μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από κάποια χρόνια (όχι πάρα πολλά) ο Δημοτικός Κήπος «φιλοξενούσε» συνολικά τρία περίπτερα. Από χθες δεν έχει ούτε ένα! Συγκεκριμένα υπήρχαν περίπτερα 1) απέναντι από τη Ροδόπη,  2) στη γωνία Βενιζέλου με Αβέρωφ και 3) στην οδό Κύπρου. Απέναντι από το Δημαρχείο. Στο μεταξύ τα δεδομένα άλλαξαν και τα περίπτερα δεν παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Κήπου έμεινε μόνο αυτό της πλατείας Καπνεργάτη. Μπροστά από το κτίριο του ΟΤΕ.

Χθες γερανός απομάκρυνε το κουβούκλιο του περιπτέρου επί της Βενιζέλου. Το οποίο είχε εγκαταλειφτεί από τον ενοικιαστή του εδώ και καιρό. Απέναντι (και δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών) υπάρχει ένα ακόμη κλειστό περίπτερο. Που φαίνεται ότι και για αυτό πλησιάζει η ώρα να απομακρυνθεί.

 

Ο Δήμος Καβάλας εργάστηκε και χθες στην παραλία του Περιγιαλίου. Την οποία προετοιμάζει για το Καλοκαίρι. Στην ανατολική πλευρά της Καλαμίτσας και μπροστά από το ξενοδοχείο Λούσυ (φωτογραφία) προετοιμάζεται η συνηθισμένη δουλειά στρώσης της άμμου. Η άμμος όπως φαίνεται υπάρχει, αναμένονται τα μηχανήματα. Από τη Ραψάνη απομακρύνθηκαν τα σύρματα που ένα άλλο μηχάνημα έβγαλε από την άμμο τις προηγούμενες ημέρες.

 


 

Την περασμένη Κυριακή στη συνοικία της Κηπούπολης ιδιώτης αποφάσισε να κλαδέψει το μεγάλο πεύκο που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού του. Για αυτόν τον λόγο κάλεσε επαγγελματία, τοπική όπως φαίνεται επιχείρηση. Το κλάδεμα του πεύκου έγινε με τέτοιο τρόπο που το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει απογοητευτικό. Ειδικοί σχολιάζουν ότι το δέντρο «θυσιάστηκε»…

 

Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε άδεια ή έστω ενημέρωση του αρμόδιου για αυτές τις περιπτώσεις Δασαρχείου. Πάντως τέτοιες δραστηριότητες, όσο ενοχλητικό ή επικίνδυνο κι αν είναι ένα ηλικιωμένο δέντρο, πρέπει να γίνονται προσεκτικά. Επειδή στην ίδια περιοχή υπάρχουν κι άλλα πεύκα (ευτυχώς όχι σε ιδιωτικούς χώρους), οποιαδήποτε επόμενη ενέργεια κριθεί σκόπιμο να γίνει, δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Το πράσινο είναι λίγο στην πόλη και πρέπει να το προστατέψουμε. Όπως επίσης τα πεύκα που στην συνοικία της Κηπούπολης έχουν εκτός των άλλων και την ιστορία τους.

 

Δημοσιεύουμε σε άλλη σελίδα της σημερινής Πρωινής ένα χαρούμενο κείμενο που αφορά τα νήπια του νηπιαγωγείου στην περιοχή της συνοικίας του Αγίου Αθανασίου. Το δημιουργικό τους παιχνίδι «απλώθηκε» έξω από την αυλή, σε ένα σημείο που καθαρίστηκε και αναβαθμίστηκε πρόσφατα. Μετά από ενέργειες του Δήμου.

 

Τις οποίες ενέργειες του Δήμου Καβάλας προκάλεσε ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Σωτηριάδη. Θυμάστε που είχαμε δημοσιεύσει στην στήλη την παρατήρηση του; Με εκείνη την αφετηρία ο Δήμος ικανοποίησε το δίκαιο αίτημα, καθάρισε από τα χόρτα την περιοχή. Αμέσως μετά έδρασαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

 

Αυτή είναι μια χρήσιμη αντιπολίτευση, μια χρήσιμη ανάρτηση. Μια εύστοχη δημόσια παρέμβαση που η διοίκηση λαμβάνει υπόψη της. Και πολύ καλά κάνει. Σημασία έχει ότι ο Δήμος Καβάλας πήγε στην περιοχή και δεν βιάστηκε να αποχωρήσει. Ακόμη και χθες καθάριζε από χόρτα μια μεγάλη έκταση κοντά στο σχολείο, στην οποία αρμοδιότητα φέρεται να έχει και ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου. Κι αυτός αλήθεια δεν έπρεπε να είναι πιο ευαίσθητος για τα του οίκου του; Ειδικά όταν αυτά αφορούν ένα σχολείο ή ένα νηπιαγωγείο.

 

Δύο είναι από χθες τα δρομολόγια των φέρι μποτ στη γραμμή του Πρίνου. Θα είναι δύο κάθε μέρα; Τι θα συμβεί αν έρθει η σειρά των πλοίων της εταιρίας Φιλιάγκου; Θα κάνουν το δρομολόγιο ή τα δρομολόγια; Ή μήπως σε αυτήν την περίπτωση τα δρομολόγια θα μείνουν ανεκτέλεστα;

 

Το όλο θέμα τέθηκε υπόψη των αρμοδίων που απάντησαν ότι όλα τα δρομολόγια πρέπει να εκτελούνται. Έστειλαν με λίγα λόγια το σχετικό μήνυμα στην συγκεκριμένη εταιρία. Η πράξη θα αποδείξει αν το μήνυμα ελήφθη κι αν έπαιξε κάποιον ρόλο… Σημειώνουμε ότι πολύ σύντομα τα δρομολόγια αυξάνονται κι άλλο, γίνονται 3 την ημέρα.

 

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Βαγενάς υποδέχθηκε με δώρα τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρο Κόπτση. Το μεσημέρι της Δευτέρας και πριν τη σύσκεψη διευθυντών Λυκείων στο 1ο ΕΠΑΛ, του έδωσε βιβλία που εξέδωσε η ΠΕ Καβάλας κι είχαν θέμα τους την ιστορία και τις ομορφιές της περιοχής. Πολύ σωστή η ιδέα και η πρωτοβουλία του κ. Βαγενά, ελπίζουμε ο γενικός γραμματέας να βρει χρόνο να διαβάσει τα δώρα που έλαβε.

 

Με απόφαση που πήρε προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην Ορεστιάδα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της Λευκής Νύχτας. Η 3η Λευκή Νύχτα στον αγορά της Ορεστιάδας αποφασίστηκε (από τον Εμπορικό Σύλλογο Ορεστιάδας) να γίνει την Πέμπτη 26 Αυγούστου. Η πρωτοβουλία είναι σημαντική καθώς φαίνεται να δίνει το σύνθημα ίδιες εκδηλώσεις να γίνουν και στις υπόλοιπες πόλεις και αγορές της Περιφέρειας μας.

 

Για την Καβάλα ξέρουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος είναι αρκετά έτοιμος. Σύντομα λοιπόν θα σκεφθεί την Λευκή Νύχτα του 2021 κι αν όλα πάνε καλά υγειονομικά, θα αποφασίσει να την οργανώσει. Εντός του Καλοκαιριού ή αμέσως μετά το τέλος του. Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία, μπορεί να κινητοποιεί τους άλλους φορείς. Άρα είναι θέμα μιας πρώτης απόφασης του. Όλα τα άλλα είναι εύκολα.

 

Για τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη είναι σημαντικό γεγονός ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ενέκρινε προχθές δύο ακόμη έργα. Την κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην περιοχή πλησίον του Χαϊδευτού, το έργο αντικατάστασης στηθαίων στο οδικό δίκτυο του Νομού. Το δεύτερο έργο έχει προϋπολογισμό 1 εκ ευρώ.

 

Ο Δήμος Καβάλας «τρέχει» τη διαδικασία για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών  στο έργο της κατασκευής νέου κλειστού γυμναστηρίου στο Περιγιάλι. Δημοπρατείται λοιπόν στη διάρκεια του Καλοκαιριού οι εκπόνηση των μελετών: 6 Αρχιτεκτονικές Μελέτες Κτιριακών Έργων, 7 Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες, 21 Γεωτεχνικές Μελέτες και ‘Έρευνες, 8 Στατικές μελέτες και 9 Μελέτες Μηχανολογικές, Ηλεκτρολογικές, Ηλεκτρονικές.

 

Το Δασαρχείο Καβάλας ενέκρινε την σχετική μελέτη κι ουσιαστικά ενέκρινε την εκτέλεση του έργου. Θα γίνει καθαρισμός περιμετρικά του Νοσοκομείου, μέτρο αντιπυρικής προστασίας: «Με την παρούσα μελέτη (που εγκρίθηκε) θα εκτελεστούν εργασίες κοπής και απομάκρυνσης ξυλωδών φυτών με μηχανήματα και εργάτες, εξωτερικά της περίφραξης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και σε μήκος 470 μέτρων αυτής που γειτνιάζει με δασική έκταση. Κατά την εκτέλεση του έργου το Γεν. Νοσοκομείο Καβάλας υποχρεούται να συγκεντρώνει και να απομακρύνει τα δημιουργούμενα υπολείμματα σε ασφαλή χώρο».

 

Η κινητικότητα που παρουσιάζει το γνωστό θέμα του προγράμματος «Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής» της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν σημαίνει –δυστυχώς- ότι πλησιάζει και η ώρα των πληρωμών των επιχειρήσεων. Γραφειοκρατικά η διαδικασία εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά. Ωστόσο δεν υπάρχουν στον ορίζοντα πληρωμές. Το χειρότερο είναι άλλο. Μέχρι τώρα γίνονταν προβλέψεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Τώρα τελευταία κανείς δεν μιλά για το πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές.

 

Όταν υπήρξε η απόφαση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την κατάργηση του ΔΕΣΜΟΥ και την αντικατάσταση του με τον ΕΦΕΠΑΕ, πανηγύρισαν και οι δύο πλευρές. Τώρα που περνά ο καιρός χωρίς να γίνεται πράξη η υπόσχεση του Υπουργού, δεν μιλά καμία από τις δύο πλευρές. Μήπως άπαντες πανηγύρισαν για κάτι που στην πορεία θα αποδειχθεί δύσκολο; Μήπως αυτό το δύσκολο προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση;

 

Διαβάστε επίσης