• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού ισχύουν παντού στο Νομό Καβάλας από το περασμένο Σάββατο. Ακόμη και στις εκδηλώσεις, ακόμη και στις πολιτικές εκδηλώσεις. Όπως αυτή με τον κ. Χάρη Καστανίδη. Η εξασφάλιση δε της ταυτοπροσωπίας αποδεικνύεται απαραίτητη αλλά και δύσκολη υπόθεση.

Στη φωτογραφία ο Γιάννης Τσακλίδης δείχνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του αλλά η υπεύθυνη της αίθουσας του ξενοδοχείου του ζητά και ταυτότητα. «Είναι ο πρώην Υπουργός Γιάννης Τσακλίδης» παρεμβαίνει στη συζήτηση ο κ. Καστανίδης. Και κάπως έτσι, μαζί με άλλες ίδιες διαβεβαιώσεις άλλων παρόντων, λήγει το διαδικαστικό της υπόθεσης. Φαίνεται επίσης ότι οι νεότεροι στην ηλικία Καβαλιώτες δεν γνωρίζουν τους μεγαλύτερους, ακόμη κι αν αυτοί ήταν κάποτε μέλη κυβέρνησης!

(Και κάτι ακόμη. Η «ώρα ΠΑΣΟΚ» παραμένει ισχυρή παράδοση στο κόμμα. Η εκδήλωση του κ. Καστανίδη το απόγευμα του Σαββάτου άρχισε με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μιας ώρας!)

 


Το πρόωρο προεκλογικό και δημοτικό ρεπορτάζ όχι μόνο επανέρχεται αλλά επανέρχεται δριμύτερο. Έτσι δεν συμβαίνει πάντα; Η συγκεκριμένη συζήτηση και κινητικότητα μάλλον δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα συνεχίζεται κι έχει ενδιαφέρον, ακόμη και αμέσως μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών!

 

Αυτό που αλλάζει είναι τα πρόσωπα και φυσικά οι αφορμές. Στην προκειμένη περίπτωση ας είναι καλά η παράταξη της κ. Τσανάκα και το κενό που υπάρχει ως προς τον υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας. Αυτόν που θα στηρίξει η ΝΔ.

 

Η Αναστασία Ιωσηφίδου και ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχουν βλέψεις, έχουν φιλοδοξίες και δεν το κρύβουν. Επέλεξαν το δρόμο της «Ανάσας». Μέσω της οποίας αισιοδοξούν ότι τελικά θα επιλεγούν από τη ΝΔ. Άλλοι κάνουν διαφορετικά πράγματα. Ακολουθούν μια άλλη τακτική. Άπαντες γνωρίζουν ότι στο τέλος, η επιλογή θα είναι μία και μοναδική. Σπεύδουν λοιπόν να λάβουν τα μέτρα τους.

 

Η πρώην Δήμαρχος είπε (ή άφησε να εννοηθεί) ότι θα αποχωρήσει από επικεφαλής. Τώρα μεταθέτει την αποχώρηση της για πολύ αργότερα. Όπως έστρωσε έτσι θα κοιμηθεί μιας και οι παραπονούμενοι μάλλον έχουν δίκιο. Περιμένουν πριν το τέλος του έτους όσα –όπως ισχυρίζονται- τους έχει υποσχεθεί…

 

Η δημοτική ομάδα εκτός των δύο προαναφερόμενων, δεν βιάζεται. Αλλά οι δύο έλαβαν αποφάσεις, έκαναν επαφές και διαβουλεύσεις και δεν σταματιούνται. Μπροστά στο ενδεχόμενο πισωγυρίσματος φαίνεται να ήρθε η ώρα να λάβουν (και οι δύο) τις πρώτες δύσκολες αποφάσεις τους. Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει άμεσα. Η ενότητα της παράταξης κινδυνεύει.

 

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης παραμένει ισχυρός παίκτης αλλά αυτός όντως δεν βιάζεται. Θα περάσει και την επόμενη χρονιά στο Νοσοκομείο ενώ ταυτόχρονα και διακριτικά θα ετοιμάζει την δική του πρόταση και υποψηφιότητα. Τελευταία αυξήθηκαν οι κοινές εμφανίσεις του με τον κ. Μούτλια. Στο πλαίσιο διασκέδασης μεν, με πολλά υπονοούμενα δε.

 

Στην Αθήνα ταξιδεύει αυτήν την εβδομάδα ο κ. Βασίλης Λεμονίδης. Επισήμως θα βρεθεί στην ΕΣΕΕ που έχει συνεδρίαση- συνέλευση και εκλογές. Ο κ. Λεμονίδης δρα «υπογείως». Συστηματικά και συγκεντρώνει γύρω του νέους ανθρώπους. Της ηλικίας του, λίγο μεγαλύτερους και λίγο νεότερους.

 

Σε αυτό το περιβάλλον παρακολουθούμε προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν περί της ΝΔ, η οποία έχει μια νέα νομαρχιακή επιτροπή και φυσικά τρεις δραστήριους βουλευτές. Ας μην τους υποτιμούμε. Ο επόμενος υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας του κόμματος θα έχει στενή σχέση με τις σκέψεις- συμπάθειες- αντιπάθειες και των βουλευτών. Οι οποίοι προς το παρόν είναι εκτός «παιχνιδιού» μιας και φαίνεται ότι έχουν άλλα σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν!

