• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από τα λίγα παραλειπόμενα της χθεσινής μέρας και των εκδηλώσεων στην Καβάλα. Στη διάρκεια της δοξολογίας ο Γιώργος Καλαντζής έμαθε ότι έγινε παππούς. Η νύφη του έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Το νέο ανέφερε στους δημοσιογράφους η Τάνια Ελευθεριάδου. Κι ο Γιώργος Καλαντζής συγκινημένος δέχθηκε τις προβλεπόμενες κατάλληλες ευχές.


Το σωματείο των Καφεζυθοπωλών του Ν. Καβάλας είναι σχετικά καινούργιο. Υπό την έννοια ότι προ λίγων μόνο ετών έκανε ένα εντελώς νέο ξεκίνημα, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στον κλάδο. Το ανέλαβαν νέοι άνθρωποι μετά τη συνταξιοδότηση των προηγούμενων. Εν τω μεταξύ τα πράγματα άλλαξαν κι η εστίαση (όπως εκφράζεται και από το σωματείο) ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της πόλης. Το καταλάβαμε όταν έκλεισε για καιρό και λόγω των μέτρων της καραντίνας.

 

Οι καφεζυθοπώλες είχαν και έχουν κι άλλα προβλήματα. Πολλά και μεγάλα. Είναι ο εύκολος στόχος των ελεγκτικών μηχανισμών, συχνά αυτά τα μαγαζιά πληρώνουν μεγάλα και άδικα πρόστιμα επειδή η νομοθεσία αλλάζει συνεχώς και προς το αυστηρότερο. Σε αυτήν την κατάσταση ήρθε η νέα διοίκηση και το ουσιαστικά νέο σωματείο να δηλώσει την παρουσία του. Μίλησε με τους αρμόδιους και τις υπηρεσίες, έδωσε φωνή στον κλάδο. Στο τέλος άπαντες παραδέχθηκαν ότι κάτι κατάφερε.

 

Αυτή η προσπάθεια που είναι πρόσφατη δικαιώθηκε προχθές. Στις εκλογές του σωματείου προσήλθαν και ψήφισαν 100 περίπου μέλη (αριθμός ρεκόρ), ουσιαστικά επανεκλέχθηκαν οι ίδιοι. Κάτι σαν μια αναμενόμενη επιβράβευση τους.

 

Στόχος τους τώρα πρέπει να είναι οι εγγραφές κι άλλων μελών. Μόνο έτσι το σωματείο θα δυναμώσει κι άλλο ώστε να το λαμβάνουν υπόψη τους άπαντες. Η δράση προς τη σωστή κατεύθυνση, με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, θα βάλει τους καλύτερους κανόνες στην αγορά. Αυτούς που με την λειτουργία τους θα υιοθετήσουν αμέσως και χωρίς την απειλή προστίμων οι υπεύθυνοι επαγγελματίες. Που ως συνήθως είναι οι περισσότεροι. Καλή τους επιτυχία λοιπόν ειδικά στον δύσκολο Χειμώνα που έρχεται.

 

Κι ενώ στην Καβάλα για τις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, άγνωστο για ποιόν λόγο, η Δράμα είχε. Και μάλιστα την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Ζαχαράκη. Μήπως την συγκεκριμένη κυβερνητική εκπρόσωπο έπρεπε να έχει η πιο τουριστική πόλη από τη Δράμα, η Καβάλα; Φυσικά και έπρεπε. Όμως η ευκαιρία χάθηκε.

 

Δεν άργησαν να εμφανιστούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου, εκεί όπου πλέον συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Το πιο συνηθισμένο είναι οι παράνομες σταθμεύσεις που κλείνουν την είσοδο στο χώρο στάθμευσης του υπογείου του κτιρίου. Έτσι συχνά δικαστές και εργαζόμενοι θέλουν να αποχωρίσουν από το κτίριο (ή να σταθμεύσουν στο υπόγειο) και δεν μπορούν. Ψάχνουν τους οδηγούς να απομακρύνουν τα οχήματα τους (αυτά που κλείνουν την είσοδο στο υπόγειο) ακόμη και στα ακροατήρια. Ακόμη και την ώρα των δικών!

 

Στην ίδια περιοχή τα πράγματα θα χειροτερέψουν κι άλλο όταν αρχίσει να λειτουργεί το νέο σούπερ μάρκετ. Τότε ακόμη περισσότερος κόσμος θα ψάχνει θέση στάθμευσης και δεν θα βρίσκει. Σύντομα θα χρειαστεί μόνιμος τροχονόμος! Ώστε η λειτουργία της νέας αγοράς στο σημείο να μην εμποδίζει την προσέλευση ή αποχώρηση από το Δικαστικό Μέγαρο!

 

Προ έτους (ίσως και περισσότερο από έτος) η πολιτεία μας αιφνιδίασε. Παραχώρησε στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία την καπναποθήκη Κούφλερ στα Σφαγεία. Η αρχαιολογική υπηρεσία προσπαθεί να επωφεληθεί της παραχώρησης αλλά όπως ήταν εξ αρχής γνωστό χρησιμοποιεί (όσο το χρησιμοποιεί)μόνο το ισόγειο. Τα υπόλοιπα πολλά τετραγωνικά μέτρα είναι στην ίδια κατάσταση. Εγκατάλειψης. Πρόσφατα άρχισαν οι διαδικασίες ώστε να γίνει νέα περίφραξη του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου. Το νέο είναι καλό μιας και η υφιστάμενη έχει τα … μαύρα της τα χάλια!

 

Διαδοχικές ανακοινώσεις την Τετάρτη (προχθές) προκειμένου να προβληθεί η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου και η χρηματοδότηση κι άλλων έργων καθαρισμού στα Τενάγη. Ως που αποφάσισε να «δράσει» ο Δήμαρχος Παγγαίου. Στη δική του ανάρτηση- ανακοίνωση αναφέρονται όλοι όσοι βοήθησαν. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη η παρέμβαση ήταν συλλογική. Κι όπως πάντα η συλλογική δουλειά επιβραβεύεται με τον καλύτερο τρόπο. Με ποσό 1 εκ ευρώ.

 

Εκείνο που δεν μάθαμε ακόμη είναι το τι συνέβη με την μελέτη των ειδικών, της μεταφοράς των νερών από τα Τενάγη στον κόλπο της Καβάλας. Μέσω ενός τεράστιου τούνελ. Η ιδέα απορρίπτεται από τους τοπικούς παράγοντες αλλά συνεχίζουν να την μελετούν αυτοί που ανέλαβαν το σχετικό έργο. Κι άλλη φορά σημειώσαμε ότι ξοδεύονται πολλά χρήματα για κάτι που δεν θα γίνει ποτέ. Αντίθετα τα λεφτά για τον καθαρισμό των Τεναγών έχουν πάντα καλό αποτέλεσμα. Το επιθυμητό.

 

Να μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι η ΝΔ Καβάλας με τα γνωστά και σημαντικά προβλήματα, προβλήματα ενότητας, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να επιλέξει (ή να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής) τον επόμενο υποψήφιο Δήμαρχο στην Καβάλα. Εφόσον υπάρχουν οι τριβές, οι διαφωνίες και οι αντιπάθειες μοιάζει δύσκολο η απόφαση να τους βρει όλους σύμφωνους. Μήπως λοιπόν να ετοιμαζόμαστε για δύο υποψήφιους δημάρχους από το ίδιο κόμμα; Τον επίσημο και τον «αντάρτη»….

 

Προς το παρόν ας ετοιμαστούμε για τον νέο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανάσα». Όλες οι πληροφορίες και δηλώσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία και ψηφοφορία θα γίνει εντός του Νοέμβρη. Με γνωστούς ήδη δύο ενδιαφερόμενους. Την κ. Ιωσηφίδου και τον κ. Παπαδόπουλο. Θα γίνει τον Νοέμβρη; Θα είναι μόνο δύο οι ενδιαφερόμενοι; Θα δείξει….

 

Συνεχίζει να μην λειτουργεί ο σχεδόν έτοιμος νέος παιδικός σταθμός της Καβάλας, αυτός του ΟΑΕΔ στο Περιγιάλι. Πέρασε κι ο Οκτώβρης που ήταν να ανοίξει για τους εργαζόμενους του και κυρίως για τα παιδιά. Τα οποία συνεχίζουν και φιλοξενούνται σε άλλους παιδικούς σταθμούς. Η λειτουργία του μετατίθεται για τον Νοέμβρη ενώ φαίνεται να υπολείπεται ένα ακόμη έργο. Ηλεκτρολογικής φύσεως.

 

Ποια παιδιά και κυρίως ποιοι γονείς θα δεχθούν να αλλάξουν παιδικό σταθμό το Νοέμβρη, είναι μια άλλη ιστορία. Αυτά τα πράγματα αποφασίζονται στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς (το μήνα Σεπτέμβρη). Στη συνέχεια το παιδί όπως και οι γονείς – κηδεμόνες συνηθίζουν στον παιδικό σταθμό που προσέρχονται κι όπως είναι λογικό από ένα σημείο και μετά κανείς δεν θέλει να αλλάξει περιβάλλον.

 

Με ανάρτηση του συμπολίτης επαγγελματίας περιγράφει τη στιγμή που έλαβε τον λογαριασμό του ρεύματος κι αυτός ήταν τρομερά αυξημένος. Το περιστατικό είναι πρόσφατο κι έγινε στην Καβάλα: «Ή ηλικία μου είναι κρίσιμη, δεν επιδιώκω μεγάλες συγκινήσεις πλέον. Ευτυχώς που ήμουν καθιστός όταν διάβασα το μήνυμα με τον λογαριασμό του ρεύματος της επιχείρησης. Τολμώ να γράψω πως η αύξηση είναι μη διαχειρίσιμη. Αφαιρώντας τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, Δήμο, ΕΡΤ και προσθέτοντας την ενεργοποίηση της ρήτρας υπολογίζω τιμή kw 2,476 ενώ η συμφωνία με τον πάροχο προβλέπει 0.061. Είναι απίστευτη η αύξηση και το ποσό του λογαριασμού.

Βεβαίως υπάρχει και η έκπτωση, αυτή που ακούμε από τα στελέχη της κυβέρνησης, 18 ολόκληρα ευρώ! Οι βιοτεχνικές μονάδες με υψηλή κατανάλωση κινδυνεύουν με ξαφνικό θάνατο. Τα δε νοικοκυριά για φοβερές ανατιμήσεις στα αγαθά».

 

Διαβάστε επίσης