• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι πρώτες μέρες του Ιουνίου δεν ήταν ότι περιμέναμε. Δεν έφεραν το Καλοκαίρι που ξέρουμε. Με υπομονή θα λυθεί κι αυτό το πρόβλημα, λίαν προσεχώς. Εδώ λύθηκε το άλλο, το σημαντικότερο και δεν θα λυθεί το συγκεκριμένο; Αναπνέουμε με λιγότερο άγχος. Πάψαμε να φοβόμαστε. Κυκλοφορούμε πιο άνετα και χωρίς να κοιτάμε αν μας ακολουθεί ή μας απειλεί. Ο κορωνοϊός, μαζί με τον οποίο περάσαμε τόσους μήνες, νικήθηκε κι αποχώρησε. Αυτό είναι αρκετό ώστε να αισιοδοξούμε. Σύντομα το ελληνικό Καλοκαίρι θα επικρατήσει. Παντού.

 

Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να ασχοληθούμε και με όλα τα άλλα. Όπως παλιά. Ήδη οι εκδηλώσεις που τόσο έλειψαν, προγραμματίζονται η μία μετά την άλλη. Ο πολιτισμός επανέρχεται κι η κίνηση στο κέντρο της πόλης αφορά τόσο την εστίαση όσο και την υπόλοιπη αγορά.

 

Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Τα πράγματα βελτιώθηκαν αρκετά. Θα βελτιωθούν κι άλλο. Ο αγώνας και η υπομονή μας δικαιώνονται. Θα δικαιωθούν κι άλλο. Αυτή η σημαντική αλλαγή θα τους επηρεάσει όλους. Ευχόμαστε πολύ και καθοριστικά. Έτσι ώστε να πάρουμε το αίμα μας πίσω…

 

Η καινούργια εβδομάδα ξεκινά με τη γνωστή καιρική αστάθεια. Προς το τέλος της ο καιρός βελτιώνεται. Προσθέστε και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που έρχεται και φτιάξτε κάτι πιο αισιόδοξο. Την περασμένη Παρασκευή ο Ν. Καβάλας δεν είχε καθόλου κρούσματα. Είχε να γίνει από τις 7 Φεβρουαρίου. Κι ελπίζουμε να συμβαίνει συχνά. Αν είναι δυνατόν κάθε μέρα.

 

Στην υπόλοιπη τοπική επικαιρότητα, οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών του Νομού Καβάλας έχουν δίκιο. Ελπίζουμε να το βρουν στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης. Τους ακούμε που λένε ότι και στην Καβάλα πρέπει να γίνει αυτό που έγινε σε άλλες, όμορες, περιφερειακές ενότητες. Να ενισχυθεί το προσωπικό της Διεύθυνσης Μεταφορών. Με αυτήν την αφετηρία αλλαγών, στο τέλος θα βρεθεί άκρη.

 

Παραμένουν ισχυρά τα πρόωρα προεκλογικά σενάρια για το Δήμο Καβάλας. Κι όλα έχουν σχέση με το τι θα κάνει, τι θα αποφασίσει, η ΝΔ. Συχνά οι ας πούμε ενδιαφέρουσες διεργασίες εντοπίζονται να συμβαίνουν στα καταστήματα εστίασης. Στο κέντρο της Καβάλας. Αυτά τα ραντεβού είναι για τα μάτια του κόσμου. Σπάνια υπάρχει ουσία. Αντίθετα στο παρασκήνιο ασκούνται καθημερινά διάφορες πιέσεις. Αυτό που μας … αρέσει περισσότερο είναι η βεβαιότητα ορισμένων ανθρώπων. Η σιγουριά τους. Αυτήν είχαν και στο παρελθόν και … πρόκοψαν!

 

Στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, προβλήθηκε συνέντευξη νεαρής γυναίκας που δήλωσε ότι είναι νοσηλεύτρια (η οποία είχε γυρισμένη την πλάτη της στον τηλεοπτικό φακό ώστε να μην φαίνεται το πρόσωπο της). Διατύπωσε σημαντικές καταγγελίες για όσα όπως ισχυρίστηκε γίνονται σε βάρος ηλικιωμένων που φιλοξενούνται ή νοσηλεύονται σε τοπικά ιδρύματα. Κανονικά οι αρμόδιες αρχές πρέπει να την αναζητήσουν, να την βρουν και να μάθουν από αυτήν τις λεπτομέρειες ώστε η καταγγελία της να γίνει συγκεκριμένη και να ερευνηθεί.

 

Συμπολίτης ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από την Καβάλα το ταξίδι του προς τη Θάσο. Επιβιβάστηκε στο δρομολόγιο του φέρι μποτ και βγήκε από αυτό μετά από 2 ώρες. Τότε τέλειωσε το ταξίδι του! Διαμαρτύρεται αφού όπως εξηγεί για περίπου 25 λεπτά το φέρι μποτ περίμενε κοντά στο λιμάνι του Πρίνου προκειμένου να αδειάσει θέση πρόσδεσης!

 

Άλλοι συμπολίτες που διάβασαν τη διαμαρτυρία του έθεσαν υπόψη μας ίδια περιστατικά τόσο στον Πρίνο όσο και στο Λιμένα. Όπως φαίνεται στα δύο λιμάνια της Θάσου οι θέσεις πρόσδεσης των πλοίων είναι λίγες και τα πλοία πολύ περισσότερα. Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Χειμώνα ειδικά στον Λιμένα έγιναν εργασίες προς διευκόλυνση και αύξηση των θέσεων πρόσδεσης των φέρι μποτ. Φαίνεται οι εργασίες δεν ήταν αρκετές.

 

Μία ακόμη δωρεά ιδιώτη στο δημόσιο. Και δη στην Ελληνική Αστυνομία. Ο κ. Γιώργος Αξαρλής δώρισε στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ένα ψηφιακό αναστημόμετρο. Αφορά την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Ειδικότερα τη δουλειά επιτροπής της Διεύθυνσης που θα αναλάβει να μετρήσει το ύψος υποψήφιων να προσληφθούν στο σώμα.

 

Αυξημένη ήταν το Σαββατοκύριακο η κίνηση Ρουμάνων προς το νησί της Θάσου. Όλοι με τα ΙΧ αυτοκίνητα τους. Όλοι εμβολιασμένοι ή με πρόσφατα και αρνητικά τεστ στον κορωνοϊό. Στο μεταξύ παράπονα διατυπώνουν επαγγελματίες από τη Νέα Πέραμο και τη Νέα Ηρακλείτσα. Ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει σε αυτές τις περιοχές τουρισμός παρά μόνο οι Βούλγαροι που έχουν εκεί τα δικά τους σπίτια. Υπάρχουν επαγγελματίες και από την Ν. Πέραμο και από τη Ν. Ηρακλείτσα που ισχυρίζονται ότι πέρσι τέτοια εποχή η τουριστική κίνηση ήταν μεγαλύτερη!

 

Λέγεται ότι έγινε στην Καβάλα το προηγούμενο διάστημα. Σε ένα σχολείο υπήρξε ύποπτο περιστατικό κορωνοϊού. Κι ενώ άρχισαν οι διαδικασίες για να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται, αναστολή δια ζώσης εκπαιδευτικής δραστηριότητας κτλ, ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Το περιστατικό υποβαθμίστηκε κι «εξαφανίστηκε». Τούτο συνέβη όταν οι εμπλεκόμενοι έμαθαν ότι θα πρέπει να μείνουν σπίτι τους, σε καραντίνα, για 14 ημέρες. Τρόμαξαν στην ιδέα κι έτσι ο άρρωστος… θεραπεύτηκε αμέσως.

