• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην κεντρική είσοδο του κτιρίου του Νοσοκομείου τηρούνται και οι βασικοί κανόνες του ΚΟΚ και όσα πρέπει να ισχύουν για να διευκολύνονται οι πεζοί. Ασθενείς και συγγενείς τους. Υπάρχει πρόβλημα με το παρκάρισμα σίγουρα, αυτό λύνεται με περπάτημα και σταθμεύσεις ακόμη και εκτός του περιβάλλοντος χώρου του ιδρύματος. Γνωστές κι «αγιάτρευτες» διαδικασίες.

Στις πίσω πόρτες του Νοσοκομείου τα δίκυκλα λίγο ακόμη και θα μπουν μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Μια από τις πίσω πόρτες (νοτίως του κτιρίου) είναι αυτή της φωτογραφίας. Πολλά δίκυκλα παρκαρισμένα δίπλα στην πόρτα. Σα να είναι έτοιμα να μπουν και μέσα στο Νοσοκομείο! Ελληνική κατάσταση, συνηθισμένη. Ακόμη και για τις πίσω πόρτες των Νοσοκομείων.

 


 

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές Τρίτη η Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε δύο παιδικές κατασκηνώσεις από αυτές που λειτουργούν στο χερσαίο τμήμα του Νομού Καβάλας. Διαπίστωσε τήρηση των μέτρων αλλά και μεγάλο αριθμό παιδιών. Γενικότερα οι κατασκηνώσεις φαίνεται να έχουν μεγάλη προτίμηση από τις οικογένειες του Νομού. Οι γονείς τις εμπιστεύονται, στέλνουν σε αυτές τα παιδιά τους. Όλων των –σχολικών- ηλικιών.  Σημειώνουμε ότι αυτό πολλές φορές γίνεται με ευνοϊκούς όρους αφού τα έξοδα τα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Πολύς κόσμος το απόγευμα της Τρίτης στο «Άπαρτο» στην παραλία. Η εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Μαμαλάκη και ο παρόντας σε αυτήν Ηλίας Μαμαλάκης κινητοποίησαν τους Καβαλιώτες. Ο συγγραφέας δεν μίλησε πολύ. Αντίθετα μίλησαν για τον συγγραφέα ο Κοσμάς Χαρπαντίδης και η Θώμη Αγγέλου. Ο κ. Μαμαλάκης συνάντησε πολύ κόσμο, φωτογραφήθηκε με τον κόσμο και γενικά έτυχε μιας θερμής υποδοχής. Όπως επίσης το βιβλίο του. Ήταν πάντως προσεκτικός αφού σε πολλές περιπτώσεις και παρά το ότι η εκδήλωση έγινε σε εξωτερικό χώρο, φορούσε προστατευτική μάσκα.

 

Η πόλη της Καβάλας είναι μια πόλη χωρίς αφίσες και χωρίς μπάνερ. Ισχύει με λίγα λόγια μια σωστή απόφαση τόσο του Δήμου Καβάλας όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ συχνά παραβιάζουν τον κανόνα. Αυτό το διάστημα αφίσες της ΚΝΕ σε κολώνες φωτισμού (η γνωστή παλιά διαδικασία) υπάρχουν πλησίον της εισόδου του κεντρικού λιμανιού. Παραπέμπουν σε εκδήλωση της ΚΝΕ που έγινε στη Μυτιλήνη! Είναι πολύ περίεργο, να κάνουν αφισοκόλληση στην Καβάλα για μια εκδήλωση που έγινε τόσο μακριά από την Καβάλα.

 

Το περιβόητο έργο του Δήμου Καβάλας (για λογαριασμό του ΟΛΚ) στην αρχή της οδού Αβέρωφ, εκεί όπου παλιά έδεναν τα φέρι μποτ- καταργεί μεταξύ άλλων άτυπο χώρο στάθμευσης. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς και διάφορους εδώ και χρόνια. Από τότε που τα φέρι μποτ μεταφέρθηκαν στο άλλο μέρος του λιμανιού, κοντά στο κτίριο του Τελωνείου. Εκεί σταθμεύουν περισσότερα από 50 οχήματα. Λόγω του έργου, οι θέσεις αυτές θα «χαθούν». Ελπίζουμε ως τη συγκεκριμένη στιγμή να έχει λειτουργήσει ο χώρος στάθμευσης της Ροδόπης ώστε να είναι μικρό το κακό…

 

Υπάρχουν συμπολίτες επαγγελματίες που ανησυχούν. Το Καλοκαίρι συνεχίζεται κανονικά αλλά ειδικά στην Καβάλα οι τουρίστες από τη Βουλγαρία είναι λίγοι. Οι άνθρωποι αυτοί επικοινωνούν με τη Βουλγαρία για να μάθουν το λόγο. «Μας λένε ότι είναι κάτι προσωρινό. Λένε ότι θα έρθουν. Όλο λένε ότι θα έρθουν κι όλο δεν έρχονται» σχολιάζουν οι ανυπόμονοι συμπολίτες περί των αφίξεων των Βουλγάρων.

 

Υπάρχει και μια άλλη εκτίμηση. Σύμφωνα με την οποία η μείωση στις αφίξεις των Βουλγάρων δεν αφορά τη δυτική πλευρά του Ν. Καβάλας. Εκεί -λένε οι πληροφορίες- οι Βούλγαροι που εμφανίζονται κάθε χρόνο το Καλοκαίρι, το έπραξαν και φέτος. Παράπονα για ελάχιστες αφίξεις Βουλγάρων τουριστών υπάρχουν φέτος και από την Κεραμωτή.

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων του Περιγιαλίου ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την υποστήριξη. Για την υποστήριξη ως προς την συναυλία των αδελφών Τσαχουρίδη. Κι ο Δήμαρχος τον διόρθωσε. Η απόφαση, του είπε, είναι απόφαση όχι δική μου αλλά όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλα αυτά έγιναν προχθές, στη συνέντευξη τύπου για τη συναυλία που θα γίνει βράδυ Σαββάτου στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη».

 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης έτρεχε εντός του Πάρκου Φαλήρου! Έτρεχε να διώξει όσους το προηγούμενο βράδυ είχαν κοιμηθεί εκεί, σε υπαίθριο χώρο δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ. Επρόκειτο για παρέα μεγαλύτερη των 10 ατόμων που μάλιστα έφθασαν στο σημείο με τα αυτοκίνητα τους! Τα παρκάρισαν δίπλα στην μεγάλη παιδική χαρά, διάλεξαν το χόρτο στο οποίο έστρωσαν σεντόνια και κοιμήθηκαν με… θέα αστέρια. Ο κ. Μουριάδης λέγεται ότι ενημέρωσε και την Αστυνομική Διεύθυνση για να έχει το νου της και να μην ξαναγίνει αυτό που έγινε Δευτέρα προς Τρίτη.

 

Ικανοποιημένοι οι μικρομεσαίοι έμποροι της αγοράς. Το απόγευμα της Τρίτης, προχθές, υπήρχε κίνηση και μάλιστα αρκετή. Η ικανοποίηση τους αφορά τη συμμετοχή στην κίνηση των τουριστών. Των επισκεπτών της Καβάλας. Γενικά τα απογεύματα της προηγούμενης και αυτής της εβδομάδας είναι για την αγορά πολύ καλά. Τουριστικά και εισπρακτικά απογεύματα. Είναι κάτι που η αγορά το έχει μεγάλη ανάγκη.

 

Πανελλήνια κινητοποίηση από αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Τους αρνητές των εμβολίων (παλαιότερα των μασκών και πιο παλιά αυτών που δεν πίστευαν ότι υπάρχει κορωνοϊός). Χθες το απόγευμα σε πολλές πόλεις της χώρας επρόκειτο να συγκεντρωθούν σε πλατείες και να διαδηλώσουν κατά της υποχρεωτικότητας της εμβολιαστικής διαδικασίας. Από την προηγούμενη μέρα πρόβαλλαν τη συγκέντρωση τους στην Καβάλα (χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία) μέσω αναρτήσεων στο facebook.

 

Προχωρούν οι διαδικασίες εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων, στις οποίες θα λειτουργήσουν μικροί χώροι εστίασης για εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι κάτι που αυτό το διάστημα συμβαίνει γενικώς στο Δήμο προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του. Προχθές η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής δημοπρασιών περί κατακύρωσης πλειοδοτικής, φανερής και προφορικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (περιοχή Νεάπολης). Εμφανίστηκε ένας ενδιαφερόμενος κι η προσφορά του έγινε δεκτή. Είναι 520 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 12 έτη!

 

Ο δικηγόρος Καβάλας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Παπουτσής διέψευσε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδιαφέρον του για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Παγγαίου. Υπήρχαν επίμονες τέτοιες πληροφορίες, περιγράφονταν ως έγκυρες. Όταν όμως δεν τις επιβεβαιώνει αυτός για τον οποίο γράφονται, τότε δεν είναι έγκυρες. Είναι ένα ακόμη σενάριο που δεν επιβεβαιώνεται.

 

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας θα πάρει κι αυτήν την Κυριακή τα βουνά… Θα ανέβει στο Παγγαίο μήπως και βρει εκεί και την απαραίτητη δροσιά. Σημειώνουμε ότι για την Κυριακή η περιοχή μας περιλαμβάνεται στις περιοχές με καύσωνα. Ως εκ τούτου μια Κυριακάτικη ανάβαση στο Παγγαίο είναι ότι πρέπει.

 

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Καρβάλης κ. Νίκος Καρακεϊσογλου ισχυρίστηκε χθες ότι ακόμη και σήμερα είναι πολύ πιθανό να λυθεί το πρόβλημα με τις καμένες λάμπες σε δρόμους του χωριού. Εξήγησε ότι η καθυστέρηση στην αντικατάσταση των λαμπτήρων οφείλονταν σε βλάβη του ειδικού «καλαθοφόρου» οχήματος του Δήμου Καβάλας.

 

Ο συμπολίτης κ. Θέμης Φασουλάς επισκέφθηκε χθες τον Μακάριο Λαζαρίδη στο γραφείο του. Εκεί του έκανε δώρο ένα όμορφο λεύκωμα. Το περιεχόμενο του το περιγράφει ο βουλευτής: «Έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι από τους πρώτους που κρατάω στα χέρια μου το λεύκωμα ζωής του φίλου μου Θέμη Φασουλά. Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στην Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. 3 χρόνια σκληρής δουλειάς κλείνουν μέσα τους «50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδος».

 

 

 

Διαβάστε επίσης