• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από τον αγιασμό που έγινε χθες το πρωί στο 3ο-4ο Λύκειο Καβάλας στην περιοχή της Χωράφας. Λίγοι μαθητές στο προαύλιο. Αποστάσεις και μάσκες. Όσο για τις σακούλες, αυτές περιέχουν τα βιβλία που μοιράστηκαν στα παιδιά λίγο νωρίτερα. Επειδή στον αγιασμό οι μαθητές προσέρχονται χωρίς τσάντα, όλα τα σχολεία φροντίζουν να μοιράζουν τις σακούλες για την ευκολότερη μεταφορά των διδακτικών βιβλίων. Που ούτε λίγα είναι, ούτε ιδιαίτερα ελαφριά.

Στον συγκεκριμένο αγιασμό παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης, ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Χατζηφραντζή, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Απόστολος Βαγενάς κτλ, ο κ. Γιάννης Κελγιώργης κτλ.

 


 

Με πρόσφατα κείμενα της η Πρωινή αναφέρθηκε τουλάχιστον δύο φορές στην αργή μα ουσιαστική και σταθερή μείωση των προσφύγων του «Ασημακοπούλου». Έγραψε για τις αποχωρήσεις κυρίως νεαρών προσφύγων, οι οποίοι επανασυνδέθηκαν με τις οικογένειες τους κάπου στην κεντρική Ευρώπη. Πιο σπάνιο είναι να αποχωρούν από τη δομή όσοι πρόσφυγες αποφασίζουν να επανέλθουν σπίτια τους. Όσοι δηλαδή γυρίζουν στην πατρίδα τους.

 

Τις προάλλες ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μηταράκης επιβεβαίωσε τη μείωση. Την περιέγραψε γενική, για όλες τις δομές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας. Οι πρόσφυγες στην Καβάλα ήταν περίπου 1.000 το Φθινόπωρο του 2019, σήμερα είναι περίπου 700. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα είναι διαρκώς λιγότεροι.

 

Όλα αυτά είναι σε πλήρη αντίθεση με σενάρια, δηλώσεις και δημοσιεύματα εκείνης της εποχής. Το Φθινόπωρο του 2019. Κάποιοι επώνυμοι Καβαλιώτες κινδυνολόγησαν κι ως συνήθως έφεραν την … καταστροφή. Μιλούσαν για 2.500 πρόσφυγες τρομάζοντας τους πάντες και τα πάντα. Η πραγματικότητα τους διέψευσε. Θα το παραδεχθούν έστω τώρα;

 

Εκείνη η κινδυνολογία τους δημιούργησε κλίμα διακρίσεων, ήταν αιτία να γίνουν συγκεντρώσεις και να εκφραστεί λόγος διχαστικός. Τους πρόσφυγες τους περιέγραφαν ως περίεργα όντα που ήρθαν στην περιοχή για να κλέψουν, να ρημάξουν και να δημιουργήσουν ποικίλα και μόνο προβλήματα. Άραγε θα διορθώσουν εκείνες τις δηλώσεις τους; Φυσικά και όχι. Λουφάζουν και δεν μιλούν. Κι αν κάποιοι μιλούν, μιλούν κατά των εμβολίων….

 

Έσκασε η … «βόμβα». Με χθεσινή του επιστολή ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης θέτει θέμα συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις Μέτιου- Τοψίδη. Αυτές οι προτεραιότητες μπαίνουν στο τραπέζι από έναν άνθρωπο που ήταν για καιρό αντίθετος του κ. Μέτιου. Όμως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Κι η κοινή συνισταμένη, η ΝΔ, γίνεται αφορμή για μια έστω προσπάθεια συμφιλίωσης.

 

Μια προσπάθεια συμφιλίωσης και τίποτα πέραν αυτού. Θα γίνει με καλύτερες του αναμενομένου συνθήκες και ποιος ξέρει, μπορεί και να πετύχει. Άλλωστε το 2021 δεν είναι 2018 και 2019. Αυτό είναι το νόημα της επιστολής Αμοιρίδη. Περιμένουμε να δούμε τι απήχηση θα υπάρξει και τι συζητήσεις θα γίνουν από εδώ και πέρα.

 

Η τελετή του καθιερωμένου αγιασμού χθες στα σχολεία έμοιαζε πολύ με όσα έγιναν πέρσι. Ο αγιασμός αφορούσε λίγους μαθητές του κάθε σχολείου, οι πιο πολλοί ήταν στην αίθουσα. Στην τάξη. Εκεί περίμεναν τον ιερέα να περάσει και να τους αγιάσει. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε ο συνωστισμός ακόμη και στην αυλή. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, ιερωμένοι ακόμη και καλεσμένοι φορούσαν άπαντες μάσκα. Υπήρξε με λίγα λόγια μια προσπάθεια προκειμένου να τηρηθούν όλα τα μέτρα. Υποχρεωτικά και μη.

 

Όσο και να προσπαθούμε δεν μπορούμε να συνηθίσουμε αυτή τη διαδικασία του διαφορετικού αγιασμού στα σχολεία. Οι κανόνες επιβάλλονται αλλά είναι και τόσο ξένοι στο φυσιολογικό. Αλλά αλήθεια, αυτή είναι η μόνη αλλαγή που μας ενοχλεί; Φυσικά και όχι. Τόσα και τόσα άλλαξαν, έπρεπε να αλλάξει κι αυτό. Κάποτε ήμασταν σίγουροι για το προσωρινό της νέας κατάστασης. Πλέον δεν το έχουμε για κάτι τόσο προσωρινό. Στην Ελλάδα άλλωστε κάτι λένε για το προσωρινό. Που στο τέλος καταλήγει μόνιμο…

 

Ο Μητροπολίτης Στέφανος απεύθυνε μήνυμα προς τους μαθητές στους αγιασμούς που παρακολούθησε. Μίλησε ακόμη και για την επανάσταση του 1821. Οι αιρετοί που μίλησαν κι αυτοί, προσαρμόστηκαν κατάλληλα. Απλώς συμπλήρωσαν την εκδήλωση με ευχές, λίγες και συγκεκριμένες. Και κάπως έτσι πέρασε στην ιστορία ο αγιασμός για την έναρξη των σχολείων του 2021. Μπροστά μας η εκπαιδευτική περίοδος. Κι ότι βρέξει ας κατεβάσει…

 

Αυτήν την εβδομάδα στο Νομό Καβάλας δεν θα βρέξει καθόλου. Ο καιρός θα ξαναγίνει αρκετά Καλοκαιρινός κι ο κόσμος μάλλον θα επανέλθει στις παραλίες. Είναι κάτι που οι επαγγελματίες το περίμεναν, ο τουρισμός το ζητούσε. Το ήθελε. Θα γίνει λοιπόν πράξη. Σε αρκετές περιπτώσεις τα κλιματιστικά θα επαναλειτουργήσουν προσφέροντας δροσιά. Απαραίτητη και αναζωογονητική.

 

Ομόφωνη απόφαση υπέρ του έργου στο σχολείο των Κρηνίδων έλαβε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Αναμενόμενο. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο εκπρόσωπος της παράταξης του Μάκη Παπαδόπουλου. Γεγονός που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη παράταξη δεν ψήφισε ούτε αυτό το έργο! Σιγά την είδηση. Έχει αποφύγει να ψηφίσει ένα σωρό δημοτικά έργα. Το συγκεκριμένο – που το ζητούσε, όπως τόσοι άλλοι- δεν το ψήφισε για διαδικαστικούς λόγους. Ελπίζουμε να της δοθεί η ευκαιρία να διορθώσει και να το ψηφίσει. Αν τελικά το ψηφίσει…

 

Όπως έγινε χθες γνωστό, ματαιώνεται η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης. Θα οριστεί σε νέα ημερομηνία. Η ματαίωση αφορά κώλυμα του εισηγητή και υπηρεσιακού παράγοντα. Έτσι την Πέμπτη θα γίνει μόνο μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ώρα έναρξης 8 το απόγευμα.

 

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης έκανε χθες ξαφνική επίσκεψη στην Καβάλα, βρέθηκε στις υπηρεσίες του οργανισμού στο Περιγιάλι. Ανάμεσα σε όσα είπε ήταν αυτά για τα εγκαίνια του νέου παιδικού σταθμού. Δεδομένου του ότι ο σταθμός θα λειτουργήσει τέλος του μήνα, τα εγκαίνια του θα γίνουν αρχές Οκτώβρη. «Θα έρθει και ο Υπουργός» είπε ή φέρεται να είπε ο κ. Πρωτοψάλτης. Εννοούσε τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη.

 

Το βλέπουμε δύσκολο να επισκεφθεί την Καβάλα ο κ. Χατζηδάκης, ειδικά μετά τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο. Μεταξύ του Υπουργού και των απολυμένων. Εκτός αν έως τότε σημειωθεί κάποια αλλαγή των δεδομένων. Που δεν το βλέπουμε να συμβαίνει.

 

Χθες στο Μονομελές Καβάλας ήταν να δικαστεί μία ακόμη υπόθεση των Λιπασμάτων, από την εποχή των πρώτων κινητοποιήσεων και μικροεπεισοδίων. Η υπόθεση προέρχονταν από αναβολή μα αναβλήθηκε πάλι. Κοινό αίτημα των δύο πλευρών καθώς όπως είπαν οι δικηγόροι, υπάρχει παρεμφερής υπόθεση προγραμματισμένη να δικαστεί τον Δεκέμβρη. Άρα προκρίνεται η διαδικασία της συνεκδίκασης. Όπως και δέχθηκε το δικαστήριο.

 

Μια από τις πολλές ανταποκρίσεις από τα Χανιά, μνημόνευσε και το μάρμαρο της Θάσου. Πάνω στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη, μεταδόθηκε, υπάρχει ένας όγκος λευκού μαρμάρου. Στον οποίο έχει γραφτεί το όνομα του μεγάλου μουσικού συνθέτη. Ο όγκος αυτός είναι μάρμαρο Θάσου, μετέδωσε πρόσφατα ο δημοσιογράφος που έκανε το σχετικό ρεπορτάζ.

 

Επικοινώνησαν με την Πρωινή κάτοικοι της οδού Σαππαίων. Κι όπως μας είπαν απολύτως σίγουροι και θυμωμένοι, ο ταχυδρόμος έχει να περάσει από τα σπίτια τους εδώ και πολύ καιρό. Εβδομάδες αρκετές. Κάποιοι έχασαν τους λογαριασμούς τους και δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Το παράπονο και το θέμα πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνας από την τοπική υπηρεσία των ΕΛΤΑ. Εκεί κι αυτήν την φορά είναι το πρόβλημα.

 

Διαβάστε επίσης