μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία προχθεσινή από τη συνοικία των Πεντακοσίων. Δίπλα στους κάδους (απορριμμάτων και ανακύκλωσης) κομμένα κλαδιά από δέντρα. Εικόνα απόλυτα φυσιολογική, συνηθισμένη για την περίοδο της Άνοιξης.  Προφανώς το κλάδεμα το έκανε πολίτης, που θεώρησε σωστό να τοποθετήσει το αποτέλεσμα της εργασίας του εκεί όπου θεωρεί εύκολο να το δουν και να το απομακρύνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι. Έτσι δεν συμβαίνει πάντα;
Απορία πρώτη. Ο Δήμος Καβάλας με τι προσωπικό θα εργαστεί φέτος την Άνοιξη και το Καλοκαίρι; Ποιοι θα κόψουν χόρτα; Ποιοι θα απομακρύνουν κλαδιά;
Πέρσι το πρόβλημα λύθηκε με το προσωπικό της Κοινωφελούς Εργασίας. Που φέτος δεν υπάρχει. Απορία δεύτερη: Οι πολίτες ειδοποιούν την υπηρεσία ότι τα κλαδιά που έκοψαν βρίσκονται δίπλα στους κάδους ώστε κάποιο όχημα να περάσει για να τα απομακρύνει; Χθες το κόψιμο των χόρτων έγινε κανονικά από δημοτικό συνεργείο, που για αυτόν τον λόγο εργάστηκε στο Πάρκο του Φαλήρου. Σωστή ενέργεια αφού αυτό το διάστημα το Πάρκο είναι γεμάτο κόσμο.

 

====================================================================

 

Για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα η «εργασιακή ειρήνη» είναι κάτι εύκολο. Τις περισσότερες φορές αυτονόητο και αυτόματο. Στη ΔΕΥΑ Καβάλας επί σειρά πολλών μηνών υπήρχε η γνωστή εξαίρεση. Για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει. Τώρα τα πράγματα διορθώνονται. Χωρίς να γίνει οποιαδήποτε ιδιαίτερη προσπάθεια.

 

Η «εργασιακή ειρήνη» στη ΔΕΥΑΚ είναι είδηση, σύμφωνα με όλα όσα προηγήθηκαν. Η κ. Τσανάκα αντιλαμβάνεται και με αυτήν την ευκαιρία πόσο λάθος έκανε που επέμενε στην γνωστή της επιλογή. Ναι μεν όφειλε να τον στηρίξει (τον κ. Ξανθόπουλο) αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη κι η στήριξη έχει τα όρια της. Τα οποία ξεπεράστηκαν προ πολλού.

 

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν είναι ειδικός. Δεν είναι γνώστης. Υποσχέθηκε να ενημερωθεί, να μάθει στην πορεία όλα όσα χρειάζονται. Αμέσως αποκατέστησε τις σχέσεις της διοίκησης με το προσωπικό κι έτσι έχει το κεφάλι του ήσυχο. Όταν υπάρχει «εργασιακή ειρήνη» τότε όλα γίνονται πιο εύκολα. Όταν όμως επιδιώκεις το ακριβώς αντίθετο, τότε βάζεις στο κεφάλι σου ένα σωρό μπελάδες. Άντε μετά να ξεμπλέξεις…

 

Τη Λευκή Νύχτα στην αγορά της Ελευθερούπολης προετοιμάζει μαζί με τον Εμπορικό σύλλογο της περιοχής, ο Δήμος Παγγαίου. Η Λευκή Νύχτα της Ελευθερούπολης θα γίνει τον μήνα Ιούνιο. Πριν από το αεροπορικό σόου. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει πεζοδρόμηση της κεντρικής οδού της Ελευθερούπολης αλλά και συναυλία με γνωστό έλληνα ερμηνευτή. Καλή επιτυχία.

 

Ότι κατάστημα κλείνει στο κέντρο της Καβάλας, στη θέση του μετά από λίγο λειτουργεί επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό ακόμη κι αν δεν γίνεται πάντα, γίνεται τις περισσότερες φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες στη θέση πρακτορείου ΠΡΟΠΟ που έκλεισε προ ημερών στις Καμάρες, θα λειτουργήσει επιχείρηση take away καφέ. Μία ακόμη.

 

Με τόσες καφετέριες, καφενεία κτλ είναι απορίας άξιο πόσοι καφέδες παρασκευάζονται καθημερινά σε αυτήν την πόλη. Διπλάσιοι ή τριπλάσιοι σε σχέση με τον πληθυσμό της;

 

Μέσα σε χρονικό διάστημα 20 περίπου ημερών, ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος έκανε δύο διαφορετικές προβλέψεις (δημοσίως και τις δύο φορές) για το πότε θα ολοκληρωθεί το ταλαιπωρημένο έργο της Ιχθυόσκαλας. Την πρώτη φορά είπε ότι το έργο ολοκληρώνεται σε 15 μέρες! Αυτό φυσικά δεν συνέβη. Μετά, αφού συνάντησε στην Αθήνα αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, επανήλθε. Το έργο, δήλωσε, τελειώνει μετά το Πάσχα. Λογικά εννοεί το Πάσχα του 2018… Μακάρι.

 

Μιας και χθες ήταν η παγκόσμια μέρα καταναλωτή, ιδού μια τοπική είδηση που τον αφορά. Η Διεύθυνση Εμπορίου της Π.Ε. Καβάλας επέβαλλε πρόστιμο 500 ευρώ σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων με έδρα το Δήμο Παγγαίου. Ο λόγος είναι ότι η απόδειξη που χορήγησε σε καταναλωτή, όταν του παρέδωσε πετρέλαιο θέρμανσης, δεν είχε πάνω της όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία.

 

Η υπόθεση απασχόλησε την υπηρεσία μετά από καταγγελία του πολίτη που παρέλαβε την ποσότητα. Αυτός αμφέβαλλε κατά πόσο ήταν η συμφωνημένη, παρέδωσε στην υπηρεσία την απόδειξη που έλαβε κι έτσι «έπεσε» το πρόστιμο των 500 ευρώ. Στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας ο υπεύθυνος του πρατηρίου κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του, αλλά κάτι τέτοιο το απέφυγε.

 

Κλήθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τα θέματα της προστασίας του καταναλωτή. «Ποια είναι η απόφαση ή οι αποφάσεις της σύσκεψης που προηγήθηκε;» ρωτήθηκε ο κ. Μαρκόπουλος. Απάντησε ότι αποφασίστηκε οι εμπλεκόμενοι φορείς να συναντώνται συχνότερα!

 

Αυτό το απλό και τόσο λίγο. Πώς όμως να ζητήσεις περισσότερα, όταν διαθέσιμο προσωπικό δεν υπάρχει; Αυτό δεν το είπε ο κ. Μαρκόπουλος. Το παρατήρησε ο κ. Δέμπας. Ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε περισσότερους ελέγχους, που αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να κάνει το λίγο προσωπικό που υφίσταται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας.

 

Ο κ. Λευθέρης Λαζαρίδης της διεύθυνσης Εμπορίου «παλεύει» μόνος του. Εννοούμε και τη συχνή παρουσία του στις δικαστικές αίθουσες. Εκεί κρίνονται οριστικά τα πρόστιμα που επιβάλει. Κανονικά η Π.Ε. Καβάλας πρέπει να παρίσταται σε όλες τις δίκες, έστω για συμβολικούς λόγους. Τούτο ωστόσο δεν συμβαίνει. Προχθές ο κ. Λαζαρίδης ήταν πάλι μόνος, μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, σε δύο υποθέσεις όπου κατηγορούμενη ήταν για προϊόντα της γνωστή εταιρία σούπερ μάρκετ.

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Καβάλας μαζί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη διοργανώνουν την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Μαρτίου εορταστικό διήμερο. Αυτό θα γίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Αποσκοπεί στην καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο από τη μικρή ηλικίας.

