• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η κ. Δήμητρα Τσανάκα κάλεσε τη δημοτική της ομάδα σε συνάντηση μετά ούζου. Ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να μοιράσει τα προσκλητήρια για τον γάμο του γιού της. Ως έκπληξη η παρέα ενισχύθηκε από τον Μάκη Παπαδόπουλο και τον Νίκο Ξανθόπουλο. Η ομάδα μάλλον δεν γνώριζε. Άλλοι χαμογέλασαν, άλλοι μουρμούρισαν κι όλοι απόρησαν.

Παπαδόπουλος και Ξανθόπουλος πολύ το χάρηκαν που βρέθηκαν σχεδόν ισότιμα σε αυτήν την παρέα. Φωτογραφίες αναρτήθηκαν, καλά λόγια γράφτηκαν κι όλοι όσοι ασχολήθηκαν βρήκαν πολύ καλή την εικόνα. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν και γκρινιάζουν, διαμαρτύρονται για την ιδέα που είχε η πρώην Δήμαρχος. Ο Μάκης Παπαδόπουλος μάλιστα χάρηκε τόσο πολύ που έφυγε από τους τελευταίους. Πολύ πιο αργά από αυτούς που αποχώρησαν νωρίτερα επειδή απλώς το επόμενο πρωί είχαν επαγγελματικές υποχρεώσεις.

 


 

Αν εξαιρέσουμε το θέμα της πανδημίας και του κορωνοϊού, επόμενο μείζονος σημασίας ζήτημα για τους έλληνες είναι οι ανατιμήσεις. Πολλών βασικών αγαθών, προϊόντων αλλά και υπηρεσιών. Δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τον λόγο, ούτε το πότε θα τις αισθανθούμε στην τσέπη μας. Κάνουμε κάποιες πρώτες παρατηρήσεις- διαπιστώσεις μα όλα δείχνουν ότι οι αυξήσεις που βλέπουμε (κυρίως στα σούπερ μάρκετ) είναι μόνο η αρχή.

 

Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες μέσω ειδικών και γενικών του ανακοινώσεων. Οι περισσότερες έγιναν το Σάββατο με την ομιλία του στη ΔΕΘ. Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι κανένα μέτρο δεν περιορίζει το πρόβλημα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα. Άρα οι ανατιμήσεις θα επηρεάσουν τους πάντες και τα πάντα. Θα κάνουν το γενικότερο περιβάλλον ακόμη δυσκολότερο και τον Χειμώνα που έρχεται ακόμη πιο βαρύ.

 

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα το αγοράζουμε αρκετά ακριβότερα, την ήδη ακριβή βενζίνη το ίδιο ενώ και το ρεύμα θα τραβήξει την… ανηφόρα. Παρασύροντας σε μια ίδια δύσκολη, ανηφορική πορεία όλα τα νοικοκυριά. Λένε ταυτόχρονα ότι ίδια θα είναι η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Αποδίδουν με λίγα λόγια τις αυξήσεις (που σκόπιμα τις αναφέρουν ως ανατιμήσεις) σε μια γενικότερη συγκυρία, μια κατάσταση που καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει. Μα δεν πείθουν.

 

Φταίει το καπιταλιστικό σύστημα; Φταίει ο νεοφιλελευθερισμός; Κάπου εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες. Στις σχέσεις που ανέπτυξε με την εξουσία το προαναφερθέν σύστημα των λίγων. Η προσπάθεια των οποίων δεν σταματά. Από πλούσιοι επιδιώκουν να γίνουν πλουσιότεροι. Μια διαρκής προσπάθεια που ούτε καν ξαποσταίνει… Συνεχώς προς νέους στόχους τραβά…

 

Οι ηγέτες σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο παρακολουθούν και συμβιβάζονται. Σιωπούν. Το πολύ πολύ να αντιδράσουν με κάποιο επίδομα, μια προσωρινή και μικρή στήριξη. Κι αυτή όχι σε όλους. Στη συνέχεια αποσύρονται καθώς δεν έχουν άλλα περιθώρια μιας μικρής έστω αντίστασης. Κάπως έτσι μετά τον πραγματικό κορωνοϊό έρχεται ο επόμενος… Ο «κορωνοϊός» στις τιμές, στους καταναλωτές, στην καθημερινότητα. Κι ενώ για τον γνωστό μας κορωνοϊό- για την νόσο-βρήκαμε λύση στο εμβόλιο, με το πρόβλημα των ανατιμήσεων δεν υπάρχει τέτοιο. Κι ούτε θα βρεθεί ποτέ….

 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κινήθηκε σε αυτόν τον άξονα, των μέτρων κατά των αυξήσεων. Κάποιοι ικανοποιήθηκαν, οι περισσότεροι όχι. Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης λίγα πράγματα είπε που έχουν σχέση με την δική μας περιοχή. Γιατί κι αυτό συνηθίζεται. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται την ευκαιρία κι αναφέρεται στην ανάπτυξη γενικότερα της Β. Ελλάδας.

 

Προχθές ο κ. Μητσοτάκης μίλησε περισσότερο για τη Θεσσαλονίκη, λιγότερο για την υπόλοιπη Β. Ελλάδα. Ξεχωρίσαμε την αναφορά του στα ανακαινισμένα αεροδρόμια (ένα εκ των οποίων είναι της Καβάλας) και στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών. Ένα εκ των οποίων είναι το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’».

 

Πριν την έναρξη των βασικών γεγονότων στη ΔΕΘ έγινε η τυχαία συνάντηση των απολυμένων της ΒΦΛ με τον Υπουργό Χατζηδάκη. Η δύναμη του βιντεοσκοπημένου υλικού αποδείχθηκε τεράστια. Μέσα σε λίγα λεπτά η συζήτηση έγινε είδηση κι είδηση «έπαιξε» παντού. Ήταν μια κακή τύχη του Υπουργού να βρεθεί μπροστά σε αυτούς που υποσχέθηκε λύση, μα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Με λίγα λόγια ο Υπουργός πλήρωσε την ασυνέπεια του. Κι όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, τ’ άκουσε… Προσπάθησε να αμυνθεί με νέες υποσχέσεις μα δεν τα κατάφερε.

 

Η συγκεκριμένη ημίωρη συνάντηση και συζήτηση δεν φαίνεται να επηρεάζει την ουσία του θέματος. Τουλάχιστον κάτι καινούργιο δεν προκύπτει. Είναι ωστόσο σημαντικό μάθημα για όλους τους πολιτικούς. Όλων των κομμάτων. Αυτά που υπόσχονται στους πολίτες, ειδικά σε όσους απολύθηκαν, πρέπει να τα τηρούν. Αλλιώς να μην τα υπόσχονται.

 

Στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ήταν πολλοί και διάφοροι. Βασικά οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας. Είδαμε ωστόσο τις φωτογραφίες από τις άλλες παράλληλες εκδηλώσεις που ανάρτησαν ο κ. Μάρκος Δέμπας (στη γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων), η κ. Άννα Θυσιάδου (με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας) και ο κ. Σπύρος Κετσετζής (με την Υπουργό Παιδείας).

 

Όπως όλα δείχνουν το φιλόδοξο εγχείρημα πέτυχε. Οι ιδιώτες που ανέλαβαν να λειτουργήσουν πολιτιστικά- καλλιτεχνικά τους περισσότερους χώρους του Ακοντίσματος τα κατάφεραν. Μάζεψαν πολύ κόσμο στη Νέα Καρβάλη, γεγονός που επηρέασε θετικά και την οικονομική δραστηριότητα του χωριού. Όλα πήγαν τόσο καλά που οι συναυλίες στο Ακόντισμα συνεχίζονται και τον Σεπτέμβρη. Ακούμε ότι οι επιχειρηματικές ιδέες «απλώνονται», ενισχύονται και φθάνουν ως την παραλία. Την κοντινή παραλία στο Ακόντισμα, πολύ κοντά και στο εκθεσιακό κέντρο. Αλλά αυτό είναι ένα νέο πλάνο που αφορά το επόμενο Καλοκαίρι.

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο το φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στο Πάρκο Φαλήρου. Την τιμητική του είχε φυσικά ο Μίκης Θεοδωράκης. Ειδικά το βράδυ της Παρασκευής η μουσική με τα τραγούδια του ακούγονταν σε όλη την περιοχή. Ήταν ένα όμορφο αφιέρωμα στα τραγούδια του.

 

Από την προηγούμενη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη το Αστικό ΚΤΕΛ διέκοψε τα δρομολόγια των λεωφορείων του στη γραμμή Καλαμίτσα- Μπάτης. Λίγο πιο νωρίς απ’ ότι συνήθως. Ρόλο έπαιξε και η αλλαγή του καιρού που έγινε απροσδόκητα Φθινοπωρινός. Το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας έχει παράπονα από το φετινό Καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου συνεχίστηκε η μείωση των επιβατών. Τώρα ελπίζει στην έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου. Πέρα από τα σχολεία, ελπίζει στην κανονική λειτουργία και του ΔΙΠΑΕ. Είναι κάτι που φαίνεται ότι θα συμβεί. Κι ας είναι φέτος λιγότεροι απ’ ότι συνήθως οι νέοι φοιτητές στην Καβάλα.

 

Ένα περίεργο πράγμα. Ή μήπως δεν είναι; Στο κέντρο της Καβάλας αυξάνονται συνεχώς τα καταστήματα της εστίασης και δη τα take away καφέ. Κι ας είμαστε μπροστά σε έναν δύσκολο Χειμώνα. Ο ανταγωνισμός είναι τρομερός με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει και οι διαγωνισμοί… Οι κληρώσεις. Κατάστημα κληρώνει μεταξύ των πελατών του καινούργια συσκευή κινητού τηλεφώνου!

 

Στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN το απόγευμα της Παρασκευής έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην Καβάλα. Στην πόλη μας μεταδόθηκε ότι θα γίνει η τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου. Αυτό προγραμματίζεται για το τέλος Οκτώβρη. Μάλλον στο Ιμαρετ.

 

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης ήταν μάλλον ο μοναδικός εκπρόσωπος της Καβάλας στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Επιμελητηρίου Έβρου. Ο κ. Παναγιωτίδης ήταν στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη Κυριακή 5 Σεπτέμβρη το πρωί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης