μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προσωρινά ο Γιάννης Κανίογλου άφησε την Νέα Πέραμο, την έδρα του, κι ήρθε στην Καβάλα. Από χθες ζωγραφίζει κάτι όμορφο σε κοινόχρηστο χώρο (σε τοίχο κτίσματος ειδικότερα) στη διασταύρωση των οδών Περδίκα και Πτολεμαίου. Περιοχή Αγίου Γεωργίου, άνωθεν της εκκλησίας. Επέλεξε να ζωγραφίσει τμήμα του Φρουρίου και την οδό Περδίκα, πριν γίνει κανονικός δρόμος. Πολλές δεκαετίες νωρίτερα. Ο Γιάννης Κανίογλου είναι βέβαιο ότι θα πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, άλλωστε διακρίνεται πανελλήνια για τη ζωγραφική του. Ειδικά σε αίθουσες διδασκαλίας. Στη φωτογραφία έτοιμος να δράσει. Μαζί του ο συμπολίτης ζωγράφος Λόης Ανθάκης. Καλή επιτυχία Γιάννη!

 

Μια ξύλινη εορταστική κατασκευή τοποθετήθηκε προχθές στο κάτω μέρος της κεντρικής πλατείας. Είναι ιδέα και προσφορά της ΔΕΔΑ ΑΕ, της εταιρίας που θα φέρει στην Καβάλα το δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου. Με αυτήν την ευκαιρία η εταιρία εύχεται στους Καβαλιώτες χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να τη συμπληρώσει κατάλληλα και να τη μεγαλώσει. Μάλλον με λουλούδια. Ας ευχηθούμε οτιδήποτε γίνει στο σημείο, να … αντέξει στις βραδινές ώρες των επόμενων ημερών.

 


 

Δυστυχώς τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου δεν την παρακολουθήσαμε live. Δεν γνωρίζαμε άλλωστε ότι θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τη Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα. Η σχετική έγκαιρη ενημέρωση για τις συνεδριάσεις έπαψε να υπάρχει, κακώς, κι έτσι ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε μόνο έμμεσα και συμπτωματικά. Συχνά κατόπιν εορτής.

 

Διαβάζουμε -στις ανακοινώσεις μετά τη συνεδρίαση- ότι ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης πρόσφερε κάλυψη στο δημοτικό του σύμβουλο. Σε αυτόν που ευχήθηκε χρόνια πολλά για την 21η Απριλίου, γιορτάζοντας την θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος. Ο Δήμαρχος έσφαλε φυσικά δικαιολογώντας τον συνεργάτη του. Το λάθος δεν είναι απλό. Δεν είναι μικρό και συνηθισμένο. Είναι μεγάλο. Η δε ανάρτηση που προκάλεσε το όλο ζήτημα μπορεί –πρέπει- να εξεταστεί ακόμη και ποινικά μιας και αναφέρεται σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Από το οποίο τόσοι άνθρωποι θίχθηκαν. Το θίχθηκαν είναι πολύ ευγενικό για να περιγράψει το τι ακριβώς συνέβη τότε.

 

Η είδηση λοιπόν αλλάζει μερικώς κι έχει ως εξής: «Αμετανόητος υποστηρικτής της Χούντας στο Δήμο Παγγαίου κάνει σχετική ανάρτηση, ο δε Δήμαρχος που τον έχει στην ομάδα του τον δικαιολογεί πλήρως». Αυτά τα περιστατικά, τα οποία κάποιοι τα θεωρούν μικρής σημασίας ή και αθώα, είναι που επιχειρούν να δημιουργήσουν τις βάσεις προκειμένου οι μη δημοκράτες να επιδιώξουν να επανέλθουν. Η ελληνική δημοκρατία φυσικά και δεν κινδυνεύει. Δεν μπορεί όμως απλώς να παρακολουθεί τις αναρτήσεις τους. Πρέπει να δράσει καταλλήλως. Υπάρχουν οι διαδικασίες και πρέπει να κινηθούν. Εδώ και τώρα.

 

Δεύτερη συνέντευξη τύπου μέσα σε δύο μέρες. Ο Κώστας Αντωνιάδης κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους στο γραφείο του, θα τους μιλήσει για την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής «αλιευτικού καταφυγίου» στην παραλία της Κάρυανης. Το έργο παραπέμπει στην εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στον Θόδωρο Καλλιοντζή. Τότε (πριν το 2011) ξεκίνησαν όλα.

 

Και χθες δόθηκε συνέντευξη τύπου δια ζώσης αλλά σε εξωτερικό χώρο. Στην αυλή του Δημαρχείου. Ο κ. Μουριάδης αφού μίλησε για την εορταστική φιλανθρωπική πρωτοβουλία των ημερών, σχολίασε την συνάντηση που είχε τη Μ. Δευτέρα στην Κομοτηνή. Αυτήν για το έργο της κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου.

 

Μεταξύ άλλων είπε: « Εχθές (προχθές) είχαμε συνάντηση στην Περιφέρεια στην Κομοτηνή όπου εκτός του κ. Μέτιου ήταν και εκπρόσωποι της εταιρίας, δήμαρχοι κτλ. Ενημερωθήκαμε για το έργο της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου. Οι διαγωνισμοί έγιναν, οι ανάδοχοι υπάρχουν. Έως αρχές Ιουνίου ξεκινούν παντού εκτός από Καβάλα και Ορεστιάδα. Στην Καβάλα το έργο αναμένεται να αρχίσει αρχές Ιουλίου. Προβλέπονται 1.500 συνδέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι το δίκτυο θα είναι 1,5 χιλιόμετρο. Θα είναι μεγαλύτερο. Στη συνάντηση τέθηκαν διάφορα ερωτήματα από τους Δημάρχους. Κυρίως το ότι πρέπει να υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός. Αυτό γιατί μετά από τόσα έργα (οπτικές ίνες κτλ) θα υπάρξει πάλι μια αναστάτωση στις πόλεις. Όμως το συγκεκριμένο έργο είναι αναγκαίο καλό. Το φυσικό αέριο θα είναι κέρδος στην τσέπη όλων των δημοτών καθώς είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο σε ποσοστό 40%».

 

Μία ακόμη φορά η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε αλλά δεν πέρασε το τεστ που είχε μπροστά της. Στη συζήτηση προχθές της ΜΠΕ του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα ( στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ) οι σύμβουλοι της Δράμας ψήφισαν σύμφωνα με τα συμφέροντα του τόπου τους. Αναμενόμενο μεν αλλά και τόσο μακριά από την ουσία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της κοινής ανάπτυξης.

 

Ευτυχώς το έργο προχωρά. Ωριμάζει. Είναι μεγάλο, είναι φιλόδοξο. Είναι μια ευκαιρία προκειμένου ο Ν. Καβάλας να αποκτήσει σιδηροδρομική σύνδεση. Μετά τη θετική και κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι διαδικασίες συνεχίζονται. Αλλά οι μελέτες δεν φαίνεται να τελειώνουν σύντομα. Για την ουσία της υπόθεσης θα χρειαστεί να περιμένουμε κι άλλο.

 

Δημοσιεύσαμε χθες την είδηση της συνάντησης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ του Δημάρχου του Ηρακλείου Κρήτης. Σχετικά με την περιβόητη ΕΤΑΔ υπάρχουν κι άλλες μικρές ειδήσεις. Κυρίως την Κυριακή και πάντα σε αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευσε κάτι σαν μικρές αγγελίες. Ζητά ιδιώτες στους οποίους θα νοικιάσει αγροτεμάχια που διαθέτει στη Φλώρινα. Κατάλληλα μόνο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Η ΕΤΑΔ με λίγα λόγια «ζωηρεύει» αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Να βρει και να εισπράξει όσο το δυνατό πιο πολλά έσοδα.

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Ζυγού ματαιώνει την εκδήλωση αναβίωσης του ποντιακού γάμου. Όπως πέρσι την Κυριακή του Θωμά, έτσι και φέτος το γεγονός δεν θα γίνει. «Κρατάμε την όρεξη μας για του χρόνου» λένε οι εκπρόσωποι του ίδιου συλλόγου.

 

Περισσότεροι από 200 πολίτες πέρασαν χθες το πρωί από την κεντρική πλατεία κι έκαναν rapid τεστ. Η εμπειρία που αποκτήθηκε κι αφορά όλους τους εμπλεκόμενους, κάνει τη διαδικασία πολύ πιο απλή. Και πιο γρήγορη. Σχολιάστηκε αρνητικά που και πάλι τα οχήματα του ΕΟΔΥ (δύο επιβατικά αυτοκίνητα) στάθμευσαν εντός της πλατείας. Κι έτσι έδωσαν το κακό παράδειγμα. Ο Δήμος Καβάλας που καλεί τον ΕΟΔΥ,  πρέπει να φροντίζει να εξασφαλίζει νόμιμες θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα. Θέσεις κοντά στο σημείο που γίνονται τα τεστ.

 

Κείμενο του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή σχετικά με όσους αρνούνται τη νόσο και τους κινδύνους που προκαλεί: «Αυτοί, που όχι μόνο αμφισβητούν από την πρώτη στιγμή την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα, αλλά και παγκόσμια, αυτοί που σκυλοβρίζουν κάθε μέλος της επιστημονικής κοινότητας, που από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται στο μέτωπο, τόσο με τις συμβουλές της, όσο και στο πεδίο των νοσηλευτικών υπηρεσιών, για την ίαση των χιλιάδων νοσούντων και νοσηλευομένων, αυτοί οι ίδιοι, που πρωταγωνιστούν στην υπονόμευση των προτεινόμενων κάθε φορά μέτρων που δημοσιοποιεί, ή προτείνει με την υπογραφή της η επιστημονική κοινότητα της χώρας, αμφισβητώντας, απορρίπτοντας και μη εφαρμόζοντας κάθε προτεινόμενο μέτρο για την αντιμετώπιση της, είναι οι ίδιοι ακριβώς που σέρνουν ήδη στα Δικαστήρια κάθε επιστημονική άποψη και κάθε μέλος της επιστημονικής κοινότητας, με την κατηγορία ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία… Και φυσικά είναι ακριβώς οι ίδιοι, που διαμαρτύρονται λυσσαλέα από χθες για το ακαταδίωκτο των μελών της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, που προτείνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ακριβώς οι ίδιοι οι διώκτες της υπονομεύουν… Κατάντημα…».

Διαβάστε επίσης