 

Rapid τεστ έγιναν σε διάφορα σημεία του Ν. Καβάλας την περασμένη Παρασκευή. Όλα ήταν αρνητικά. Σημειώνουμε ότι όσοι προσέρχονται και κάνουν το τεστ είναι πια πολύ λιγότεροι απ΄ ότι συνήθως. Π.χ. στην πόλη της Καβάλας έχουμε περί τα 40-50 τεστ την ημέρα ενώ στο παρελθόν αυτά –σε μία μέρα- ήταν διπλάσια και τριπλάσια.

 

Με αφορμή την πρόσφατη πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο «εμφανίστηκαν» στο κέντρο της πόλης κι άλλες αφίσες. Επιπλέον αυτών του τοπικού ΚΚΕ. Είναι λίγες αφίσες που λόγω απεργίας έβαλε κυρίως στην πλατεία Καπνεργάτη ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια παραδοσιακή αφισοκόλληση, από αυτές που λέγαμε ότι αφήσαμε πίσω μας… Αμ δε. Τα κόμματα καραδοκούν. Κάνοντας αυτά την κακή αρχή. Ποιος ξέρει λοιπόν τι άλλες αφίσες έχουμε να δούμε το επόμενο διάστημα… Λογικά θα είναι και των συναυλιών- μουσικών γεγονότων.

 

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας ενέκρινε το αίτημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Παρείχε σε αυτό άδεια χρήσης εικόνων από τις πρώτες ανασκαφές στους Φιλίππους στην εικονογράφηση ψηφιακής έκθεσης που σχεδιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

 

Γράφαμε προ μιας εβδομάδας για την αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη και τον υπόλοιπο Νομό. Σε συνέχεια και επιβεβαίωση της διαπίστωσης αυτής οι νέες άδειες που εκδόθηκαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Λόγω του «Εξ Οικονομώ» και της τουριστικής προοπτικής κυρίως στη Θάσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την περασμένη Πέμπτη εκδόθηκαν (και αναρτήθηκαν όπως προβλέπεται) 10 οικοδομικές άδειες! Μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας (και του ΤΕΕ ΑΜ) και της παραδοσιακής διαδικασίας της ΥΔΟΜ Καβάλας.

 

Δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν να μάθουν νέα από το ΤΑΙΠΕΔ. Πληροφορίες για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Αλάνας. Δεν τα καταφέρνουν. Το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί και επεξεργάζεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων χωρίς καθόλου «διαρροές». Όλα δείχνουν ότι στο τέλος της διαδικασίας η Αλάνα θα έχει ιδιωτικοποιηθεί. Πλήρως. Κι όπως αντιλαμβανόμαστε, πιθανότερο είναι να κατασκευαστούν στην έκταση κατοικίες παρά οτιδήποτε άλλο. Να ξεχάσουμε τα μεγάλα ξενοδοχεία όπως ξεχάσαμε τα προηγούμενα σχέδια περί ενυδρείων.

 

Συνεχίζονται οι αλλαγές στην κεντρική είσοδο του Διοικητηρίου. Μετά τη μεγάλη πινακίδα που ήταν απαραίτητη, προστέθηκαν και λειτουργούν φωτεινές ηλεκτρονικές επιγραφές. Από αυτές «περνούν» τα τηλέφωνα επικοινωνίας της κάθε υπηρεσίας. Ώστε αν κάποιος πολίτης θέλει να βρει κάτι συγκεκριμένο, να έχει τη δυνατότητα να τηλεφωνήσει εκείνη την στιγμή από το κινητό του τηλέφωνο. Είναι μια ακόμη σωστή ιδέα του κ. Κώστα Αντωνιάδη.

 

Την περασμένη Τετάρτη έγινε σημαντική κινητοποίηση των Θασίων με αφορμή εθελοντική αιμοδοσία στο Λιμένα της Θάσου. Το αποτέλεσμα, διαβάζουμε, σημαντικό. Συγκεντρώθηκαν περίπου 110 μονάδες αίματος. Για την περίοδο που διανύουμε και τη δυνατότητα της Θάσου το νούμερο είναι μεγάλο. Πολύ μεγάλο και μπράβο στους εθελοντές αιμοδότες του νησιού.

 

 

Διαβάστε επίσης