασίας και εμπορίας καπνών στην Καβάλα. Πολλά χρόνια νωρίτερα, η οικογένεια των ιδρυτών της είχε αρχίσει να ασχολείται με την εμπορία καπνών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με γραφεία στις Βρυξέλλες και από το 1905 μονάδα επεξεργασίας στη Βουλγαρία.

Απέκτησε την τρέχουσα νομική της υπόσταση, ως Α.Ε. με έδρα στον νομό Καβάλας, στο ύψος του 9ου χλμ. της Ενικής Οδού Καβάλας-Δράμας, στην περιοχή Αμυγδαλεώνας, όπου βρίσκονται η έδρα και οι εγκαταστάσεις της, τον Μάρτιο του 1972. Από το 2004 ελέγχει την εταιρεία επεξεργασίας καπνών Missirian Bulgaria στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας, κατέχοντας το 51% των μετοχών της, ενώ το 1998 είχε ιδρύσει αντίστοιχη εταιρεία στην Αρμενία. Το 1996 κατασκεύασε εργοστάσιο επεξεργασίας καπνών στον Ζυγό Αμυγδαλεώνα της Καβάλας, το οποίο ανανέωσε πλήρως το 2005.

Επεξεργάζεται καπνά ανατολικού τύπου και διαθέτει τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού κατά κύριο λόγο σε μεγάλες, αλλά και σε μικρότερες καπνοβιομηχανίες του εξωτερικού. Στη διεθνή αγορά διαθέτει περί το 95% της παραγωγής της. Σταθεροί εξαγωγικοί προορισμοί των προϊόντων της είναι η Αίγυπτος, η Βρετανία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, το Μαρόκο, η Νότιος Κορέα, η Βραζιλία, η Γαλλία κτλ Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Καβάλας. Η Μισσιριάν έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ν. Δ. Τζούμα, αντιπρόεδρο τον Ευριπ. Α. Χρηστίδη και οικονομικό διευθυντή τον Αντ. Τριανταφυλλίδη. Το 88% των μετοχών της ανήκει στην αλλοδαπή εταιρεία χαρτοφυλακίου συμμετοχών Sotemi Holdings, ιδιοκτησίας του Ρόμπερτ Μισσιριάν, ενώ το υπόλοιπο 12% ανήκει στην Αννα Τζούμα.

 

 

Διαβάστε επίσης