 

Για το λόγο αυτό οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να χαρίσουν στα παιδιά απολαυστικά δρώμενα. Η πρώτη ημέρα του διημέρου (Τρίτη 27 Μαρτίου), απευθύνεται στους μαθητές της Τετάρτης και Πέμπτης τάξης των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, ενώ η δεύτερη μέρα (Τετάρτη 28 Μαρτίου) στα παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας. Η συμμετοχή των Παιδικών Σταθμών θα συνίσταται με τη φυσική παρουσία των παιδαγωγών με διάφορες δραστηριότητες (εικαστικά ,παιχνίδια κτλ).

 

42 μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Χίου προγραμματίζουν εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, τη Καβάλα και τη Ξάνθη. Η εκδρομή θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη. Οι μαθητές θα φθάσουν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη από τη Χίο κι από εκεί με λεωφορείο στη Ξάνθη και την Καβάλα.

 

Νέα απόφαση υπέγραψε χθες η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα σχετικά με την τέλεση των πολιτικών γάμων στο Δημαρχείο και στις Κρηνίδες. Τους πολιτικούς γάμους στις Κρηνίδες αρμόδια να τελεί είναι η νέα αντιδήμαρχος Βαρβάρα Μπαλτζίδου. Σε περίπτωση κωλύματος της ο κ. Ηλίας Καλανταρίδης. Στην Καβάλα τους πολιτικούς γάμους θα τελεί ο κ. Καλανταρίδης και σε περίπτωση κωλύματος του ο κ. Δημοσθένης Τουλκίδης.

 

Με την ίδια απόφαση αντικαταστάτης της Δημάρχου όταν απουσιάζει παραμένει ο κ. Γιώργος Φιλόσογλου (αντιδήμαρχος). Όταν και ο κ. Φιλόσογλου απουσιάζει τότε καθήκοντα Δημάρχου ορίζεται να ασκεί ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Καλανταρίδης.

 

Δύο υπάλληλοι της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια αποφασίστηκε από τη διοίκηση αυτής να λάβουν μέρος σε διεθνές σεμινάριο που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα (Σάββατο 24 Μαρτίου) στη Βουλγαρία. Το σεμινάριο έχει θέμα του τα παραδοσιακά φεστιβάλ και τις τέχνες. Θα γίνει στην πόλη Βελίκο Τάρνοβο. Είναι το 18ο στη σειρά.

 

Στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου των υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Καβάλας υποψήφιος ήταν και συνεργάτης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε φιλότιμη προσπάθεια αλλά με λίγους σταυρούς, δεν κατάφερε να εκλεγεί στο συμβούλιο.

 

Ρωτήθηκε χθες ο Αρχέλαος Γρανάς για τη ψηφοφορία εκλογής νέας προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. «Το εσωτερικό πρόβλημα της πλειοψηφίας δεν κρύβεται» σχολίασε. Μεταφέροντας πληροφορίες του, υποστήριξε ότι πριν την ψηφοφορία ο κ. Μέτιος είχε διάφορες συναντήσεις με συμβούλους της ομάδας του. «Σε αυτές φέρεται να υποσχέθηκε πολλά» κατέληξε ο κ. Γρανάς.

 

Η είδηση αφορά την αεροπορική εταιρία Aegean. Σύμφωνα με όσα η ίδια ανακοίνωσε χθες, το προηγούμενο έτος (2017) αύξησε τα κέρδη της. Προ και μετά φόρων. Κατά τα ίδια στοιχεία η εταιρία το 2017 είχε κέρδη περίπου 60 εκ ευρώ. Μπράβο της. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα κέρδη θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει διαφορετικά τις πτήσεις από Αθήνα για Καβάλα και το αντίστροφο. Τόσο ως προς τη συχνότητα τους όσο και ως προς τις τιμές των εισιτηρίων τους.

 

Ερώτηση κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Σάββας Αναστασιάδης και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με τη φημολογούμενη μεταφορά της έδρας του Γραφείου του Ε.Ο.Τ. στη Γερμανία, από τη Φρανκφούρτη στο Βερολίνο.

 

Διαβάστε επίσης