μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη φωτογραφία ένα από τα πολλά παλιά στρώματα που περιμένουν το Δήμο Καβάλας να τα μαζέψει, ευρισκόμενα στο μεταξύ σε κοινή θέα. Συνήθως σε κάποιο από τα πεζοδρόμια της πόλης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε πεζοδρόμιο κοντά στο κέντρο. Κάποιος περαστικός τοποθέτησε πάνω στο στρώμα την σχετική πινακίδα- επιγραφή. Ένα μήνυμα προς αυτόν που το εγκατέλειψε. Μια αντίδραση αξιοπρόσεκτη και μια διαμαρτυρία προς τους πολλούς. Προς όλους αυτούς που πετούν ότι δεν τους είναι χρήσιμο, το εγκαταλείπουν πρόχειρα στο πεζοδρόμιο χωρίς να ενημερώσουν το Δήμο. Αυτό το κάνουν για προφανή λόγο, για να μην πληρώσουν το προβλεπόμενο παράβολο. Η δυσάρεστη κατάσταση μεγαλώνει συνεχώς σε όλη την πόλη μιας και όπως φαίνεται και το Φθινόπωρο είναι κατάλληλη εποχή ανακαινίσεων και αντικατάστασης επίπλων, στρωμάτων κτλ. (Για την ιστορία και για όσους δεν μπορούν να διαβάσουν την επιγραφή, αυτή αναφέρει: « Το στρώμα δεν πετάει, πάρτε τηλέφωνο το Δήμο»).

 


 

Η κατάσταση μοιάζει να παραμένει μουδιασμένη. Δύσκολη. Προσπαθούν να την επηρεάσουν οι αισιόδοξοι μα προς το παρόν δεν τα καταφέρνουν. Εννοούμε την νέα κατάσταση, αυτήν με το τοπικό Lockdown. Θα είναι σύντομο; Θα είναι μεγάλο; Τι επιτέλους θα είναι; Πόσο και ποιους θα επηρεάσει;

 

Κανείς δεν είναι σίγουρος. Κάποιοι προσπαθούν να είναι βιαστικά και πρόχειρα καθησυχαστικοί και αισιόδοξοι. Οι περισσότεροι ανησυχούν, περιμένουν να ενημερωθούν για να εκφράσουν άποψη. Πολύ περισσότερο για να κάνουν πρόβλεψη. Το τοπικό Lockdown θέλει το χρόνο του. Αισθανόμαστε ότι αυτός δεν θα είναι σύντομος. Ας πάψουμε λοιπόν να περιμένουμε … θαύματα κι ας κοιτάξουμε να προσαρμοστούμε. Και να συνεχίσουμε τη γνωστή μας προσπάθεια.

 

Την ίδια ώρα μαθαίνουμε νέα που δεν μας είναι ευχάριστα. Αντιλαμβανόμαστε με αυτόν τον τρόπο ότι τα δύσκολα είναι μάλλον μπροστά μας. Αυτά αντιμετωπίζονται- ξεπερνιούνται με έναν μόνο τρόπο. Τήρηση των μέτρων και φυσικά εμβολιασμό. Ότι διαφορετικό, είναι κι επικίνδυνο. Είναι ένα μεγάλο ρίσκο.

 

Χθες το μεσημέρι αθωώθηκαν στο Μονομελές Καβάλας οι δύο κατηγορούμενοι για την πτώση της γέφυρας. Ποινικές ευθύνες ακόμη κι αν υπάρχουν, δεν αφορούν την κ. Δρακονάκη και τον κ. Χαραλαμπίδη. Η χθεσινή δικαστική απόφαση δείχνει ότι την αρμοδιότητα και για τη συντήρηση του δρόμου μάλλον την είχε κάποιος άλλος. Και όχι ο Δήμος Καβάλας.

 

Αυτή η εξήγηση, αυτή η προσέγγιση, μας φέρνει στο μυαλό όλα όσα ειπώθηκαν για το θέμα την προεκλογική περίοδο του 2019. Θυμάστε πώς κάποιοι τότε κατηγορούσαν τη διοίκηση της κ. Τσανάκα; Θυμάστε τι έλεγαν και για τη διοίκηση του κ. Σιμιτσή; Όλοι αυτοί σωπαίνουν γιατί η δικαιοσύνη κάπως αλλιώς εκτιμά τα δεδομένα της υπόθεσης. Αλλού βλέπει τις ευθύνες.

 

Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο που στο ίδιο δικαστήριο κατέθεσε μάρτυρας και ο οδηγός του μεγάλου γερανού. Λέγεται ότι όταν ρωτήθηκε αν είχε άδεια να περάσει μέσα από την Καβάλα, απάντησε αρνητικά. Κι όταν –όπως λέγεται- το δικαστήριο επέμενε (για το λόγο που δεν έλαβε άδεια) απάντησε ότι δεν ζήτησε και δεν πήρε άδεια διέλευσης βαρέως οχήματος αφού τότε δεν έπαιρνε κανένας! Ε λοιπόν από τότε αυτό άλλαξε. Κι όλα τα μεγάλα οχήματα που περνάνε μέσα από την Καβάλα, πλέον ζητούν και έχουν τη συγκεκριμένη άδεια.

 

Συμπολίτες παρατήρησαν την ύπαρξη οδικής πινακίδας κοντά στην πεσμένη γέφυρα, από την εποχή που η κυκλοφορία γίνονταν μισή. Μόνο προς την έξοδο της πόλης. Η πινακίδα αναφέρει ως όριο ταχύτητας τα 20χλμ την ώρα. Πρέπει να απομακρυνθεί αφού τα κυκλοφοριακά δεδομένα στο σημείο άλλαξαν. Προς το καλύτερο.

 

Οι τρεις βουλευτές Καβάλας της ΝΔ έκαναν μεγάλη προσπάθεια τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τον ΑΟΚ και τη δικαίωση της ομάδα μας. Οι προσπάθειες όπως φαίνεται δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο κ. Αυγενάκης χθες το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής,  προτίμησε να στηρίξει την ΕΕΑ και όχι την ομάδα μας. Κι ως άμυνα του σε σχέση με τους βουλευτές της Καβάλας, τους ανέφερε με συμπαθητικό τρόπο. Είναι αυτό που λέει η παροιμία, «… να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι».

 

Διέκοψε την προηγούμενη Παρασκευή τη λειτουργία της η τράπεζα Πειραιώς στα Λιμενάρια της Θάσου. Χωρίς να ανοίξει μύτη… Επικράτησε εύκολα η απόφαση της τράπεζας κι αφού εν τω μεταξύ είχε παρέλθει η περίοδος των συναλλαγών των τουριστών. Πλέον τραπεζικές συναλλαγές για τους κατοίκους της νότιας Θάσου μόνο από τον υπολογιστή και το ΑΤΜ.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα επανήλθε στα δρομολόγια από και προς Καβάλα το επιβατικό- οχηματαγωγό πλοίο Aqua Blue. Είχαμε να το δούμε μήνες. Ήταν εκτός δρομολογίων για όλο το Καλοκαίρι λόγω βλάβης. Η βλάβη με τα πολλά διορθώθηκε κι έτσι το πλοίο επέστρεψε. Στη θέση του πολυσυζητημένου Aqua Star. Θα δούμε πώς θα «βγάλουμε» τον Χειμώνα. Μάλλον με το Aqua Blue.

 

Τελικά ο Πασχάλης δεν (ξανα)τραγούδησε στην Τόσκα. Η εμφάνιση του την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ματαιώθηκε λόγω των μέτρων πρόληψης κορωνοϊού. Οι δύο πλευρές είναι σε ετοιμότητα προκειμένου το γεγονός να γίνει, μόλις το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες. Η ματαίωση της εκδήλωσης ανακοινώθηκε αμέσως από την Τόσκα κι αφού νωρίτερα έγιναν γνωστά τα σχετικά μέτρα του τοπικού lockdown.

 

Η ΔΕΘ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της μεγάλης τουριστικής έκθεσης της Β. Ελλάδας, της γνωστής μας Philoxenia. Η έκθεση δεν έγινε πέρσι. Φέτος θα γίνει όσο πιο κανονικά γίνεται. Ορίστηκαν οι συνήθεις ημερομηνίες του Νοέμβρη, 12 με 14. Παραδοσιακά στη Philoxenia λαμβάνει μέρος όλος ο καλός ο τουριστικός κόσμος του Ν. Καβάλας. Φέτος; Φέτος είναι δύσκολο αφού άπαντες μοιάζουν απροετοίμαστοι. Κάποιοι θα σπεύσουν αλλά όχι όλοι.

 

Την περασμένη Κυριακή επανήλθαν σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας οι διαδηλώσεις των αρνητών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Συγκέντρωση έγινε στις Σέρρες αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Όχι στην Καβάλα. Αντιεμβολιαστές από την Καβάλα (όχι πολλοί) λέγεται ότι συμμετείχαν στην προηγούμενη συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

 

Πριν αποχωρήσει από την Καβάλα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έκανε επίσκεψη και στον ΟΛΚ. Μαθαίνουμε για την επίσκεψη από την ανάρτηση της Δ. Συμβούλου του Οργανισμού κ. Θυσιάδου: «Είχαμε τη χαρά και τη τιμή, να υποδεχτούμε στα γραφεία της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη και την Υπεύθυνη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας. Παρουσιάστηκε το όραμα για τις τέσσερεις Χερσαίες Ζώνες Λιμένων και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γαλάζια ανάπτυξη».  Η κ. Θυσιάδου έκανε στον κ. Κουτουλάκη ένα αναμνηστικό δώρο, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη δημιουργία του Λιμενικού Ταμείου και το Οργανισμού Λιμένα Καβάλας.

 

Στη σελίδα του στο διαδίκτυο ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας έκανε γνωστό το πρόγραμμα επόμενων αναβάσεων του έως το τέλος του έτους. Είναι εκδρομές – αναβάσεις σε διάφορα κοντινά και μη βουνά. Κι επειδή όλα αυτά θα γίνουν σε εξωτερικό χώρο, ο σύλλογος είναι σίγουρος ότι θα γίνουν. Καλή επιτυχία.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε χθες απόφαση ενίσχυσης της Δημωφέλειας με ποσό 18.500 ευρώ. Τα χρήματα αφορούν συγκεκριμένα, διαβάζουμε στην απόφαση, τις διοργανώσεις του Cosmopolis με τίτλο «Cosmo Lights» και « Cosmo Home».

 

Διαβάστε επίσης