• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την περασμένη Κυριακή το πρωί η παραλία της Ραψάνης είχε αρκετό κόσμο. Νέο κόσμο που εργάστηκε εθελοντικά για να την καθαρίσει. Απλοί πολίτες, μέλη του Οδηγισμού, μέλη της ομάδας Action Team. Έδρασαν σε όλο το μήκος της παραλίας κι έκαναν καλή δουλειά. Κοντά τους κι οι τελευταίοι – και θαρραλέοι- κολυμβητές της σεζόν.

 


 

Τα ίδια και τα ίδια κάθε Χειμώνα στην εστίαση. Άλλοτε για το κάπνισμα κι άλλοτε για την πανδημία. Κανείς δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος στο τι συμβαίνει με τους εξωτερικούς χώρους της κάθε επιχείρησης. Κάπως έτσι έρχεται η ώρα του ελέγχου κι αμέσως μετά κι η ώρα του προστίμου. Πρόστιμα μεγάλα, πολλές φορές περιλαμβάνουν ακόμη και προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης.

 

Ας πούμε ότι φταίνε και οι επαγγελματίες. Μόνο που φταίνε λιγότερο. Λιγότερο απ’ όλους. Το κράτος οφείλει να νομοθετεί συγκεκριμένα και να ενημερώνει επίσης συγκεκριμένα αυτούς για τους οποίους αποφασίζει. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση, κανένα μπέρδεμα. Κι αφού το κράτος κάνει αυτά που πρέπει όπως πρέπει, μόνο τότε θα βγάλει προς έλεγχο την αστυνομία.

 

Στην Καβάλα (και την κάθε Καβάλα) κάθε κατάστημα έχει τον εξωτερικό του χώρο. Έχει τις πρόχειρες κατασκευές του, οι οποίες έγιναν με λεφτά. Κι έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι νόμιμες. Ως που αποδεικνύεται το αντίθετο. Κι ενώ ο επαγγελματίας ξόδεψε μια περιουσία για τα προστατευτικά πλαίσια, του λένε ότι τα κατασκεύασε λάθος. Του ζητούν να τα ξηλώσει και να κατασκευάσει καινούργια!

 

Μια τρέλα ελληνική. Ο επαγγελματίας φυσικά και θέλει να είναι νόμιμος. Συμβουλεύεται αυτούς που γνωρίζουν, ακολουθεί τις οδηγίες τους. Κι ενώ επιθυμεί να τηρεί τη νομοθεσία, στο τέλος ανακαλύπτει ότι πάλι είναι παράνομος. Μετά τρέχει και δεν φθάνει.

 

Το Επιμελητήριο και το σωματείο των Καφεζυθοπωλών ενημερώνουν συνεχώς. Δεν υπολογίζουν ωστόσο την αλλαγή των νόμων, τις νέες εγκυκλίους- διατάξεις. Ακόμη και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Κάπως έτσι αυτό που πέρσι τον Χειμώνα ήταν νόμιμο ή ανεκτό, φέτος απορρίπτεται μετά προστίμου.

 

Προς το παρόν στην Καβάλα η κατάσταση ας πούμε ότι ελέγχεται. Δηλαδή υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής. Αλλού τα πράγματα είναι χειρότερα. Κοντά μας, στην Αλεξανδρούπολη όχι μόνο μπήκαν πρόστιμα (για τις εξωτερικές κατασκευές) αλλά έκλεισαν μαγαζιά. Γιατί παντού είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία επί αυτού που λένε  αυτονόητο.

 

Δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια η απόφαση επιστροφής στην εργασία υπαλλήλου επιχείρησης του Δήμου Νέστου. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν είχε εμβολιαστεί και έτσι τέθηκε σε αναστολή. Στη συνέχεια φαίνεται ότι πείσθηκε, εμβολιάστηκε κι έτσι επανήλθε στην εργασία του. Όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να περάσουν 14 μέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

 

Σε οριστική πορεία προς τις εκλογές του, την τελευταία Κυριακή του μήνα, είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας. Σε γενικές γραμμές το κλίμα είναι το αναμενόμενο. Ήρεμο, σε βαθμό… ανησυχητικό. Το ενδιαφέρον δεν είναι προς το παρόν μεγάλο αν και οι συζητήσεις συνεχίζονται καθημερινά. Ο κ. Γραμμένος που προετοιμάζεται μήνες, είναι το φαβορί των εκλογών κι η αντίπαλος του κ. Σιμήτα το αουτσάιντερ.

 

Η φήμη που περισσότερο κυκλοφορεί αφορά δικηγόρους γνωστούς για τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ (το ΚΙΝΑΛ σήμερα). Αυτοί φέρονται να στηρίζουν την υποψηφιότητα Γιώργου Γραμμένου. Δεν αποκλείεται μάλιστα το γεγονός (ή η φήμη) να έπαιξε τον ρόλο της ώστε τελικά να αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος ο κ. Μπαχάρης.

 

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ (πλέον ΚΙΝΑΛ) ζει και μια άλλη προεκλογική περίοδο. Περισσότερο ενδιαφέρουσα. Η οποία το αφορά άμεσα. Εννοούμε τη διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής του κόμματος. Οι υποψήφιοι πρόεδροι θα έρθουν να μιλήσουν ή απλώς θα περάσουν από την Καβάλα. Ο δε Σάββας Κοσμίδης, πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Καβάλας, στέλνει το δικό του μήνυμα (μέσω ανάρτησης του) υπέρ της ενότητας του χώρου.

 

Για το Ν. Καβάλας δυναμική υπάρχει γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Στελέχη και μέλη που στήριξαν ή στήριζαν άλλους υποψηφίους προέδρους τώρα τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του κ. Ανδρουλάκη. Μαζί με τους σταθερούς υποστηρικτές του δημιουργούν μια κατά γενική ομολογία ισχυρή ομάδα δράσης.

 

Χωρίς εκπλήξεις συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα ΝΟΔΕ Καβάλας. Μοιράστηκαν αρμοδιότητες, τομείς κτλ ώστε να υπάρχει κάλυψη όλων των πεδίων δράσης. Από κομματικής πλευράς επόμενο σημαντικό γεγονός το συνέδριο της ΝΔ, θα γίνει παρουσία και Καβαλιωτών στο τέλος του έτους. Εφόσον ο κορωνοϊός το επιτρέψει.

 

Το μικρό κτίριο (φυλάκιο εισόδου) στην κεντρική πύλη του ΔΙΠΑΕ Καβάλας έγινε πάλι λειτουργικό. Απαραίτητο και χρήσιμο. Είχε εγκαταληφθεί στην τύχη του για χρόνια. Ως που πρόσφατα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο όσων μπαίνουν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Διορθώθηκαν τα πάντα κι η πόρτα του άνοιξε πάλι. Χθες μάλιστα, μέρα βροχής, ήταν ασφαλές καταφύγιο για το προσωπικό της σεκιούριτι που κάνει τους σχετικούς ελέγχους.

 

Η εταιρία ηλεκτρικού ρεύματος Elpedison αποκτά το δικό της κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Αυτό ετοιμάζεται για να λειτουργήσει το αμέσως προσεχές διάστημα επί της οδού Ομονοίας. Ίδια παρουσία στην αγορά της Καβάλας έχουν από καιρό κι οι άλλες γνωστές εταιρίες του κλάδου.

 

Από χθες το απόγευμα ισχύει το χειμερινό (απογευματινό) ωράριο στην αγορά της Καβάλας. Το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Μετά θα έρθει η Άνοιξη και όλα θα αλλάξουν στην Καβάλα (και όχι μόνο το ωράριο της αγοράς). Το ωράριο που ισχύει διακόπτεται για έναν μόνο λόγο, για την περίοδο των Χριστούγεννών. Εκείνες τις ημέρες θα αποφασιστεί το συνηθισμένο εορταστικό ωράριο στην τοπική αγορά.

 

Το πλοίο «Αρμενιστής» που έρχονταν στην Καβάλα κάθε Δευτέρα, σίγουρα δεν θα ξανάρθει. Πουλήθηκε, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Επίσης το γνωστό μας από το παρελθόν «Εξπρές Πήγασος» οδεύει για διάλυση αφού «τα έφαγε τα ψωμιά του».

 

Μια από τις πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας αφορούσε αλλαγή μέλους του! Αποχώρησε ένας από τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ κι αντικαταστάθηκε από άλλον. Τα μέλη της διοίκησης από την Καβάλα, όλα παραμένουν όλα στη θέση τους.

 

Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο, ο Δήμος Καβάλας προετοίμαζε πρόγραμμα ελέγχου της ακοής μικρών (παιδιών των παιδικών σταθμών) μα και μεγάλων (μελών των ΚΑΠΗ). Το πρόγραμμα δεν έγινε αφού μεσολάβησε η πανδημία. Η δράση θα γίνονταν στα ΚΑΠΗ την Άνοιξη του 2020.

 

Τα ίδια έπαθε ο Δήμος Θάσου που χθες ανακοίνωσε ότι «Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι, ο Δήμος της Θάσου, λόγω της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης της COVID 19 στη Χώρα και κατ’ επέκταση στη Θάσο, αποφάσισε την αναβολή της δράσης: “Δωρεάν προληπτικός παιδιατρικός / ακοολογικός έλεγχος σε παιδιά στη Θάσο από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου 2021”. Η ανωτέρω δράση θα πραγματοποιηθεί αργότερα σε χρόνο που θα ανακοινωθεί σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους φορείς και διοργανωτές».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης