μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Διέκοψε προ λίγων ημερών τη λειτουργία του γνωστό κεντρικό κατάστημα take away καφέ. Η επιχείρηση υφίστατο τουλάχιστον τα 6 προηγούμενα χρόνια. Ήταν από τις πρώτες του είδους. Η απόφαση διακοπής της λειτουργίας της αφορά και την σημερινή συνολική κατάσταση στον κλάδο, τον λεγόμενο «υπέρ επαγγελματισμό». Στην Καβάλα ανοίγουν συνεχώς ίδιες τέτοιες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι παλαιότερες (αρκετές από αυτές) να δέχονται πιέσεις. Σταδιακά υπάρχει μείωση της πελατείας μιας και ο κόσμος σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα προτιμά τα νέα μαγαζιά.

 

Αν δούμε προσεκτικά όλη την ιστορία των take away καφέ στην πόλη μας, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ήδη γνωστό έργο. Αρχικά ήταν δύο ή τρία τέτοια καταστήματα. Στη συνέχεια αυτά αυξήθηκαν ως που πρόσφατα η αύξηση ξεπέρασε τις δυνατότητες της ζήτησης. Κι ενώ οι καινούργιοι στο χώρο απολαμβάνουν το «κάθε αρχή- στην εστίαση- και εύκολη», οι παλιοί προσπαθούν να αντέξουν. Κάποιοι (οι περισσότεροι) τα καταφέρνουν, άλλοι όχι.

 

Τώρα μάλιστα που πέρασε το Καλοκαίρι κι είναι μπροστά σε όλους ο δύσκολος Χειμώνας, τώρα ακόμη χειρότερα. Τώρα είναι η ώρα των σκέψεων, των αναδιπλώσεων και τελικά των αποφάσεων. Δύσκολων ή εύκολων. Φυσιολογικών και μη. Η εστίαση προέρχεται από ένα καλό Καλοκαίρι αλλά κι από ένα δύσκολο Χειμώνα με «λοκ ντάουν». Δεν γνωρίζει τι έρχεται με αποτέλεσμα οι σχεδιασμοί και οι σκέψεις να περιλαμβάνουν όλα τα ενδεχόμενα.

 

Μέχρι πρόσφατα η εστίαση στην Καβάλα αντιμετώπιζε τον επερχόμενο Χειμώνα χωρίς ανακαινίσεις ( αυτές που συνηθίζονταν), χωρίς νέες επιχειρηματικές ιδέες. Ως που αυτό άρχισε να αλλάζει. Εκτός λοιπόν από τη διακοπή λειτουργίας που προαναφέραμε, υπάρχουν και κάποια μαγαζιά που ετοιμάζονται. Να ξαναλειτουργήσουν ή να λειτουργήσουν πρώτη φορά. Θα ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία. Θα ευχηθούμε επίσης καλή αντοχή μιας και τα δεδομένα στην πόλη μας δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Από τη μια επανήλθαν οι φοιτητές, από την άλλη άπαντες έχουν να κάνουν με μια άνευ προηγουμένου ακρίβεια. Μπροστά στην οποία δυστυχώς είναι απροστάτευτοι. Είτε είναι καταναλωτές, είτε είναι επαγγελματίες.

 

Το ίδιο διάστημα η εστίαση ελέγχεται συνεχώς. Καθημερινώς. Τόσο για την φορολογική της συμπεριφορά όσο και για την τήρηση των μέτρων πρόληψης της πανδημίας. Ακούμε και βλέπουμε μαγαζιά ξαφνικά να κλείνουν. Προσωρινά. Τάχα για λόγους συντήρησης και αλλαγών. Κι όμως τις περισσότερες φορές άλλοι είναι οι λόγοι. Έχουν να κάνουν με μάσκες, με ανεμβολίαστους ή (το χειρότερο) με περιστατικά μη έκδοσης αποδείξεων.

 

Συνεχίζεται η προσπάθεια των τοπικών συλλόγων (πολιτιστικών, συνοικιακών κτλ) να επανέλθουν. Όλο και περισσότερο πασχίζουν να κάνουν τις πρώτες τους εκδηλώσεις στην Καβάλα. Τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα. Παραδείγματος χάρη οι Σοροπτιμίστριες συγκεντρώθηκαν προχθές το απόγευμα και έκαναν νέο ξεκίνημα. Επέλεξαν καφετέρια στην Καβάλα, φιλοξενήθηκαν στο εσωτερικό του καταστήματος. Ελέγχθηκαν όλες οι κυρίες κι όλες ήταν εμβολιασμένες. Ο Όμιλος Πόντιων Χορευτών, κι αυτός επανέρχεται. Σήμερα το απόγευμα στο χώρο του (κοντά στο κέντρο της Καβάλας) είναι το πρώτο ραντεβού. Έναρξη μαθημάτων από τις αρχές Νοέμβρη.

 

Σε διαδικασία επιστροφής και η χορωδία των ΣυνΩΔΗπόρων. Οι πρόβες ξεκίνησαν ήδη στο χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων. Αρχές Νοέμβρη η ομάδα θα κάνει εκλογική διαδικασία. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Από την τελευταία συναυλία με το Γρηγόρη Βαλτινό τον Φεβρουάριο του 2020 πέρασε περίπου ενάμισης χρόνος. Όλο αυτό το διάστημα με τα αλλεπάλληλα lockdown, οι ΣυνΩΔΗπόροι συμμετείχαν διαδικτυακά σε διάφορα Φεστιβάλ, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η ώρα για επανεκκίνηση έφτασε. Εδώ και μερικές εβδομάδες οι ΣυνΩΔΗπόροι, τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και τα σχετικά ΦΕΚ, ξεκίνησαν τις πρόβες στον ίδιο πανέμορφο χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας. Το ρεπερτόριο που ετοιμάζεται για την τρέχουσα μουσική σεζόν, θα είναι ανατρεπτικό και ταυτόχρονα αγαπημένο. Πληροφορίες για νέα μέλη στο τηλέφωνο: 6977468501. Συν τοις άλλοις, τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των ΣυνΩΔΗπόρων».

 

Στη διασταύρωση των οδών Αλκίνου και Αισώπου στη συνοικία του Βύρωνα, υπάρχει εδώ και καιρό μια «τρύπα» που η ΔΕΥΑΚ την άνοιξε και δεν λέει να την κλείσει. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται μιας και το προσωρινό κατάντησε ιδιαίτερα μόνιμο… Καλούν τη δημοτική επιχείρηση να σκεπάσει την λακκούβα που άνοιξε (για να διορθώσει βλάβη στο δίκτυο της ύδρευσης).

 

Με πρωτοβουλία του Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Ντίνου Κλειτσιώτη, εξετάζεται η εγκατάσταση ενός μικρού στεγάστρου στην πιάτσα των Ταξί έξω από το νοσηλευτικό ίδρυμα. Θα είναι ένας μικρός χώρος ανάπαυσης και αναμονής των οδηγών. Στο μεταξύ ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα κι έτσι σύντομα θα δούμε στην είσοδο του Νοσοκομείου τη μικρή εκκλησία, δωρεά συμπολίτισσας.

 

Ο κ. Κλειτσώτης εν τω μεταξύ συνεχίζει τις συχνές συνεντεύξεις σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συνεχίζει να μιλά για την πορεία της πανδημίας. «Όλο αυτό το διάστημα έδωσα εκατοντάδες συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα. Νομίζω ότι αυτό το θέλουν οι πολίτες. Και λίγους να πείσουμε να εμβολιαστούν, με αυτές τις ενημερώσεις, κέρδος θα είναι» είπε ο κ. Ντίνος Κλειτσιώτης.

 

Η αναστάτωση στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς συνεχίζεται. Μια πανελλαδική αντίδραση στη διαδικασία της αξιολόγησης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Χθες το απόγευμα επρόκειτο να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Νομού Καβάλας. Η συνέλευση αποφασίστηκε από τον σύλλογο. Ήταν να γίνει στην αυλή του 22ου δημοτικού σχολείου.

 

Μια ακόμη δωρεά προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας. Ο συμπολίτης κ. Νάσος Αθανασίου, της επιχείρησης Zen Relax στην Καβάλα, δώρισε 4 καινούργια ελαστικά για τα οχήματα της. Μια ενέργεια άξια συγχαρητηρίων. Από αυτές που έχει ανάγκη η τοπική Πυροσβεστική.

 

Καθιερώνεται ως χώρος εικαστικών γεγονότων ο ισόγειος χώρος της Μεγάλης Λέσχης. Σειρά τώρα έχει η έκθεση του συλλόγου των γυναικών ζωγράφων. Όλα αυτά τα σημαντικά γεγονότα θα γίνονταν στην ανακαινισμένη Δημοτική Καπναποθήκη. Μόνο που αυτή δεν λειτουργεί. Δεν λειτουργεί ακόμη. Όταν με το καλό λειτουργήσει, υπάρχει χώρος και σχετική πρόβλεψη για όλες αυτές τις περιοδικές εκθέσεις. Μέχρι τότε στο ισόγειο (ή και στον όροφο) της Μεγάλης Λέσχης.

 

Διαβάστε επίσης