• 1 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίστηκαν χθες οι κατεδαφίσεις παλαιών και επικίνδυνων κτισμάτων στην Καβάλα. Σειρά είχε σπίτι στην οδό Δράκοντος, πάνω από το δημοτικό σχολείο του Αγίου Γεωργίου. Η κατεδάφιση ξεκίνησε προ εβδομάδας αλλά το σημαντικό μέρος έγινε χθες το πρωί.

 

Το διάστημα που ο χώρος στάθμευσης «Ροδόπη» είναι κλειστός και εκτός λειτουργίας, χρησιμεύει για άλλες δραστηριότητες. Όλοι θυμούνται ότι την Καθαρά Δευτέρα οι μικροί πέταξαν εκεί αετό. Προχθές Σάββατο συγκεντρώθηκαν πολλά ποδήλατα, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δήμου. Με αυτήν την αφετηρία (και μετά από σχετική προπόνηση) πραγματοποιήθηκε μια ακόμη πετυχημένη ποδηλατοδρομία στην Καβάλα.

 


 

Ο Νομός Καβάλας δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση. Ενεπλάκη στα προβλήματα του κορωνοϊού όπως όλοι. Το περασμένο Φθινόπωρο. Πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές. Παρουσίασε πολλά και πάρα πολλά κρούσματα. Κι όταν το πράγμα έκανε τον μεγάλο του κύκλο, αρκετά πρόσφατα, κατάφερε να βγει από την περιπέτεια «όρθιος». Υπήρξαν απώλειες, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Τα πράγματα σίγουρα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Προς το παρόν ο κορωνοϊός περνά στην ιστορία αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό είναι οριστικό ή προσωρινό. Και Καλοκαιρινό.

 

Οι πολίτες του Ν. Καβάλας ανακουφίζονται μιας και διαβάζουν κάθε μέρα μικρότερους αριθμούς. Το Νοσοκομείο αδειάζει. Οι εμβολιασμοί που γίνονται ταυτόχρονα δημιουργούν μια επιπλέον ασπίδα προστασίας. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει μια αισιοδοξία, μαζί με μια ανυπομονησία. Όλοι βιαζόμαστε να γίνουμε όπως πρώτα. Κάτι εφικτό αλλά όχι και εύκολο. Πρώτο τεστ η τουριστική περίοδος.

 

Κάτι πάει να γίνει. Κάτι που θέλουμε να θυμίζει το Καλοκαίρι του 2019. Μας είπαν να περιμένουμε. Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και μετά, μας είπαν, να περιμένουμε περισσότερο κόσμο. Κι εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες όσων κάτι περισσότερο γνωρίζουν. Περιμένουμε. Παρακολουθούμε. Διαπιστώνουμε ότι οι Βαλκάνιοι του οδικού τουρισμού κάτι μπορούν να προσφέρουν. Κάτι μπορούν να σώσουν στο Καλοκαίρι που τώρα μόλις αρχίζει.

 

Θα θεωρήσουμε βέβαιο ότι το φετινό Καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Δεν ξέρουμε αν θα «πιάσουμε» τον γνωστό στόχο, το 50% της κίνησης του Καλοκαιριού του 2019. Το ξεκίνημα δεν ήταν και τόσο καλό λόγω της απώλειας των Εγγλέζων. Παρόλα αυτά ελπίδες υπάρχουν. Περιμένουμε να δικαιωθούν στην πράξη.

 

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να χαλαρώσει κι άλλο τα μέτρα. Σύντομα θα επιτρέψει περισσότερη (νυχτερινή) κυκλοφορία. Θα δώσει άδεια και στη μουσική για την εστίαση. Κι όσοι εμβολιάστηκαν θα έχουν κι άλλα, ειδικά όπως λέγεται προνόμια. Θα γίνουν βήματα αλλά και άλματα προς μια νέα κανονικότητα. Μια νέα φυσιολογική κατάσταση. Εκτός από τον τουρισμό στοίχημα όλων μας είναι και ο επόμενος Χειμώνας. Βλέποντας λίγο πιο μπροστά απ’ ότι συνήθως, τον θέλουμε χωρίς περιορισμούς. Χωρίς «λοκ ντάουν» και sms.

 

Η εμβολιαστική διαδικασία είναι η μοναδική μας άμυνα και ελπίδα. Κι ενώ κάποιοι άλλοι τα καταφέρνουν ήδη, εδώ φοβόμαστε παραπάνω από το κανονικό. Αρκετοί αποφεύγουν να εμβολιαστούν καθώς θεωρούν ότι έτσι προστατεύουν τη ζωή τους. Λάθος. Τη ζωή τους την προστατεύουν μόνο αν εμβολιαστούν. Κάθε άλλο και αντίθετο καταλήγει να είναι πρόβλημα. Πρόβλημα όχι μόνο για τους αρνητές αλλά και για όλους τους άλλους. Που έχουν σχέσεις μαζί τους.

 

Αυτές είναι οι συνθήκες με τις οποίες ξεκίνησε χθες η νέα εβδομάδα. Παράλληλα ακούμε δυνατές φωνές κατά του εργασιακού νομοσχεδίου. Ακούμε και μαθαίνουμε για τις απεργιακές προετοιμασίες. Η κυβέρνηση περιγράφει το νομοσχέδιο ως βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Η αντιπολίτευση έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη. Καταγγέλλει και μάλιστα καταγγέλλει πολύ δυνατά.

 

Μέσω του διαδικτύου ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση στην Καβάλα μιας ακόμη συγκέντρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Διαβάζουμε ότι οργανώνεται από τη γνωστή Συντονιστική Επιτροπή. Επιλέχθηκε να γίνει στην πλατεία Καπνεργάτη την Παρασκευή 18 Ιουνίου.

 

Την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε παρατήρηση στους κατοίκους του Ν. Καβάλας επειδή δεν εμβολιάζονται. Παρατήρηση σε γενικές γραμμές σωστή. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας είχε συγχαρεί ειδικά τους κατοίκους της Θάσου επειδή εμβολιάζονται… Μπερδευτήκαμε αν και τελικά δίκιο φαίνεται να έχει ο Υφυπουργός.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ (εμβολιασμοί έως το περασμένο Σάββατο) περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως στα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού Καβάλας. Κανείς δεν γνωρίζει τι ποσοστό αυτών των ανθρώπων κατοικούν μόνιμα στο Νομό μας και πόσοι από αυτούς μας επισκέφθηκαν μόνο για να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια αναχώρησαν για να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους. Είναι έτσι η διαδικασία που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσοι μόνιμοι κάτοικοι πραγματικά έχουν εμβολιαστεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Τα νούμερα είναι απολύτως ενδεικτικά μιας και επιτρέπεται η διαπεριφεριακή μετακίνηση για εμβολιαστικούς λόγους.

 

Στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star μίλησε χθες ο συμπολίτης ειδικός επιστήμονας Γιώργος Συλαίος, σχολίασε την κατάσταση με το αυξημένο φυτοπλαγκτόν στην θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Πρόσφατα ο κ. Συλαίος είχε ενημερώσει τους Καβαλιώτες για το ίδιο φαινόμενο που ευτυχώς στη δική μας περιοχή παρουσιάστηκε σε πολύ μικρότερη έκταση.

 

Σε εκπομπή του Σκάι εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο ο Δήμαρχος της Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης. Ρωτήθηκε και απάντησε σχετικά με την τουριστική κίνηση στο νησί. Ήταν αισιόδοξος χωρίς να είναι υπερβολικός. Οι δηλώσεις του δεν ήταν διαφορετικές από αυτές που έκανε επίσης πρόσφατα σε εκπομπή της ΕΤ3.

 

Η κρατική τηλεόραση παρουσίασε το υπό προετοιμασία Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης που θα γίνει στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων αργότερα το Καλοκαίρι. Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν την εκπομπή «Συνδέσεις ΕΡΤ» και τους παρουσιαστές της. Την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Καβάλα κ. Τασούλα Κρητικού που συνάντησε τον πρόεδρο της Επιστημονικής Ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους” Χαράλαμπο Τσουρουκίδη και την υπεύθυνη επικοινωνίας Μαργαρίτα Κελέσογλου στον χώρο διεξαγωγής του 1ο Συμπόσιου Σύγχρονης Τέχνης. Μίλησαν για το όραμα της επιστημονικής ομάδας, τη γέννηση της διοργάνωσης κτλ.

 

Ο Μάκης Μυλωθρίδης αποχώρησε από το κατάστημα της Καλαμίτσας μετά από μια πετυχημένη και πολυετή παρουσία. Αποφάσισε σχετικά η ΕΤΑΔ… Αυτό που δημιούργησε κι έχει το γνωστό καλό όνομα «Όστρια» μεταφέρεται για να λειτουργήσει σε έναν καινούργιο χώρο, στη συνοικία του Αγίου Λουκά. Καλή επιτυχία.

 

Εν τω μεταξύ τα καταστήματα μέσα στην Καλαμίτσα κλείνουν αλλά νέα καταστήματα λειτουργούν απέναντι από την παραλία και μετά το δρόμο. Μετά το πρώτο «cafe» στο τέρμα Καλαμίτσας, ένα ακόμη άρχισε να λειτουργεί από χθες. Ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο της ακτής.

 

Διάφορες φήμες «κυκλοφορούν» στη Νέα Ηρακλείτσα και στην Καβάλα σχετικά με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ για την Αλάνα. Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετοί. Γνωρίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να τελειώνει με την Αλάνα. Όλα τα άλλα είναι προς το παρόν φήμες. Που αναφέρονται σε γνωστούς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε ξένα επιχειρηματικά σχήματα.

 

Ο Σκοπευτικός Όμιλος Καβάλας εγκαινίασε την Κυριακή το νέο του σκοπευτήριο κοντά στην Φωληά. Στην τελετή προσκλήθηκαν και ήταν παρόντες οι Κώστας Αντωνιάδης, Αλέξης Πολίτης, Κίμωνας Παπαδόπουλος αλλά και ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης. Το συγκεκριμένο σκοπευτήριο είναι κατά κάποιο τρόπο μια λύση ανάγκης μέχρι να ξεφύγει από τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και των δασικών χαρτών το μεγάλο σκοπευτήριο του Ομίλου κοντά στο Κοκκινόχωμα.

 

Διαβάστε επίσης