• 8 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Απρίλιο του 2019, έξι περίπου μήνες μετά την πτώση της γέφυρας, η τότε Αντιδήμαρχος κ. Ευαγγελία Δρακονάκη παρουσίασε πρώτη φορά την πρόταση της για μια προσωρινή κυκλοφοριακή λύση στο ίδιο σημείο. Ήταν αποτέλεσμα δουλειάς της και δουλειάς της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας. Μέχρι να αναλάβει η νέα διοίκηση (Σεπτέμβρης του 2019) δεν έγινε τίποτα. Από τότε και μετά η αρχική ιδέα δουλεύτηκε, έγινε ολοκληρωμένη και πλήρως μελετημένη πρόταση έργου. Στο τέλος του 2020 το έργο δημοπρατήθηκε. Ο ανάδοχος έκανε καλή και γρήγορη δουλειά. Το έργο τέλειωσε κι από χθες χρησιμοποιείται. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση αμφίδρομης κυκλοφορίας μέχρι η γέφυρα να κατασκευαστεί πάλι. Η λύση αυτή θα χρησιμοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια. Είναι καλύτερη της προηγούμενης (προσωρινής λύσης) καθώς παύουν να είναι κύριες αρτηρίες συνοικιακοί δρόμοι όπως η οδός Βάσσου, η οδός Κολοκοτρώνη αλλά και η οδός Σαππαίων. Ο Δήμος Καβάλας φυσικά και άργησε να δράσει. Ωστόσο απέφυγε τα χειρότερα. Με καθυστέρηση παρουσίασε μια καλή επίδοση ανακουφίζοντας οδηγούς και κατοίκους της συνοικίας της Αγίας Βαρβάρας.

Αυτό το πρώτο διάστημα της αμφιδρόμησης πρέπει άπαντες να είναι προσεκτικοί. Επειδή ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν 2,5 χρόνια μονόδρομος, όλοι πρέπει να συνηθίσουν την αλλαγή ακολουθώντας όσα τους λένε οι σχετικές πινακίδες. Πρέπει επίσης να προστατευτεί η προσωρινή λύση με απαγόρευση στάθμευσης εκεί όπου τα παρκαρισμένα οχήματα ενοχλούν. Αυτό το μήνυμα ανέλαβε να το στείλει χθες το μεσημέρι η Τροχαία. Με τις κλήσεις που «μοίρασε».

Η Καβάλα πλέον μπορεί να περιμένει πιο άνετα το βασικό και απαραίτητο έργο. Τακτοποίησε τα της περιοχής προσωρινά, έλυσε ένα έκτακτο κυκλοφοριακό θέμα κι έτσι έκανε (με καθυστέρηση) το καθήκον της. Τώρα είναι άλλων σειρά. Να διαψεύσουν αυτά που λέγονται για το προσωρινό που συχνά είναι …. «ουδέν μονιμότερον».

 


 

Χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δύο μόνο κρούσματα κορωνοϊού για το Νομό Καβάλας! Κάτι τέτοιο, τόσο μικρό νούμερο, είχε να συμβεί από τις αρχές Φεβρουαρίου. Μάλλον είναι κάτι προσωρινό και μη αντιπροσωπευτικό. Μάλλον οφείλεται στα λίγα τεστ που έγιναν και στο Ν. Καβάλας την πρόσφατη Κυριακή (16 Μάη). Κατά συνέπεια ας μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε αν και πολύ θα το θέλαμε. Καλό είναι να περιμένουμε τη σημερινή μα και τις επόμενες ανακοινώσεις των αρμοδίων.

 

Τα μέτρα στο Νομό Καβάλας χαλάρωσαν πολύ περισσότερο απ’ ότι προβλέπεται. Φάνηκε και χθες, κυρίως φάνηκε το Σαββατοκύριακο. Αυτό που όλοι είδαν στην περιοχή μας είναι ίδιο με ότι έγινε το ίδιο διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Με το που δόθηκε σύνθημα χαλάρωσης, τα μέτρα (ή ορισμένα από αυτά) καταργήθηκαν! Με συνοπτικές διαδικασίες. Π.χ. οι μάσκες σε εξωτερικό χώρο δεν πολυυπάρχουν. Κι αν τις βλέπουμε, τις βλέπουμε στο σαγόνι και όχι στο πρόσωπο.

 

Φυσικά και υπάρχουν οι συνεπείς άνθρωποι που τηρούν αυτά που ισχύουν. Υπάρχουν και οι πιο «γενναίοι», οι οποίοι σπεύδουν από τώρα να εφαρμόσουν τα επόμενα – ακόμη πιο χαλαρά- μέτρα. Η Ελλάδα βιάζεται να ξεμπλέξει, κι αναλαμβάνει ταυτόχρονα το γνωστό ρίσκο. Μακάρι να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Μακάρι τα πράγματα να πάνε καλά. Πάντως χρειάζεται λίγη ακόμη προσπάθεια και σύνεση αφού τα δύο κρούσματα χθες είναι κάτι προσωρινό.

 

Κυκλοφορούν και στην πόλη της Καβάλας τουρίστες. Αυτοί οι μεμονωμένοι, οι του οδικού τουρισμού. Όχι πολλοί. Πάντως κυκλοφορούν. Χθες για παράδειγμα ζευγάρι Ρουμάνων παρκάρισε απέναντι από την Καλαμίτσα, έβγαλε από το πορτ μπαγκάζ την ομπρέλα θαλάσσης και περπάτησε προς την ακτή. Δίπλα στο αυτοκίνητο τους (με Ρουμάνικες φυσικά πινακίδες) ήταν ένα ακόμη με ξένες πινακίδες. Από τη Βουλγαρία.

 

Αυτή η πρώτη κίνηση των Βαλκάνιων και μάλιστα στα μέσα Μάη (λειτουργούν δεν λειτουργούν τα σύνορα της Νυμφαίας), είναι η ελπίδα ότι όντως το φετινό Καλοκαίρι θα είναι καλύτερο. Το γεγονός δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε εντελώς. Όχι, δεν θα είμαστε όπως παλιά. Θα εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες αλλά με μεγάλη προσοχή. Για να έχουμε ταυτόχρονα και τον τουρισμό και την καλή μας υγεία.

 

Δημοτικοί υπάλληλοι δουλεύουν κάθε μέρα και περισσότερο στις παραλίες, στις οποίες αρμοδιότητα έχει ο Δήμος Καβάλας. Καθαρίζουν, κλαδεύουν, προετοιμάζουν. Χθες έγινε περιποίηση του πρασίνου κοντά στη Ραψάνη. Ταυτόχρονα συνεχίστηκε η καθαριότητα στην Καλαμίτσα. Το Καλοκαίρι έρχεται κι οι ακτές πρέπει να είναι έγκαιρα έτοιμες. Ελπίζουμε να αναλάβουν εργασία από την 1η Ιούνη (και χωρίς την περσινή καθυστέρηση) και οι ναυαγοσώστες. Που φέτος θα είναι παντού περισσότεροι.

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή του εποχιακού προσωπικού του Δήμου Καβάλας που θα ασχοληθεί ειδικά με το κόψιμο των χόρτων (προσωπικό για την αντιπυρική περίοδο). Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια τύπου ΑΣΕΠ και την τελική απόφαση (επιλογή) επέβλεψε επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους και της αντιπολίτευσης.

 

Διαμαρτύρονται κάτοικοι του οικισμού Σαράντα στη Νέα Ηρακλείτσα. Ισχυρίζονται ότι ο κάθετος δρόμος δίπλα από το σούπερ μάρκετ Lidl έχει τόσα χόρτα που αυτά έκρυψαν ακόμη και το πεζοδρόμιο! Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Πριονίδης –αν είναι όντως έτσι η κατάσταση- πρέπει να δράσει άμεσα. Όπως έγινε σε παρόμοιες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Άλλοι κάτοικοι στην οδό Εγνατίας στην Καβάλα διαμαρτύρονται επειδή δεν τους άρεσε το κλάδεμα δέντρων, από αυτά που είναι στο πεζοδρόμιο (περιοχή στο ύψος του 2ου Γυμνασίου). Μας λένε ότι ήταν τόσο μεγάλο το κλάδεμα που τα δέντρα «κατακρεουργήθηκαν». Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να έκαναν τόσο μεγάλο λάθος οι γεωπόνοι του Δήμου που δίνουν τις οδηγίες και τις εντολές;

 

Συμπολίτης που κινείται συχνά στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Λούσυ φωτογράφησε και μας έστειλε τη φωτογραφία από ένα παρατημένο επιβατικό αυτοκίνητο. Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την απομάκρυνση του. Σε μια περιοχή που σύντομα θα έχει Καλοκαιρινή κίνηση (και μάλιστα τουριστική) το εγκαταλελειμμένο όχημα δεν είναι καλό γεγονός. Κι είναι τόσο καιρό εκεί που ήδη έγινε εστία μόλυνσης.

 

Αύριο το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας μετέχει σε τηλεδιάσκεψη για την εξωτερική πολιτική. Αυτή οργανώνεται από την κεντρική διοίκηση του κόμματος κι αφορά κι άλλες νομαρχιακές επιτροπές της ΑΜΘ. Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο πρώην υπουργός κ. Κατρούγκαλος.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες για τα γεγονότα της Νυμφαίας ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας κ. Μπάμπης Δράκος. Ο κ. Δράκος μεταξύ των άλλων είπε: « Το κλείσιμο των συνόρων ήταν για μας μια φοβερή έκπληξη. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν δικαιολόγησε την απόφαση. Μετά είπε ότι ο λόγος ήταν η απουσία ενός κοντέινερ. Τα είχα πει στον Υπουργό Τουρισμού, να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα ως προς τη Νυμφαία. Οι νομαρχιακές επιτροπές της ΝΔ στην ΑΜΘ κάναμε ότι έπρεπε χωρίς να δώσουμε δημοσιότητα. Η Νυμφαία θα ανοίξει γρήγορα αν και η ζημιά έγινε».

 

Από δημοσιογραφικής πλευράς το θέμα που προέκυψε στη Νυμφαία συνεχίστηκε χθες αλλά σε γενικές γραμμές είναι σε «υποχώρηση». Από τα όσα προηγήθηκαν – από το Σάββατο και μετά- καταλαβαίνουμε ότι με την ευκαιρία λύθηκαν προβλήματα ετών. Και όπως φαίνεται λύθηκαν οριστικά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν και οι εκδρομές των σχολείων. Ημερήσιοι περίπατοι κατά την υπηρεσιακή διαδικασία και διάλεκτο. Με τη βοήθεια του καλού καιρού θα συνεχιστούν κι αυτές τις μέρες. Κι όμως, τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν πολλές μέρες που επανήλθαν. Το γεγονός δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Όλα θα γίνουν όπως πρώτα. Έπονται διήμερες και τριήμερες εκδρομές. Κι αυτές θα γίνουν κανονικά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης