• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμος Καβάλας καθάρισε από τα χόρτα τον χώρο στάθμευσης απέναντι από την κεντρική είσοδο της Καλαμίτσας. Έπρεπε να γίνει κι αυτό. Αναδείχθηκε ταυτόχρονα ένα ακόμη πρόβλημα στο ίδιο σημείο. Η κακή κατάσταση του οδοστρώματος. Εντός του χώρου στάθμευσης υπήρχε μάλλον τσιμέντο. Ή μήπως άσφαλτος; Ότι κι αν υπήρχε, εδώ και χρόνια διαλύεται. Στις λακκούβες που προέκυψαν υπάρχει συνεχώς νερό, μάλλον λόγω διαρροής του δικτύου ύδρευσης. Τελικά ο καθαρισμός των χόρτων δεν αρκεί. Εκεί πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα. Που δεν γίνονται επί σειρά όχι ετών αλλά δεκαετιών!

 


 

Δύο ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές ιδιωτικών σταθμών των Αθηνών φιλοξένησαν χθες και προχθές τις διαμαρτυρίες πολιτών από την Καβάλα. Η εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου και της συζύγου του. Στο Μέγκα και στον Άλφα. Ακούστηκαν κυρίως γυναίκες που διαμένουν στην Καβάλα. Φώναξαν δυνατά προκειμένου να δηλώσουν ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν self test. Άκρη δεν βγήκε μα η συγκεκριμένη αντίδραση προβλήθηκε πανελληνίως.

 

Πολύ φοβόμαστε ότι οι γυναίκες που διαμαρτύρονται (κι όλοι όσοι εμπλέκονται στην ίδια διαμαρτυρία) ανήκουν σε αυτούς που παλαιότερα διαφωνούσαν με την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Διαφωνούσαν με τα μέτρα πρόληψης. Ενδεχομένως οι ίδιοι άνθρωποι να μην δέχονται καν τους κινδύνους της νόσου. Του κορωνοϊού. Είναι με λίγα λόγια μια γενική αντίδραση που απλώς τώρα εκδηλώνεται με αφορμή τα self test των μαθητών.

 

Τέτοιοι αρνητές και διαφωνούντες φυσικά και υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Δικαίωμα τους να πιστεύουν ότι θέλουν. Υποχρέωση τους να τηρούν τις διατάξεις και τους νόμους, κι ας λένε ταυτόχρονα τις διαφορετικές τους απόψεις. Άλλο είναι το παράδοξο. Προβάλλουν τα πιστεύω τους μέσω τηλεοπτικών εκπομπών που συνήθως καταγγέλλουν! Από τη μια κατηγορούν την ιδιωτική τηλεόραση και τα μηνύματα που αυτή «περνά» κι από την άλλη δέχονται και φιλοξενούνται στις εκπομπές της.

 

Συνεχίζεται το … σήριαλ της Νυμφαίας με προοπτική τις επόμενες ημέρες να λήξει και όλα να ξεχαστούν. Αρκεί τα σύνορα όταν ξαναλειτουργήσουν, να λειτουργήσουν σωστά. Έχουμε και λέμε. Με αρχή τη διακοπή στη λειτουργία τους (την περασμένη Παρασκευή) υπήρξαν και οι εξής αντιδράσεις, μέσω ανακοινώσεων. Η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου στράφηκε κατά του Μέτιου. Η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου συνέδεσε το γεγονός με το Δήμαρχο Παγγαίου λόγω δηλώσεων του. Μέρος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Καβάλας έκανε κριτική σε Μουριάδη και Σιμιτσή.

 

Τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης στις δικές τους ανακοινώσεις έκαναν κριτική στην Κυβέρνηση. Μίλησαν ή εξέδωσαν ανακοινώσεις και άλλοι. Τα Επιμελητήρια, οι κυβερνητικοί παράγοντες κτλ. Κάθε ανακοίνωση και μια βολική προσέγγιση. Ανάλογα με τον στόχο και την επιδίωξη του καθενός. Η αντικειμενικότητα πήγε περίπατο. Κατά συνέπεια αν κάποιος προσπαθούσε να καταλάβει τι έγινε, θα μπερδεύονταν. Φταίει η Κυβέρνηση δηλαδή η ΝΔ; Φταίει ο Μέτιος; Φταίει ο Μουριάδης; Ο Σιμιτσής; Ο Φίλιππας Αναστασιάδης; Δεν φταίει κανείς;

 

Οι πολίτες που θέλουν να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί, μπλέκονται στις διάφορες σκοπιμότητες και τελικά απομακρύνονται από την αλήθεια. Από τα πραγματικά περιστατικά και γεγονότα. Στο τέλος παύουν να ασχολούνται μιας και συχνά αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα. Τα οποία γνωρίζουν καλύτερα, αντιλαμβάνονται άριστα και κυρίως ξέρουν για αυτά την αλήθεια. Όλη την αλήθεια χωρίς «σάλτσες», υπερβολές και δικαιολογίες.

 

Σε αθηναϊκή εφημερίδα την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτηκε είδηση (και σχετική ανάλυση) για τα ελληνικά λιμάνια που γίνονται (όπως όλα δείχνουν) λιμάνια αφετηρίας κρουαζιερόπλοιων. Τα γνωστά Homeports. Αυτά τα λιμάνια είναι τα γνωστά. Στον Πειραιά, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Κέρκυρα κτλ. Σε όλα αυτά τα λιμάνια τα κρουαζιερόπλοια ήταν και παραμένουν σταθερά, όποιες ειδικότερες συνθήκες κι αν ισχύουν.

 

Τον ίδιο ρόλο ζητούσε και ζητά να παίξει και το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας. Αυτό δηλώνονταν ξεκάθαρα τα Καλοκαίρια προ της υγειονομικής κρίσης. Τώρα που ο τουρισμός κρουαζιέρας επαναρχίζει, η Καβάλα φαίνεται να απουσιάζει. Απουσιάζει γενικώς. Άρα πιθανότητες να γίνει Homeport λιμάνι δεν υπάρχουν. Σε αυτόν τον τομέα χάσαμε πολύτιμο έδαφος. Κι αν τα στοιχεία που «κυκλοφορούν» είναι αληθινά, τότε φέτος το Καλοκαίρι (δεύτερο συνεχόμενο Καλοκαίρι) κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν θα μας επισκεφθεί.

 

Θα δεχθούμε ότι ο συγκεκριμένος τουρισμός ίσως και να μην είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Παρόλα αυτά οφείλουμε να τον έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας. Άρα κάτι πρέπει να γίνει. Καλή είδηση το ενδιαφέρον των εταιριών να έρθουν με τα πλοία τους αλλά από το Καλοκαίρι του 2022. Με αυτόν έστω τον στόχο η Καβάλα πρέπει να επιδιώξει συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου: 1)Να καλύψει το χαμένο έδαφος του φετινού και του περσινού Καλοκαιριού 2) Στη συνέχεια να κάνει όλα όσα πρέπει ώστε να επανέλθει υποψήφια ως λιμάνι homeport για την κρουαζιέρα.

 

Μιας και ασχολούμαστε με τα της θάλασσας και των πλοίων ας σημειώσουμε κάτι ακόμη. Ούτε σήμερα υπάρχει δρομολόγιο από Καβάλα για Πρίνο κι από Πρίνο για Καβάλα. Ο λόγος είναι απλός. Σήμερα ήταν σειρά της εταιρίας Φιλιάγκου. Η συγκεκριμένη εταιρία και μόνο αυτή αποφεύγει τα δρομολόγια. Χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως συνέπεια. Είναι προφανές ότι οι εταιρίες κάνουν ότι θέλουν, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες των κοινωνιών και τις πιέσεις των πολιτικών.

 

Διαμαρτυρία από πολίτες που μένουν κοντά στο πρώην ΤΕΙ, συνοικία του Αγίου Λουκά: «Σε ποιον πρέπει να απευθυνθούμε ώστε να λήξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Αγίου Λουκά , εδώ κι ένα χρόνο, σχεδόν κάθε βράδυ με τη μουσική , τα γκάζια των μηχανών, τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο Διεθνές Πανεπιστήμιο πρώην ΤΕΙ; Σιγά-σιγά θα ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών μας, οπότε καταλαβαίνετε… Οι φορείς έχουν κάτι να πουν; Ποιός τους δίνει το δικαίωμα αυτό; Όλο το βράδυ μπαινοβγαίνουν τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες, περνάει όλη η Καβάλα από εκεί. Πάρτι, ποτά, μουσική. Δε βλέπουν; Δεν ακούν; Αγανάκτηση».

 

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης Σωτηριάδης θέτει υπόψη μας (κι υπόψη του Δήμου Καβάλας) πρόβλημα με χόρτα αλλά και φίδια(!) πλησίον του δημοτικού σχολείου του Αγίου Αθανασίου. Η ανάρτηση του με σχετικές φωτογραφίες αναφέρει: «9ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Καβάλας. Κι όμως ενώ πριν από μία εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία, δεν φρόντισε ο Δήμος Καβάλας ενώ ήταν κλειστά για τόσους μήνες να καθαρίσει τα χόρτα. Καθημερινά δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά μπαίνουν και βγαίνουν από το σημείο αυτό. Έχουν την “ευκαιρία” να γνωρίσουν πέρα από την χλωρίδα και την πανίδα (βλ. φίδια) στον περιβάλλοντα χώρο. Να σημειώσω ότι έχουν ενημερώσει ακόμα και τον ίδιο τον δήμαρχο πέρα από τους αρμόδιους στο Δήμο. Καλή η επικοινωνία, καλές οι φωτογραφίες, καλά τα όμορφα λόγια από τη διοίκηση του δήμου αλλά η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής αντιμετωπίζονται με ιεράρχηση, σχεδιασμό και υπευθυνότητα. Απλά και αυτονόητα θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο. Δεν ισχύει όμως για όλους».

 

Από προχθές Δευτέρα άρχισε να επαναλειτουργεί και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Δειλά δειλά. Καθηγητές και μαθητές επανέρχονται προκειμένου να συνεχίσουν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα. Ίδια διαδικασία και στα άλλα ωδεία της πόλης και του Νομού. Τα ιδιωτικά.

 

Θυμωμένοι είναι οι κυνηγοί σε όλη την Ελλάδα λόγω του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς. Ως εκπρόσωπος του τοπικού συλλόγου ο Κώστας Καλαϊτζίδης – μιλώντας στο ράδιο Πρωινή- προειδοποίησε τους βουλευτές της Καβάλας. Είναι η δεύτερη φορά, είπε, που στοχοποιούν τους κυνηγούς. «Αυτά που γίνονται, τους στέλνουμε μήνυμα, οι κυνηγοί δεν θα τα ξεχάσουν» κατέληξε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης