μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Οκτώβρη του 2019, όταν όλα ήταν διαφορετικά στην Ελλάδα αφού δεν υπήρχε κορωνοϊος, προσκλήθηκαν και επισκέφθηκαν το ΤΕΙ Καβάλας ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Στυλιανίδης τότε ήταν Επίτροπος της Ε.Ε. σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και ο Νίκος Χαρδαλιάς γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Στη φωτογραφία εκείνης της επίσκεψης οι δύο άνδρες πλαισιωμένοι από την διοικητική ηγεσία του ΤΕΙ Καβάλας. Από χθες ο κ. Στυλιανίδης είναι Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κι από την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς είναι Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Εξέλιξη που τότε μάλλον κανείς δεν περίμενε και δεν μπορούσε να φανταστεί. Δίπλα δίπλα λοιπόν ο πρώην της Πολιτικής Προστασίας με τον επόμενο…

 


 

Οι παραλίες της πόλης άρχισαν από χθες να αλλάζουν. Διαπιστώνονται αρκετές απουσίες, μαζί με κάποιες οριστικές αποχωρήσεις. Η θερμοκρασία έπεσε και ειδικά το πρωί δεν είναι για μπάνιο στη θάλασσα. Το πράγμα λοιπόν διαφοροποιείται. Απότομα και νωρίς. Οι «ειδικοί» εκτιμούν ότι αυτό που επικρατεί δεν είναι κάτι οριστικό. Προσδοκούν κι άλλο Καλοκαίρι αλλά μετά από λίγες ημέρες. Την ερχόμενη ίσως εβδομάδα.

 

Έχουν δίκιο. Η τοπική οικονομία στηρίζεται στο Καλοκαίρι του Σεπτέμβρη. Το ζητά επειγόντως. Κι ενώ το είχε σίγουρο, διαπιστώνει ότι το χάνει… Γεγονός μη αναμενόμενο. Οι επαγγελματίες έπεσαν με τα μούτρα στο διάβασμα…. Μελετούν και ξαναμελετούν τις ιστοσελίδες του καιρού. Αναζητούν Καλοκαίρι από την προσεχή Δευτέρα και μετά. Μόνο που η προσεχή Δευτέρα είναι η Δευτέρα που επαναλειτουργούν τα σχολεία. Το γεγονός σημαίνει οριστικό τέλος των διακοπών των ελλήνων. Άρα ότι γίνει, θα γίνει από τους ξένους. Και κακά τα ψέματα, πρέπει να γίνει κάτι ακόμη.

 

Το λένε οι κρατήσεις. Ακόμη και του Οκτώβρη. Θα γίνει κάτι ακόμη, θα υπάρξει λίγη ακόμη τουριστική κίνηση. Την οποία έχουν απόλυτη ανάγκη όλοι οι ξενοδόχοι, όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης. Ας πούμε λοιπόν ότι όντως δεν τελειώσαμε. Ας υποθέσουμε (κι ας ελπίσουμε ταυτόχρονα) ότι άνοιξε μια παρένθεση, η οποία ως το Σαββατοκύριακο κλείνει. Μένουν (αμέσως μετά) 15 τουλάχιστον ημέρες. Όπου η τουριστική κίνηση ευχόμαστε να επανέλθει όπως ήταν τον Αύγουστο. Ή σχεδόν όπως ήταν τον Αύγουστο.

 

Χθες το πρωί τηλεοπτική και ενημερωτική εκπομπή του Μέγκα ενέπλεξε και την Καβάλα στα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών. Χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς τίποτα. Κάποιος κάτι είπε, κάποιος κάτι άκουσε. Η αναπαραγωγή της είδησης (αν είναι είδηση) δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα. Πάντως όσες έρευνες κι αν έγιναν αμέσως μετά, το Μέγκα και η αναφορά του στην Καβάλα δεν επιβεβαιώνεται. Καλό είναι σήμερα η ίδια εκπομπή να κάνει την απαραίτητη διόρθωση.

 

Η Μαρία Φρατζεσκάκη συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη με τον κορωνοϊό. Είναι πάντα νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης. Ευχόμαστε να επανέλθει από αυτό όσο το δυνατό γρηγορότερα και φυσικά με μπόλικη υγεία στις αποσκευές της. Αυτό της εύχονται όλοι οι γνωστοί, φίλοι και συγγενείς της.

 

Αστυνομικοί που υπηρετούν και εργάζονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ετοιμάζουν κι αυτήν την φορά τις αποσκευές τους. Για λίγες μέρες θα μετακινηθούν στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στα μέτρα τις ημέρες των εγκαινίων της ΔΕΘ. Όπως πάντα μετακινούνται αστυνομικοί απ’ όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Φεύγουν μεθαύριο.

 

Ο θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος ανακοίνωσε πρόγραμμα προβολών ταινιών για όλη την εβδομάδα. Αυτή που ξεκίνησε χθες. Αύριο θα γίνει η μετάδοση της όπερας, εκδήλωση του ομίλου του Γιάννη Εριφυλλίδη, τις υπόλοιπες μέρες κανονικά προβολή ταινίας. Ο Ζέφυρος θα συνεχίσει τις προβολές όσο βοηθά και επιτρέπει ο καιρός. Ταυτόχρονα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και ο Απόλλωνας. Στις αίθουσες του προβάλλονται οι πολύ καινούργιες ταινίες της περιόδου που διανύουμε.

 

Κι άλλη φορά παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε θετικά την προσπάθεια πολλών συλλόγων να επανέλθουν σε μια κανονική δραστηριότητα. Κυρίως στις εκδηλώσεις που τόσο διακρίθηκαν το διάστημα προ του κορωνοϊού. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις ανακοινώσεις τους. Κάθε μέρα και περισσότεροι σύλλογοι γνωστοποιούν το νέο πρόγραμμα τους. Δειλά δειλά αλλά και πολύ συγκεκριμένα. Μέχρι να έρθει η ώρα της κρίσης… Δηλαδή μέχρι να έρθει ο Χειμώνας και να φανεί τι είδους υγειονομικός Χειμώνας θα είναι.

 

Τα λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη τον μήνα Αύγουστο καταγράφηκαν στην Ροδόπη. Αμέσως μετά στην περιοχή της Ξάνθης. Για τον μήνα Αύγουστο τα περισσότερα κρούσματα ήταν φυσικά στο Ν. Καβάλας. Από κοντά στην Καβάλα ο Έβρος. Μένει να δούμε τη συνέχεια του Σεπτέμβρη και φυσικά τις αποφάσεις της Πολιτείας. Συνήθως κάθε Τετάρτη ή κάθε Πέμπτη…

 

Αυτές τις μέρες είναι πολλοί οι Βούλγαροι επισκέπτες τόσο στην πόλη όσο και στο Ν. Καβάλας γενικώς. Το γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο, οφείλεται στις γιορτές και αργίες της γειτονικής χώρας. Είχαν τριήμερο οι Βούλγαροι κι έτσι τους ήταν εύκολο να έρθουν στην περιοχή μας για σύντομες διακοπές. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους το περασμένο Σαββατοκύριακο και στη Θάσο.

 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του ο Κώστας Αντωνιάδης ρωτήθηκε για τον εργαζόμενο της ΠΕ Καβάλας που πρόσφατα απολύθηκε. Δεν μπορώ να πω πολλά λόγω προσωπικών δεδομένων, σχολίασε. Στη συνέχεια πρόσθεσε κάποιες ελάχιστες λεπτομέρειες της υπόθεσης. Μια υπόθεσης που ανέκυψε , μάθαμε πιο συγκεκριμένα χθες, το 2004! Και τελεσιδίκησε την προηγούμενη εβδομάδα. Όχι μετά από 20 χρόνια, μετά από 17…

 

Από σήμερα 7 Σεπτέμβρη μέχρι και την Τρίτη 14 Σεπτέμβρη το πλοίο «Μπλου Σταρ Χίος» αντικαθιστά το πλοίο «Μπλου Σταρ Μύκονος». Αυτό αναφέρει η σχετική απόφαση του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος. Λογικά κι εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, το «Μπλου Σταρ Χίος» θα το δούμε να φθάνει στην Καβάλα αύριο. Απογευματινές ώρες. Στο παρελθόν έχει κι άλλες φορές επισκεφθεί την πόλη μας.

 

Διάφοροι συμπολίτες συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται αυτό το διάστημα λόγω της συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων. Η ταλαιπωρία ειδικότερα αφορά αυτούς του πρώην ΟΑΕΕ. Η συγχώνευση με το ΕΦΚΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ η περιφερειακή υπηρεσία του πρώην ΟΑΕΕ στην Κομοτηνή καταργήθηκε. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν να εξυπηρετηθούν μα δεν μπορούν. Το χειρότερο είναι που ανεβαίνουν 5 και 6 ορόφους με τα πόδια (στην πολυκατοικία του ΕΦΚΑ στην Καβάλα) και φεύγουν χωρίς να εξυπηρετηθούν. Ανεβαίνουν λαχανιασμένοι κι ο υπάλληλος τους ζητά να επανέλθουν κι αφού πρώτα κλείσουν ραντεβού!

 

Με χθεσινή ανάρτηση του ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος γνωστοποιεί την έναρξη της πρωτοβουλίας του για την κατασκευή ενός εντελώς νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Τον οποίο η χώρα και η περιοχή έχουν – κατά γενική ομολογία- μεγάλη ανάγκη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες (του κ. Μέτιου) το έργο θα γίνει από το ΕΣΠΑ, μάλλον εννοεί το νέο ΕΣΠΑ, και σε αυτό θα εμπλακεί και η Εγνατία Οδός ΑΕ. Η οποία στο μεταξύ θα έχει ιδιωτικοποιηθεί. Αλλά δεν πειράζει…

 

Δεν είμαστε αισιόδοξοι. Το συγκεκριμένο έργο η χώρα το χρειάζονταν χθες. Η δε Εγνατία Οδός ΑΕ έχει δείξει ότι ειδικεύεται στο να καθυστερεί έργα που αναλαμβάνει… Κι εν πάση περιπτώσει και σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, αυτό που αρχίζει να συζητιέται τώρα, θα γίνει πραγματικότητα μετά από 10 χρόνια. Ίσως και περισσότερα… Οπότε ταιριάζει το λαϊκό ρητό «Ζήσε Μάη μου…»

 

 

Διαβάστε επίσης