 

Δημιουργήθηκε ντόρος προκειμένου οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας να γίνονται και δια ζώσης. Ο πρόεδρος Κώστας Πεφάνης ενέδωσε στις πιέσεις μα τελικά άνθρακες ο θησαυρός. Ακόμη κι αυτοί που ζητούσαν δια ζώσης συνεδρίαση, ακόμη κι αυτοί συνεδριάζουν από το σπίτι τους… Με τηλεδιάσκεψη. Κι όπως λέει κι ο σοφός λαός, έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα.

 

Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Περνάμε μια περίοδο όπου συχνά και για πολλά θέματα γίνεται φασαρία για το τίποτα. Γνωστοί, σταθεροί και μετρημένοι στα δάκτυλα «φασαριατζήδες»  δημιουργούν ζητήματα που τελικά υπάρχουν μόνο στο μυαλό τους. Πουθενά αλλού.

 

Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ την ίδια διαδικασία συνεχίζει να προτιμά και ο Δήμος Παγγαίου. Το δημοτικό συμβούλιο του οποίου θα συνεδριάσει την Τετάρτη με τηλεδιάσκεψη.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας με την έγκριση και του Δημοτικού Συμβουλίου δημιούργησε το νέο θεσμό, της βράβευσης των αριστούχων νέων φοιτητών. Προερχόμενων από το Δήμο Καβάλας. Η εκδήλωση έγινε με φανερή την απουσία της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Δύο μόνο παρατάξεις είχαν εκπρόσωπο τους στο γεγονός. Οι άλλοι είναι μόνο… αντιπολίτευση. Αυτή η παλαιοκομματική, κουραστική και ανεδαφική αντιπολίτευση που φαίνεται απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις. Ακόμη και σε αυτές που εγκρίθηκαν από το συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα!

 

Σύμφωνα με τις πρόσφατες και από την Αθήνα πληροφορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 5 Δεκέμβρη. Σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Προς το παρόν επίσημο πρόγραμμα δεν υπάρχει, ούτε όμως πληροφορίες για παρουσία του και στην περιοχή της Καβάλας. Η αναφορά γίνεται γιατί κάποτε η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα είχε συνδεθεί με παρουσία του και στο βαπτιστήριο της Λυδίας.

 

Ως το τέλος του έτους θα πληρωθούν οι πρώτες 8.000 μη επιστρεπτέες προκαταβολές από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Για αυτό διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι του ενδιάμεσου φορέα, του γνωστού ΕΦΕΠΑΕ. Οι υπόλοιπες – περίπου 13.000- προβλέπεται να πληρωθούν ως τον προσεχή Μάρτιο. Όπως λένε στην Ελλάδα, το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Το συγκεκριμένο… παραάργησε!

 

Με ανάρτηση στο διαδίκτυο ο Δήμος Καβάλας προβάλει το μικρό έργο του στην οδό Νοταρά. Εκεί όπου συνεργείο του φτιάχνει πάλι σκαλάκια που ο ίδιος κατέστρεψε (προκειμένου να διορθώσει βλάβη στο αποχετευτικό δίκτυο). Το έργο κανονικά έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει. Αντίθετα στις φωτογραφίες βλέπουμε ότι έχει μέλλον… Ευχόμαστε να μην γίνει σαν αυτό του 12ου Δημοτικού…

 

Κι αυτό το Σάββατο συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Κήπο υγειονομικοί που είναι σε αναστολή εργασίας επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Όπως άφησαν να εννοηθεί, κι έγινε με την ευκαιρία γνωστό, ετοιμάζουν αυτήν την εβδομάδα μία ακόμη διαμαρτυρία στην Καβάλα. Στο κέντρο της πόλης. Πιο δυναμική από τα όσα συμβαίνουν στα Σαββατιάτικα ραντεβού τους.

 

Το φεστιβάλ «Παπαϊωάννου» διοργανώνονταν Καλοκαίρι από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Επί διοίκησης Δήμητρας Τσανάκα και με αφορμή οικονομικά προβλήματα του Δημοτικού Ωδείου, μετατέθηκε και πραγματοποιούνταν Χειμώνα. Από φέτος γίνεται σε ημερομηνίες  «προχωρημένου» Φθινόπωρου. Και μέσω του Cosmopolis.

 

Αυτό που φαίνεται σωστό είναι το ότι το φεστιβάλ έπαψε να γίνεται Καλοκαίρι. Το Καλοκαίρι η πόλη έχει άλλα πολιτιστικά γεγονότα, μέσα στα οποία το συγκεκριμένο φεστιβάλ «χάνονταν». Αδικούνταν. Αντίθετα Φθινόπωρο ή Χειμώνα, που οι εκδηλώσεις είναι λιγότερες, οι πολίτες μπορούν να του δώσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Άρα η πρώτη επιτυχία της υπόθεσης είναι ότι το φεστιβάλ σωστά δεν γίνεται Καλοκαίρι.

 

 

 

Διαβάστε επίσης