• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προχθές Τετάρτη η θάλασσα ξέβρασε στην θαλάσσια περιοχή των Σφαγείων μια νεκρή και αρκετά μεγάλη θαλάσσια χελώνα (φωτογραφία). Ενημερώθηκε ο Δήμος Καβάλας και το Λιμεναρχείο που επιλήφθηκαν, ως συνήθως, του περιστατικού. Ήταν το πρώτο στην Καβάλα για την περίοδο της Άνοιξης.

 


 

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Παγγαίου, εκπαιδευτικός, Ανέστης Τσαβδαρίδης σχεδόν διαμαρτύρεται για την επικοινωνιακή τακτική της διοίκησης του Δήμου Παγγαίου. Εννοεί και τις συχνές αναρτήσεις της στο διαδίκτυο. Οι οποίες υποστηρίζει ότι δημιουργούν μια άλλη, μια εικονική πραγματικότητα. Προς ενίσχυση του ισχυρισμού του επικαλείται την περιοχή της κατοικίας του. Στη Δ.Ε. Ελευθερών δεν εκτελείται, γράφει ο κ. Τσαβδαρίδης, κανένα απολύτως έργο.

 

Το σκεπτικό και η κριτική του είναι μια ωραία αφορμή. Μια πρώτης τάξεως αφορμή για συζήτηση αφού αυτά που επισημαίνει να ισχύουν (και τον ενοχλούν) είναι τα ίδια σε πολλούς ακόμη Δήμους. Κοντινούς του και πιο μακρινούς. Η προβολή, η δημοσιότητα και οι διαδοχικές αναρτήσεις είναι «όπλο» της εποχής. Το χρησιμοποιεί η διοίκηση, το εκμεταλλεύεται και η αντιπολίτευση. Κι όποιος αντέξει!

 

Γιατί ξαφνιάζεται; Κυρίως, γιατί τον ενοχλεί αυτός ο καινούργιος μα ισχυρός κανόνας; Ακόμη και η παράταξη από την οποία προέρχεται κάνει το ίδιο. Τηρουμένων βέβαια των αναλογιών. Όλοι οι ασχολούμενοι με τα κοινά προβάλλονται και αυτοπροβάλλονται με τον συγκεκριμένο εύκολο και άμεσο τρόπο. Στην Καβάλα, όπως γράφαμε τις προάλλες, υπάρχει η δημοτική παράταξη του κ. Μάκη Παπαδόπουλου που όχι μόνο αναρτά τη δραστηριότητα της αλλά πληρώνει κιόλας. Για να την προωθεί εκεί που θεωρεί ότι πρέπει.

 

Όλα αυτά αλλάζουν το τοπίο. Σημαντικά. Όλα αυτά ισχύουν παντού. Ίσως και στην περίπτωση του δημοτικού συμβούλου που δυσφορεί, αντιδρά και περίπου διαμαρτύρεται. Κάθε άνθρωπος, κάθε αιρετός μπαίνει στο ίδιο γήπεδο. Ξεχωρίζει την αλήθεια του κι αρχίζει να την προβάλλει μανιωδώς και επιμόνως. Σαφώς και υπάρχουν όρια. Τα ξεπερνούν πολλοί και διάφοροι. Συχνότερα η διοίκηση, πιο σπάνια η αντιπολίτευση.

 

Έμπειρος περί του διαδικτύου ο κ. Τσαβδαρίδης, γρήγορα θα αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει. Αρκεί να διαθέσει λίγο παραπάνω χρόνο απ’ ότι συνήθως. Αρκεί να «σερφάρει» εκεί που πρέπει. Θα βρεθεί μπροστά σε μια πραγματικότητα όπου φυσικά υπάρχουν αντίπαλοι και διαφωνούντες, βασικά υπάρχουν κι ένα σωρό «συμπαίκτες». Που κάθε μέρα μετέχουν σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα αναρτήσει τα περισσότερα και τα πιο ενδιαφέροντα.

 

Αλήθεια, όλα αυτά διαβάζονται; Τα προτιμά ο κόσμος κι οι ψηφοφόροι; Τα δέχεται όπως τα διαβάζει ή τα ελέγχει ταυτόχρονα; Θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι αναρτήσεις περνούν από τα κατάλληλα φίλτρα μιας και ο κάθε αναγνώστης μπορεί να δίνει αυτήν την εντύπωση αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν «τρώει κουτόχορτο». Πάσης φύσεως. Τόσο των διοικήσεων όσο και των αντιπολιτεύσεων.

 

Μια άλλη αφορμή επίκαιρης συζήτησης είναι η είδηση για την πώληση της ιστορικής οικονομικής εφημερίδας «Ναυτεμπορική» στον επιχειρηματία Μελισσανίδη. Την ίδια εφημερίδα (ιστοσελίδα κτλ) διεκδίκησε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Του … ντέρμπι επικράτησε ο κ. Μελισσανίδης. Κατόπιν τούτου έπεσε κι αυτό το «κάστρο». Πέρασε στα χέρια του επιχειρηματικού κόσμου.

 

Κάποτε οι Κ. Καραμανλής- Θ. Ρουσόπουλος επεδίωξαν να ξεχωρίσουν τα μέσα ενημέρωσης από τους λοιπούς επιχειρηματίες. Προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά τους δεύτερους από τα μέσα. Δεν κατάφεραν πολλά πράγμα. Εν τω μεταξύ έγινε -και συνεχίζεται- στην Ελλάδα ότι ισχύει σε όλον τον κόσμο. Ο πετυχημένος επιχειρηματίας είναι αυτός που ελέγχει και μέσα ενημέρωσης. Προς άμυνα του, προς ισχυροποίηση της θέσεως του. Παλιά υπήρχαν άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης. Ιδιοκτήτες συνήθως ενός ή και περισσότερων. Σήμερα υπάρχουν επιχειρηματίες που εκτός από καράβια, εργοστάσια κτλ έχουν και καμιά δεκαριά εφημερίδες. Τηλεοπτικούς σταθμούς κτλ. Η δημοκρατία δικαιώνεται, κι η ελευθεροτυπία το ίδιο…

 

Εξ αιτίας της πανδημίας και του συνεχιζόμενου γνωστού υγειονομικού προβλήματος, οι επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων στην Καβάλα μειώθηκαν αισθητά. Η χθεσινή, του Υφυπουργού Παιδείας, μπορεί και να ήταν η πρώτη του έτους. Απλά πράγματα από έναν απλό άνθρωπο. Έναν επιστήμονα που δύσκολα τον υπολογίζεις ως εκπρόσωπο του πολιτικού κόσμου. Ο κ. Συρίγος (Υφυπουργός Παιδείας) έμοιαζε περισσότερο με ακαδημαϊκό και λιγότερο με Υφυπουργό.

 

Απέφευγε όσο μπορούσε τη δημοσιότητα. Αν ήταν στο χέρι του, δεν θα έκανε καμία απολύτως δήλωση. Καμία εμφάνιση, καμία φωτογραφία. Κι όταν οι δημοσιογράφοι επέμεναν, τους κάλεσε να τους μιλήσει λίγα μόνο λεπτά. Ελάχιστα πράγματα και τίποτα συγκεκριμένο.

 

Από χιούμορ τα πάει μια χαρά κι από ευγένεια το ίδιο. Τελικά η επίσκεψη του χθες στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας θα αποδειχθεί χρήσιμη μιας και ο κ. Συρίγος εκτός όλων των άλλων, φαίνονταν ιδιαίτερα ειλικρινής. Θα μας μιλήσετε και για τα self test, τον προκάλεσαν οι δημοσιογράφοι. Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα, τους είπε ορθά κοφτά μιας και η αρμοδιότητα του είναι άλλη.

 

Τα κομπλιμέντα του κ. Νάσου Μητρόπουλου προς τον Υφυπουργό συνεχή. Σε κάποια στιγμή της συζήτησης του είπε ότι στη θέση που κάθονταν είχε καθίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Που στη συνέχεια έγινε Πρωθυπουργός» κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος. Κι αντί άλλης αντίδρασης ο κ. Συρίγος προτίμησε να σιωπήσει. Ίσως γιατί για τον ίδιο δεν υπάρχει κανένας τέτοιος στόχος. Ούτε καν απλό όνειρο.

 

Αναρτήθηκαν χθες στη Διαύγεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης οι δύο απορριπτικές της αποφάσεις επί ισάριθμων προσφυγών για το θέμα των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Καβάλας. Απορρίπτονται, όπως ήδη ήταν γνωστό, οι προσφυγές των Μουριάδη- Σταυρίδη και Κώστα Κουνάκου. Οι δύο αποφάσεις αναφέρουν ότι η σχετική ψηφοφορία επί της πρότασης της αντιπολίτευσης έγινε σωστά. Με σωστό αποτέλεσμα.

 

Αυτό σημαίνει ότι οριστικά για φέτος ισχύουν τα ανταποδοτικά τέλη που πρότεινε η αντιπολίτευση, η δε σχετική ψηφοφορία (για την οποία είχε δεχθεί κριτική ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πεφάνης) έγινε με τον ορθό τρόπο. Γνωρίζοντας την εξέλιξη ο Δήμος Καβάλας εδώ και τουλάχιστον 15 μέρες,  είχε αρχίσει να προετοιμάζεται ώστε το τρέχον έτος να εφαρμοστούν τα ανταποδοτικά τέλη που με τις μειώσεις που περιλαμβάνουν επαναφέρουν τις χρεώσεις των πολιτών στα επίπεδα του 2019.

 

Χθες δεν υπήρξε ανακοίνωση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Δευτέρα 19 Απριλίου ή (το νωρίτερο) την Πέμπτη 15 Απριλίου.

 

Ανάρτηση του Αντώνη Κούφαλη, αφορά και τον αδελφό του Κωνσταντίνο, με θετικά σχόλια για τον πρόσφατο εμβολιασμό τους στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ: «Πρώτη δόση εμβολίου σε μια χλιαρή, πανέμορφη Καβάλα. Εμβολιαστήκαμε με διαφορά 5 ημερών στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο, το πρώην ΙΚΑ της οδού Φ. Εταιρίας. Τι διαπιστώσαμε: Ένα σύστημα που δουλεύει με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού! ‘Όλα άψογα, χαλαρά, με ευγένεια και φροντίδα. Γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί στην είσοδο. Το κράτος Πρόνοιας δείχνει ότι θέλει και μπορεί. ΕΥΓΕ. Τι ακούσαμε: τέρατα και σημεία, από τους αναμένοντες τον εμβολιασμό. Από τη γυναίκα ενός που μεταλλάχτηκε σε…μαϊμού και σκαρφαλώνει στο πολύφωτο μέχρι κάποιον που τον κυνηγούν να τον σκοτώσουν !!! Απίστευτοι νεοέλληνες! Τι ανακαλύψαμε: έναν υπέροχο γιατρό τον κ. Χρήστο Χατζόπουλο να εμψυχώνει τον πολίτη. Θα το ξαναπούμε. Δηλώστε συμμέτοχη και πάρτε τη σειρά σας. Είναι ώρα να αναπνεύσουμε».

 

Και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση. Απόδειξη η παρακάτω είδηση, προερχόμενη από την ΕΡΤ Ορεστιάδας: «Κατά πλειοψηφία, με την ψήφο και των 17 συμβούλων των παρατάξεων μειοψηφίας, εγκρίθηκε στην τελευταία, δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας το ψήφισμα διαμαρτυρίας που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Είναι στο Χέρι μας», Σάκης Παπανδρέου, κατά του νέου εκλογικού νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Με το ψήφισμα εκφράζεται η διαφωνία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και καλείται η κυβέρνηση να το αποσύρει και να το φέρει σε διαβούλευση ξανά, όταν θα συνεδριάζουν δια ζώσης τα δημοτικά συμβούλια, ώστε να συζητηθούν τα σημεία που προκαλούν προβληματισμό και να κατατεθούν προτάσεις. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της παράταξης του δημάρχου Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης