• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες ημέρες ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας έκανε μία ακόμη καθαριότητα και συντήρηση στο μεγάλο και πολυεπίπεδο παγκάκι του στην παραλία. Το οποίο χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν καθημερινά πάρα πολλοί άνθρωποι. Ο ίδιος δρόμος (οδός Εθνικής Αντίστασης) έχει μία ακόμη είδηση. Αυτήν την φορά επαγγελματικού χαρακτήρα. Εκτός από τη νέα επιχείρηση στο κατάστημα πρώην Δωδώνη, ετοιμάζεται μία ακόμη. Φαγητού όπως λέγεται. Σε ένα από τα άλλα καταστήματα της ίδιας οδού.

 


Η επιτυχία του Νομού Καβάλας στην πρόσφατη τουριστική περίοδο, με πληρότητες που πλησίασαν αρκετά αυτές του 2019, επηρεάζει θετικά την τοπική οικονομία. Τους Καβαλιώτες γενικώς. Ανοίγει κι άλλο την όρεξη κι έτσι ετοιμάζονται από τώρα τα επόμενα επιχειρηματικά και επενδυτικά βήματα. Δεν είναι τυχαίο που οι άδειες της πολεοδομίας βγαίνουν συνεχώς. Πολλές φορές και 10 σε μία μόνο ημέρα!

 

Η διαδικασία αυτή ενισχύεται και μεγαλώνει και από τα όσα ισχύουν και την κάνουν ηλεκτρονική, άρα πιο απλή. Επηρεάζεται από το … ασταμάτητο «Εξ Οικονομώ». Έχει πάντα σχέση και με την επόμενη τουριστική περίοδο. Αυτός φαίνεται να είναι ένας επόμενος βασικός στόχος πολλών. Συνδυαστικά λοιπόν βγαίνουν και 10 άδειες μέσα σε μια μέρα για ανακαίνιση, συντήρηση κατοικιών. Κατασκευή καινούργιων. Ακόμη κι αν κάποιες είναι για ιδιωτική χρήση κτλ, πολλές – οι περισσότερες- αφορούν σχέδια που «ακουμπούν» στο Καλοκαίρι του 2022.

 

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Μπορεί και όχι. Πάντως ενώ στο Ν. Καβάλας τα σχέδια μεγάλων ή μικρομεσαίων ξενοδοχείων είναι λίγα, τα καινούργια δωμάτια και οι νεόδμητες ενοικιαζόμενες κατοικίες είναι πάρα πολλές. Αρκούσε ένα Καλοκαίρι, αυτό του 2021, για να ξεχάσουμε την κρίση λόγω πανδημίας και το κακό Καλοκαίρι του 2020.

 

Οι συγκεκριμένες ενέργειες χωρίζονται επίσης σε δύο ειδικότερες κατηγορίες. Σε αυτούς που είναι ήδη του τουρισμού κι ενισχύουν την παρουσία τους (σχεδιάζοντας αύξηση κλινών), σε αυτούς που μπαίνουν πρώτη φορά στον συγκεκριμένο χορό. Όπως και να το δει κανείς το καλό τουριστικά Καλοκαίρι του 2021 προκαλεί καταστάσεις γενικότερης αφύπνισης. Μια γενική επενδυτική «επίθεση» ώστε του χρόνου να υπάρχουν περισσότερες και καλύτερες υποδομές για τους Ρουμάνους, τους Βούλγαρους και τους Βαλκάνιους γενικότερα.

 

Την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17 κρούσματα στη Θάσο. Αριθμός ρεκόρ για το νησί. Ρεκόρ αρνητικό φυσικά. Τα 17 κρούσματα σε μία μέρα στη Θάσο δεν έχουν καμία σχέση με το πρόσφατο και Καλοκαιρινό παρελθόν. Στη διάρκεια του οποίου η Θάσος είχε ελάχιστα κρούσματα. Μπορεί να είναι σύμπτωση, μπορεί και όχι. Πάντως όλο και περισσότεροι σχολιάζουν (ολίγον αυθαίρετα είναι αλήθεια) ότι τα κρούσματα στη Θάσο αυξήθηκαν μόλις τέλειωσε η τουριστική σεζόν.

 

Βλέποντας πιο προσεκτικά το ημερολόγιο των κρουσμάτων διαπιστώνουμε ότι η Θάσος το Καλοκαίρι είχε 7 κρούσματα στις 17 Αυγούστου (όταν συνολικά ο Νομός Καβάλας είχε 106) και 5 κρούσματα την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Όλο το άλλο διάστημα είχε λιγότερα από 3 ή και καθόλου καθημερινά. Ως που στις 22 Σεπτέμβρη το νούμερο «εκτινάχτηκε» στα 17. Μήπως οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή σε κάποια συγκεκριμένη εστία υπερμετάδοσης;

 

Η κ. Κατερίνα Σάρδη είναι η νέα διευθύνουσα σύμβουλος στην Ελλάδα της Ενεργειακής Αιγαίου. Χθες επισκέφθηκε πρώτη φορά τις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων. Τις είδε όλες από κοντά. Στην πύλη του εργοστασίου την «υποδέχθηκαν» με συνθήματα αρκετοί εργαζόμενοι. Τα συνθήματα αφορούσαν την απόρριψη των γνωστών προτάσεων της εταιρίας. Κατά τα άλλα το κλίμα ήταν ήρεμο και δεν έγινε το παραμικρό μη αναμενόμενο γεγονός. Γενικά η κατάσταση στα Πετρέλαια είναι στάσιμη εδώ και καιρό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εργασιακή διαφορά επιλύθηκε.

 

Διαμαρτύρονται κάτοικοι της οδού Παστέρ με Ιωάννου Μέξη. Εδώ και μέρες δεν ανάβουν τα φώτα κι έτσι μια ολόκληρη γειτονιά βρίσκεται στο σκοτάδι. Η προσπάθεια των ανθρώπων να ενημερώσουν για το πρόβλημα τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ δεν είχε αποτέλεσμα. Μόνο αναμονή στο τηλεφωνικό κέντρο μέχρι να τους εξυπηρετήσει ο επόμενος διαθέσιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης… Μια αναμονή που φυσικά και την πληρώνουν!

 

Ο πρόεδρος του συνοικιακού συλλόγου της Αγίας Παρασκευής κ. Απόστολος Λυκουρίνος σχολιάζει θετικά πρωτοβουλία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, ενίσχυσης και αντικατάστασης του φωτισμού στην οδό Χρυσουπόλεως. Αυτός όταν λειτουργήσει θα προσφέρει το απαραίτητο καλύτερο φως σε μια ευρύτερη περιοχή της συνοικίας, μέχρι και το δικαστικό μέγαρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα νέα φωτιστικά να είναι τύπου led, σαν αυτά που λειτουργούν στον κόμβο πριν την οδό Θάσου στα Σφαγεία.

 

Η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας είναι τέτοια (ηλεκτρονική) που δεν επιτρέπει την εξαγωγή άμεσων συμπερασμάτων και πληροφοριών. Δεν γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα ποιοι λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα. Θα το μάθουμε στην πορεία ή όταν υπάρξει (αν υπάρξει) τελικό αποτέλεσμα.

 

Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου της Μαρίας Φρατζεσκάκη είναι ο λόγος που μετατέθηκε για να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα η συνέντευξη τύπου του κ. Θόδωρου Μουριάδη. Όπως είπε, είναι έτοιμος να αναφερθεί στο έργο της διοίκησης του το διάστημα Σεπτέμβρης 2019 έως Σεπτέμβρη 2021. Αρχικά η συνέντευξη τύπου ήταν να δοθεί χθες Πέμπτη.

 

Ο Αλέκος Ξανθόπουλος της «Georama Travel» φωτογράφισε το λεωφορείο του στο λιμάνι, ενώ περιμένει τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Για να τους μεταφέρει σε μια κοντινή τουριστική περιοχή. Σε μια ακόμη εκδρομή. Σχολιάζει με νόημα: «Μετά από δύο χρόνια απραξίας. Καλή αρχή». Κι έχει απόλυτο δίκιο.

 

Τα τουριστικά γραφεία όλης της Ελλάδας υπέστησαν τις συνέπειες της πανδημίας περισσότερο από πολλούς άλλους κλάδους. Σταμάτησαν όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρές εκδρομές. Σταμάτησαν και τα κρουαζιερόπλοια. Ως που χθες είδαμε ένα μικρό στο λιμάνι, συναντήσαμε τις γνωστές εικόνες οι επιβάτες του να βγαίνουν βόλτα στην πόλη ή να επιβιβάζονται στα λεωφορεία για να βρεθούν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Καλή αρχή κι από μας!

 

Με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης ήταν προχθές στη ΔΕ Φιλίππων. Πήγε για ενημερωτικό λόγο: «Η Π.Ε. Καβάλας μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους της δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, ξεκινήσει την σύνταξη μελετών για τον αναδασμό των εξωχώραφων των Φιλίππων.

Ένας αναδασμός που θα δώσει αφενός μεν προστιθέμενη αξία στη γη των ιδιοκτητών, αφετέρου δε θα λύσει μακροχρόνια προβλήματα». Στις σχετικές φωτογραφίες βλέπουμε ότι η προσέλευση των κατοίκων ήταν ικανοποιητική ενώ μαζί με τον κ. Αντωνιάδη ήταν και παρακολούθησε τη συζήτηση και ο κ. Κίμωνας Παπαδόπουλος.

 

Επιτέλους και μια ευχάριστη είδηση. Χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Καβάλας τελέστηκε πολιτικός γάμος. Ο Χρήστος Κλειτσιώτης (γιος του Ντίνου Κλειτσιώτη) παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Ειρήνη. Πολλές ευχές στους γονείς και συγγενείς των παιδιών για το αγαπημένο ζευγάρι. Να έχουν βίο ανθόσπαρτο. Εξ αιτίας του γάμου ο διοικητής του Νοσοκομείου ήταν δικαιολογημένα απόντας χθες από το ίδρυμα.

 

Συνεχίστηκαν και χθες οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σχολιασμός για το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου της Μαρίας Φρατζεσκάκη. Πάρα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να διατυπώνουν τις απόψεις τους για έναν θαυμάσιο άνθρωπο που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή. Αναρτώντας μαζί με τα λόγια τους, πολλές φωτογραφίες της Μαρίας.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης