• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Επανήλθαν από προχθές στη θέση τους οι ιστοί φωτισμού στο λιμανάκι των Σφαγείων. Συντηρήθηκαν με καθάρισμα και βάψιμο. Μπήκαν σωστά, στη σειρά. Σύντομα σε αυτούς θα προστεθεί ο απαραίτητος φωτισμός. Η παρέμβαση ήταν επιβεβλημένη. Οι ιστοί ήταν ταλαιπωρημένοι κι ορισμένοι και στραβοί! Πριν λίγες μέρες απομακρύνθηκαν από τον Δήμο Καβάλας. Μεταφέρθηκαν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Κωτσάλου» όπου και δουλεύτηκαν. Πλέον είναι σαν καινούργιοι. Ταυτόχρονα (και) στα Σφαγεία υπάρχει μια εντατική προετοιμασία από τα καταστήματα εστίασης που κι αυτά επανέρχονται σε λειτουργία την προσεχή Δευτέρα του Πάσχα. Δημοτικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται στην ίδια περιοχή, ανακατασκευάζουν τα παρτέρια και τους χώρους πρασίνου γενικότερα.

 


 

Πλέον σε απόσταση αναπνοής από το Πάσχα. Ναι αλλά από ποιο Πάσχα; Το καθιερωμένο; Το γνωστό; Το ελληνικό; Ή το άλλο; Το διαφορετικό Πάσχα της πανδημίας; Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που και το Πάσχα είναι αλλιώς. Όσα έρχονται κι αφορούν τη γιορτή καλό είναι να τα συγκρίνουμε μόνο με αυτά που έγιναν πέρσι. Το Πάσχα του 2020.

 

Πέρσι είχαμε πραγματική, ουσιαστική καραντίνα αλλά δεν είχαμε κρούσματα. Ούτε αρρώστους στα Νοσοκομεία. Φέτος προερχόμαστε από μια υποτιθέμενη πολύμηνη καραντίνα. Η οποία οσονούπω χαλαρώνει. Η δυσκολία αφορά αυτούς που νοσούν. Αυτούς που νοσηλεύονται ή νοσηλεύτηκαν. Όσοι είναι έξω από το χορό, λένε ότι θέλουν. Κάνουν ότι θέλουν. Όσοι αντίθετα χόρεψαν τον … χορό του κορωνοϊού, αυτοί γνωρίζουν καλά περί τίνος πρόκειται.

 

Θυμάστε πέρσι; Πέρσι δεν ήμασταν θυμωμένοι. Δεν αντιδρούσαμε τόσο όσο φέτος. Βλέπαμε το πρόβλημα αλλιώς, πιστεύαμε στον προσωρινό του χαρακτήρα. Μπορεί και να διασκεδάζαμε κιόλας με εκείνες τις πρωτόγνωρες απαγορεύσεις. Είχαμε άνεση, ψυχραιμία και κανέναν κοντινό μας άνθρωπο να νοσεί. Πέρσι ήταν αλλιώς.

 

Φέτος είναι η κόπωση. Είναι κι ο φόβος. Είναι κάποια άλλα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Είναι και η προοπτική να επανέλθουμε σύντομα στην αγαπημένη μας κανονικότητα. Θα χρειαστούν λοιπόν λίγες ακόμη ημέρες υπομονή. Κι ενώ ο Χριστός θα αναστηθεί στις 9 το βράδυ του Μ. Σαββάτου, όλα τα άλλα θα έχουν ίδια τύχη τη Δευτέρα του Πάσχα το πρωί. Μαζί με την εστίαση! Τότε ξεκινά η πραγματική γιορτή. Κι ευχόμαστε να συνεχιστεί όπως ήταν. Κάθε μέρα για πολλές, πάρα πολλές επόμενες ημέρες.

 

Η επιστήμη μας προειδοποίησε. Επιστήμονες επέβαλλαν τα μέτρα πρόληψης και τις γνωστές απαγορεύσεις. Η επιστήμη μας βοηθά για να βγούμε οριστικά από το τούνελ. Κι ως επιπλέον δώρο, κάτι σαν μπόνους που λέμε, υπόσχεται εντός του έτους το χάπι. Το χαπάκι που θα αντικαταστήσει το εμβόλιο και θα σώσει κι αυτό ότι μπορεί να σωθεί.

 

Λίγα 24ωρα πριν το Πάσχα του 2021, είμαστε όντως αισιόδοξοι. Μπορεί και χαρούμενοι. Κι είμαστε σε αυτήν τη θέση γιατί ξέρουμε ότι 1) Χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή και 2)Τα δύσκολα όντως πέρασαν. Η επιστημονική έρευνα ως τον επόμενο Χειμώνα θα έχει φθάσει σε τέτοιο αποτέλεσμα ώστε τον κορωνοϊό να μπορούμε τον αφήσουμε στην άκρη. Οριστικά.

 

Ο κ. Κίμωνας Παπαδόπουλος μίλησε χθες στην Πρωινή, περιέγραψε τα της συνεργασίας του με τον κ. Χρήστο Μέτιο. Όπως αυτή ανακοινώθηκε πρόσφατα με δελτίο τύπου. Για τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ και τη στάση τους απέναντι σε Μέτιο- Περιφέρεια ΑΜΘ ο κ. Κίμωνας Παπαδόπουλος είπε: « Όταν βρίσκεσαι σε θέσεις διοίκησης πρέπει να ξεπερνάς τις προσωπικές σου επιδιώξεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση τις αντιπολιτευτικές επιδιώξεις. Πρέπει να λειτουργείς με γνώμονα το συμφέρον των επιχειρηματιών, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μιας και τα Επιμελητήρια εκφράζουν το συμφέρον των επιχειρηματιών. Σε καμία των περιπτώσεων η όποια κόντρα κι αν προκύπτει, ιδιαίτερα από τον χώρο της διοίκησης των Επιμελητηρίων, να μην είναι σε βάρος των επιχειρηματιών. Άρα λοιπόν κάποιος πρέπει πρώτος να ξεκινήσει. Να κάνει την κίνηση, να ρίξει τη γέφυρα ώστε να ξεπεραστεί το όποιο πρόβλημα υπάρχει».

 

Αμέσως μετά ο κ. Κίμωνας Παπαδόπουλος εξήγησε ότι τα πιο πάνω «… τα λέω και προς τον κ. Τοψίδη (και προς τον κ. Δέμπα). Γιατί ο κ. Τοψίδης πολλές φορές στην προσπάθεια του να κάνει αντιπολίτευση στον κ. Μέτιο λειτουργεί σε βάρος των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων. Η διοίκηση (του κάθε Επιμελητηρίου) οφείλει να έχει συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, με την Κυβέρνηση, με το Δήμαρχο… Με οποιονδήποτε απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρηματιών. Κι όχι σε βάρος τους. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις. Αυτή είναι η δουλειά μας». Θυμίζουμε ότι ο κ. Κίμωνας Παπαδόπουλος ήταν υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, στη διοίκηση του οποίου συμμετέχει ως επικεφαλής παράταξης.

 

Χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης ανάρτησε φωτογραφία με τον επισκέπτη που είχε στο γραφείο του, στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης. Ήταν ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης. Τη φωτογραφία συμπληρώνει το ακόλουθο και σύντομο κείμενο: «Είχα την χαρά να υποδεχτώ στο γραφείο μου τον καλό φίλο και συνάδελφο Θόδωρος Μουριάδης προκειμένου να συζητήσουμε για θέματα και προβλήματα που αφορούν τους δήμους μας αλλά και να στοχεύσουμε σε διαδημοτικές συνεργασίες με στόχο την επίλυση προβλημάτων και την παράλληλη ανάπτυξη των δυο δήμων».

 

Ομόφωνη απόφαση έλαβε την Μ. Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Αποδέχθηκε νέα δωρεάν βιβλίων από το συγγραφέα και βουλευτή κ. Βασίλη Βασιλικό. Η προσφορά του οποίου στη Δ.Βιβλιοθήκη Καβάλας συνεχίζεται. Όλα τα υπόλοιπα, όσα μας απασχόλησαν προ λίγων μηνών, είναι πια περασμένα – ξεχασμένα. Η απόφαση της επιτροπής αναφέρεται σε αποδοχή δωρεάς «… 8 μεγάλα κιβώτια με βιβλία».

 

Την Κοζάνη επισκέφθηκε προχθές ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Είδε από κοντά τις ζημιές σε καλλιέργειες από πρόσφατη κακοκαιρία. Ζημιές όπως αυτές στο Ν. Καβάλας. Τον οποίο δεν χρειάστηκε να επισκεφθεί. Για τη δική μας περίπτωση και μέσω Ν. Παναγιωτόπουλου, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και με απόφαση του για την πρόσληψη επιπλέον και απαραίτητων εκτιμητών των ζημιών.

 

Μια ακόμη είδηση που έρχεται από αλλού αλλά μπορεί να σχολιαστεί και τοπικά. Ποσό περίπου 20.000 ευρώ διαθέτει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να γίνει συντήρηση και ανακαίνιση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σερρών. Ειδικότερα στο μαγειρείο της Λέσχης. Τι λέτε; Δεν αξίζει ίδιας μεταχείρισης και η ΛΑΦ Καβάλας; Τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στο μαγειρείο της. Το οποίο είναι γνωστό ότι βρίσκεται στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου.

 

Θα τηρηθεί κι αυτήν την φορά η πρόσφατη παράδοση. Το ΠΑΜΕ θα κάνει χωριστή εκδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά, το ΕΥΚ τη δική του. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που υπήρξαν ήδη, αυτή του ΕΥΚ θα είναι συμβολική και θα γίνει την Τρίτη του Πάσχα. Το ΠΑΜΕ ετοιμάζεται για την Πέμπτη 6 Μάη. Το ΕΥΚ στην πλατεία Καπνεργάτη, το ΠΑΜΕ επίσης στην πλατεία του Καπνεργάτη.

 

Εκτός από τους τοπικούς φορείς, τρόφιμα σε οικονομικά αδύναμους Καβαλιώτες μοίρασαν πρόσφατα και συνοικιακοί σύλλογοι. Το έπραξαν οι περισσότεροι σύλλογοι. Συγκέντρωσαν χρήματα, έκαναν έρευνα και αγορές προϊόντων. Χώρισαν τα προϊόντα σε σακούλες και μετά πολύ διακριτικά τις μοίρασαν εκεί που έπρεπε. Εκεί που υπήρχε λόγος και ανάγκη. Μια προσπάθεια τόσο σημαντική για την Μεγάλη Εβδομάδα. Μπράβο σε όλους.

 

Και ο Δήμος Παγγαίου λαμβάνει εγκαίρως τα μέτρα του για το επικείμενο Καλοκαίρι. Το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι το γνωστό Καλοκαίρι του τουρισμού και της θάλασσας. Ξεκίνησε προχθές και συνεχίζεται κάθε μέρα ο απαραίτητος καθαρισμός των παραλιών στη Δ.Ε. Ελευθερών. Εργασία που γίνεται έγκαιρα και σωστά.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης