• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία του μακρινού 2007, από επίσκεψη στην Καβάλα της Φώφης Γεννηματά. Μάλλον προεκλογική επίσκεψη και ομιλία της στη γνωστή αίθουσα του ξενοδοχείου Ωκεανίς. Την πλαισιώνουν φίλοι- μέλη- στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή χθες καθώς ο οργανισμός της δεν άντεξε στην «αντεπίθεση» του καρκίνου που για χρόνια την «πολιορκούσε». Την πόλη μας την είχε επισκεφθεί αρκετές φορές με πιο πρόσφατη αυτή το Καλοκαίρι πέρσι. Μπορεί να μην ήταν ο πολιτικός ηγέτης που θα επηρεάσει καθοριστικά τις καταστάσεις στην χώρα και στο ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ξεχώριζε ωστόσο για το ήθος της. Για την υπευθυνότητα της και την μετριοπάθεια της.

Με την Καβάλα δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις αλλά πάντα όταν επισκέπτονταν την πόλη μας της γίνονταν θερμή υποδοχή. Η Φώφη Γεννηματά έφυγε τόσο νωρίς και τόσο απότομα. Προκαλώντας μια γενικότερη συγκίνηση σε όλη την κοινωνία. Σε όλη την χώρα. Η Καβάλα θα την θυμάται χαμογελαστή και αισιόδοξη, όπως άλλωστε εμφανίζεται στην φωτογραφία αρχείου της Πρωινής.


 

Αργά το βράδυ της Κυριακής, με την γνωστοποίηση των αναλυτικών αποτελεσμάτων, έλαβε τέλος η διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών στην τοπική ΝΔ. Ο Μπάμπης Δράκος κέρδισε πανηγυρικά τον αντίπαλο του, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις. Συνεχίζει στη θέση του προέδρου της τοπικής ΝΔ κι ας μην έχει κάνει ως πρόεδρος κάτι το ιδιαίτερο. Διαφορετικό και ξεχωριστό.

 

Η κομματική του παρουσία είναι συνεπής και με διάρκεια. Κάποιοι (οι περισσότεροι) θεωρούν αυτά τα στοιχεία και χαρακτηριστικά αρκετά. Τον ξαναψήφισαν λοιπόν κι είπαν όχι στην αλλαγή και την ανανέωση που υπόσχονταν ο αντίπαλος του. Ο κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης έκανε την προσπάθεια του αλλά αυτή έγινε υπό δύσκολες συνθήκες. Άλλωστε αρκετοί τον περίμεναν ακόμη «χαμηλότερα».

 

Στο τελικό αποτέλεσμα ρόλο έπαιξε ο συνασπισμός δυνάμεων που όχι μόνο ψιθυρίζονταν αλλά όπως φαίνεται ήταν ισχυρό προεκλογικό γεγονός. Συνεργάστηκαν, συνασπίστηκαν και στήριξαν με πάθος τον Μπάμπη Δράκο ένα σωρό ισχυροί κομματικοί παράγοντες. Τα σενάρια (που φυσικά επίσημα δεν επιβεβαιώνονται) αναφέρουν αρκετούς. Παναγιωτόπουλο, Πασχαλίδη και άλλους. Στα σενάρια αυτά δεν περιλαμβάνεται ο Μακάριος Λαζαρίδης. Αυτός φέρονταν να υποστηρίζει τον Α. Ιωσηφίδη.

 

Ήταν όλοι μαζί κατά του Μακάριου Λαζαρίδη (και όσων ο κ. Λαζαρίδης υποστήριζε); Μάλλον έτσι φαίνονται τα πράγματα. Κατόπιν τούτου η περίεργη αυτή συμμαχία ήταν λογικό να πετύχει μεγάλη νίκη. Ρόλο φυσικά έπαιξε και η εμπειρία του κ. Δράκου που ως «παλαιά καραβάνα» ήξερε να κάνει εκλογές και δη εσωκομματικές.

 

Χθες το πρωί η παρέα συγκεντρώθηκε σε καφετέρια και έκανε τον απαραίτητο εορταστικό απολογισμό. Δεν ήταν όλοι (γύρω γύρω από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΟΔΕ). Ήταν αρκετοί. Χαμογελαστοί και πολύ χαρούμενοι. Ο κ. Δράκος περισσότερο απ’ όλους αν και η διαίσθηση του λέγεται ότι ήταν απολύτως σίγουρη για το αποτέλεσμα. Ήξερε τι έκανε, με ποιους και σε ποια βάση.

 

Η ΝΔ Καβάλας είναι και λίγο «πληγωμένη» από όλα αυτά. Γιατί τώρα το δυναμικό της θα συνεχίσει να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Στου Μακάριου Λαζαρίδη και σε όλους τους άλλους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας δεν έχει καμία σχέση με τον βουλευτή Λαζαρίδη. Ούτε κομματική αλλά ούτε προσωπική. Ε και; Ο κ. Δράκος έχει άριστες σχέσεις με όλους τους άλλους…

 

Συμπολίτης που κάνει ανακαίνιση στο διαμέρισμα του, έβγαλε από αυτό και εγκατέλειψε στο πεζοδρόμιο (Βελισσαρίου με Βενιζέλου) ένα σωρό άχρηστα αντικείμενα. Μετακίνησε τους κάδους για να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος κι … άπλωσε τα υπάρχοντα του λες και τα έβγαλε σε έκθεση!

 

Αυτά βρίσκονται εκεί από το Σάββατο. Περαστικοί πήραν ότι έκριναν ότι τους είναι χρήσιμο. Καρέκλες, παλαιά έπιπλα κτλ. Ο όγκος των σκουπιδιών μειώθηκε αλλά παραμένει μεγάλος. Πλέον παρακολουθούμε το ίδιο έργο. Η γειτονιά διαμαρτύρεται, ο Δήμος Καβάλας ψάχνει τον υπεύθυνο και κάποια στιγμή θα απομακρύνει ότι ενοχλεί (αφού αυτό παραμένει στο πεζοδρόμιο). Πιθανότερο είναι η συγκεκριμένη συμπεριφορά να μείνει ατιμώρητη. Κι ως ατιμώρητη, σύντομα θα επανέλθει. Μπορεί όχι στο συγκεκριμένο σημείο, κάπου αλλού σίγουρα.

 

Ευχάριστη έκπληξη για την Κυριακάτικη εκλογική διαδικασία της Θρακικής Εστίας. Η προσέλευση και συμμετοχή σε αυτήν του Δημοσθένη Δημοσθενόπουλου. Με το μπαστουνάκι του, το αργό αλλά σίγουρο περπάτημα του ο κ. Δημοσθενόπουλος όχι μόνο ψήφισε αλλά έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους! Πλέον είναι ένας από τους λίγους που ζουν και επί χούντας είχαν δημιουργήσει τη Θρακική Εστία Καβάλας.

 

Με δηλώσεις του στο ράδιο Πρωινή την περασμένη εβδομάδα ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής είχε  «ανοίξει» τα χαρτιά του. Υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή η στήριξη, όπως και η προεκλογική περίοδος στο ΚΙΝΑΛ, σταματά προσωρινά λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά. Πάντως δεν αλλάζει. Η απόφαση του Δημήτρη Παπουτσή δεν είναι τυχαία και είναι οριστική.

 

Εκλογές έκανε προ λίγων ημερών και ο συνοικιακός σύλλογος του Περιγιαλίου. Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού. Υποψήφιοι ήταν οι: Αγγελίδου Κούλα, Γιαννακός Ανδρέας, Δημητρίου Μάριος, Κατρακάρης Παντελής, Κουμουσίδης Αριστείδης, Κουμουσίδης Πολυχρόνης, Κυρανούδης Γεώργιος, Μητρόπουλος Διονύσης και Χαλεπιάδης Ιωάννης. Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα εντός της εβδομάδας.

 

Κι ένα σωρό άλλοι σύλλογοι- σωματεία κτλ σπεύδουν σε εκλογές για νέες διοικήσεις. Υποχρέωση πολλών προηγούμενων μηνών που δεν έγινε αφού τότε υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Και άλλες καταστάσεις.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στη Μεγάλη Λέσχη μία ακόμη συνάντηση (αυτοδιοικητικών, τεχνοκρατών κτλ) στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Που υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας. Όσο περνά ο καιρός τόσο και περισσότερα γεγονότα γίνονται στην μεγάλη αίθουσα του πρώτου ορόφου. Κι όσο περισσότερος κόσμος μπαίνει σε αυτήν, τόσο πιο πολλά είναι τα θετικά σχόλια για το τελικό αποτέλεσμα. Λίαν προσεχώς στο ισόγειο θα φιλοξενηθεί μία ακόμη έκθεση ζωγραφικής. Από το σύλλογο γυναικών ζωγράφων.

 

Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μία ακόμη παραίτηση γιατρού και αποχώρηση του από την Ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου. Η κλινική είχε που είχε έλλειψη ιατρικού προσωπικού, πλέον είναι σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση.

 

Με ανάρτηση του στο Facebook ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποχαιρετά την Φώφη Γεννηματά: «Στάθηκε στην ηγεσία του κόμματός της σε δύσκολους καιρούς με σθένος, σοβαρότητα, αξιοπρέπεια κι ανθρωπιά. Κι αν με τη μοιραία τελικά περιπέτεια της υγείας της απέδειξε σε όλη την Ελλάδα τη δύναμη της ψυχής της, με την πολιτική της στάση κέρδισε τον βαθύ σεβασμό μου. Μια κυρία, μέχρι το τέλος! Η απώλειά της συνιστά απώλεια για τη χώρα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

 

Με τον ίδιο τρόπο την αποχαιρέτησαν οι εργαζόμενοι (τώρα απολυμένοι) της ΒΦΛ: «Έφυγε από τη κοντά μας μια ΜΑΧΗΤΡΙΑ ΖΩΗΣ σε όλους τους τομείς! Μια δημοκρατική φωνή, ένας υπέροχος άνθρωπος, από τις ποιο μάχιμες, δυναμικές και συνάμα ευγενικές παρουσίες που πέρασαν από το Eλληνικό Kοινοβούλιο! Η Φώφη Γεννήματα ήταν πάντα δίπλα στους εργαζόμενους, δίπλα στον αδύνατο, δίπλα σε εμάς και τον αγώνα μας. Σε ευχαριστούμε για τη στήριξή σου, την αγωνιστικότητά σου και το ήθος σου… Καλό ταξίδι…».

μι

Διαβάστε επίσης