• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκαν χθες οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα. Λίγος κόσμος και κυρίως λίγοι επίσημοι στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Οι περισσότεροι προτίμησαν τις εκδηλώσεις που έγιναν την ίδια ώρα χθες το πρωί στην Ελευθερούπολη, εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της. Αντωνιάδης- Μουριάδης- Μουμτσάκης βρέθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Παύλου. Άκουσαν την αναφορά του Μητροπολίτη Στέφανου για την Μακεδονία. Ο οποίος διακριτικά αλλά και με σαφήνεια σχολίασε την … «αγαπημένη» του Συμφωνία των Πρεσπών. Επακολούθησε ομιλία του Αλέξανδρου Γούλα για το ίδιο θέμα.

*Σήμερα γιορτάζει η Θάσος. Την 109η επέτειο απελευθέρωσης της. Το εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων ετοιμάστηκε από το Δήμο Θάσου.

 


 

Την περασμένη Παρασκευή εκδικάστηκαν στο Τριμελές Καβάλας δύο υποθέσεις μεταξύ γιατρών. Γιατρών του Νοσοκομείου. Ο κατηγορούμενος γιατρός αθωώθηκε και στις δύο περιπτώσεις και μετά τις μηνύσεις του συναδέλφου του. Αλλά αυτό μοιάζει να είναι το λιγότερο, το τελευταίο της ιστορίας. Μιας ιστορίας ετών, μιας σφοδρής αντιπαράθεσης την οποία άλλοι παρακολούθησαν από απόσταση. Άλλοι ενεπλάκησαν υποστηρίζοντας την μία ή την άλλη πλευρά και κάποιοι λίγοι επιχείρησαν να περιορίσουν. Καλώντας τους εμπλεκόμενους σε συνάντηση ώστε να τα βρουν μεταξύ τους.

 

Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να υπάρχει σοβαρός λόγος για να αναπτυχθεί το μίσος μεταξύ των ανθρώπων. Αρκεί μια ασήμαντη αφορμή. Στη συνέχεια η παρεξήγηση ενισχύεται αφού πρόθυμοι να ρίξουν λάδι στη φωτιά υπάρχουν ένα σωρό. Όσοι λοιπόν παρακολούθησαν τις ακροαματικές διαδικασίες- που ευτυχώς δεν ήταν πολλοί- βρέθηκαν μπροστά σε καταγγελίες, υπονοούμενα και υπαινιγμούς που δεν περίμεναν ότι θα υπάρχουν σε έναν σχετικά μικρό και σίγουρα ευαίσθητο χώρο όπως είναι αυτός του Νοσοκομείου.

 

Άκουγαν και δεν πίστευαν στα αφτιά τους. Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι όλα ήταν εικασίες και σενάρια. Παρόλα αυτά το άκουσμα και μόνο τόσων σημαντικών λεπτομερειών και αληθινών όπως εμφανίστηκαν καταστάσεων, τρομάζει. Τρομάζει αρκετά. Ειδικά όταν η αρχική μήνυση ενισχύεται από καταθέσεις μαρτύρων που επιβεβαιώνουν πλήρως ή μερικώς.

 

Τη μεγαλύτερη σημασία σε αυτές τις καταστάσεις την έχει η δικαστική απόφαση. Η οποία δεν δέχθηκε ως αληθινά αυτά που ακούστηκαν. Κι ενώ οι δικαστές σύντομα θα ξεχάσουν, οι παριστάμενοι στη δική είναι αμφίβολο ότι θα κάνουν το ίδιο. Κάθε φορά που θα βρίσκονται στο Νοσοκομείο θα τους έρχονται στο μυαλό όλα όσα απασχόλησαν το δικαστήριο. Θα υποψιάζονται και θα πονηρεύονται με αυτά που θα βλέπουν.

 

Κι όμως, το Νοσοκομείο της Καβάλας δεν φημίζεται για αυτές τις αντιπαραθέσεις. Φημίζεται γιατί προσφέρει καλές υπηρεσίες, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν πολίτες όχι μόνο της Καβάλας αλλά και της περιοχής γενικότερα. Αυτή η πραγματικότητα «θολώνει» από τις κόντρες μεταξύ των εργαζόμενων. Κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό. Σημασία λοιπόν έχει οι καυγάδες να περιορίζονται αμέσως από τους γενναίους που θα μεσολαβούν αποτελεσματικά. Αν αντίθετα αυτές οι υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια τότε περισσότερο απ’ όλους χάνει το Νοσοκομείο.

 

Μετά είναι κι αυτό το μίσος που εκπέμπει τόσο η μία όσο και η άλλη πλευρά. Αυτό το φοβερό μίσος που προέρχεται από ανθρώπους επιστήμονες κι ενός επιπέδου. Καθημερινές καταστάσεις και ελληνικές ιστορίες, θα πει κάποιος. Θα έχει δίκιο. Όμως όλα αυτά που τα ζούμε γενικά στην κοινωνία, όλα αυτά μας έφθασαν εδώ που είμαστε σήμερα.

 

Εντελώς συμπτωματικά δημοσιεύεται σήμερα στη Δευτεριάτικη Πρωινή μια σχετική με το μίσος των ανθρώπων συνέντευξη του κ. Πάνου Μαμτσαδέλη. Αυτός ασχολείται – μιλώντας στην εφημερίδα μας- με το μίσος των πολιτών κατά των πολιτικών. Μια ίδια κατάσταση. Μια ίδια υπερβολή. Κι ισχυρίζεται πολύ σωστά ότι έπρεπε να αποκαλυφθεί ο καρκίνος της Φώφης Γεννηματά για να περιοριστεί επιτέλους αυτό το αναίτια μεγάλο μίσος.

 

Υπάρχουν και όρια λοιπόν. Μόνο που τα όρια πρέπει να ελέγχονται νωρίς, να τα γνωρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι ή καταγγέλλοντες και να τα τηρούν. Κρατώντας τα σε λογικά επίπεδα. Από το μίσος δεν κέρδισε κανείς απολύτως τίποτα. Από το διάλογο, τη συνεννόηση και φυσικά τη συνεργασία υπήρξαν πραγματικά οφέλη. Αλλά αλήθεια έχουμε το θάρρος, τη βούληση να περιορίσουμε το μίσος; Έχουμε την πρωτοβουλία του διαλόγου και της συνεργασίας; Ή μήπως προτιμούμε την παθιασμένη αντιπαράθεση νομίζοντας ότι μόνο έτσι εξυπηρετούνται οι στόχοι και σκοποί μας;

 

Αρκεί να κοιτάξει κάποιος γύρω του. Να ακούσει, να παρακολουθήσει τα κοντινά δεδομένα. Θα βρει παθιασμένες αντιπαραθέσεις για ψύλλου πήδημα πολλές. Συνεργασίες και συνέργιες ελάχιστες. Θα δει την ίδια την Ελλάδα. Την οποία με την προαναφερθείσα επιλογή και προτίμηση τους δημιουργούν οι έλληνες. Και μετά αναζητούν αλλού τις ευθύνες των αποτυχιών τους…

 

Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι εβδομάδα χωρίς βροχές. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Στη διάρκεια της δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σημαντικό τοπικό γεγονός. Κι η τριμερής που θα φιλοξενούνταν στην Καβάλα (Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος), μάλιστα σε επίπεδο Προέδρων και Πρωθυπουργών, σιωπηρά αναβλήθηκε ή και ματαιώθηκε. Είχε ανακοινωθεί να γίνει στην πόλη μας αυτές τις ημέρες. Θα πραγματοποιούνταν ειδικότερα στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ.

 

Σήμερα δεν συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα δίνουν συνέντευξη τύπου σύλλογοι, η συνέντευξη τύπου θα δοθεί μεσημβρινές ώρες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Βιβλιοθήκης. Οι σύλλογοι είναι Ιατρικός, Φαρμακευτικός, Οδοντιατρικός κτλ. Σήμερα αρχίζουν τα δια ζώσης μαθήματα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας κι όπως φαίνεται σήμερα ή αύριο επαναλειτουργεί το κολυμβητήριο.

 

Η κακοκαιρία του «Μπάλλου» δεν επηρέασε ιδιαίτερα το Ν. Καβάλας, υπό την έννοια ότι προβλήματα δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου. Κάποιες πλημυρικές καταστάσεις, αρκετά ήπιες, αναφέρθηκαν σε Ελευθερούπολη, Τενάγη Φιλίππων και Νέα Πέραμο. Όχι κάτι το ιδιαίτερο. Σαφώς και έπαιξε ρόλο η ετοιμότητα των υπηρεσιών- αρχών- αυτοδιοίκησης κτλ. Τον μεγαλύτερο ωστόσο ρόλο έπαιξε η ίδια η κακοκαιρία που τελικά δεν είχε –για την περιοχή μας- τα χαρακτηριστικά των προβλέψεων. Ειδικά στην περιοχή του Δήμου Νέστου, ήταν η πιο επίφοβη, δεν έγινε σχεδόν τίποτα.

 

Πρόβλημα αντίθετα είναι και για τους κατοίκους του Ν. Καβάλας η ακρίβεια. Αρχίζει και εξαπλώνεται. Πάει παντού. Άρχισε από τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους φούρνους. Συνεχίστηκε στους λογαριασμούς ρεύματος. Τώρα βλέπουμε ανατιμήσεις και στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ. Όλα ακριβαίνουν! Σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι μια σημαντική και δυσάρεστη είδηση. Η οποία στο τέλος θα «σκεπάσει» ακόμη και τις συνέπειες της πανδημίας. Στην οποία συνηθίσαμε…

 

Κι ενώ τα πάντα ακριβαίνουν (χωρίς μάλιστα να είναι συγκεκριμένος και κατανοητός ο λόγος), το κράτος είναι σε φάση ανακοίνωσης για τα μέτρα που θα λάβει για την προστασία των νοικοκυριών. Παρατήρηση πρώτη. Η ακρίβεια υπάρχει ήδη, τα μέτρα απλώς ανακοινώνονται και γενικώς προετοιμάζονται. Παρατήρηση δεύτερη. Οι αυξήσεις είναι προκλητικά μεγάλες αλλά η κρατική στήριξη όχι. Μεγάλο παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης. Θα το λάβουν περισσότεροι. Ε και; Η συγκεκριμένη παρηγοριά (γιατί για παρηγοριά πρόκειται) δεν αρκεί. Είναι κάτι που φαίνεται. Είναι κάτι που σύντομα θα το καταλάβουμε.

 

Κι ενώ το ακριβό πετρέλαιο θα το αγοράσουμε τώρα και τοις μετρητοίς, το περιβόητο επίδομα θα το ζητήσουμε και θα το εισπράξουμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Το πράγμα με λίγα λόγια δεν χρειάζεται εξήγηση. Μιλά μόνο του…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης