• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Διέκοψε, μάλλον οριστικά, τα δρομολόγια του κάθε Σάββατο από το λιμάνι της Καβάλας το πλοίο «Πελαγίτης» (φωτογραφία). Δεν ήρθε το Μεγάλο Σάββατο αλλά ούτε και προχθές (Σάββατο 8 Μάη). Δεν υπάρχει μεταφορικό ενδιαφέρον, δεν υπάρχουν φορτηγά να τα μεταφέρει στα νησιά του Β. Αιγαίου. Ήταν μια προσπάθεια που κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες, λίγα Σάββατα. Αρχές Ιουνίου επανέρχεται από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα το δρομολόγιο του Σαββάτου κι έτσι (για το Καλοκαίρι) η κατάσταση θα επανέλθει όπου ήταν. Όλο το Καλοκαίρι του 2021 τα συγκεκριμένα νησιά θα συνδέονται με το χερσαίο τμήμα της χώρας μόνο μέσω του λιμανιού της Καβάλας.

Όσον αφορά τα δρομολόγια από Καβάλα προς Πρίνο και το αντίστροφο, αυτά θα συνεχιστούν ως έχουν ως το τέλος του μήνα. Ένα την ημέρα και μη επιδοτούμενο. Με τη διαφορά ότι τα Σαββατοκύριακα κι όταν είναι η σειρά του «Νικητή», μπορεί τα δρομολόγια να μην εκτελούνται.

 


 

52χρονος κάτοικος Ελευθερούπολης έχασε προχθές τη ζωή του από τον κορωνοϊό. Ένας άνθρωπος πολύ αγαπητός, ένας δραστήριος επαγγελματίας. Άριστος οικογενειάρχης. Η Ελευθερούπολη έπαθε σοκ από το δυσάρεστο νέο, το οποίο γρήγορα έγινε γνωστό σε όλο το Νομό. Αυτή η είδηση περιόρισε το Σαββατοκύριακο την χαρά και την χαλαρότητα των υπολοίπων. Είναι απόδειξη ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε κι ας αλλάζουν (προς το καλύτερο) όλα γύρω μας.

 

Η συγκεκριμένη αλλαγή που θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, δεν σημαίνει ότι όλα τα προηγούμενα τέλειωσαν και μάλιστα οριστικά. Πλέον είμαστε σε μια κατάσταση αρκετά περίεργη. Σταθερά δύσκολη. Κανονική για αρκετές δραστηριότητες μας, επικίνδυνη αφού η νόσος συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας.

 

Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι την τελική και πλήρη απελευθέρωση μας. Να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν και να μην παρασυρόμαστε σε υπερβολές. Κάποιοι συνεχίζουν να είναι θετικοί. Κάποιοι άλλοι νοσούν και νοσηλεύονται. Κάποιοι λιγότεροι αποχαιρετούν πρόωρα και άδικα τον μάταιο τούτο κόσμο. Τα μάτια μας δεκατέσσερα μιας και όπως επανέλαβε κι ο Χαρδαλιάς, όλη η ΠΕ Καβάλας παραμένει σε κατάσταση επικινδυνότητας «βαθύ κόκκινο».

 

Η αυτοδιοίκηση έκανε τις … διακοπές της λόγω Πάσχα, επανέρχεται σήμερα με συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Κι ενώ η γνωστή αντιπολίτευση ετοιμάζεται με παλιές και νέες καταγγελίες, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δρομολογεί τις πρώτες διαδικασίες για την εκτέλεση σημαντικού έργου. Σήμερα αποφασίζεται να αρχίσει η εκπόνηση των μελετών για ένα καινούριο κλειστό γυμναστήριο. Που δεν είναι τυχαίο ότι προτείνεται να γίνει στο Περιγιάλι. Θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης (κι όχι ένα τεράστιο κτίριο), φαίνεται ότι το οικόπεδο που θα το φιλοξενήσει βρίσκεται πλησίον των νέων εργατικών κατοικιών.

 

Άραγε η απόφαση (επί των μελετών του έργου) θα είναι ομόφωνη; Μάλλον όχι. Η … γνωστή αντιπολίτευση δεν σταματά να καταψηφίζει τα πάντα. Ακόμη και τα έργα. Η συγκεκριμένη -ας πούμε- αντιπολιτευτική προσέγγιση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής αφού στο πρόσφατο παρελθόν έχει επίσης καταψηφίσει κι άλλα σημαντικά, απαραίτητα δημοτικά έργα.

 

Ιδιαίτερα προσεκτική ήταν η απάντηση του Μακάριου Λαζαρίδη στην ερώτηση για τη διαδικασία επιλογής του υποψήφιου Δημάρχου Καβάλας από τη ΝΔ. Το ερώτημα τέθηκε στη συνέντευξη της περασμένης Παρασκευής, στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Ο κ. Λαζαρίδης διαβεβαίωσε ότι όλα θα γίνουν σωστά κι όταν πρέπει. Απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο και «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο κι από πλευράς είδησης είπε ότι όσοι ενδιαφέρονται για την στήριξη της ΝΔ στο Δήμο Καβάλας είναι και άνδρες και γυναίκες! Το τελευταίο, περί γυναικών που ενδιαφέρονται, παραπέμπει (κατά πάσα πιθανότητα) στην Αναστασία Ιωσηφίδου. Η οποία χωρίς πολλά λόγια φαίνεται να συνεχίζει την προσπάθεια της.

 

Τις προάλλες που ήταν στην Καβάλα, ο πρώην βουλευτής κ. Γιώργος Καλαντζής είχε συνάντηση με το δημοτικό σύμβουλο κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο. Δεν αποκλείεται το θέμα της να ήταν και ο υποψήφιος Δήμαρχος της ΝΔ στην Καβάλα. Ως γνωστών ο κ. Παπαδόπουλος είναι ενδιαφερόμενος. Τέλος όσον αφορά τα θέματα της ΝΟΔΕ Καβάλας, οι εσωκομματικές εκλογές άρχισαν να (ξανα)φαίνονται… Περιγράφονται να γίνονται το προσεχές Φθινόπωρο. Φυσικά κορωνοϊού επιτρέποντος.

 

Σε αθλητική και δη ποδοσφαιρική ετοιμότητα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Λίγα μόνο λεπτά με το τέλος της αναμέτρησης του ΑΟΚ στις Σέρρες, ματς που η ομάδα μας κέρδισε, έκανε σχετική ανάρτηση. Επιβράβευσης της προσπάθειας των ποδοσφαιριστών του ΑΟΚ. Εκφράζοντας, θα μπορούσε να πει κάποιος, το σύνολο του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου της Καβάλας. Η κ. Ελευθεριάδου έγραψε: «Συγχαρητήρια στον ΑΟΚ για την νίκη του στην έδρα του Πανσσεραϊκού και για την καταπληκτική πορεία του έως σήμερα. Η νίκη αυτή φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά την ομάδα της καρδιάς μας στον στόχο της. Ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και να μας κάνει πάντα όλους τους Καβαλιώτες όσο περήφανους μας έκανε σήμερα».

 

Συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία του ΟΛΚ για την λειτουργία καντίνας στην μικρή παραλία κάτω από το φάρο της Παναγίας, πίσω από το κεντρικό λιμάνι. Υπήρξαν δύο ενδιαφερόμενοι, η πρόταση του ενός απορρίφθηκε για διαδικαστικούς λόγους. Η δεύτερη πρόταση συνεχίζει να υφίσταται κι όπως φαίνεται θα φθάσει στον στόχο της.

 

Με άλλη απόφαση που έλαβε πρόσφατα η διοίκηση του ΟΛΚ, απόφαση σίγουρα σωστή, θα τοποθετηθούν 10 κάδοι συλλογής πλαστικών καπακιών. Αυτοί θα είναι στη χερσαία ζώνη του κεντρικού λιμανιού (οι περισσότεροι), στο λιμάνι της Κεραμωτής και των Ελευθερών. Τα καπάκια που θα συγκεντρωθούν θα επιδιωχθούν μέσω ανακύκλωσης να δημιουργήσουν έσοδα που θα διατεθούν από τον ΟΛΚ στην αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

 

Με απόφαση που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) θα διατεθεί ποσό 2.500 ευρώ για να αγοραστούν νέες «δέστρες» για το λιμάνι της Ιχθυόσκαλας. Οι 8 νέες «δέστρες» θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες που παρουσιάζουν φθορές.

 

Καλά νέα για τον δραστήριο τοπικό σύλλογο «Φίλοι της Παιδόπολης Καβάλας». Ανανέωσαν την πιστοποίηση τους από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συνεχίζουν να αναγνωρίζονται από το Υπουργείο ως φορέας παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Ένας δημοτικός αστυνομικός λιγότερος στην Καβάλα. Ολοκληρώθηκε προ ημερών η προβλεπόμενη διαδικασία μετάταξης δημοτικού αστυνομικού από την Καβάλα στην αντίστοιχη υπηρεσία της Δράμας. Μέχρι τώρα ο Δήμος Καβάλας μέσω μετατάξεων ή δημοσιοϋπαλληλικής κινητικότητας περισσότερο «χάνει» εργαζόμενους του, παρά «κερδίζει».

 

Με διαφορά λίγης ώρας το Σάββατο, Χρήστος Μέτιος και Μάρκος Δέμπας γνωστοποίησαν (μέσω Facebook) τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν… Κι ενώ σε πολλά διαφωνούν, στον εμβολιασμό συμφωνούν. Ο Μέτιος εμβολιάστηκε στην Κομοτηνή κι ο Δέμπας στην Ελευθερούπολη. Σήμερα εμβολιάζεται ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης.

 

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στη Ρέμβη της Ν. Ηρακλείτσας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Παγγαίου. Επακολούθησε φωτογράφιση του με τον ιερέα, κείμενο στο Facebook προκειμένου οριστικά να πέσουν οι τόνοι. Το κείμενο αναφέρει: «Με ηρεμία , σύνθεση απόψεων και διάθεση για συναινετικές λύσεις , προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω κάθε πρόθεση αντιδικίας και αντιπαράθεσης , αναγνωρίζοντας βέβαια τα λάθη τις αστοχίες και τις παραλείψεις μας». Η γνωστή υπόθεση των αυθαίρετων κατασκευών στην ίδια περιοχή είναι σε εκκρεμότητα καθώς δεν έγινε ακόμη αυτοψία από την Πολεοδομία του Δήμου Παγγαίου. Επίκειται.

 

Η… συμπάθεια της κ. Κατερίνας Πετράκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή. Κι όμως, την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο συνυπήρξε με στελέχη του ίδιου κόμματος στην πλατεία Καπνεργάτη. Στην εκδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά. Ο πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης είχε θερμό χαιρετισμό μαζί της. Αντίθετα Πετράκη και Καρασαββόγλου ήταν σε σταθερά μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλον.

 

Διαβάστε επίσης