μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία προ λίγων ημερών από την οδό Κ. Τσολάκη (διασταύρωση με Μουσών). Ένα ακόμη μπαλκόνι είναι έτοιμο να πέσει. Καταρρέει. Σπίτι παλιό, συντήρηση καμία. Η κάθε κακοκαιρία επιδεινώνει την κατάσταση. Κάποιος πρέπει να προστατεύσει τους περαστικούς. Κινδυνεύουν μιας και κάτω από το μπαλκόνι υπάρχει το πεζοδρόμιο.

 


 

Γνωστή εταιρία της περιοχής δικάζονταν χθες στο Μονομελές Καβάλας. Κατηγορούνταν για χρέη προς το δημόσιο. Η συνήγορος υπεράσπισης παρουσίαζε επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο και το κράτος όφειλε και οφείλει αρκετά χρήματα στην εταιρία. Τα οποία- υποστήριζε η δικηγόρος- αν πληρωθούν, τότε ίσως και να λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Η συνήγορος δεν έλεγε ψέματα, ούτε ήταν υπερβολική. Έλεγε όλη την αλήθεια.

 

Η πρόεδρος του δικαστηρίου παρουσίασε μια άλλη άποψη. «Άκουσα ότι έγιναν και κάποιοι συμψηφισμοί» είπε στη συνήγορο. Η οποία διόρθωσε την δικαστή. «Δεν έγιναν ακόμη» είπε προς το δικαστήριο. Κι αμέσως παρουσίασε έγγραφο του ΟΑΕΔ, το οποίο αποδεικνύει την απαίτηση της εταιρίας από το δημόσιο. Περίπτωση δηλαδή απλήρωτης και μη συμψηφισμένης επιδότησης εργασίας (12 ή 4%).

 

Φθάσαμε λοιπόν και σε αυτό το σημείο. Ακόμη και οι δικαστές έχουν ακούσει κι έχουν πεισθεί για τους περιβόητους συμψηφισμούς, μόνο που αυτοί ακόμη δεν έγιναν. Κινούνται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Πλέον η ευθύνη της καθυστέρησης αφορά την ΑΑΔΕ μιας και όπως φαίνεται παντού στην ΑΜΘ ο ΟΑΕΔ (και οι κατά τόπους υπηρεσίες του) έκαναν ότι έπρεπε. Έστειλαν την ενημέρωση στην εφορία όπου η διαδικασία σταμάτησε.

 

Πρόσφατα το Επιμελητήριο χάρηκε επειδή για το ίδιο θέμα έμαθε την ψήφιση μιας ακόμη τροπολογίας, μετά από καθοριστικές παρεμβάσεις δύο βουλευτών. Του κ. Καιρίδη και του κ. Στυλιανίδη. Άνθρακες ο θησαυρός. Ούτε αυτή η τροπολογία έλυσε το πρόβλημα. Ούτε το συγκεκριμένο ενδιαφέρον επηρέασε θετικά την ουσία. Κι ενώ συμψηφισμούς ακούμε συνεχώς, συμψηφισμούς δεν βλέπουμε… Αφήστε δε που έχει βγει το όνομα… Δηλαδή κάποιοι, όχι κάποιοι τυχαίοι αλλά δικαστές, θεωρούν το γεγονός τετελεσμένο!

 

Με αυτήν την αφορμή, την πρώτης τάξεως αφορμή, το Επιμελητήριο Καβάλας και τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ γενικότερα πρέπει πάλι να δράσουν. Να απευθυνθούν εκεί που πρέπει ώστε επιτέλους να γίνει κάτι. Ειδικότερα πρέπει πάλι να απευθυνθούν στους προαναφερθέντες δύο κυβερνητικούς βουλευτές που κι αυτοί δεν αποκλείεται να νομίζουν ότι το πρόβλημα λύθηκε.

 

Πριν από λίγες μέρες και μετά από σύγκρουση δύο φορτηγών στην παραλιακή Εγνατία, έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Οι οδηγοί των δύο αυτοκινήτων. Υπήρξε ανακοίνωση διαμαρτυρία σωματείου, η οποία δυστυχώς δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής στην Καβάλα. Το σωματείο επιρρίπτει ευθύνες στους εργοδότες που απασχολούν πολλές ώρες τους επαγγελματίες οδηγούς. Εμμέσως πλην σαφώς το ίδιο σωματείο αφήνει να εννοηθεί ότι ένας από τους λόγους του θανατηφόρου τροχαίου μπορεί και να ήταν η κούραση των δύο οδηγών.

 

Γενική συνέλευση και εκλογές κάνει την Κυριακή το πρωί στον Ζέφυρο ο ιστορικός Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Θα πρέπει να εκλεγεί 11μελές διοικητικό συμβούλιο αλλά πολλοί πρόθυμοι δεν φαίνεται να υπάρχουν. Κατόπιν τούτου μάλλον δεν αλλάζουν τα πρόσωπα κι έτσι ο συνηθισμένος κανόνας θα συνεχιστεί μία ακόμη φορά. Υποψήφιοι θα είναι οι ίδιοι, οι οποίοι θα επανεκλεγούν. Κατά πάσα πιθανότητα ο Σύνδεσμος δεν θα αλλάξει ούτε πρόεδρο, ούτε διοίκηση. Κι αν υπάρξουν νέα πρόσωπα, αυτά θα είναι λίγα.

 

Επειδή το 11μελές διοικητικό συμβούλιο είναι πραγματικά μεγάλο, εξετάζεται το ενδεχόμενη η συνέλευση της Κυριακής να αποφασίσει να μικρύνει. Από εδώ και πέρα ο σύλλογος να έχει ένα μικρότερο συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα είναι εύκολο να βρεθούν. Τώρα και με τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν, που να βρεις 11 ανθρώπους; Ενώ αν είναι λιγότεροι, θα είναι και πιο εύκολο να υπάρξουν υποψηφιότητες και ενδιαφερόμενοι.

 

Αναστάτωση διαπιστώνεται μεταξύ των φαρμακοποιών του Νομού Καβάλας. Συνάδελφος τους φέρεται να πουλά το κάθε rapid test στην τιμή των 5 ευρώ ενώ όλοι οι άλλοι (ή σχεδόν όλοι οι άλλοι) το διαθέτουν στην τιμή των 10 ευρώ. Εκεί οφείλεται η ουρά ακόμη και 100 μέτρων έξω από το συγκεκριμένο φαρμακείο. Αν και επίσημα ο σύλλογος δεν έχει αντιδράσει, ίσως επειδή η συγκεκριμένη χαμηλή τιμή είναι απολύτως νόμιμη, οι φαρμακοποιοί θέτουν θέμα μη συναδελφικής συμπεριφοράς.

 

Από τότε που τα Rapid test έγιναν υποχρεωτικά, ωφελημένα φαίνεται να είναι κυρίως τα φαρμακεία. Τα οποία ας μην ξεχνάμε ότι ενεπλάκησαν στη διαδικασία επικουρικά. Κι όμως, οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν τεστ στα φαρμακεία παρά στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Καβάλα.

 

Οι ασχολούμενες με τα ενεργειακά θέματα ιστοσελίδες της Αθήνας είχαν νεότερα χθες για την αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα»: «Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η προοπτική κατασκευής της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα έχει κερδίσει έδαφος υπό το πρίσμα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, που ανέδειξε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δε διαθέτει υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου». Για αυτό το σενάριο και «πρότζεκτ» συνεχώς ακούμε διάφορα μεγάλα λόγια και επί της ουσίας σχεδόν τίποτα!

 

Με απόφαση που έλαβε πρόσφατα και κατά πλειοψηφία η διοίκηση της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης», παραχωρείται χώρος του Β’ ΚΑΠΗ ώστε «… ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας “Πεταλούδα” στο πλαίσιο ενημερωτικής δράσης να κάνει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους οστικής πυκνότητας για όλους τους κατοίκους της πόλης εντός Νοεμβρίου 2021».

 

Λίγα πράγματα. Οι φίλοι και υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το πρωί στην Καβάλα αλλά η προσέλευση δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Δεν έγινε ο χαμός που κάποιοι περίμεναν. Γενικά στην δική μας περίπτωση η επάνοδος του ΓΑΠ δεν φαίνεται να συγκινεί όσους θα περιμέναμε. Μήπως το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα;

 

Για το τέλος της εβδομάδας περιγράφεται η επίσκεψη και η εκδήλωση στην Καβάλα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Στην πόλη μας θέλει να βρεθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς προς το παρόν να γνωρίζουμε λεπτομέρειες.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη φαίνεται να είναι σε κινητοποίηση. Σε πραγματικό συναγερμό. Πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρονται σε επίσκεψη στην Κομοτηνή του κ. Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη αυτή λέγεται ότι μπορεί να γίνει ακόμη κι εντός της εβδομάδας. Εντάσσεται στις περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν όψει του συνεδρίου του κόμματος.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες ο κ. Νίκος Παναγιωτίδης, επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι πρόεδρος της δραστήριας και με πολλά μέλη Ένωσης Στρατιωτικών στην ΑΜΘ. Σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα, απάντησε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες επί της διαδικασίας. Τόνισε ότι περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις για να επιβεβαιώσει ότι στο αεροδρόμιο θα διατηρηθούν οι κατοικίες του προσωπικού της Π. Αεροπορίας που εργάζεται στο Αεροπορικό Απόσπασμα του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης