μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά από πολύ καιρό, πάρα πολύ καιρό, χθες το πρωί είδαμε έναν τροχονόμο να ρυθμίζει την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Αβέρωφ. Με τόσα που μεσολάβησαν τελευταία, το μυαλό μας πήγε στο κακό. Ρόλο έπαιξε και το ότι εκεί κοντά ήταν δύο περιπολικά. Γενικά υποθέσαμε ότι κακό έγινε. Τελικά άλλος ήταν ο λόγος της κινητοποίησης.

Είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης όχημα που εμπόδιζε την υπόλοιπη κυκλοφορία. Μέχρι την απομάκρυνση του, χρειάστηκε να υπάρχει τροχονόμος στο σημείο. Τα σφυρίγματα του ακούγονταν σε όλο το κέντρο. Ήχος που κάτι μας θύμιζε. Κάτι από το παρελθόν. Τότε που αυτές οι καταστάσεις, οι παρόντες τροχονόμοι ή δημοτικοί αστυνομικοί, ήταν κάτι συνηθισμένο.

Στα παραλειπόμενα του ίδιου περιστατικού η παρατήρηση συμπολίτισσας. Πλησίασε τους τροχονόμους και μίλησε σε αυτούς: «Συγνώμη αλλά γιατί δεν πάτε στην άκρη το χαλασμένο αμάξι ώστε να επανέλθει η κυκλοφορία κανονικά. Αρκεί να το σπρώξετε στην άκρη όλοι μαζί» είπε πολύ ευγενικά. Η απάντηση ήταν άμεση. Το σκέφθηκαν μα λόγω της βλάβης δεν μπορούσε να γίνει. Έπρεπε να φθάσει στο σημείο γερανός.

 

Γεμάτο κόσμο αναχώρησε χθες το πρωί για το συνηθισμένο του δρομολόγιο, στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο, το ταχύπλοο Super Runner Jet. Η διαδικασία της επιβίβασης ήταν μακρά και δύσκολη και λόγω της ζέστης. Στη φωτογραφία το προσωπικό του Λιμεναρχείου Καβάλας ελέγχει τους επιβάτες. Ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή (όσοι δεν εμβολιάστηκαν) αρνητικό τεστ στη νόσο.

 


 

Οι παραλίες της Καβάλας είναι συνεχώς γεμάτες κόσμο. Από πολύ πρωί ως αργά το βράδυ. Λόγω καύσωνα η παραμονή μικρών μα και μεγάλων συνεχίζεται τις περισσότερες ώρες του 24ωρου. Πλέον το νυχτερινό μπάνιο στη θάλασσα δεν είναι διασκέδαση και καινοτομία. Δεν είναι παιχνίδι και εξαίρεση του κανόνα. Είναι ανάγκη για μια μικρή ή μεγαλύτερη δροσιά.

 

Πώς αλήθεια θα ήταν Καβάλα αν δεν είχε τόσες παραλίες κοντά της; Πόσο διαφορετική θα ήταν η πόλη μας αν δεν είχε τη Ραψάνη; Αν δεν είχε την Καλαμίτσα και το Περιγιάλι; Θα ήταν κάτι άλλο, σίγουρα λιγότερο όμορφο. Ο καλός όμως Θεός σκέφθηκε την Καβάλα και την προίκισε κατάλληλα. Την θωράκισε σε καταστάσεις όπως αυτές που διανύουμε. Δίνει τη δυνατότητα σε όσους μένουν στην Καβάλα να είναι σε 5 λεπτά μέσα στη θάλασσα, στα επόμενα λεπτά να έχουν επιστρέψει σπίτι τους! Ντύνονται και επιστρέφουν στο πόστο του ο κάθε ένας.

 

Το άλλο καταπληκτικό της ίδιας ιστορίας αφορά τις συναντήσεις των ανθρώπων σε αυτές τις παραλίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης παραλίας στο Περιγιάλι. Σε αυτήν μπορείς να συναντήσεις μικρά παιδιά προσφύγων σε διαδικασία εκμάθησης κολύμβησης. Δίπλα τους κολυμπούν Καβαλιώτες και πιο πέρα τουρίστες. Από τα Σκόπια, από τη Ρουμανία και τη Βαλκανική γενικότερα. Τώρα τελευταία αρχίζουν και γίνονται πολλά τα αυτοκίνητα και από την Τσεχία. Από την Πολωνία επίσης!

 

Αν κάποιος περίεργος κοιτάξει στα παρκινγκ των ξενοδοχείων θα δει και εκεί όλες τις χώρες της περιοχής. Πολλά αυτοκίνητα με πινακίδες Ρουμανίας, Σερβίας και φυσικά Βουλγαρίας. Παράλληλα με τον κορωνοϊό και τον ενοχλητικό καύσωνα, πρέπει να δεχθούμε ότι υπάρχει τουρισμός. Αξιοπρόσεκτος τουρισμός που αν συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα το υπόλοιπο του Αυγούστου (στόχος εφικτός) τότε θα μας γυρίσει πίσω. Στο … δοξασμένο τουριστικά Καλοκαίρι του 2019!

 

Δεν λειτούργησε χθες ο χώρος στάθμευσης της Ροδόπης. Αν και έχει άδεια λειτουργίας από τη Δευτέρα. Ζητήθηκε η άποψη του νομικού εκπροσώπου της ΠΕ Καβάλας, δικηγόρου από τη Δράμα. Αυτό θα γίνει εντός των ημερών και κάπως έτσι ο χώρος θα ξαναλειτουργήσει. Κάποιοι εν τω μεταξύ θα… «σκάσουν» από το κακό τους αλλά το… συγκεκριμένο «κακό» δεν το γλιτώνουν.

 

Ούτε χθες οι ηλικιωμένοι Καβαλιώτες προτίμησαν τους κλιματιζόμενους χώρους των ΚΑΠΗ του Δήμου. Οι χώροι αυτοί ήταν και είναι έτοιμοι, ανοιχτοί αλλά και άδειοι. Θα παραμείνουν ανοιχτοί και σήμερα, ίσως και τις επόμενες μέρες. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από τα ΚΑΠΗ- ας είναι καλά ο κορωνοϊός- κι όπως φαίνεται προτιμούν να μείνουν σπίτι τους, όπου κατά πάσα πιθανότητα έχουν κι εκεί δροσιά. Μέσω επίσης των κλιματιστικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες (όπως και τη Δευτέρα), τα μεγάλα ΚΑΠΗ στην Καβάλα ήταν σε κανονική λειτουργία αλλά δεν εμφανίστηκε σε αυτά κανείς ηλικιωμένος.

 

Συνεχίζεται πιο εντατικά αυτό το διάστημα η απομάκρυνση των μπάζων από το δρόμο της ΜΟΜΑ προκειμένου αυτός να επαναλειτουργήσει. Με την απομάκρυνση προκύπτει η κατάσταση που θα επικρατήσει στο δρόμο όταν αυτός θα ανοίξει. Θα υπάρχουν με λίγα λόγια και μέτρα προστασίας από τυχόν νέες κατολισθήσεις. Με δεδομένη τη συνέχιση των εργασιών φαίνεται ότι ο δρόμος της ΜΟΜΑ μπορεί να δοθεί σε κυκλοφορία σε 15 ημέρες από σήμερα. Λίγο πριν ή λίγο μετά τον 15Αυγουστο. Ευχόμαστε και ελπίζουμε η εκτίμηση να αποδειχθεί αληθινή κι αν αλλάξει κάτι στην περιοχή (και στο προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα) να αλλάξει προς το καλύτερο.

 

Διαμαρτύρονται οι πολίτες καθώς ζητούν προστασία και μεγαλύτερο σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Η διαμαρτυρία αφορά το έργο της ΔΕΗ (ή του ΔΕΔΔΗΕ) στον Τίμιο Σταυρό και της ΔΕΥΑΚ στην Κηπούπολη. Φυσικά και τα έργα αυτά έχουν καλό σκοπό. Πρέπει ωστόσο να γίνονται πιο προσεκτικά και να μην ενοχλούν την καθημερινή κίνηση στις ίδιες περιοχές. Τόσο πεζών όσο και αυτοκινήτων. Ειδικά στον Τίμιο Σταυρό, η περιοχή κοντά στην εκκλησία θυμίζει… «βομβαρδισμένο» τοπίο.

 

Προετοιμάζεται για την ετήσια γιορτή της η εκκλησία της Μεταμόρφωσης στο Βύρωνα. Έγινε καθαριότητα, βάψιμο χώρων στην αυλή ενώ είναι έτοιμος ο στολισμός. Οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του Σωτήρος θα αρχίσουν αύριο το απόγευμα με τον εσπερινό και θα κορυφωθούν την Παρασκευή το πρωί.

 

Στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλήθεια» της Χίου έδωσε συνέντευξη ο Λιμενάρχης του νησιού κ. Παντελής Βατούσης. Αναφέρθηκε στους αριθμούς των επιβατών του Ιουλίου, στις αφίξεις τουριστών μέσω πλοίων στη Χίο. Παντού διαπίστωσε αύξηση, σε σχέση με τις αφίξεις του Ιουλίου του 2020. Π.χ. για τις αφίξεις μέσω δρομολογίου από Καβάλα είπε ότι υπάρχει αύξηση 30%. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα. Είπε ότι τον Ιούλιο με το πλοίο από την Καβάλα έφθασαν στη Χίο 1.800 άνθρωποι. Πάντως οι περισσότεροι ταξιδεύουν στο ίδιο νησί με το πλοίο από τον Πειραιά ή το Λαύριο.

 

Η εργασία συντήρησης της κατοικίας του Στρατηγού στην Παναγία φαίνεται να ολοκληρώθηκε. Κι έγινε καλούτσικη αν και όχι εκτεταμένη δουλειά. Μόνο που αυτή φαίνεται να έγινε από την πλευρά της Θ. Πουλίδου και μόνο. Το σπίτι, αν το δει κάποιος από το λιμάνι, «φωνάζει» ότι χρειάζεται συντήρηση και από την μπροστινή του πλευρά.

 

Από τη Δευτέρα (προχθές) και μετά μειώθηκε αρκετά η προσέλευση για δωρεάν rapid τεστ στον Δημοτικό Κήπο. Αυτό που έγινε σίγουρα είναι ότι ευτυχώς έπαψε να υπάρχει η μεγάλη ουρά και η μεγάλη αναμονή και ταλαιπωρία. Προσέλευση ίσως να υπάρχει αλλά η ροή γίνεται περισσότερο ομαλά.

 

Μία ακόμη φορά η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας αποφάσισε και παραχώρησε στην Πυροσβεστική το κτίριο του παλιού συνεργείου στο κεντρικό λιμάνι. Ελπίζοντας ότι τώρα η απόφαση θα υλοποιηθεί και στο κτίριο θα εγκατασταθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης