μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε αντίθεση με το συννεφιασμένο και βροχερό Σάββατο, η χθεσινή Κυριακή ήταν κάτι ευχάριστο. Κάτι Ανοιξιάτικο. Εξ αυτού του λόγου ο κόσμος βγήκε από το σπίτι, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Τηρώντας φυσικά τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Στο περιαστικό δάσος υπήρξε κίνηση. Παραπάνω από τη συνηθισμένη. Η Λέσχη Ορειβασίας, ο Φυσιολατρικός Όμιλος (φωτογραφία) και ο Σύλλογος Καταδρομέων έκαναν μια χρήσιμη βόλτα, μαζεύοντας και απομακρύνοντας σκουπίδια και άλλα άχρηστα υλικά και αντικείμενα. Και βρήκαν πολλά τέτοια (δεύτερη φωτογραφία). Χαμογελαστοί και ορεξάτοι οι εθελοντές και ενεργοί πολίτες της πόλης ανυπομονούν να «ξεφύγουν» από την κατάσταση της πανδημίας ώστε κάθε κίνηση τους έξω να μην είναι ειδική διαδικασία και είδηση. Θα περιμένουμε λίγο ακόμη, είπε ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου κ. Χαϊνάς. Πρόσθεσε ότι τον Μάη κι ανάλογα με την χαλάρωση των μέτρων, ίσως ο σύλλογος προλάβει να κάνει κάποιες από τις εκδηλώσεις του. Με κυριότερη αυτή για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του. Αλλιώς του χρόνου, πρόσθεσε.

 


 

Παρουσιάστηκε μια έκτακτη, μεγάλη ευκαιρία αλλά αυτή μάλλον χάθηκε. Ή χάνεται… Εννοούμε τη δήλωση Μηταράκη περί μεταφοράς («μετακόμισης») των προσφύγων του Ασημακοπούλου. Ο Υπουργός ζήτησε προτάσεις για νέους χώρους φιλοξενίας τους μα το Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε με … θεωρίες. Αναλύσεις και αιτήματα περί ιδανικών εξελίξεων που ωστόσο ήταν και παραμένουν μη εφικτές.

 

Η συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση τις προάλλες ξέφυγε. Ξέφυγε από τα δεδομένα που όρισε η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού της. Αν και αρχικά υπήρξε μια θετική αντίδραση, μέσω όσων αποκάλυψαν Πασχαλίδης και Δράκος, αμέσως μετά το πράγμα «στράβωσε». Κάπως έτσι οι τοπικοί φορείς (και όχι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο) ζητούν το άριστο και όχι το καλύτερο δυνατό. Σύμφωνα και με τα δεδομένα της εποχής.

 

Το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει τίποτα αφού η βάση του κειμένου του Δημοτικού Συμβουλίου ξαναφέρνει στην επικαιρότητα γνωστά προβλήματα, όσα δημιούργησε και δημιουργεί το μεταναστευτικό. Ο Υπουργός ζήτησε κάτι συγκεκριμένο. Η Καβάλα απάντησε έχοντας στο μυαλό της το σωστό. Κάποιες ωστόσο φορές ο ρεαλισμός πρέπει να υπάρχει και να επικρατεί. Στην προκειμένη περίπτωση ακόμη κι αυτοί που προσπάθησαν να είναι ρεαλιστές, στη συνέχεια δείλιασαν. Υπαναχώρησαν. Το έπραξαν με την πρώτη διαφωνία και αντίδραση. Μα δεν περίμεναν και τη διαφωνία και την αντίδραση;

 

Η πόλη της Καβάλας φιλοξένησε και φιλοξενεί 1.000 περίπου ανθρώπους που έφυγαν από τα σπίτια τους για λόγους ανωτέρας βίας. Επειδή τους φιλοξενεί σε χώρο για τον οποίο έχει άλλα σχέδια, δικαιούται να ζητά την μεταφορά τους. Σε έναν παρόμοιο χώρο για τον οποίο 1)Δεν θα υπάρχουν αναπτυξιακά πλάνα 2)Δεν θα είναι εντός κατοικημένης περιοχής.

 

Ο Υπουργός συμφώνησε στους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει «μετακόμιση». Προκάλεσε τις προτάσεις για το νέο χώρο. Λεφτά μπορεί να μην έχει για τα απαραίτητα έργα υποδομής αλλά προτάσεις ζήτησε. Κι ενώ κάποιες ξεκίνησαν το… «ταξίδι» τους για την Αθήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο επανήλθε σε απόψεις προ της μεταναστευτικής κρίσης.

 

Το … πουλάκι πέταξε κι έτσι το Ασημακοπούλου θα αδειάσει πολύ αργότερα, όταν -και αν- η συγκεκριμένη κρίση λήξει. Μέχρι τότε το πολύ πολύ να ανοίξει κάποιος από τους προβλεπόμενους στο σχέδιο πόλης δρόμους. Εντός του βασικού χώρου θα παραμένουν άνθρωποι κι έτσι η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου μετατίθεται για αργότερα. Ένας Θεός ξέρει πότε….

 

Μια άλλη αρνητική εξέλιξη για την Καβάλα είναι η ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του νέου δρόμου Δράμα- Αμφίπολη. Έπρεπε να το περιμένουμε αφού διάφορες πρόσφατες δράσεις έδειχναν που πάει το πράγμα. Οι Δραμινοί σύντομα θα έχουν έναν δρόμο άριστο στη διάθεση τους για τη σύνδεση τους με την Εγνατία και το οποιοδήποτε μεγάλο τους ταξίδι προς τα δυτικά.

 

Η Καβάλα βολεύονταν με το νέο δρόμο «Δράμα- Καβάλα» αλλά αυτός … σκοντάφτει στον Σταυρό του Αμυγδαλεώνα. Στο δάσος, για το οποίο κάποιοι ζητούν να μην κοπεί ούτε ένα πεύκο. Η έλλειψη ρεαλισμού εμφανίζεται πάλι. Πάλι ως πρόβλημα. Αφού λοιπόν δεν προσφέρουμε στους Δραμινούς ότι θέλουν, θα κινούνται (και) προς τη θάλασσα μέσω της Αμφίπολης. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Το δρομολόγιο φέρι μποτ Καβάλα- Πρίνος (και το αντίστροφο) δεν εκτελέστηκε χθες Κυριακή. Επειδή ήταν η σειρά της εταιρίας Φιλιάγκου. Αντίθετα το ίδιο δρομολόγιο έγινε κανονικά το Σάββατο, με πλοίο της εταιρίας Μητσόπουλου. Η εταιρία Φιλιάγκου όταν πρόκειται να εκτελέσει το δρομολόγιο Σάββατο ή Κυριακή, το αποφεύγει. Κάνει κανονικά τα δρομολόγια, με πλοίο της «Νικητής», τις καθημερινές.

 

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα το ένα δρομολόγιο φαίνεται ότι θα γίνεται κανονικά κι ας μην είναι επιδοτούμενο. Θα δούμε τι θα συμβεί το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Για την Κυριακή του Πάσχα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το δρομολόγιο δεν θα γίνει.

 

Σημειώνουμε ότι αρκετοί Καβαλιώτες αυτό το διάστημα ταξιδεύουν στη Θάσο για να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού στο Κέντρο Υγείας Πρίνου. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, επιλέγουν να κάνουν το ταξίδι από την Κεραμωτή. Επειδή από εκεί τα δρομολόγια είναι περισσότερα κι ως εκ τούτου και πιο βολικά.

 

Η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε την Παρασκευή άδεια για μια ακόμη πολυώροφη πολυκατοικία. Η άδεια που εκδόθηκε αναφέρει πολυκατοικία 7 ορόφων σε οικόπεδο στην οδό Υψηλάντου. Εκεί όπου πρόσφατα κατεδαφίστηκε παλιά μονοκατοικία.

 

Τη δική του πρωτοβουλία (διαφημιστική καμπάνια) υλοποιεί και ο Εμπορικός Σύλλογος προκειμένου να πείσει τους καταναλωτές να στηρίξουν τα καταστήματα των μελών του. Η σχετική αφίσα υπάρχει ήδη στο διαδίκτυο. Θα την δούμε και στις βιτρίνες των καταστημάτων. Διαβάζουμε σε αυτήν ότι στη συνολική δράση συμμετέχει στηρίζοντας την η αυτοδιοίκηση (ΠΕ Καβάλας- Δήμος Καβάλας- Δημωφέλεια) μαζί με το Επιμελητήριο.

 

Το Σαββατιάτικο ματς του ΑΟΚ με τη Βέροια προσέλκυσε το ενδιαφέρον και των αιρετών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών τοπικών παραγόντων. Στην κερκίδα του «Ανθή Καραγιάννη» ήταν ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο αντιδήμαρχος Κώστας Βακιρτζής, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Μουριάδης- Βακιρτζής ήταν μαζί ενώ μαζί είδαν την ποδοσφαιρική αναμέτρηση Μακάριος Λαζαρίδης- Ντίνος Κλειτσιώτης.

 

Συνεχίζεται η κινητικότητα στην περιοχή πίσω από την Ιχθυόσκαλα. Αδειάζει αρκετά μεγάλος ισόγειος χώρος, στον οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε disco. Απόδειξη ότι και για αυτόν κάτι καινούργιο ετοιμάζεται. Εκτός αν ως άδειος ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι πιο έτοιμος αν υπάρξει ενδιαφερόμενος. Στην Ομόνοια ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει πολύ σύντομα ένα ακόμη κατάστημα πώλησης καλλυντικών. Στο κέντρο της πόλης ετοιμάζονται κι άλλα μικρά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν αμέσως μετά το Πάσχα.

 

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου εξέδωσε μια πλήρως κατατοπιστική ανακοίνωση περί των ιερών ναών και τη λειτουργία τους τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο τέλος της ανακοίνωσης μάλιστα γίνονταν γνωστά τα μέτρα που ισχύουν. Όλα αυτά είναι σε άριστη εφαρμογή από χθες το πρωί, Κυριακή των Βαϊών. Η Μητρόπολη έκανε το καθήκον της αμέσως μόλις αποσαφηνίστηκε το τοπίο κι οι πιστοί καλούνται να κάνουν το ίδιο όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

 

Παρά το ότι βρισκόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα δεν αποκλείονται οι άμεσες εξελίξεις στο θέμα της συγκρότησης της ειδικής επιτροπής που θα βοηθά στη λειτουργία της ΥΔΟΜ Καβάλας (Πολεοδομία). Το ΤΕΕ ΑΜ πήρε το θέμα πολύ «ζεστά», απευθύνθηκε στα μέλη του προσκαλώντας αυτά να δηλώσουν ενδιαφέρον για να είναι μέλη της επιτροπής.

 

Διαβάστε επίσης