• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά από 36 χρόνια εργασίας στο Διοικητήριο και τη Διεύθυνση Υγείας, ο Δημήτρης Χίζαρης πήρε πρόσφατα την απόφαση του κι έτσι και τη σταθερή πορεία προς την αποχώρηση μέσω συνταξιοδότησης. Στη συγκεκριμένη  υπηρεσία διετέλεσε επόπτης υγείας, διευθυντής και εσχάτως τμηματάρχης. Ακούμε ότι υπάρχουν σχέδια για το επόμενο και εκτός δημοσίου διάστημα. Θα μας τα πει ο ίδιος όταν έρθει η ώρα. Και καλός πολίτης, που λένε. Ο κ. Χίζαρης είναι στην αρχή της σχετικής διαδικασίας. Προς το παρόν κατέθεσε την πρώτη δήλωση παραίτησης.

 


 

Μπορεί η ώρα της δράσης να μην ήρθε ακόμη, είναι βέβαιο ότι έρχεται. Το επόμενο διάστημα κάποιων αρκετών μηνών θα τα δούμε στην πράξη τα πρώτα έργα υποδομής στο Περιγιάλι. Θα είναι διάνοιξη δρόμων αλλά και έργα για το δίκτυο της ύδρευσης. Ενόψει αυτών των εξελίξεων ο Δήμος Καβάλας έκανε χθες μια πρώτη ενημέρωση σε οικοπεδούχους που πρέπει να αποχωρίσουν από τμήματα των ιδιοκτησιών τους. Ώστε να ανοιχτούν οι δρόμοι που υπάρχουν στο σχέδιο. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη αλλά ταυτόχρονα είναι «μονόδρομος». Ακόμη κι αν οι ιδιοκτήτες, ή κάποιοι από αυτούς, προσφύγουν δικαστικά θα καταφέρουν μόνο να καθυστερήσουν το αυτονόητο και αναπόφευκτο.

 

Ο Δήμος Καβάλας ξέρουμε ότι έχει σε μεγάλη προτεραιότητα το δρόμο πίσω από το πρώην στρατόπεδο, το «Ασημακοπούλου». Χθες λοιπόν απευθύνθηκε σε οικοπεδούχους της περιοχής περίπου από το σούπερ μάρκετ Lidl μέχρι το «Ανθή Καραγιάννη». Όσο πιο ευγενικά γίνονταν τους ειδοποίησε να ετοιμάζονται να αποχωρίσουν για να γίνει δρόμος. Εκεί που χρειάζεται.

 

Καλά που υπάρχουν τα κάγκελα των πεζοδρομίων. Δύο τροχαία ατυχήματα χθες και προχθές δεν είχαν χειρότερη εξέλιξη αφού τα αυτοκίνητα σταμάτησαν στα κάγκελα. Ένα στα Σφαγεία κι ένα δεύτερο στην Περιμετρική. Σημασία τώρα έχει ο Δήμος Καβάλας να επανέλθει και να διορθώσει οριστικά τα κάγκελα, επαναφέροντας τα στην προηγούμενη τους κατάσταση. Στην περίπτωση του ατυχήματος των Σφαγείων, προσωρινά μπήκαν ξύλινα κάγκελα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να είναι κάτι όντως προσωρινό.

 

Τελειώνει εντός των ημερών η κατασκευή του τοιχίου μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. Αμέσως μετά ξεκινά η κατασκευή του απαραίτητου πεζοδρομίου, στη «ρίζα» του τοιχίου. Ώστε το υφιστάμενο να καταργηθεί. Με αυτά και με αυτά ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία σίγουρα μετά το Πάσχα. Λέγεται (ή εκτιμούν οι αρμόδιοι) λίγο πριν τον Ιούνιο.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ήταν σε τηλεδιάσκεψη σχετική με το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του κόμματος. Μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους έκατσαν αρκετά τοπικά στελέχη και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος. Τέτοιες τηλεδιασκέψεις θα γίνονται συχνά όπως φαίνεται εξ αιτίας της διαβούλευσης σε όλους τους τομείς του προγράμματος που η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει.

 

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του κ. Δημήτρη Ρέμμου, διοικητή της Δομής φιλοξενίας προσφύγων στο «Ασημακοπούλου», το περίφημο γραφείο ασύλου μένει στην Αλεξανδρούπολη και δεν έρχεται στην Καβάλα. Η υπόσχεση του Υπουργού Μηταράκη άλλαξε. Σιγά να μην δεν άλλαζε. Ποτέ η Θράκη δεν είχε απώλεια υπηρεσίας υπέρ της Ανατολικής Μακεδονίας. Κι ενώ οι της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας δεν θέλουν να φιλοξενούν πρόσφυγες, θέλουν με πάθος να λειτουργεί κοντά τους το γραφείο ασύλου. Δεν μπορεί, κάποιος σοβαρός λόγος θα υπάρχει.

 

Ο κ. Δημήτρης Ρέμμος έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια να περιοριστεί και να ελεγχθεί ο κορωνοϊός μεταξύ των φιλοξενούμενων στη Δομή. Η προσπάθεια του γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες αλλά είναι φιλότιμη και κυρίως σοβαρή. Πιθανότερο είναι το θέμα να λήξει αφού κάνει το γνωστό του «κύκλο». 14 ή λίγο περισσότερων ημερών. Προς την ίδια κατεύθυνση βοηθά η Ελληνική Αστυνομία αλλά και το προσωπικό των ΜΚΟ.

 

Απίστευτο για την εποχή που διανύουμε. Κι όμως αληθινό. Εντός των ημερών κυκλοφορεί μια νέα τοπική εφημερίδα, εβδομαδιαία. Είναι η δεύτερη στην περίοδο της πανδημίας. Έχει προηγηθεί επίσης εβδομαδιαία νέα εφημερίδα με έδρα τη Θάσο. Τέτοιες πράξεις σε τόσο δύσκολες εποχές είναι – κατά κάποιο τρόπο- και ηρωικές!

 

Στη Βουλή, στη συνεδρίαση της ολομέλειας, ήταν το απόγευμα της Δευτέρας (προχθές) ο Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Απάντησε σε ερώτηση του κ. Τσίπρα. Όχι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του γνωστού ξαδέλφου του. Του κ. Γιώργου Τσίπρα. Για μας (και τους περισσότερους πολίτες) το θέμα της ερώτησης δεν φαίνεται να ήταν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Για τον κ. Τσίπρα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν. Εξ αυτού του λόγου κατέθεσε την ερώτηση.

 

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα συζητείται στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου. Ρωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης για το δάνειο που θα λάβει η Ενεργειακή Αιγαίου. Με την ευκαιρία θα θιγεί και το θέμα της πρότασης εθελούσιας εξόδου. Η κ. Ελευθεριάδου συνεχίζει να είναι άκρως επιφυλακτική ως προς το δάνειο κι έτσι συνεχίζει να μας ξαφνιάζει στο θέμα. Διότι άλλο πράγμα το δάνειο κι άλλο πράγμα η πρόταση εθελούσιας εξόδου.

 

Εμβολιάστηκε χθες ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριάκος Σταυρίδης. Εμβόλιο στο Νοσοκομείο έκανε και ο συμπολίτης δικηγόρος κ. Λάκης Καγκαϊδής. Η ανάρτηση του οποίου είχε αισιοδοξία μαζί με θετικό σχολιασμό της διαδικασίας στην οποία συμμετείχε: «Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων στην Ελλάδα αποφάνθηκε ότι πρέπει να γίνει το εμβόλιο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το ίδιο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης. Πήγα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Εκεί υπεύθυνος των εμβολιαστικών τμημάτων ήταν ο γιατρός και φίλος μου Γιάννης Καρατζιωτης. Πρώην Νομάρχης Καβάλας, του οποίου υπήρξα Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Και έκανα το εμβόλιο… Τόσο απλά».

 

Το νέο είναι τόσο καλό που πραγματικά δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Οι μαθητές των Λυκείων του Νομού Καβάλας έκαναν μαζικά τα γνωστά self test και δεν υπήρξε κανένα θετικό περιστατικό. Ταυτόχρονα και κάθε μέρα το απόγευμα, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει καινούργια κρούσματα τόσο στην Καβάλα όσο και στη Θάσο. Φαίνεται ότι όλα αυτά τα νέα περιστατικά δεν αφορούν παιδιά και δη μαθητές Λυκείων. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αν συγκρίνουμε τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ με το αποτέλεσμα των self test.

 

Για τα τουριστικά θέματα και του Ν. Καβάλας είναι σημαντικό νέο η πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με τον επικεφαλής του Ομίλου Μουζενίδη. Ο γιος Μουζενίδης, λίγες μέρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, συνάντησε τον Υπουργό στην Αθήνα.

 

Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι συζητήθηκε (χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις) η διαδικασία αφίξεων στην Ελλάδα τουριστών από τη Ρωσία. Προς το παρόν το πλαίσιο για αυτές τις αφίξεις δεν είναι συγκεκριμένο. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό το διάστημα, μέσω συζητήσεων, προκύπτουν προτάσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις των αφίξεων Ρώσων στην Ελλάδα. Και στο Ν. Καβάλας. Όσο πιο γρήγορα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις, τόσο το καλύτερο.

 

Καταλαβαίνουμε επίσης ότι η συνάντηση Θεοχάρη- Μουζενίδη έγινε και εν όψει του ταξιδιού του Υπουργού στη Μόσχα. Από σήμερα: «Σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους κρατικών και ιδιωτικών φορέων από τον κλάδο του τουρισμού στη Ρωσία θα έχει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κατά την επίσκεψή του, στη Μόσχα. Το ταξίδι του κ. Θεοχάρη στη ρωσική πρωτεύουσα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδείας του σε τουριστικές αγορές υψηλού ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό, ενόψει του επικείμενου ανοίγματος για το 2021. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει ο κ. Θεοχάρης στη Μόσχα έχει ως εξής:Το απόγευμα της Τετάρτης, 14/04, ο υπουργός Τουρισμού θα παραστεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS, στο πλαίσιο του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας.Την επόμενη ημέρα, 15/04, ο κ. Θεοχάρης θα έχει επίσημες συναντήσεις με την Zarina Doguzova, επικεφαλής του Federal Agency for Tourism (Rostourism), και τον υφυπουργό Μεταφορών Dmitriy Zverev. Κοινό αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις συναντήσεις είναι θέματα που αφορούν στον τουρισμό, στους κανόνες και στα πρωτόκολλα για το άνοιγμα της αγοράς και των συνόρων, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης