• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης που επισκέφθηκε την πόλη μας στην περίοδο μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Εξ αυτού του λόγου τα μέτρα ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι ήταν έντονα. Τελικά έγινε το αντίθετο. Ο κ. Πιτσιόρλας έτυχε θερμής υποδοχής απ’ όσους τον περίμεναν, στο πεζοδρόμιο δε μπροστά από το Επιμελητήριο (φωτογραφίες) τον υποδέχθηκαν ξάδελφος του και ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης. Ο ξάδελφος του κ. Πιτσιόρλα κατοικεί στην Καβάλα ενώ ο Χρήστος Ηλιάδης έχει καλή σχέση με τον κ. Πιτσιόρλα από την εποχή που ο τελευταίος ήταν επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ.

Επί της ουσίας (πάταξη παρεμπορίου) ο κ. Πιτσιόρλας έδωσε λίγες αλλά συγκεκριμένες υποσχέσεις. Ήταν φιλικός και υπομονετικός όσο Επιμελητήρια- Ομοσπονδίες κι Εμπορικοί σύλλογοι του περιέγραφαν την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΜΘ. Ελάχιστα πριν την σύσκεψη ο Υφυπουργός αναζήτησε την κ. Δήμαρχο κι όταν κατάλαβε ότι δεν θα παρευρίσκονταν στη συνάντηση της τηλεφώνησε. Η κ. Τσανάκα τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και του εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να τον συναντήσει. Πιτσιόρλας και Τσανάκα γνωρίζονται κι αυτοί λόγω ΤΑΙΠΕΔ.

(Το μεσημέρι του Σαββάτου οι βουλευτές του Νομού αναμένονταν σε εκδήλωση στην Κεραμωτή. Πλησίον του σημείου της εκδήλωσης ήταν καλού κακού περιπολικό της Αστυνομίας. Τελικά οι βουλευτές δεν εμφανίστηκαν στην εκδήλωση λόγω άλλων υποχρεώσεων).

 

=======================================================================

 

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών (με εξαίρεση το μη αναμενόμενο μπουρίνι την Παρασκευή το απόγευμα), η ομαλή εξέλιξη του Καλοκαιριού βελτιώνουν – πρέπει να παραδεχθούμε- τα δεδομένα σε όλο το Νομό. Επαναφέρουν την αγορά στις καλές θερινές της στιγμές ενώ οι συνεχώς αυξανόμενες εκδηλώσεις «πιέζουν» τους τουρίστες να συμμετάσχουν και φυσικά να ξοδέψουν. Το πραγματικό Καλοκαίρι μοιάζει να άρχισε μόλις προ λίγων ημερών, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ο τελικός απολογισμός να είναι πάλι θετικός.

 

Βλέπουμε παντού τα πράγματα να αλλάζουν. Στους δρόμους, όπου τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες είναι αμέτρητα. Στις παραλίες, όπου ακούς όλες τις γλώσσες των Βαλκανίων. Στην αγορά, άνθρωποι συνεχώς ψάχνουν. Κυκλοφορούν με έναν χάρτη και αναζητούν ότι τους ενδιαφέρει.

 

Οι παράλληλες γκρίνιες και πρόωρες διαπιστώσεις τουριστικής κάμψης μπορεί και να είναι μια μεγάλη δικαιολογία όσων δεν ήταν έτοιμοι. Δεν μπόρεσαν- αποδεικνύεται τώρα- να διαχειριστούν σωστά την μεγάλη τουριστική «έκρηξη» του Καλοκαιριού του 2017. Τα λάθη τους μεταφέρονται σε άλλες πλάτες. Οι ανταγωνιστές τα εκμεταλλεύτηκαν κι έτσι φέτος σίγουρο μάλλον είναι ότι δεν θα συνεχιστεί η πρωτόγνωρη εμπειρία του περσινού Καλοκαιριού. Βέβαιον είναι ότι φταίμε κι εμείς ενώ ρόλο έπαιξαν ένα σωρό άλλοι παράγοντες.

 

Ορισμένα πράγματα προλαβαίνουμε να τα διορθώσουμε. Η τουριστική περίοδος έχει ακόμη μπροστά της έναν και πλέον μήνα. Ας δουλέψουμε. Ας αλλάξουμε όσα δεν «βγήκαν», ας εξυπηρετήσουμε κι ας χαμογελάσουμε με όση αισιοδοξία μας έμεινε. Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και με τον τουρισμό. Με την προϋπόθεση ότι οι έλληνες του κλάδου θα είναι καλοί επαγγελματίες κι όχι της «αρπαχτής». Θα έχουν υπομονή και δε θα επιδιώξουν το γρήγορο και μεγάλο κέρδος. Απλά πράγματα. Άλλοι τα κατάλαβαν και τα υλοποιούν κι άλλοι όχι.

 

Τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε συνδικαλιστικό ταξίδι στο Βερολίνο. Η αντιπροσωπεία του ΕΥΚ αποτελούνταν από τον κ. Ποδάρα (πρόεδρο του δ.σ.) , τον κ. Παύλο Χαβιαρόπουλο και τον κ. Παναγιώτη Τιάκα. Όσοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Τιάκας συνεχίζει να εμπλέκεται και να επηρεάζει τα ζητήματα του ΕΥΚ, δικαιώθηκαν μέσω… Βερολίνου.

 

Συνταξιοδοτείται εντός των ημερών ο διευθυντής του ΕΦΚΑ Καβάλας (πρώην ΙΚΑ) κ. Γεώργιος Αργυρούδης. Συνέχισε την παράδοση των προηγούμενων διευθυντών, ήταν στο πλευρό εργαζόμενων αλλά και εργοδοτών όσο του το επέτρεπαν διατάξεις και νομοθεσία. Έχει σημασία σε αυτά τα πόστα να υπάρχει κι ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Ο κ. Αργυρούδης έκανε ότι καλύτερο μπορούσε.

 

Οι εκδηλώσεις της Π.Ε. Ξάνθης για το φετινό φεστιβάλ Via Egnatia έχουν διπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις της Π.Ε. Καβάλας. Ουσιαστικά η Ξάνθη οργανώνει μία εκδήλωση, συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου- Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Η συναυλία κοστίζει 31.000 ευρώ (!) ενώ τα λοιπά έξοδα είναι 5.000 ευρώ. Στην αρμόδια επιτροπή η πρόταση καταψηφίστηκε από τους Τσαλδαρίδη- Τραϊφόρο- Ζιμπίδη που στο πρακτικό της απόφασης αναφέρονται ότι εκφράστηκαν ως εξής: «διαφωνούμε με το Θρακικό Πέλαγος, τις προχειρότητες, τις παλινωδίες και τις απευθείας αναθέσεις».

 

Δεν γνωρίζουμε τι άλλα έργα θα γίνουν στα σχολεία του Δήμου Καβάλας με την ευκαιρία των Καλοκαιρινών διακοπών. Την προηγούμενη εβδομάδα η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της κ. Πετρόπουλου. Θα αντικατασταθούν οι κουρτίνες σε όλα τα Γυμνάσια. Αμέσως μετά θα γίνει το ίδιο στα Λύκεια.

 

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής εξήγγειλε στη Βουλή το πλωτό LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πρόσθεσε ότι στη χώρα μας θα γίνουν ακόμη 4-5 πλωτά LNG. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε σε αυτά τα σχέδια να μην περιλαμβάνεται η Καβάλα.

 

8 κιλά πιο αδύνατος είναι ο Θέμης Καλπακίδης, στο τέλος της απεργίας πείνας που έκανε το προηγούμενο διάστημα. Κι ενώ μια ολόκληρη κοινωνία του συμπαραστάθηκε, ο κ. Καλπακίδης δέχθηκε εμμέσως κριτική. Από τον Μακάριο Λαζαρίδη…

 

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές του Ν. Καβάλας λόγω του ότι δεν κατάφεραν να πείσουν τον Υπουργό Εσωτερικών για την τροπολογία του Δήμου Παγγαίου. Κι αν αυτό ήταν πάντα ένα από τα ενδεχόμενα, οι ίδιοι τόσο καιρό εμφανίζονταν σίγουροι ότι το πρόβλημα λύνεται. Εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα με τη σιγουριά τους. Το κακό είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτει τρόπος να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης είναι εδώ και καιρό η μαγνητική πύλη στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου. Ο έλεγχος των τσαντών γίνεται χειρονακτικά, από αστυνομικούς και προσωπικό σεκιούριτι. Την Πέμπτη λόγω της δίκης με τον ΤΑΡ, η διαδικασία γίνονταν με καθυστέρηση κι έτσι σχηματίστηκε ουρά πολιτών στην είσοδο του κτιρίου.

 

Γενικά στο δικαστικό μέγαρο πρέπει να ξοδευτούν περισσότερα χρήματα ώστε όλα να λειτουργούν σωστά. Η κατάσταση στις τουαλέτες είναι απαράδεκτη. Καζανάκια χαλασμένα και ένας νιπτήρας πεσμένος στο έδαφος!

Διαβάστε επίσης