μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Καβάλας από χθες και για περίπου 3 μήνες ο κόμβος της Εγνατίας οδού στο νέο λιμάνι δεν θα λειτουργεί. Λόγω εκτέλεσης έργων για τα προβλεπόμενα πλευρικά διόδια. Η Εγνατία Οδός έκανε το… θαύμα της κι έτσι χθες ο κόμβος λειτουργούσε κανονικά. Για τον απλούστατο λόγο ότι χθες δεν ξεκίνησαν τα προβλεπόμενα στην απόφαση έργα. Ένας Θεός ξέρει πότε θα ξεκινήσουν. Κι ένας άλλος Θεός, ή μήπως ο ίδιος;, πότε θα τελειώσουν. Εφόσον δεν αρχίζουν στην ώρα τους, δεν θα τελειώσουν στην ώρα τους. Στους τρεις μήνες. Όσο για τα μετωπικά διόδια, λίγο πιο κάτω από τον κόμβο, εκεί τα έργα γίνονται μεν αλλά κι αυτά δεν φαίνεται να τελειώνουν άμεσα.

 


 

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου περιέγραψε δραματική την κατάσταση τόσο στον τουρισμό όσο και στην εστίαση. Ήταν και λίγο υπερβολική (όπως πάντα ως αντιπολίτευση), ζήτησε άμεση ρευστότητα για αυτές τις επιχειρήσεις και νέες ουσιαστικές επιστρεπτέες προκαταβολές. Η κ. Νοτοπούλου προσπάθησε να στηρίξει τις απόψεις της με διάφορα επιχειρήματα. Μίλησε για το λοκ ντάουν στη Μύκονο, για επόμενα ίδια λοκ ντάουν. Για την κατάσταση στα σύνορα κτλ.

 

Ανεξάρτητα από αυτά που είπε, η περιοχή στην οποία ήταν χθες φιλοξενούμενη είναι κάπως αλλιώς. Έχει αρκετό τουρισμό. Είναι σύμπτωση; Είναι εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα; Πάντως ο καλός τουρισμός τον Ιούλιο (και μέχρι τώρα) είναι τοπικό γεγονός που δεν αμφισβητεί κανείς.

 

Η γενικότερη ατμόσφαιρα βέβαια δεν είναι καλή. Τα νέα έρχονται από παντού κι είναι άσχημα. Στο τέλος άπαντες – αν και τουριστικά πηγαίνουμε καλά- πιστεύουν ότι σύντομα θα έρθει κι η δική μας ώρα. Αυτήν την απαισιοδοξία την … στήριξε η κ. Νοτοπούλου. Ίσως και άθελα της. Πριν τη συνέντευξη τύπου και πριν την επίσκεψη της κ. Νοτοπούλου στην Καβάλα, η συγκεκριμένη απαισιοδοξία εντοπίζονταν ειδικά στην αγορά. Η ψυχολογία τόσο των εμπόρων όσο και των καταναλωτών δεν είναι καλή.

 

Πώς όμως η Καβάλα, η Θάσος κτλ κατάφεραν αυτήν την τουριστική επιτυχία; Πρώτα πρώτα οι Ρουμάνοι. Μας εμπιστεύονται. Τους αρέσει η Θάσος και το δείχνουν. Στη συνέχεια κι όλοι οι άλλοι Βαλκάνιοι. Ο οδικός τουρισμός. Από τότε που άνοιξαν οριστικά και λειτουργούν 24ώρες το 24ωρο Νυμφαία- Εξοχή και Προμαχώνας, από τότε όλος ο Νομός Καβάλας κάνει την μεγάλη έκπληξη. Πλησιάζει στα επίπεδα του 2019. Άντε τώρα να το πεις αυτό στην κ. Νοτοπούλου και κυρίως άντε να το πιστέψει…

 

Στα περί στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, φυσικά και έχει απόλυτο δίκιο. Επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές τέλειωσαν. Ίσα ίσα που πλέον μετρούμε αντίστροφα για να αρχίσουμε να επιστρέφουμε τα συγκεκριμένα δανεικά.

 

Κάποια παραλειπόμενα από τη χθεσινή επίσκεψη της κ. Νοτοπούλου. Όσο ήταν στο χώρου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ την επισκέφθηκε και μίλησε μαζί της και ο πρώην βουλευτής κ. Τάκης Εμμανουηλίδης. Αρχικά δεν είχε στο πρόγραμμα της επίσκεψη στον κ. Μουριάδη. Αυτό άλλαξε το βράδυ της Κυριακής. Δόθηκε στη δημοσιότητα νέο πρόγραμμα, στο οποίο προστέθηκε η επίσκεψη στον κ. Μουριάδη. Η οποία έγινε αργά χθες το μεσημέρι.

 

Θέμα ανέκυψε κατά την επίσκεψη της κ. Νοτοπούλου χθες το πρωί στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης. Ο κ. Μποσμπότης έγραψε: «Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κα Νοτοπούλου επισκέφθηκε σήμερα τον Δήμαρχο Παγγαίου. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, με ποιά ιδιότητα μετείχε στην συγκεκριμένη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παγγαίου κ. Μπαταλογιάννης με δεδομένο ότι δεν είχαν κληθεί στην συνάντηση οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων».

 

Ο κ. Μπαταλογιάννης απάντησε γρήγορα με δική του ανάρτηση και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Σαν Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης έχω όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να παρίσταμαι σε συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα, με μοναδικό γνώμονα το όφελος πάντα του τόπου μας».

 

Στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούσαν άμεσα κι έτσι κατάφερναν να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών. Βοηθούσαν κι οι γενικότερες συνθήκες. Γίνονταν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πρώτοι και καλύτεροι συμμετείχαν σε αυτές οι κάθε είδους υποψήφιοι. Κινητοποιούνταν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης (συνήθως οι κυβερνητικοί βουλευτές κάθε περιοχής) κι έτσι ο στόχος επιτυγχάνονταν. Όχι μόνο για τα τραπεζικά καταστήματα. Και για άλλα. Π.χ. για πρακτορεία των ΕΛΤΑ κτλ.

 

Αυτό εν τω μεταξύ άλλαξε. Οι τράπεζες έκλεισαν και κλείνουν καταστήματα τους στην επαρχία και δεν …. ανοίγει μύτη. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Εθνικής στην Ελευθερούπολη, συνέχεια θα δοθεί την Παρασκευή που κλείνει η Πειραιώς στα Λιμενάρια. Και πολλές ακόμη ίδιες περιπτώσεις.

 

Η γενικότερη αλλαγή οφείλεται και στις λεγόμενες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πλέον οι πελάτες έχουν την τράπεζα στον υπολογιστή τους. Βασικά είναι θέμα ψυχολογίας. Με τόσα άλλα και επείγοντα ζητήματα στο μυαλό τους, οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν. Δεν έχουν χρόνο να τα βάλουν με τις τράπεζες. Κι αυτές ανενόχλητες κλείνουν καταστήματα κι αμέσως μετά απολύουν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου τους περιττούς υπαλλήλους.

 

Στο τέλος θα βρεθούμε μπροστά σε μια εντελώς καινούργια κατάσταση. Ή θα εκπαιδευτείς να έχεις τα πάντα στον υπολογιστή σου ή θα αναζητάς λύση στο πιο κοντινό κατάστημα. Θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθείς, να ψάξεις αλλά δεν πειράζει. Σημασία έχει οι τράπεζες να μπορούν να επιβιώσουν. Τι θα κάνουν οι πελάτες των τραπεζών, είναι κάτι που έχει μικρή σημασία.

 

Η κοινοπραξία των εταιριών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Egis έχει το προβάδισμα για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Το έγραψαν την Κυριακή όλες οι εφημερίδες, το έγραψαν και τα site. Το είπαν οι τηλεοπτικές εκπομπές. Η εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πέραν του ότι διαθέτει κι άλλους εθνικούς δρόμους, είναι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας (Φίλιππος Β’). Στο τέλος -με λίγα λόγια- μπορεί να τα πάρει όλα!

 

Στην Κύπρο ταξιδεύει σήμερα Τρίτη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εκδηλώσεις για την επέτειο των θλιβερών γεγονότων του 1974. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αύριο θα πάει στο Παρίσι για να παραλάβει (ως εκπρόσωπος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων) το πρώτο Rafale. Το πρώτο από αυτά που παρήγγειλε στη Γαλλία η πολεμική αεροπορία της χώρας μας.

 

Κάτι καινούργιο στην Καβάλα, σχετικό κι αυτό με τον κορωνοϊό. Νοσούν ακόμη και εμβολιασμένοι. Το τελευταίο διάστημα ακούγονται αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Πολύ συγκεκριμένες. Φυσικά και δεν ξαφνιάζεται κανείς. Οι θετικοί στον κορωνοϊό  νοσούν (λόγω του εμβολίου) πολύ ήπια κι απλώς μένουν σπίτι 10 ή 14 ημέρες.

 

Βήμα προς τα εμπρός για την τουριστική προβολή του Δήμου Παγγαίου η καινούργια ιστοσελίδα visitpageo.gr. Έκανε πρεμιέρα προ λίγων ημερών. Ο ρόλος της είναι ο φυσιολογικός και το περιεχόμενο της θα ανανεώνεται συχνά. Προκειμένου και να ενημερώνει όσους επισκέπτονται το Δήμο Παγγαίου.

 

Δημοπρατήθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου στην Αθήνα το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Κατατέθηκαν περίπου 5 ή και περισσότερες προσφορές. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι αποτέλεσμα και ανάδοχο θα έχουμε μετά από κάποιους μήνες. Περίπου τον Οκτώβρη. Άρα το έργο θα ξεκινήσει ή στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022.

 

Διαβάστε επίσης