• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία «κυκλοφορεί» από προχθές στο διαδίκτυο. Δείχνει παρκαρισμένο όχημα «φαρδιά πλατιά» σε πεζοδρόμιο της Ομόνοιας. Δεν είναι φοβερό; Φυσικά και είναι. Πρόκειται για ένα απίστευτο θράσος του οδηγού, ο οποίος χάρη στην ατιμωρησία πιστεύει ότι μπορεί να παρκάρει όπου θέλει. Γνωρίζοντας ότι δεν θα υποστεί καμία συνέπεια. Προφανώς είναι παρκάρισμα μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα Τετάρτης, με κλειστή την αγορά. Λίγη κίνηση στο κέντρο της πόλης. Άρα οι οδηγοί μπορούν να κάνουν ότι θέλουν!!!!

 


 

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι το θέμα έληξε οριστικά. Ως το τέλος του έτους θα έχει ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Το αναλαμβάνει η Egnatia Aviation, η μοναδική εταιρία που ενδιαφέρθηκε και κατέθεσε πρόταση στο διαγωνισμό που προηγήθηκε. Κατόπιν τούτου το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα θα μετατραπεί σε σχολή πιλότων και όλα τα παρεμφερή.

 

Ολοκληρώθηκε χθες με τρόπο άριστο, η πρωτοβουλία της ΠΕ Καβάλας για τον εμβολιασμών παιδιών- προσφυγόπουλων κατά της μηνιγγίτιδας. Ήταν μια πολύ σωστή ιδέα που υλοποιήθηκε γρήγορα κι όπως έπρεπε. Ο κ. Αντωνιάδης κι ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβαν τα βασικά. Ήταν- είπαν- μια ενέργεια και υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας.

 

Προβλήθηκε ταυτόχρονα το γνωστό πρόβλημα που έχουν αρκετοί πρόσφυγες- μετανάστες. Οι οποίοι είναι στην Ελλάδα νόμιμα (δεν είναι δηλαδή οι παράνομοι περιπατητές των τελευταίων μηνών). Οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειες τους, δεν έχουν ΑΜΚΑ. Κι όσο δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν έχουν την ελάχιστη στήριξη από πλευράς κράτους και πολιτείας. Κακώς. Όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα, για όσο θα είναι εδώ, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φιλοξενούμενοι. Με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

 

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα μιας και δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη απόφαση. Γενικά δεν υπήρξε είδηση. Πάλι οι παρόντες στην αίθουσα δημοτικοί σύμβουλοι ήταν ελάχιστοι, αν και τη δια ζώσης συνεδρίαση (τελικά μικτή) την ζητούσαν μανιωδώς … αρκετοί. Όπως αποδείχθηκε λίγοι. Ελάχιστοι.  Οι περισσότεροι συνεχίζουν να βολεύονται καθώς συνεδριάζουν από απόσταση. Τις πιο πολλές φορές από την άνεση του σπιτιού τους.

 

Πρώτο θέμα που απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο ήταν το παιχνίδι των παιδιών στην αυλή ενός δημοτικού σχολείου. Αφού άκουσαν όλες τις απόψεις, αποφάσισαν να βάλουν ωράριο στη λειτουργία της αυλής του σχολείου. Λες και αυτά τα πράγματα μπορούν να διευθετηθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Ποτέ το παιχνίδι των παιδιών δεν μπήκε σε κανόνες και καλούπια, ήταν και παραμένει μια αυθόρμητη- αθώα και χρήσιμη διαδικασία.

 

Οι στιγμές έντασης στη συνεδρίαση ήταν λίγες. Ευτυχώς. Κάποιοι ωστόσο συνεχίζουν να φλυαρούν. Κάποιοι δεν σταματούν να μιλούν. Και κάποιοι άλλοι διαμαρτύρονται. Αυτές οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες ενισχύονται από τις παρόμοιες παρεμβάσεις του προέδρου. Δυστυχώς δεν υπάρχει ως τώρα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι κι αυτή η συνεδρίαση τέλειωσε μετά τα μεσάνυχτα…

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Λεωνίδα Παππά η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «… ήταν μια σχετικά ήπια συνεδρίαση». Και ο κ. Παππάς είναι ενοχλημένος από τα πολλά λόγια ορισμένων συμβούλων. Υπό αυτήν την έννοια εγκρίνει την αυστηρή παρέμβαση που κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις ο πρόεδρος κ. Πεφάνης. «Εγώ νομίζω ότι ο κ. Πεφάνης πρέπει να είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και την επόμενη διετία», είπε με νόημα χθες ο κ. Παππάς.

 

Η πρόταση του βουλευτή Μακάριου Λαζαρίδη είναι εύστοχη. Εξ αυτού του λόγου έγινε αμέσως δεκτή από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Ο κ. Λαζαρίδης για τις πολυσυζητημένες διακομιδές ασθενών από τη Θάσο, προτείνει ειδικό περιπολικό σκάφος. Του Λιμενικού Σώματος. Με τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό. Ώστε να είναι δική του δουλειά η μεταφορά των ασθενών και να μην παρακαλά κανείς τις ναυτιλιακές εταιρίες.

 

Ο κ. Λαζαρίδης ξέρει καλά τι προτείνει. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκαν ίδια προβλήματα τόσο στο Ιόνιο όσο και στις Σποράδες. Σωστά «διαβασμένος» απευθύνθηκε στον κ. Μέτιο προκειμένου το ειδικό σκάφος να αγοραστεί με την πρώτη ευκαιρία, από το περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ. Αυτού του ΕΣΠΑ ή του επόμενου.

 

Ελπίζουμε ο κ. Μέτιος να δει τις δυνατότητες που υπάρχουν (μιας και το τρέχον ΕΣΠΑ τελειώνει) και να δράσει άμεσα. Είναι επίσης σωστό την πρόταση Λαζαρίδη να την υποστηρίξουν ειδικά οι φορείς της Θάσου. Αυτοί που συχνά απευθύνονται στις ναυτιλιακές εταιρίες όταν υπάρχει άμεση ανάγκη, μεταφορά ασθενούς από το νησί στην Καβάλα (μέσω Κεραμωτής).

 

Καλεσμένος σε εκπομπή του Ένα τσάνελ ο κ. Λαζαρίδης, ρωτήθηκε αν έχουν βάση φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Τις διέψευσε κατηγορηματικά. Ο τρόπος που απάντησε και διέψευσε τις φήμες ήταν τέτοιος που καταλάβαμε ότι γνωρίζει από πού αυτές ξεκινούν. Αυτό προς το παρόν δεν το είπε. Ίσως το κρατά για αργότερα…

 

Από το πρωί μέχρι το βράδυ συνεχίζονται οι εργασίες στο υπό κατασκευή σούπερ μάρκετ δίπλα στο νέο δικαστικό μέγαρο. Είναι εντυπωσιακός ο οργασμός δουλειάς, στον οποίο τελικά μετέχουν και τοπικά συνεργεία. Η κατασκευάστρια εταιρία προσπαθεί να παραδώσει το σούπερ μάρκετ ακόμη και πριν το τέλος του μήνα. Δεν αποκλείεται να τα καταφέρει.

 

Με ανάρτηση του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης δηλώνει τη δυσαρέσκεια του στα μέτρα της κυβέρνησης που ισχύουν από αύριο κι αφορούν την αγορά. Το κείμενο είναι γραμμένο σε υψηλούς τόνους. Συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία του κ. Λεμονίδη. Η συγκεκριμένη ανάρτηση στέλνει κι άλλα μηνύματα, τα οποία αφορούν μια άλλη πλευρά δραστηριοτήτων του προέδρου. Ας μη ξεχνάμε (να μην το ξεχνάμε καθόλου) ότι έχει δηλώσει ενδιαφερόμενος να είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

 

Στην ανάρτηση του ο κ. Λεμονίδης αναφέρει: «Πάντα δυναμικά….με σύνεση και προτάσεις…λέμε ΝΑΙ στην υγεία…λέμε ΟΧΙ στον αθέμιτο ανταγωνισμό…αφήστε μας να δουλέψουμε… «.

 

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΚ κ. Άννα Θυσιάδου επικοινώνησε με την στήλη και διόρθωσε όσα γράφαμε χθες για το ταξίδι της στην Βαρκελώνη. Τελικά δεν πήγε στη συνέλευση εκπροσώπων λιμανιών κρουαζιέρας.

 

Σε αυτήν το λιμάνι της Καβάλας (και ο ΟΛΚ γενικότερα) εκπροσωπήθηκε από μέλος του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Που ταυτόχρονα είναι μέλος και της διοίκησης του ΟΛΚ. Η κ. Θυσιάδου εξήγησε ότι προτίμησε να μείνει στην Καβάλα μη επιβαρύνοντας με επιπλέον έξοδα τον ΟΛΚ. Τη δουλειά που θα έκανε στη συνάντηση, θα την κάνει ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Ταυτόχρονα μας πληροφόρησε ότι για τον τουρισμό κρουαζιέρας την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση τοπικών φορέων. Η οποία θα φιλοξενηθεί στο Επιμελητήριο.

 

Η νομαρχιακή επιτροπή ΝΔ Καβάλας εξέδωσε χθες ανακοίνωση- απάντηση σε προηγούμενη ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Το λάβαμε το μήνυμα. Πλέον ότι λέει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θα το απαντά η ΝΔ Καβάλας. Είναι απόφαση της νέας νομαρχιακής της ΝΔ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης