• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθεσινή φωτογραφία από την αυξημένη κίνηση στην παραλία και τα γεμάτα παγκάκια της ίδιας περιοχής. Η βελτίωση του καιρού είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσει τους ανθρώπους στο σπίτι τους. Από εδώ και πέρα θα βγαίνουν περισσότεροι, συχνότερα και για περισσότερη ώρα. Και το συγκεκριμένο γεγονός έχει τη σημασία του, έπαιξε το ρόλο του για τη χαλάρωση των μέτρων. Στα παγκάκια και στις πλατείες λοιπόν αλλά ως την Κυριακή. Από τη Δευτέρα στις καφετέριες, στα μπαρ και φυσικά στις αγαπημένες μας ταβέρνες!

 


Παρακολουθώντας τα νέα των Αθηνών μαθαίνουμε κάθε μέρα τις αποφάσεις που λαμβάνονται εύκολα κι αφορούν την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Η χώρα μας αφήνει πίσω της καταστάσεις «λοκ ντάουν», τρέχει προκειμένου να επανέλθει σε μια πρώτη κανονικότητα. Τα κρούσματα είναι πολλά, τα θύματα της πανδημίας επίσης. Το γεγονός έχει σημασία του αλλά δεν αναστέλλει όλα όσα δρομολογήθηκαν. Πλέον θα ζούμε μαζί με τον κορωνοϊό και τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν από αυτόν. Θα πρέπει να μάθουμε να κυκλοφορούμε, να αγοράζουμε, να διασκεδάζουμε ακόμη και να ταξιδεύουμε ενώ τα Νοσοκομεία θα είναι γεμάτα.

 

Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει ακόμη και για «κολοτούμπα» αλλά δεν είναι καιρός για μια τόσο αυστηρή κριτική. Και αυτοκριτική. Χαμογελούμε μπροστά στην αλλαγή των δεδομένων, στο κάτω κάτω είναι αυτή που τόσο καιρό ζητούσαμε. Δοκιμαζόμαστε λοιπόν και δοκιμαζόμαστε όλοι. Μπορούμε να έχουμε και τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη; Λογικά όχι. Στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι που θα κριθεί το προσεχές διάστημα. Κι εν πάση περιπτώσει, το ίδιο δεν κάνουν κι όλες οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης; Κάποιες βέβαια προχώρησαν πολύ με τους εμβολιασμούς κι έχουν το δικαίωμα. Τη δυνατότητα. Αλλά κι αυτές που υστερούν σε εμβολιασμούς, ακόμη κι αυτές παίρνουν θάρρος.

 

Στην Ελλάδα το θέμα είναι και οικονομικό. Φυσιολογικά από την προσεχή Δευτέρα 3 Μάη που ανοίγει και η εστίαση, παύουν να ισχύουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Το κράτος αφού έδωσε όλα όσα μπορούσε, προσπαθεί να δημιουργήσει ομαλές συνθήκες. Αγοράς, κυκλοφορίας κτλ. Προκειμένου από εδώ και πέρα να εισπράξει όλα αυτά που τόσους μήνες έχασε.

 

Ο Νομός Καβάλας φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Εδώ τα κρούσματα παραμένουν πολλά κι οι ασθενείς του Νοσοκομείου το ίδιο. Είμαστε στο «βαθύ κόκκινο» αλλά η εστίαση θα ανοίξει. Το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί και γενικά και ο «κόκκινος» Νομός Καβάλας πρόκειται να απολαύσει αυτά που τόσους μήνες έχασε. Πλέον δεν έχουν καμία σημασία τα χρώματα. Απλά ή … «βαθιά». Σημασία έχει να βγούμε από το τούνελ των απαγορεύσεων. Να βγούμε από το σπίτι. Από εκεί και πέρα για όλους συνεχίζει να είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Μπορούν να κινηθούν αρκετά κανονικά και ταυτόχρονα να προσέχουν; Ιδού η μεγάλη απορία. Ιδού το κρίσιμο ερώτημα. Απάντηση επί του οποίου θα υπάρξει σε 14 μέρες. Μετρώντας αυτές από την ημέρα που ανοίγει η εστίαση.

 

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με την σταδιακή άρση όλων των μέτρων; Κανείς. Ταυτόχρονα ποιος μπορεί να μην αναρωτηθεί όλα τα πιο πάνω; Μήπως αυτό που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα έπρεπε να γίνει νωρίτερα; Μήπως έπρεπε να είναι άλλος ο δρόμος προς την … ελευθερία και όχι αυτός που όλο το Χειμώνα ακολουθήσαμε; Είναι κάτι που θα κριθεί από την ίδια τη ζωή. Από τη Δευτέρα (του Πάσχα) και μετά.

 

Τα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και στον τουρισμό. Χθες έγραφαν ότι διευκολύνεται η άφιξη στην Ελλάδα των Ρώσων τουριστών. Είναι κάτι που φυσικά αφορά και το Ν. Καβάλας. Η είδηση σημειώνει: «Όσον αφορά τους Ρώσους τουρίστες, ήδη από σήμερα (χθες) απαλλάσσονται από την υποχρέωση επταήμερης καραντίνας μετά την είσοδό τους στη χώρα, σύμφωνα με νέα notam που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε μοριακό έλεγχο για Covid εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού».

 

Η επόμενη είδηση δείχνει ότι εκκρεμότητες με την ΕΤΑΔ έχει (εκτός από το Δήμο Καβάλας) και ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης: « Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας, κ. Στέφανου Δ. Βλαστού και του Δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινού. Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε γόνιμο κλίμα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου είχε την ευκαιρία να εκθέσει προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ τα αιτήματα του Δήμου Ηρακλείου, όπως έχουν εκφραστεί και μέσω σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ως προς την αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας.  Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ εξέφρασε την θετική βούληση της Εταιρείας να συνδράμει τον Δήμο στην προσπάθεια του να βελτιώσει την εικόνα της πόλης και προς αυτή την κατεύθυνση τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν το επόμενο διάστημα σε ανοικτή επικοινωνία και στενή συνεργασία, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των ακινήτων με τον πλέον βέλτιστο τρόπο».

 

Η επόμενη είδηση μας είναι κι αυτή χρήσιμη αφού αλλάζει ο διευθυντής του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα: «Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοινώνει την τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Μαρή ως Διευθυντή του Γραφείου Ελλάδας του ΤΑΡ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ο κ. Μαρής διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει διοικητικές θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και της βιομηχανίας ενέργειας, με εξειδίκευση σε θέματα ΑΠΕ».

 

Η καθημερινότητα στην Καβάλα είναι μια τρομερή διαδικασία, δεν σε αφήνει να πλήξεις ποτέ. Χθες το πρωί συγκρούστηκαν δύο επιβατικά αυτοκίνητα. Χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς οδηγός ή επιβάτης. Είδηση είναι ότι και αυτό το τροχαίο υλικών ζημιών έγινε μπροστά στη διάβαση της Ερυθρού Σταυρού. Αυτήν στην είσοδο του Πάρκου Φαλήρου (από την πλευρά του συγκεκριμένου δρόμου). Το προπορευόμενο όχημα σταμάτησε κι έδωσε προτεραιότητα στον πεζό. Το όχημα που ακολουθούσε δεν πρόλαβε να σταματήσει….

 

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη διάβαση θα καταργηθεί επειδή πολλές φορές αντί για καλό γίνεται αιτία κακού! Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταργηθεί και επειδή σε λίγα επόμενα μέτρα και μπροστά στο παρκινκ του Διοικητηρίου υπάρχει κι άλλη. Στην οποία γίνονται επίσης ατυχήματα αλλά πολύ λιγότερα!

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Παγγαίου κατήγγειλε δημοτικό σύμβουλο του ίδιου Δήμου για ανάρτηση στο facebook υπέρ της Χούντας. Η ανάρτηση παρέμεινε στη θέση της παρά την καταγγελία. Αυτό είναι το χειρότερο. Ο άνθρωπος που αναπολεί τη δικτατορία επιμένει και δεν πτοείται. Μιλάμε για μεγάλη αγάπη… Στο μεταξύ άγνωστοι την προηγούμενη εβδομάδα επέλεξαν το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» για να γράψουν συνθήματα υπέρ της 21ης Απριλίου. Σε τοίχους από την εξωτερική του πλευρά.

 

Στις λίγες μέρες που επαναλειτούργησαν τα Λύκεια του Νομού Καβάλας (τα οποία από την περασμένη Παρασκευή είναι σε διακοπές λόγω Πάσχα) λήφθηκαν 13 αποφάσεις αναστολής της δια ζώσης εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Σε 13 τάξεις ή τμήματα υπήρξαν θετικά περιστατικά κι έτσι σε αυτά επανήλθε η τηλεκπαίδευση. Οι 13 διαφορετικές αποφάσεις φυσικά και είναι πολλές. Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στα σχολεία έπαιξαν το ρόλο τους ώστε ο Ν. Καβάλας να μπει στο «βαθύ κόκκινο».

mikras

Διαβάστε επίσης