• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η παρέμβαση προβολής του Cosmopolis στο χώρο πρασίνου του κόμβου Φαλήρου. Στα τελικά λιγότερα ξύλινα ταμπλό, γράφτηκε το όνομα του φεστιβάλ προκειμένου να το βλέπουν άπαντες οι διερχόμενοι. Οδηγοί, επιβάτες οχημάτων και πεζοί. Το φεστιβάλ ετοιμάζεται για την 3η μουσική του βραδιά αύριο. Όπως έγινε ήδη φέτος δύο προηγούμενες Πέμπτες, από νωρίς στον Άγιο Νικόλαο και πιο αργά στη συνοικία της Παναγίας.

 


 

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παγγαίου αποδέχθηκε την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του ίδιου Δήμου. Θα οδηγηθεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με πολίτη, τον οποίο θα αποζημιώσει με ποσό περίπου 300 ευρώ. Τόση ήταν η ζημιά που έγινε στο αυτοκίνητο του, όταν έπεσε σε μεγάλου βάθους λακκούβα στο δρόμο κοντά στο Χορτοκόπι.

 

Στο πρακτικό της ομόφωνης απόφασης της επιτροπής διαβάζουμε και κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: « … λόγω πτώσης εντός λακκούβας ικανού βάθους επί του οδοστρώματος, ενώ κινούνταν στην περιφερειακή οδό Ελευθερούπολης στη διαστάυρωση προς Χορτοκόπι, συνοδευόμενο από το Δελτίο Οδικού Τροχαίου Ατυχήματος Υλικών Ζημιών του Αστυνομικού Τμήματος Ελευθερούπολης και Τεχνική Έκθεση του Συνεργείου Αυτοκινήτων Βουλκανιζατέρ». Υπάρχει επίσης πιστοποίηση του κακού οδοστρώματος στο συγκεκριμένο σημείο από εκπρόσωπο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Παγγαίου.

 

Αναφέρθηκε χθες στην εφημερίδα μας πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι διαμένουν (ή κάνουν διακοπές) στα Κοίνυρα της Θάσου, προς την περιοχή Παράδεισος. Εκεί υπάρχει βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης και διακοπή υδροδότησης από την προηγούμενη εβδομάδα! Οι παραθεριστικές κατοικίες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια εξυπηρετούνται όπως μπορούν αφού η ΔΕΥΑ Θάσου δεν έχει καταφέρει (τουλάχιστον ως χθες) να λύσει το πρόβλημα. Οι δεξαμενές νερού που υπάρχουν για κάτι τέτοιες περιπτώσεις αδειάζουν, κάποιοι προσπαθούν να βρουν βυτία για να μεταφέρουν νερό στο σπίτι τους ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στα οποία μένουν τουρίστες. Η ΔΕΥΑ Θάσου οφείλει να βιαστεί αφού το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί κι άλλο. Είμαστε και σε τουριστική περίοδο ας μην ξεχνά.

 

Ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε χθες καθόλου ευχάριστα νέα. Περιέγραψε την επαναλειτουργία του δρόμου της ΜΟΜΑ μετά από 15 ημέρες! Το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο αλλά όπως φαίνεται απαραίτητο. Από τη Δευτέρα – προχθές-το έργο στην περιοχή πέρασε στη φάση της απομάκρυνσης των μπάζων. Κι επειδή αυτά δεν είναι λίγα, χρειάζεται ένα 10ήμερο τουλάχιστον ώστε να ολοκληρωθεί. Μόνο όταν φύγουν όλα τα μπάζα θα είναι εφικτή η κίνηση των οχημάτων. Αναφέρεται χρονικό διάστημα 15 ημερών αλλά ο δρόμος μπορεί να λειτουργήσει και λίγο νωρίτερα.

 

Πρεμιέρα προχθές το απόγευμα για τα μετωπικά διόδια στον κόμβο του Αγίου Ανδρέα. Αιφνιδιασμός των Καβαλιωτών που πληρώνουν 40 λεπτά στο σημείο για να μπουν ή να βγουν στην Εγνατία Οδό. Οι πρώτοι περαστικοί και πελάτες των συγκεκριμένων διοδίων αναφέρουν ουρά αναμονής, μάλλον επειδή το προσωπικό έπρεπε να προσαρμοστεί και να βρει τα πατήματα του. Τα συγκεκριμένα πλευρικά διόδια δεν είναι τα πρώτα του Ν. Καβάλας. Ούτε τα τελευταία. Υπάρχει …ενδιαφέρουσα συνέχεια. Όπως επίσης υπάρχει διαδικασία (και γραφειοκρατία) να μην πληρώνουν τα συγκεκριμένα διόδια οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

 

Έπαψε να λειτουργεί από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου το κολυμβητήριο. Πέραν του ότι σε αυτό γίνεται η απαραίτητη ετήσια συντήρηση, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για έκδοση νέας άδειας νόμιμης λειτουργίας του. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν ότι το κολυμβητήριο θα επαναλειτουργήσει τον Σεπτέμβρη (όπως κάθε χρόνο) με τη νέα άδεια λειτουργίας του. Σημειώνουμε ότι το κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας εξυπηρετεί πολίτες της περιοχής αλλά συλλόγους και των Νομών Δράμας- Ξάνθης. Στις δύο αυτές πόλεις τα κολυμβητήρια δεν λειτουργούν. Κατά συνέπεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο χώρος να λειτουργήσει και πάλι όταν πρέπει. Αρχές Σεπτέμβρη.

 

Πριν το κολυμβητήριο κλείσει, είχε γίνει έδρα του ναυτικού συλλόγου της Δράμας. Από την οποία έφθαναν κάθε μέρα κολυμβητές. Έκαναν την προπόνηση τους και στη συνέχεια επέστρεφαν στην πόλη τους. Το δρομολόγιο έκαναν καθημερινά και γονείς των μικρών αθλητών.

 

Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού γίνεται από τη Δευτέρα στο δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο (στο στρατόπεδο Κωτσάλου) η διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας πρόσθεσαν σε όλα όσα κάνουν και τις απαραίτητες ομπρέλες θαλάσσης. Έφτιαξαν έτσι την απαραίτητη σκιά εκεί όπου οι δικαιούχοι περιμένουν τη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν. Η ενέργεια είναι και απαραίτητη και σωστή.

 

Γράφαμε μόλις χθες για την επάνοδο σε κανονική -κατά κάποιο τρόπο- δραστηριότητα και του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας. Ο σύλλογος μετά από προτροπή μελών και φίλων του οργανώνει την επόμενη του εκδρομή. Στην όμορφη και κοντινή Λήμνο. Η εκδρομή πρόκειται να γίνει τέλος Ιούλη με αρχές Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στη διοίκηση του συλλόγου. Προς το παρόν υπάρχει ενδιαφέρον κι έτσι η εκδρομή θα γίνει.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης προβάλλει συστηματικά από το Facebook την καθημερινή του δραστηριότητα. Ακολουθεί με λίγα λόγια τους κανόνες της εποχής. Προχθές μάλιστα παρουσίασε φωτογραφίες από την παρουσία του σε τρεις (!) πανηγυρικούς εσπερινούς (λόγω της γιορτής του Προφήτη Ηλία). Κινούμενος γρήγορα και μεθοδικά πρόλαβε τους εσπερινούς στον Προφήτη Ηλία Καβάλας, στο γηροκομείο της Χρυσούπολης και στην εκκλησία της Αυλής.

 

Επίσης στο facebook ο διοικητής της δομής φιλοξενίας προσφύγων «Ασημακοπούλου» κ. Δημήτρης Ρέμμος πρόβαλε την επίσκεψη που δέχθηκε από τον υποδιοικητή της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Ο επισκέπτης ήταν στο «Ασημακοπούλου» το πρωί της Δευτέρας (προχθές). Γράφει ο κ. Ρέμμος: «Ο κος Hagabimana Richard Spiros ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν τη Δομή Προσφύγων και είχε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες. Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Δομής πραγματοποίησε με όλους τους συντελεστές, φορείς, εργαζόμενους και ωφελούμενους στη Δομή. Έκανε τις παρατηρήσεις του για τις οποίες και θα αναζητήσει την πρόοδο σε επόμενη επίσκεψη του».

 

Σε αυτό το δύσκολο Καλοκαίρι που διανύουμε, και λόγω της παρατεταμένης ζέστης, η λύση είναι πάντα η ίδια. Ο κλιματισμός. Η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας θα διαθέσει ποσό 10.000 ευρώ περίπου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για να αγοράσει νέα κλιματιστικά για τις ανάγκες των μουσείων της στην Καβάλα, στους Φιλίππους και στη Θάσο. Η προμήθεια των κλιματιστικών μονάδων (8 συνολικά) θα γίνει από τοπική επιχείρηση. Καλά κάνει η υπηρεσία και προτιμά την τοπική αγορά, τους τοπικούς επαγγελματίες.

 

Με ανακοίνωση του το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας κάνει γνωστή τη συνεργασία του με την επιτροπή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821: «Αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόταση της Επιτροπής « Ελλάδα 2021 » με την οποία τα Μουσεία όλης της χώρας καλούνται να προσφέρουν ελεύθερη είσοδο στο κοινό κάθε 21 του μήνα καθ΄ όλη τη διάρκεια του εορταστικού έτους 2021 . Είναι και δική μας τιμή να συμμετάσχουμε στη δράση « 21 » ώστε να αποτελέσει και το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας ένα κομμάτι του εορτασμού της Εθνικής επετείου, θεωρώντας πράγματι όπως αναφέρεται στην επιστολή της Επιτροπής, ότι η δράση αυτή είναι μια σημαντική πολιτιστική και πολιτισμική προσφορά σε όλους τους Έλληνες».

 

 

 

Διαβάστε επίσης