• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η κακοκαιρία του Σαββάτου έπαιξε το ρόλο της. Ένα από τα δέντρα στην αυλή του δημοτικού κτιρίου στον Άγιο Λουκά (εκεί λειτουργούν ΚΑΠΗ- ΚΔΑΠ και δημοτικό μαγειρείο) δεν άντεξε και έπεσε. Ευτυχώς χωρίς άλλες ζημιές. Δεν είναι το πρώτο δέντρο που πέφτει από τον αέρα και την βροχή αυτής της περιόδου. Ελπίζουμε να είναι το τελευταίο.

 

Λήγει στις 20 Ιουλίου η πιο πρόσφατη παράταση που ο Δήμος Καβάλας έδωσε στον εργολάβο για την ολοκλήρωση του έργου της ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης. Προφανώς ετοιμάζονται να δώσουν μία ακόμη.

Μόνο που α) Το έργο είναι ολοφάνερο ότι τελειώνει β) Πλέον δεν υπάρχουν εμπόδια από άλλες υπηρεσίες. Τα οποία είτε υπήρχαν, είτε εμφανίζονταν να υπάρχουν.

Κατόπιν τούτου ο Δήμος Καβάλας αντί για μία ακόμη παράταση μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Να πιέσει τον εργολάβο να τελειώσει ως τις 20 Ιουλίου. Μια τέτοια είδηση θα ήταν όντως καλή.

 

==================================================================

 

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι το προσεχές διάστημα θα «φουντώσουν» οι γκρίνιες των επαγγελματιών. Ειδικά της Θάσου. Αρκετοί θα μιλήσουν για πτώση της τουριστικής κίνησης, την οποία μπορεί και να περιγράψουν σε ποσοστό άνω του 20%. Τα… «πρωτοβρόχια» άρχισαν ήδη!

 

Υπάρχουν άνθρωποι (στη Θάσο αλλά και στον υπόλοιπο Νομό) που δείχνουν σπουδή για μια τέτοια κριτική. Κριτική προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτα πρώτα προς αυτούς που ισχυρίζονταν το αντίθετο. Αμέσως μετά προς όσους ανέλαβαν την ευθύνη των αισιόδοξων προβλέψεων, προς αυτούς που ανέλαβαν την τουριστική προβολή κτλ.

 

Δεν μειώνουμε τη σημασία των γεγονότων(αν και ο απολογισμός γίνεται στο τέλος μιας περιόδου κι όχι στη μέση της), οφείλουμε να προτείνουμε ψυχραιμία. Αυτό που ίσως γίνει είναι το ότι δεν θα συνεχιστεί φέτος η άνοδος των προηγούμενων Καλοκαιριών. Την οποία καλώς ή κακώς την είχαμε σίγουρη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι γεγονός δυσάρεστο. Θα είναι αλήθεια μείωση της τουριστικής κίνησης;

 

Ο Νομός Καβάλας συνεχίζει να έχει προβάδισμα σε όλη την ΑΜΘ. Η Θάσος το ίδιο. Ας περιμένουμε λοιπόν πριν αρχίσουμε τα πρόωρα συμπεράσματα. Κι ας δούμε κάτι ακόμη. Τη δική μας συμπεριφορά. Ευρισκόμενοι σε απεριόριστη αισιοδοξία, δεν αποκλείεται να υπερτιμήσαμε τις δυνατότητες μας και εξ αυτού του λόγου να αυξήσαμε τις τιμές.

 

Κι αν τούτο δεν το έκαναν όλοι, το έκαναν αρκετοί. Παίζει ρόλο η αύξηση της τιμής του δωματίου ειδικά αν είναι μεγάλη κι απότομη. Οι ανταγωνιστές μας (ίσως πιο έξυπνοι ή πιο έμπειροι) έκαναν το ακριβώς αντίθετο. Μείωσαν τις τιμές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Καβάλας, της Θάσου κτλ.

 

Για τα δεδομένα της εποχής είναι επιτυχία. Ο Δήμος Καβάλας τοποθέτησε φύλακα στο δάσος της Παναγούδας, ο οποίος παρακολουθεί το τι συμβαίνει ευρισκόμενος στο άλσος από το πρωί έως αργά το μεσημέρι. Πρόκειται για εποχιακό εργαζόμενο που θα εργαστεί στο συγκεκριμένο δάσος όλο το υπόλοιπο του Καλοκαιριού.

 

Την περασμένη Πέμπτη συνέβη στο κέντρο της πόλης καταδίωξη πελάτισσας κομμωτηρίου! Η πελάτισσα έτυχε της εξυπηρέτησης από το κατάστημα αλλά έφυγε χωρίς να πληρώσει. Αρχικά την κυνήγησε η γυναίκα υπεύθυνη της επιχείρησης. Αυτός όμως που την έπιασε ήταν άλλος επαγγελματίας, ο οποίος είδε και άκουσε τα γεγονότα. Στο τέλος του επεισοδίου η πελάτισσα πλήρωσε το ποσό που απέφευγε (25 ευρώ), η επιχείρηση δεν έδωσε συνέχεια δηλαδή δεν κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.

 

Παρατηρητικός συμπολίτης μας έστειλε φωτογραφίες από δύο ελληνικές σημαίες που είδε σε ιστούς στο ΤΕΙ. Και οι δύο είναι σε κακή κατάσταση. Κάποιος από το ίδρυμα πρέπει να φροντίσει για την άμεση αντικατάσταση τους. Φαίνεται να είναι ξεχασμένες κι ως εκ τούτου παραμελημένες.

 

Ο καιρός δεν ήταν καλός κι αυτό το Σαββατοκύριακο. Κατόπιν τούτου δεν έγινε η θεατρική παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για χθες το βράδυ στο Φρούριο. Δεν έγινε η θεατρική παράσταση με την οποία άρχιζε το Σάββατο το Φεστιβάλ Φιλίππων. Αναβλήθηκε για αργότερα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Παλαιοχώρι, δεν έγινε πάρτι αφιερωμένο στη δεκαετία του 80. Το οργανώνουν (το προσεχές Σάββατο) κάτοικοι του Παληού. Εξ αιτίας της κακοκαιρίας δεν έγινε φεστιβάλ στο Ν. Σερρών, στο οποίο επρόκειτο να λάβει μέρος χορευτική ομάδα του συλλόγου κατοίκων των Ποταμουδίων.

 

Προ μηνός απομακρύνθηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες από την ακτή της Καλαμίτσας. Η εκκρεμότητα με το δημόσιο δεν λύθηκε κι όλο αυτό το διάστημα εμποδίζουν τους λουόμενους σιδερένιες βάσεις των ομπρελών που απομακρύνθηκαν. Οι βάσεις έμειναν μέσα στην άμμο κι είναι επικίνδυνες παγίδες για όσους δεν τις δουν και σκοντάψουν πάνω τους.

 

Στο μεταξύ λέγεται ότι η ΕΤΑΔ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν αυτή προκάλεσε τη συγκεκριμένη επέμβαση της Αστυνομίας. Η ΕΤΑΔ- λένε όσοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν το θέμα- παρέπεμψε σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου! Είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο;

 

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι δύο επαγγελματίες της Καλαμίτσας επιμένουν ότι ζήτησαν να λάβουν άδεια από την ΕΤΑΔ αλλά αυτή δεν απάντησε ποτέ στην αίτηση τους! Η άδεια αφορούσε την τοποθέτηση του γνωστού εξοπλισμού ομπρελών και ξαπλωστρών.

 

Πανηγυρικά αθωώθηκαν την Πέμπτη οι κατηγορούμενοι δημοτικοί παράγοντες για την υπόθεση των έργων της υπηρεσίας Πρασίνου (έτη 2013-2015). Όταν πρωτοακούστηκε η δικαστική έρευνα για τα έργα αυτά υπήρξε σιγουριά πολλών. Μιλούσαν όχι μόνο για καταδίκη αλλά και για βαριά ποινή στους κατηγορούμενους! Από τότε ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής δεν ανησυχούσε. Ως που με την αθώωση του (και των άλλων κατηγορούμενων) δικαιώθηκε. Με λίγα λόγια πολύ φασαρία για το τίποτα…

 

Ταινία κινουμένων σχεδίων θυμίζουν τα λογότυπα και τα σκίτσα του φετινού Cosmopolis. Μόνο που το Cosmopolis είναι κάτι άλλο. Φιλότιμη ίσως η προσπάθεια αλλά όλα αυτά τα σχέδια των εντύπων είναι κατώτερα των προηγούμενων. Ζητούμενο παραμένει η καλώς εννοούμενη έμπνευση… Ίσως του χρόνου, γιατί για φέτος η ευκαιρία χάθηκε.

 

Η υπόθεση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού της Άσπρης Άμμου έφθασε προ πολλού στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω ερώτησης βουλευτή. Από τον Απρίλιο περιμένουμε την απάντηση, η οποία όπως διαβάζουμε στο έγγραφο του Υπουργείου των Εσωτερικών, θα δοθεί και μέσω της Αποκεντρωμένης. Στοιχεία θα υπάρξουν και από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας. Κι αυτές ξέρουν το θέμα.

 

Η πρώτη και μεγάλη μας απορία είναι πάντα ίδια. Από πότε άρχισαν να μη λειτουργούν οι απαραίτητοι ρότορες; Άρα να μην γίνεται σωστή επεξεργασία του λύματος; Το έγγραφο που επέβαλλε το πρόσφατο πρόστιμο στη ΔΕΥΑΚ αναφέρεται αορίστως στο 2016.

 

Η περιοδεία στο Δήμο Νέστου του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ ευτυχώς δεν ήταν αφορμή να συνεχίσουν να διαφωνούν και να ανταλλάσσουν δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος με το Δήμαρχο Βαγγέλη Τσομπανόπουλο. Και οι δύο ήταν στη σύσκεψη της Πέμπτης στο χώρο της ΕΑΣ, στη Χρυσούπολη. Δεν συνέχισαν τη μεταξύ τους διαφωνία αν και θέμα της σύσκεψης ήταν οι ζημιές από τις πρόσφατες πλημύρες. Νωρίτερα ο κ. Μαρκόπουλος απέφυγε την επίσκεψη στο Δημαρχείο της Χρυσούπολης. Εκεί ήταν κανονικά αγρότες- βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

 

Από εκκλησία σε εκκλησία ο Γιώργος Καλαντζής. Την μια μέρα ήταν στην Κεραμωτή και την επόμενη στην Μεσορόπη. Όλα αυτά για την πρόσφατη γιορτή της Αγίας Κυριακής.

 

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ ξέρει να ευχαριστεί όσους ενδιαφέρονται για τα θέματα των μελών του. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό έγινε με μια απλή ανάρτηση στο διαδίκτυο. Ήταν το «ευχαριστώ» του συλλόγου προς τον Αντιδήμαρχο κ. Τσουρουκίδη:  «Μία ευχάριστη επίσκεψη δεχτήκαμε στα γραφεία του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Νομού Καβάλας από τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, καθαριότητας και υπεύθυνος ακτών Τσουρουκίδη Ανέστη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Αντιδημάρχου, όπως παραδείγματος χάρη προσβάσιμες παραλίες και την ολοκλήρωση των υποδομών (σκίαστρα,τουαλέτες ΑμεΑ,καμπίνες,ξύλινοι διάδρομοι προσβάσεις,και φρεσκάρισμα των θέσεων στάθμευσης πλησίον των παραλιών ) καθώς επίσης την αναγκαιότητα ύπαρξης ναυαγοσωστών πλησίον των μηχανισμών πρόσβασης seatrac προκειμένου να επιτυγχάνετε η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητική αναπηρία που επισκέπτονται τις συγκεκριμένες παραλίες».

Διαβάστε επίσης