μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρώην ΤΕΙ Καβάλας, νυν ΔΙΠΑΕ Καβάλας, είναι στην επικαιρότητα αυτήν την περίοδο. Λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε φοιτητές του. Γίνεται ταυτόχρονα γνωστό το ότι εντός του ιδρύματος άγνωστοι αφήνουν ότι δεν τους είναι απαραίτητο. Οι δύο σχετικές φωτογραφίες δείχνουν μέσα στο ΔΙΠΑΕ μπάζα και παλιά έπιπλα. Διάφορα σκουπίδια.

Όπως είναι γνωστό φύλαξη δεν υπάρχει. Η κεντρική πύλη είναι συνεχώς ανοιχτή. Τα βράδια λοιπόν μπαίνουν στο ίδρυμα φορτηγά ή και ημίφορτηγα. Επιλέγουν μια ερημική περιοχή. Εκεί που δεν κυκλοφορεί άνθρωπος ακόμη και το πρωί! Κι εκεί εγκαταλείπουν κάποια από αυτά που φαίνονται στις δύο φωτογραφίες. Κάπως έτσι σχηματίζονται «βουνά» από μπάζα και σκουπίδια. «Βουνά» που κάθε μέρα … ψηλώνουν. Ακόμη κι αν το ΔΙΠΑΕ απομακρύνει αυτά τα ενοχλητικά, άχρηστα αντικείμενα είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα ξαναγίνει το ίδιο. Άρα το πρόβλημα για να λυθεί οριστικά, χρειάζεται μεγάλη επίπονή κι ακριβή προσπάθεια.

 


 

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι πια πολύ συγκεκριμένος. Στηρίζεται, όπως όλα δείχνουν, μόνο στις δικές της αποφάσεις και ελάχιστα στις οδηγίες- συμβουλές των ειδικών. Η Πολιτεία ακούει την κοινωνία και δη τους εκπροσώπους της οικονομίας. Αμέσως μετά το Πάσχα «ανοίγει» σχεδόν τα πάντα με όρους και προϋποθέσεις. Φυσιολογικές, απλές και Καλοκαιρινές προϋποθέσεις.

 

Καταλαβαίνουμε ότι αυτό που ήταν να γίνει, έγινε. Τελειώνει. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η διακοπή λειτουργίας, τα sms και πολλά άλλα. Αμέσως μετά το Πάσχα θα πορευτούμε παρέα με κρούσματα- ασθενείς- ΜΕΘ και θύματα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Άλλη αναβολή δεν μπορεί να δοθεί. Αυτή η τακτική στηρίζει και την ελληνική οικονομία και τα έσοδα του κράτους. Που επιτέλους πρέπει να υπάρξουν όπως παλιά.

 

Η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί όλο το Καλοκαίρι αλλά και τους πρώτους μήνες του Φθινόπωρου. Εν τω μεταξύ θα έχει προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός κι όλα, αργά ή γρήγορα, θα έχουν βελτιωθεί. Φυσικά και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγάλο ρίσκο αλλά άπαντες κουράστηκαν. Κι έτσι από τον Μάη και μετά θα πρέπει να ξεκουραστούν ζώντας κάτι πιο φυσιολογικό. Πιο κανονικό.

 

Προκειμένου οι επικείμενες αλλαγές να γίνουν έγκαιρα γνωστές, ο Πρωθυπουργός θα τις ανακοινώσει όπως επιβάλλεται. Με ένα τηλεοπτικό μήνυμα τύπου διαγγέλματος. Κατά συνέπεια: Κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή. Λίγες ακόμη μέρες. Τα μέτρα θα λήξουν πριν λήξει το πρόβλημα. Τα μέτρα θα αποσυρθούν επειδή το πρόβλημα ΘΑ λήξει το επόμενο διάστημα. Κι ας ελπίσουμε αυτό το θεωρητικό σενάριο να γίνει πράξη. Αλλιώς… καήκαμε!

 

Συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Με τηλεδιάσκεψη. Το κυριότερο θέμα της συνεδρίασης είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας (Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη- Αμφίπολη- Καβάλα). Το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδοτεί κι όπως φαίνεται θα γνωμοδοτήσει θετικά. Όσο καθοριστική κι αν θα είναι η γνωμοδότηση του. Που μάλλον δεν θα είναι καθοριστική.

 

Στις 6 σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει , σε συνέχεια από τη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Χθες το πρωί ο πρόεδρος Κώστας Πεφάνης δήλωσε ότι το αίτημα της Ενεργειακής γίνεται δεκτό. Θα λάβει μέρος με εκπρόσωπο ή εκπροσώπους της στη σημερινή συζήτηση του θέματος των Πετρελαίων.

 

«Ανέβηκε» στο διαδίκτυο video που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Καβάλας. Εκτός από τις ευχές για καλό Πάσχα, υπάρχει μήνυμα στους καταναλωτές προκειμένου να στηρίξουν την Καβαλιώτικη αγορά. Με δεδομένη την απαγόρευση των μετακινήσεων από Νομό σε Νομό, αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει. Σχεδόν αναπόφευκτο.

 

Με μεγάλη χαρά οι Θάσιοι υποδέχθηκαν προχθές Τρίτη Ρουμάνους επισκέπτες. Τηλεοπτικό συνεργείο από την γειτονική μας χώρα. Τους εξυπηρέτησαν, τους βοήθησαν στη δουλειά τους. Η οποία θα προβάλλει τη Θάσο. Εκτός από πλάνα του νησιού, το συνεργείο έκανε και συνεντεύξεις.

 

Ορισμένα χρήσιμα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τα κρούσματα κορωνοϊού στο χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας και στο νησί της Θάσου. Η Θάσος παρουσιάζει κάθε μέρα κρούσματα, από τις 12 Απριλίου έως και προχθές 20 Απριλίου. Ο υπόλοιπος Νομός Καβάλας έχει ένα σαφώς μεγαλύτερο σερί καθημερινών κρουσμάτων. Που άρχισε από τις 8 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται κάθε μέρα. Σημειώστε ότι το προηγούμενο σερί καθημερινών κρουσμάτων του Νομού Καβάλας είναι 110 συνεχόμενες μέρες. Από το τέλος Οκτώβρη του 2020 έως και την 30η Ιανουαρίου. Δύο φορές, στις 31 Γενάρη 2021 και στις 7 Φεβρουαρίου 2021 ο Ν. Καβάλας δεν είχε κανένα κρούσμα (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ).

 

Τη δική της προσέγγιση στις πρόσφατες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες του Ν. Καβάλας κάνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. Χθες το μεσημέρι γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης ότι: «Αγρότες από την περιοχή επικοινώνησαν μαζί μου εκφράζοντας την αγωνία τους για τις άμεσες και αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Θεωρώ αυτονόητο ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Εξάλλου, η χρονιά, έτσι κι αλλιώς λόγω της πανδημικής κρίσης, είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι είτε έλαβαν απειροελάχιστη στήριξη είτε αγνοήθηκαν πλήρως από την Κυβέρνηση».

 

Ενημερωτικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα χρήσιμη και η ανάρτηση του προέδρου των κρεοπωλών κ. Κώστα Κεχαγιά: «Προς ενημερώσει στο καταναλωτικό κοινό της Καβάλας. Οι τιμές σε ταμπέλες με αμνοερίφια κάτω τον 8,5 ευρώ δεν συνάπτουν με τα κρεοπωλεία της πόλης αλλά και όλης της Ελλάδας. Θα ήθελα να παρακαλέσω ο κόσμος να είναι πολύ προσεκτικός και να μην παρασυρθεί από την τόσο χαμηλή τιμή. Προσοχή λοιπόν τι θα βάλουμε στο στομάχι τις ημέρες του Πάσχα».

 

Μια ανώνυμη καταγγελία δρομολογεί παρέμβαση της δικαιοσύνης στη ΔΕΥΑ Νέστου. Σχετική είναι η ανάρτηση του Βαγγέλη Τσομπανόπουλου: «Κατά την διενέργεια, προκαταρκτικής εξέτασης, που διέταξε η κ. Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας, καταθέσαμε τόσο εγώ όσο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΝ. Μέσω της δικηγόρου μας έγγραφες εξηγήσεις μετά την ΑΝΩΝΥΜΗ καταγγελία, που αφορούσε, την μονιμοποίηση, ενός επιστήμονα από την επιχείρηση. Να τονίσουμε ότι ο υπάλληλος αυτός εργάζεται από το 2008 ανελλιπώς, στην επιχείρηση και διαθέτει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτεί η θέση που υπηρετεί». Είναι φανερό ότι ο πρώην Δήμαρχος Νέστου τονίζει ότι η καταγγελία είναι ανώνυμη. Που να ήξερε… Σε κάποιους άλλους Δήμους, ακόμη και του Νομού, οι ανώνυμες καταγγελίες είναι μια συνηθισμένη κατάσταση.

 

Με ουσία και χιούμορ ο εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών στην Καβάλα κ. Ανδρέας Κορδύλης κάνει γνωστό ότι «Λόγω της ρευστής και πρόχειρης κατάστασης που για άλλη μια φορά επικρατεί στον κλάδο μας η Σχολή θα λειτουργήσει μετά το Πάσχα οπότε και θα έρθουμε σε επαφή για μαθήματα. Αν δεν έχει καταστραφεί ο κόσμος και αν ζούμε ακόμη βέβαια».

 

Διαβάστε επίσης