μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε ένα διάλειμμα της απασχόλησης και της εργασίας τους χθες, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης συζητά θέματα της πόλης με τον κεντρικό Λιμενάρχη κ. Θανάση Βρύζα. Συζήτηση που ξεκινά από τη λειτουργία της αγοράς και φθάνει ως την προσέλκυση καταναλωτών από τη Θάσο. Στα πρόσωπα τους και παρά τη μάσκα, διακρίνεται η αισιοδοξία τους. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε, είναι σα να μας λένε.

 

Δεν είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει στην αγορά. Σε όλη την αγορά. Αυτό το διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να δοθούν σωστές πληροφορίες στους καταναλωτές όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τις «μεγάλες» αλήθεια; Ισχύουν τα ίδια; Η απάντηση είναι αρνητική. Π.χ. χθες το πρωί καταναλωτές πήγαν στο Jumbo στον Αμυγδαλεώνα. Με φόρα και χωρίς να φανταστούν τι τους περίμενε, έσπρωξαν στην πόρτα για να μπουν στο κατάστημα. Δεν τα κατάφεραν. Έπρεπε εκείνη την ώρα να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν ραντεβού. Το έκαναν. Μόνο που για να εξυπηρετηθούν με το ραντεβού τους έμαθαν ότι έπρεπε να περιμένουν περίπου 30 λεπτά! Τι έκαναν; Έφυγαν. Ποιος έχει χρόνο 30 λεπτά για να περιμένει; Πολύ περισσότερο όταν δεν πρόκειται για κάτι επείγον αλλά για ψώνια; (Όπως διαβάζουμε αυτή η διαδικασία είναι ο λόγος που παρόμοιες μεγάλες επιχειρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργούσαν, δεν λειτουργούν ούτε από χθες).

 


 

Στη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης στο ραδιόφωνο της Πρωινής, ο κ. Μουριάδης ρωτήθηκε και για το υπό ολοκλήρωση έργο του τοιχίου μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. Η απάντηση του μετέθεσε την αμφιδρόμηση της οδού για μετά το Πάσχα. Απ’ ότι καταλάβαμε, αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή του τοιχίου (κάτι που δεν αργεί) θα πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα στην ίδια περιοχή. Βασικότερο η κατασκευή του νέου πεζοδρομίου. Θα προλάβουν όλα αυτά να τελειώσουν ως το Πάσχα; Χθες ο κ. Δήμαρχος απάντησε εμμέσως αρνητικά. Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε να έκανε λάθος στο χρονοδιάγραμμα. Ως το Πάσχα άλλωστε μεσολαβούν τρεις ακόμη εβδομάδες.

 

Το Νοσοκομείο Καβάλας υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 200 με 220 εμβόλια την ημέρα. Πλέον τα έχει σίγουρα αλλά παραπάνω δεν φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν. Αυτό θα επιδιωχθεί στο προσεχές μέλλον, ίσως εντός του μήνα, με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Και με περισσότερα εμβόλια και ραντεβού.

 

Χθες η κίνηση ήταν πάλι αυξημένη. Εμβολιάζονταν συχνότερα με Pfizer, λιγότερο συχνά με Astrazeneca. Χθες έκαναν εμβόλιο στον κορωνοϊό και υγειονομικοί. Κάποιοι από αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν στην ώρα τους. Επίσης χθες το πρωί αρκετοί συμπολίτες προσήλθαν στο Νοσοκομείο για να κάνουν το γνωστό μοριακό τεστ στην πάντα χρήσιμη κινητή ιατρική μονάδα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Όλα αυτά είναι μια καθημερινότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος. Μια καθημερινότητα που έχει τα καλά της, τους εμβολιασμούς, και τα άσχημα της. Τους ανθρώπους που κάνουν μοριακό τεστ αφού είναι πιθανό να είναι θετικοί στη νόσο.

 

Την εποχή που η Ενεργειακή Αιγαίου ζήτησε την οικονομική στήριξη από το κράτος, όταν ενημέρωνε για τις ανάγκες της αυτούς που έπρεπε, είχε στο πλευρό της και τους τοπικούς φορείς και τους εργαζόμενους. Υπήρξε μια ενότητα, μια κοινή προσπάθεια για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Κι όταν επιτέλους το αίτημα έγινε δεκτό, τότε προέκυψαν κάποια πρώτα πισωγυρίσματα. Κάπως έτσι δεν πρέπει να υπολογίσουμε την ανακοίνωση, την προηγούμενη εβδομάδα, της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου;

 

Σύμφωνα με ανάρτηση από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, χθες έλαβε απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο. Αφορούσε προηγούμενη ερώτηση της για τη λειτουργία του κόμβου της Εξοχής. Κατά την κ. Ελευθεριάδου χθες το Υπουργείο της απάντησε ότι ο κόμβος της Εξοχής θα λειτουργήσει τον Φεβρουάριο…! Του 2021. Μετά από αυτό σχολιάζει: «Φαίνεται, έχουν ανακαλύψει την χρονομηχανή στην Κυβέρνηση και δεν μας το λένε».

 

Και ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας προετοιμάζεται για το προσεχές Καλοκαίρι, που άπαντες ελπίζουν να είναι όπως πολλά προηγούμενα. Καλύτερο του Καλοκαιριού του 2020. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού ορίστηκαν 7 θέσεις άσκησης στάσιμου υπαίθριου εμπορίου. Όλες στη χερσαία ζώνη του κεντρικού λιμανιού. Αυτές είναι οι 6 καθιερωμένες (πώληση καλαμποκιών ξηρών καρπών κτλ) και η καινούργια. Της καντίνας στο λιμάνι κάτω από τον φάρο της Παναγίας.

 

Η ιδιωτική και κρατική τηλεόραση δεν ξεχνά την Καβάλα, την Θάσο και την περιοχή μας γενικότερα. Κατόπιν τούτου η ΕΤ3 και η εκπομπή «Άξονες Ανάπτυξης» παρουσιάζει το προσεχές Σάββατο το μεσημέρι ένα αφιέρωμα στο ερευνητικό έργο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Θα προβάλλει το εργαστήριο «Ήφαιστος». Για αυτό μίλησαν στην εκπομπή και οι κύριοι Μπαντέκας, Μητρόπουλος.

 

Την περασμένη Παρασκευή στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha μεταδόθηκε βίντεο διάρκειας 2 λεπτών από τις προετοιμασίες των επαγγελματιών της Θάσου. Οι διάφορες δηλώσεις έβγαζαν μια αισιοδοξία αλλά και μια αγωνία. Προβλήθηκαν εικόνες από την έντονη οικοδομική δραστηριότητα αφού πάλι στη Θάσο κτίζονται νέα καταλύματα. Στο ίδιο ρεπορτάζ μίλησε η περιφερειακή σύμβουλος Θάσου κ. Πολυμέρου. Σε αντίθεση όσων αναφέρει στα πρόσφατα δελτία τύπου της, στον Alpha μίλησε για σχεδόν βέβαιες αφίξεις Ολλανδών και Γερμανών τουριστών. Κι αμέσως μετά – τον μήνα Μάη- και Άγγλων.

 

Όχι, την Κυριακή (προχθές) δεν λειτουργούσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Οι χώροι της και δη η γνωστή αίθουσα εκδηλώσεων, ήταν ανοιχτή αλλά ως σημείο ψηφοφορίας. Εκεί ψήφισαν οι Βούλγαροι που διαμένουν στην περιοχή. Κάτι που δεν έγινε πρώτη φορά, γίνεται συνεχώς στις εθνικές εκλογές της γειτονικής χώρας. Έγινε και προχθές. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Καβάλα υπάρχει ακόμη και σύλλογος των Βουλγάρων που ζουν και εργάζονται στο Νομό μας.

 

Πλέον ο ΕΟΔΥ πηγαίνει παντού. Έχει τη δυνατότητα να είναι παντού στην Ελλάδα, να κάνει πολλά rapid τεστ κάθε μέρα. Σε πόλεις. Σε μικρά και μεγάλα χωριά. Σήμερα και αύριο υλοποιείται επιτέλους κάτι που ήταν ζητούμενο το προηγούμενο διάστημα. Τεστ σε μια από τις πλατείες της Καβάλας. Άραγε θα πάει ο κόσμος; Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι αισιόδοξα. Ακόμη και χθες, στα τεστ στις Κρηνίδες, πήγαν μόνο 40 άνθρωποι! Ας μην ξεχνάμε ότι από το Φθινόπωρο οι φορείς της Καβάλας υπόσχονταν μια τέτοια διαδικασία, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Δεν έγινε τότε, γίνεται τώρα.

 

Η περίοδος που διανύουμε είναι ξεχωριστή αλλά κι η διαδικασία της τηλεδιάσκεψης το ίδιο. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας στηρίζει τη δράση του και στη νέα τεχνολογία. Για χθες ανακοίνωσε ότι έγινε το εξής: «Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση ομάδας ασκούμενων φοιτητριών κοινωνικής εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την κοινωνική λειτουργό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας. Οι φοιτήτριες κοινωνικής εργασίας αρχικά ενημερώθηκαν για το Πανελλήνιο Υποστηρικτικό Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων,τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τις γυναίκες θύματα βίας και κοινωνικών διακρίσεων. Στο δεύτερο μέρος της ενημέρωσης η κοινωνική λειτουργός εστίασε στον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ειδικότητας του κοινωνικού λειτουργού, στη συμμετοχή του στην διεπιστημονική ομάδα της δομής και στη συμβολή του στην ολιστική στήριξη των γυναικών που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο».

 

 

Διαβάστε επίσης