μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι πρόσφατες βροχές επηρέασαν προς το χειρότερο τους συνοικιακούς δρόμους στους οποίους εκτελούνται πάσης φύσεως έργα. Σε αυτούς χαλίκια και χώματα ήταν σαφώς περισσότερα. Στη φωτογραφία ένας αυτής της κατηγορίας δρόμος. Από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Κηπούπολη) ως την οδό Τενέδου. Ο δρόμος εν τω μεταξύ έχει καθαριστεί κι έχει επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση. Αυτή η δουλειά είναι απαραίτητη σε όλους τους δρόμους με τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτό θα πρέπει να γίνεται συχνά και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Για να υπάρχει ασφάλεια τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και κυρίως για τα δίκυκλα.

 


 

Δεν ξεκίνησε καλά η εβδομάδα για τους μαθητές του Ν. Καβάλας. Ειδικότερα για αυτούς τους μαθητές που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Καβάλας είχαν να κάνουν χθες με τουλάχιστον 8 νέα περιστατικά και κρούσματα. Θυμίζουμε ότι τα λεγόμενα self test όλοι οι μαθητές τα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα. Μία από αυτές είναι η Κυριακή. Άρα κάθε Δευτέρα πρωί ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς τους με… «ωραία» νέα.

 

Στη Θάσο χθες ήταν αργία και δεν έγινε μάθημα. Λόγω τοπικής εορτής. Εξ αυτού του λόγου έγινε μαθητική παρέλαση, στην οποία έλαβαν μέρος αντιπροσωπευτικά τμήματα από σχολεία του νησιού. Ήταν η πρώτη παρέλαση στο Ν. Καβάλας όπου οι μαθητές φορούσαν μάσκα. Κάτι που όπως φαίνεται θα το ξαναδούμε σύντομα. Την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της παρέλασης για την 28η Οκτώβρη.

 

Στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας χθες έβλεπες χαρούμενα και αισιόδοξα πρόσωπα. Φοιτητών, καθηγητών, λοιπού προσωπικού. Αυτό βέβαια ήταν ορατό μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Εσωτερικά δεν μπορούσες να δει τις εκφράσεις του προσώπου κανενός μιας και άπαντες φορούσαν μάσκα. Ωστόσο με χαρά επανήλθαν σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ήταν ολοφάνερο. Οι εγκαταστάσεις ωστόσο δεν είναι στην καλύτερη τους κατάσταση. Λόγω απορριμμάτων και σκουπιδιών ειδικά στους κοινόχρηστους χώρους. Γενικά οι καθαρίστριες που εργάζονται στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας από χθες, έχουν μπόλικη δουλειά να κάνουν.

 

Χθες αναχώρησε από την Καβάλα για να επιστρέψει στην Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ήταν αρκετές προηγούμενες ημέρες εδώ ώστε να μπορέσει να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Θάσου και της Ελευθερούπολης. Οι φίλοι του γέμισαν το Facebook με φωτογραφίες μαζί του. Τόσο στα χωριά του Παγγαίου (και όχι μόνο στην Ελευθερούπολη) όσο και στη Θάσο.

 

Τον περιμέναμε, όπως κάθε Δευτέρα πρωί, τον «Αρμενιστή» αλλά χθες δεν ήρθε στο κεντρικό λιμάνι. Η μη εκτέλεση του εβδομαδιαίου δρομολογίου του, για την εξυπηρέτηση μόνο των φορτηγών που θέλουν να ταξιδέψουν στη Μυτιλήνη, ίσως είναι συμπτωματικό γεγονός. Που έχει σχέση με την κακοκαιρία. Άλλοι ισχυρίζονται ότι γενικώς το δρομολόγιο μας… τελείωσε. Λόγω μικρού ενδιαφέροντος και περιορισμένου μεταφορικού έργου. Οριστικά θα ξέρουμε σε μια από τις επόμενες Δευτέρες.

 

Ιδιαίτερης προβολής τυγχάνει η υπό ωρίμανση επένδυση της αιθυλικής αλκοόλης στη ΒΙΠΕ Καβάλας. Πριν καλά καλά ξεκινήσει να υλοποιείται. Η εταιρία κάλεσε στην έδρα της (στη Ρουμανία) δημοσιογράφους, τους ενημέρωσε κι αυτοί επανερχόμενοι στην Ελλάδα(ή και στην περιοχή) μας μεταφέρουν όσα είδαν και έμαθαν. Κάπως έτσι το θέμα της ίδιας επένδυσης προβλήθηκε και στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Η επένδυση περιγράφεται ως στρατηγική και Αμερικανική, η οποία με αυτόν τον τρόπο «σπάει» το μονοπώλιο της Τουρκίας. Στα ίδια ρεπορτάζ διαβάζουμε ή ακούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2023 και θα κοστίσει 100 εκ ευρώ. Ο δε επιχειρηματίας αν και αλλοδαπός, τα μιλά καλούτσικα τα ελληνικά. Είναι η επένδυση για την οποία πρώτος μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

 

Χαράς ευαγγέλια για τους επαγγελματίες λόγω της άφιξης την Κυριακή του κρουαζιερόπλοιου «Azamara Journey». Κατ’ αρχήν για τις εκδρομές των επιβατών του πλοίου χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 7 λεωφορεία, κάποια τουριστικού γραφείου και κάποια άλλα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Μεμονωμένοι επιβάτες του πλοίου επέλεξαν να κινηθούν στους Φιλίππους με Ταξί. Άλλοι μπήκαν στο Ταξί για μια βόλτα στην Καβάλα. Οι κούρσες που «έβγαλε» το πλοίο αναφέρονται αρκετές.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγάλων διαστάσεων «Azamara Journey» θα επανέλθει στο κεντρικό λιμάνι, σε μια ακόμη κρουαζιέρα, προς το τέλος του μήνα. Για να κάνει κάποιος την συγκεκριμένη κρουαζιέρα φέρεται να πληρώνει από 700 ευρώ (το άτομο) και πάνω. Τέλος βόλτα στην Καβάλα την Κυριακή έκανε και μέρος του πληρώματος. Το πλήρωμα του συγκεκριμένου πλοίου υπερβαίνει τα 300 άτομα.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε το φιλανθρωπικό της έργο η δημοτική σύμβουλος κ. Έλσα Βακιρτζή. Και πάλι εξυπηρέτησε οικογένεια με ανάγκη. Το έκανε με τον τρόπο της. Δηλαδή κοντά στο ουσιαστικό αποτέλεσμα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η κ. Βακιρτζή λύνει προβλήματα συνεχώς. Είναι κάτι που της το αναγνωρίζουν άπαντες. Μπράβο της.

 

Συνεχίζεται στον Αμυγδαλεώνα το έργο ανάπλασης της πλατείας του χωριού. Παρά την κακοκαιρία κτλ, οι εργασίες εξελίσσονται ομαλά. Ο ανάδοχος έχει υποσχεθεί να ολοκληρώσει την ανάπλαση ως το τέλος του έτους. Κι απ’ ότι φαίνεται θα τηρήσει την υπόσχεση του.

 

Εξιχνιάστηκε μέσα σε λίγες ώρες το τροχαίο με εγκατάλειψη στο Ζυγό. Επιβατικό όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε αρκετά σοβαρά ηλικιωμένη γυναίκα μέσα στο χωριό. Αυτό έγινε στον κεντρικό δρόμο, το απόγευμα προς βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Αρχικά δεν υπήρχε κανείς αυτόπτης μάρτυρας. Στη συνέχεια υπήρξε.

 

Με τα όσα είδε κι ανέφερε βοηθήθηκαν οι έρευνες και είχαν αποτέλεσμα. Σημειώνουμε (και σύμφωνα με πληροφορίες) ότι ο δράστης ισχυρίστηκε ότι φοβήθηκε. Εξ αυτού του λόγου φέρεται να είπε ότι αποχώρησε από το σημείο. Λέγεται μάλιστα ότι επεδίωξε να κρυφτεί κι έτσι δεν πήγε σπίτι του αλλά σε σπίτι φιλικού του προσώπου. Μόνο που το χωριό είναι μικρό κι έτσι βρέθηκε και στο φιλικό πρόσωπο που βρίσκονταν.

 

Χθες το πρωί συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά δύο οχήματα στον κόμβο Φαλήρου. Επιβατικό αυτοκίνητο με μικρό φορτηγό. Ευτυχώς υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές. Την ώρα του περιστατικού δεν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες. Με όση σημασία έχει το γεγονός. Οι σηματοδότες δεν λειτουργούσαν στο Φάληρο ούτε την Κυριακή. Η βλάβη διορθώθηκε προσωρινά χθες το πρωί. Στη συνέχεια πάλι βλάβη και πάλι διόρθωση αυτής.

Διαβάστε επίσης