μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Είχε κόσμο (και) χθες το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, εκδίκαση αρκετών πολιτικών υποθέσεων. Μόνο πολιτικών. Σε ένα από τα διαλλείματα συναντήθηκαν και συζήτησαν τα μεταξύ τους θέματα οι τρεις δικηγόροι της φωτογραφίας. Επαγγελματικά περισσότερο θέματα μιας και οι Μάκης Κεβρεκάκης- Κωστής Σιμιτσής- Αναστασία Ιωσηφίδου είναι (εκτός τόσων άλλων) δικηγόροι πρώτης γραμμής. Με ποικίλες υποθέσεις σχεδόν καθημερινά στα διάφορα ακροατήρια. Καλή η αυτοδιοίκηση, καλός ο ΑΟΚ αλλά κάπως πρέπει να βγει το μεροκάματο.

 


 

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου. Ήταν συνάντηση σε κορυφαίο επίπεδο (Πρωθυπουργού και Προέδρων των τριών χωρών), αυτή που είχαμε μάθει ότι θα πραγματοποιούνταν στην Καβάλα και δη στο Ιμαρέτ. Τελικά η Καβάλα έγινε… Αθήνα. Κάποιοι λένε ότι η πόλη μας έχασε μια καλή ευκαιρία προβολής. Άλλοι τα βλέπουν αλλιώς. Διατηρήσαμε –ισχυρίζονται- την ησυχία και απλή μας καθημερινότητα.

 

Όπως το δει κανείς. Άλλος έτσι κι άλλος διαφορετικά. Όπως άλλωστε συνέβη και με την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου. Μετά από εβδομάδες άνοιξε προχθές το απόγευμα. Επιτέλους, σχολίασε συμπολίτης σχετικός με το θέμα. Το κολυμβητήριο άνοιξε και κάποιοι «κλαίνε», ήταν ένα άλλο σχόλιο.

 

Είτε έτσι, είτε αλλιώς οι δύο πισίνες του κολυμβητηρίου πλέον λειτουργούν απολύτως νόμιμα. Έχουν άδεια για τα 5 επόμενα χρόνια. Η προηγούμενη, λένε στο Δημαρχείο, έληξε τον Ιούνιο του 2015! Εννοούν την άδεια των κολυμβητικών δεξαμενών και όχι του κτιρίου. Αυτή είναι μια άλλη άδεια, μια άλλη διαδικασία.

 

Μας ξάφνιασε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης. Ξάφνιασε η απόφαση του να ξηλώσει και να απομακρύνει τα κάγκελα πέριξ του Διοικητηρίου και του Αμφιθεάτρου. Τα κάγκελα αυτά, έντονου πράσινου χρώματος, εμφανίστηκαν πρώτη φορά ως περίφραξη του Πάρκου Φαλήρου. Συνόδευσαν έργο ανακαίνισης- συντήρησης του Πάρκου που έγινε το 2004. Λίγα χρόνια αργότερα οι Καλλιοντζής- Τσαλουχίδης (τότε Νομάρχης και Αντινομάρχης) τα αντέγραψαν.

 

Με τα ίδια κάγκελα πρόσφεραν ασφάλεια στο Διοικητήριο. Τα κάγκελα αυτά περικύκλωσαν τα δύο κτίρια (Διοικητήριο- Αμφιθέατρο) αλλά τότε δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο εγκαταστάθηκαν. Ήταν πάντως έτοιμα. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος φρόντιζε να τα χρησιμοποιεί και να «κλειδώνει» αυστηρά τους χώρους γύρω από τα κτίρια. Επί Αντωνιάδη το μέτρο χαλάρωσε. Ως που χθες μάθαμε ότι τα κάγκελα ξηλώνονται.

 

Έχει η τοπική κοινωνία την ωριμότητα να χρησιμοποιήσει κατάλληλα τους κήπους πέριξ του Διοικητηρίου; Φοβόμαστε πως όχι. Παρόλα αυτά θα της δοθεί η ευκαιρία. Θα γίνει -ας πούμε- μια δοκιμή. Με τις κάμερες να παρακολουθούν και να καταγράφουν. Ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε χθες αντίθετος στις απαγορεύσεις, αντίθετος στα κάγκελα και τους αποκλεισμούς. Σωστό. Τις νυχτερινές ωστόσο ώρες υπάρχουν λίγοι – γνωστοί μα και άγνωστοι- έτοιμοι να … περιποιηθούν ότι ωραίο βρουν μπροστά τους. Αυτούς φοβόμαστε.

 

Τους φοβόμαστε γενικώς και όχι μόνο για την περιοχή του Διοικητηρίου. Είναι αυτοί που ρημάζουν ότι βρουν μπροστά τους, κινούμενοι σε κεντρικούς και μη κεντρικούς χώρους. Αυτοί οι λίγοι είναι οι επικίνδυνοι και οι ύποπτοι. Αν τους σταματήσουν οι κάμερες έχει καλώς. Φοβόμαστε ωστόσο ότι συχνά οι κάμερες δεν αρκούν.

 

Η ΠΕ Καβάλας έκανε και μια ακόμη χρήσιμη ενέργεια πρόσφατα. Σκέφθηκε τους οδηγούς Ταξί της πιάτσας στην οδό Δαγκλή, πλαί στο Διοικητήριο, κι έβαλε για αυτούς χημική τουαλέτα στο σημείο. Και καλά έκανε. Με την προϋπόθεση να την χρησιμοποιούν και να μην την αποφεύγουν επειδή βαριούνται να περπατήσουν λίγα μέτρα (και προς αυτήν).

 

Παρά την πανδημία και τα γνωστά μέτρα, η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας έχει για σήμερα ένα σύντομο πρόγραμμα εκδηλώσεων προκειμένου να τιμήσει τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο. Οι εκδηλώσεις με καλεσμένους κυρίως φορείς και τοπικούς παράγοντες θα γίνουν στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Κλήθηκαν και οι βουλευτές που ήδη ενημέρωσαν για την απουσία τους. Σήμερα δήλωσαν ότι θα είναι στη Βουλή όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και ονομαστική ψηφοφορία.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Γιάννης Πασχαλίδης και η Τάνια Ελευθεριάδου ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις τόσο στην Ελευθερούπολη όσο και στη Θάσο. Πράγμα σπάνιο. Δεν είναι συχνή η ταυτόχρονη παρουσία και των 4 εκπροσώπων του Νομού στη Βουλή, σε τοπικά γεγονότα. Πάντως αυτό έγινε δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες. Υπάρχουν μάλιστα φωτογραφίες όπου οι βουλευτές είναι μαζί. Όχι μόνοι τους αλλά μαζί με άλλους παράγοντες του Παγγαίου ή της Θάσου.

 

Την προσεχή Τρίτη είναι η σειρά της Χρυσούπολης να γιορτάσει. Γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο. Η ίδια μέρα είναι αργία για τη Χρυσούπολη. Άραγε θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις και οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας; Θα το ξέρουμε τότε.

 

Για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου ετοιμάζονται εκδηλώσεις και στο Κοκκινόχωμα. Από τον σύλλογο του χωριού. Μετά από δύο χρόνια επανερχόμαστε, αναφέρει ο σύλλογος παρουσιάζοντας πρόγραμμα του. Τα «Δημήτρια 2021». Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν περιφορά της εικόνας (επιτρέπεται;), λαϊκό αγώνα δρόμου και ομιλία. Οι εκδηλώσεις στο Κοκκινόχωμα θα γίνουν από 23 έως 26 Οκτώβρη.

 

Σήμερα το απόγευμα στο κατάστημα του Γιάννη Σαρρή στην Νέα Ηρακλείτσα πραγματοποιείται εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση. Παρουσιάζεται το βιβλίο του Μπάμπη Καζαντζίδη, του γνωστού συμπολίτη σκιτσογράφου. Τίτλο έχει «Ημερολόγιο Καραντίνας». Η εκδήλωση ξεκινά στις 6 το απόγευμα. Καλή επιτυχία.

 

Τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη θα γίνουν οι καθιερωμένες συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας. Αυτές για την λήψη μέτρων προετοιμασίας εν όψει της Χειμερινής περιόδου. Οι συσκέψεις θα γίνουν τόσο στο Διοικητήριο, αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», όσο και στις έδρες των 4 Δήμων. Θυμίζουμε ότι ως την 31η Οκτώβρη συνεχίζεται η αντιπυρική περίοδος. Σε όλη την Ελλάδα.

 

Αρκετά μεγάλη ουρά σχηματίστηκε χθες το πρωί στο Αμφιθέατρο. Ουρά έξω από τα ράπιντ τεστ. Την ουρά την δημιούργησαν οι μαθητές. Όλοι με μια βεβαίωση στο χέρι. Βεβαίωση του διευθυντή τους. Τα παιδιά είχαν μάλλον κρούσμα στο σχολείο τους κι έσπευσαν να εξεταστούν κι αυτά στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης. Το αστείο είναι ότι οι μαθητές που δεν ήξεραν, αναζητούσαν το σημείο των τεστ σε κάποιον από τους ορόφους του Διοικητηρίου!

 

Διαμαρτύρονται κάτοικοι και επαγγελματίες τόσο της οδού Αναγεννήσεως όσο και της οδού Κασσάνδρου. Εδώ και μέρες δεν λειτουργούν σωστά τα φώτα των δρόμων, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι για ώρα στα σκοτάδια. Κάποιος πολίτης μάλιστα ισχυρίζεται ότι «… δέκα φορές τους τηλεφώνησα μα δεν έκαναν τίποτα». Μένει φυσικά να μάθουμε ποιος είναι αρμόδιος. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει σύγχυση για την αρμοδιότητα στα φώτα. Είναι αρμοδιότητα του Δήμου ή του ΔΕΔΔΗΕ;

 

Από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ Ορεστιάδας χθες, η αναφορά στα κρούσματα της Δευτέρας. Τα οποία ήταν διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Μετά από πολύ καιρό αυτά του Ν. Καβάλας ήταν τα λιγότερα στην ΑΜΘ. Η είδηση περιγράφηκε ως εξής: «Με εξαίρεση την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, που παρουσίασε μία σημαντική πτώση στον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων, οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα».

Διαβάστε επίσης