μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Νωρίς χθες το πρωί κατέπλευσε πρώτο πλοίο στο λιμάνι το «Aqua Blue». Αναχώρησε λίγη ώρα μετά την άφιξη του. Το μεσημέρι ήρθε το μεγάλο «Blue Star Chios». Μαζί με τα δύο δρομολόγια των φέρι μποτ (στη γραμμή του Πρίνου), το κεντρικό λιμάνι είχε χθες περισσότερη κίνηση. Κάτι σαν Καλοκαιρινή αλλά των καλών Καλοκαιριών πριν τον κορωνοϊό. Αυτό φάνηκε περισσότερο το μεσημέρι στην άφιξη του «Blue Star Chios». Τα αυτοκίνητα που βγήκαν και συνέχισαν το ταξίδι τους, γέμισαν την οδό Ερυθρού Σταυρού. Καθυστέρησαν στα φανάρια κι έτσι η ουρά που σχηματίστηκε, ευτυχώς για λίγη ώρα, ήταν μεγάλη. Αποδεικνύεται ότι το Λιμεναρχείο ενώ ήξερε για την άφιξη του πλοίου δεν έλαβε τα μέτρα τροχαίας που έπρεπε, αυτά που πρέπει να λαμβάνει στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Ελπίζουμε την ερχόμενη Τρίτη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, στα οποία αν χρειαστεί μπορεί να συμμετάσχει η Τροχαία αλλά και η Δημοτική Αστυνομία.

Από τη χθεσινή αυξημένη κίνηση στο λιμάνι επωφελήθηκε και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Ειδικά επιβάτες του «Blue Star Chios» κινήθηκαν προς το πρακτορείο, μπήκαν στα λεωφορεία για τον επόμενο τους προορισμό. Μάλλον τη Θεσσαλονίκη. Είδαμε επίσης τον «Νικητή» να κάνει κανονικά το δρομολόγιο από Πρίνο (και το αντίστροφο). Η εταιρία Φιλιάγκος άλλαξε τακτική κι εκτελεί όπως φαίνεται τα δρομολόγια που της αναλογούν.

 


 

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο η προσεχής «Λευκή Νύχτα» στην αγορά να συνυπάρξει με κάποιες από τις εκδηλώσεις του Cosmopolis. Κρίθηκε ότι δεν θα ήταν σωστό αφού άλλο «Λευκή Νύχτα» κι άλλο Cosmopolis. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται προκειμένου η «Λευκή Νύχτα» να γίνει κάποια από τις πρώτες Παρασκευές του Φθινόπωρου. Το θέμα ο Εμπορικός Σύλλογος το πήρε πολύ ζεστά προκειμένου άμεσα να αποφασιστεί και να γίνει γνωστή η ημερομηνία του γεγονότος.

 

Μετά τον Γιώργο Συλαίο που μίλησε για το πρόβλημα του φυτοπλαγκτόν στη θάλασσα Μαρμαρά σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Star, ο εκπρόσωπος του ΙΝΑΛΕ κ. Σωτήρης Ορφανίδης πρόσφερε τις γνώσεις του στο πλαίσιο ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα της εφημερίδας «Νέα». Στην έκδοση της περασμένης Δευτέρας (προχθές). Όπως και να το κάνουμε η Καβάλα διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να εξηγήσει σε όσους δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Ας πούμε συνηθισμένο στις δικές μας παραλίες.

 

Αισιόδοξος για τους Βρετανούς τουρίστες και τις αφίξεις τους στη Θάσο ο Δήμαρχος του νησιού. Στη συνέντευξη του στην εκπομπή του Σκάι τη Δευτέρα εκτίμησε ότι τελικά θα επισκεφθούν το νησί. Τους περιμένει τον μήνα Ιούλιο. Μακάρι αλλά δεν το βλέπουμε… Ίδια αισιοδοξία για τους ίδιους τουρίστες δεν έχουν π.χ. οι ξενοδόχοι της Θάσου.

 

Χθες έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Θάσου θα διαφημιστεί στο περιοδικό Διακοπές που κυκλοφορεί μαζί με το Βήμα της Κυριακής. Η καταχώρηση στο περιοδικό θα κοστίσει 1.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η διαφήμιση θα γίνει σε μια από τις επόμενες εκδόσεις της κυριακάτικης εφημερίδας που ως γνωστόν έχει πανελλαδική και μεγάλη κυκλοφορία.

 

Σχόλιο του Κώστα Κουνάκου για το τροχαίο υλικών ζημιών τη Δευτέρα στη διασταύρωση της Χρυσούπολης κι ενώ από μέρες δεν λειτουργούσαν στο σημείο οι φωτεινοί σηματοδότες: «Όντως η φωτεινή σηματοδότηση δεν λειτουργούσε από το Σάββατο λόγω βλάβης. Βρίσκονταν σε λειτουργία με τα πορτοκαλί να λειτουργούν και να προειδοποιούν. Το τροχαίο έγινε όταν το συνεργείο της περιφέρειας προσπαθούσε να τα λειτουργήσει… Καθαρά ανθρώπινο λάθος η μη εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας».

 

Εργασίες συντήρησης στους χώρους (στα γραφεία) του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας σε πολυκατοικία στην περιοχή της αγοράς του Αγίου Νικολάου. Εξωτερική θερμομόνωση και αλλαγή της πρόσοψης και στο κοσμικό κέντρο «Μιχάλης» στο Περιγιάλι. Και στις δύο περιπτώσεις οι εργασίες θα έχουν θετικά αποτελέσματα στα γραφεία και στο κέντρο διασκέδασης.

 

Υπάρχουν κάποια σημεία σε όλες τις συνοικίες της πόλης που συνεχώς γίνονται εστίες μόλυνσης. Συνεχώς σε αυτά τα σημεία οι πολίτες εγκαταλείπουν ότι δεν τους είναι χρήσιμο. Ένα τέτοιο σημείο, το οποίο πάντα καθαρίζει ο Δήμος, βρίσκεται μπροστά από το ΔΙΠΑΕ Καβάλας (πρώην ΤΕΙ). Και χθες άγνωστοι πέταξαν καρέκλες, τραπέζια και λοιπά έπιπλα. Ακόμη κι αν σήμερα ο Δήμος τα απομακρύνει, αύριο κάποια άλλα παρόμοια αντικείμενα θα εμφανιστούν. Τελικά είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας.

 

Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αργύρη Μπακιρτζή φιλοξένησε στην έκδοση της περασμένης Κυριακής η «Καθημερινή». Ο συμπολίτης τραγουδιστής και όχι μόνο, πρωταγωνιστεί σε καινούργια ταινία ελληνικής παραγωγής με τίτλο «Μήλα». Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα εξηγεί πως προέκυψε αυτή η συμμετοχή και ποιο είναι το θέμα της ταινίας που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στους θερινούς κινηματογράφους.

 

Ο λεγόμενος «ακτοκαθαριστής» περνά σε χρόνο ρεκόρ από τις παραλίες του Δήμου Καβάλας. Τελειώνει εντός των ημερών την δουλειά του κι έτσι αρχίζει η τοποθέτηση ομπρελών. Χρήση «ακτοκαθαριστή» για τις δικές τους παραλίες έκαναν κι οι άλλοι Δήμοι του Νομού Καβάλας.

 

Οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Καβάλας δεν εξέπεμπαν πρόγραμμα χθες, από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Αυτό έγινε δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οφείλονταν σε προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος στο σημείο των κεραιών, στο ύψωμα Βασιλάκη. Οι εργασίες συντήρησης του δικτύου έγιναν από τον ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας.

 

Το 2020 δεν ήταν έτος τουριστικό. Ήταν έτος «καταστροφής» για τον τουρισμό. Λόγω κορωνοϊού. Κάπως έτσι είναι απορίας άξιο που δίνονται βραβεία τουριστικού περιεχομένου. Ακόμη και δραστηριότητας τουριστικής προβολής. Μάλλον το «σύστημα» (του ιδιωτικού τομέα) προσπαθεί να παρουσιάσει τις άμυνες του προκειμένου να μην το ξεχάσει κανείς. Μέσω και αυτής της δράσης ζητά να επανέλθει φέτος ή το αργότερο του χρόνου. Άρα τα περιβόητα βραβεία (που εμμέσως έλαβε και η Καβάλα) έχουν πολύ μικρή σημασία. Δημιουργούν εντυπώσεις αλλά ιδιαίτερα «χλιαρές».

 

Ο Παύλος Ιωσηφίδης ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της κοινότητας του Αμυγδαλεώνα. Επί των ημερών του και λόγω «Καπποδίστρια» αποφασίστηκε η «απορρόφηση» από το Δήμο Φιλίππων. Μέσω του οποίου προέκυψε τελικά ο Δήμος της Καβάλας.

 

Το όνομα του Παύλου Ιωσηφίδη υπάρχει στις πινακίδες στην πολιτιστική αίθουσα του Αμυγδαλεώνα, στο κτίριο του παλιού καπνομάγαζου. Θυμίζει όχι μόνο τη σωστή πρωτοβουλία εκείνου του κοινοτικού συμβουλίου (που μετέτρεψε το καπνομάγαζο σε αίθουσα πολιτιστικής δράσης) αλλά γενικότερα την εποχή των κοινοτήτων. Την οποία κάτοικοι των χωριών, αρκετοί είναι αλήθεια, αναπολούν ακόμη και σήμερα. Χθες λοιπόν στην παρουσίαση του έργου ύδρευσης στον Αμυγδαλεώνα ο Παύλος Ιωσηφίδης και άλλοι πρώην κοινοτικοί σύμβουλοι ήταν παρόντες. Ως εκπρόσωποι εκείνης της εποχής. Της διαφορετικής για την αυτοδιοίκηση.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης, με την παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη, Μιχάλης Αμοιρίδης ξεκίνησε τη δική του καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού. Αυτό γίνεται και με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σχετική του κάρτα αναφέρει: « Φίλες και φίλοι. Ο κορωνοϊός δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Υγεία και οικονομία είχαν πρωτοφανείς απώλειες. Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι στο χέρι μας. Έχει έναν μόνο δρόμο, τον εμβολιασμό. Ακούμε τους ειδικούς. Εμπιστευόμαστε την επιστήμη και το γιατρό μας. Η Ξάνθη πρέπει να δώσει το παράδειγμα».

 

Συνεχίζει να ζωγραφίζει στην Καβάλα ο Γιάννης Κανίογλου. Αυτή τη φορά σκοπεύει να κάνει πιο όμορφο τον 8ο βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου. Τα απαραίτητα χρώματα τα αγόρασε και τα πρόσφερε για την εργασία ο συμπολίτης επιχειρηματίας Γιάννης Σαρρής. Μπράβο και στους δύο Γιάννηδες.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης