μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο σύλλογος Πνοή συνεχίζει το έργο του, μοιράζοντας συνεχώς βοήθεια σε οικογένειες και πολίτες που έχουν ανάγκη. Κι όποτε οι ενισχυόμενοι είναι μη εμβολιασμένοι, θα πάρουν τη βοήθεια τους αλλά σε εξωτερικό χώρο. Δηλαδή συνέχιση της στήριξης των οικονομικά αδύναμων αλλά και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων. Ο καλύτερος συνδυασμός. Φωτογραφία ανακοίνωσης – οδηγίας που υπάρχει στην είσοδο του χώρου του συλλόγου.

 


 

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο εκδήλωση παρουσίασης πρότασης ανάπτυξης της Καβάλας (και του Νομού) μέσω του τουρισμού κρουαζιέρας. Όση ώρα η πρόταση παρουσιάζονταν, προβάλλονταν βίντεο που κολακεύει την πόλη. Τον Νομό Καβάλας συνολικά. Λίγοι έδωσαν σημασία στο συγκεκριμένο υλικό. Άλλωστε ήταν το ντεκόρ στη διαδικασία και στην εκδήλωση.

 

Κι όμως, αυτό το σύγχρονο ντεκόρ φάνηκε να είναι πετυχημένα δουλεμένο. Άριστο για τουριστική χρήση. Δεν γνωρίζουμε ποιος και πότε το έφτιαξε. Όποιος κι αν είναι, η δουλειά που έκανε είναι άριστη.Επαγγελματική. Αυτό το σύντομο βίντεο πρέπει να το εκμεταλλευτεί η Καβάλα, η Δημωφέλεια κι οι τοπικοί φορείς. Μέσα σε λίγα λεπτά αναφέρεται σε όλα όσα προσφέρει σαν τουριστικός προορισμός ο Δήμος Καβάλας και όχι μόνο. Κι όπως φαίνεται αυτά είναι πάρα πολλά.

 

Κατά τα άλλα οι τοπικοί φορείς πιστεύουν πολύ στον τουρισμό κρουαζιέρας. Ανέθεσαν λοιπόν σε έναν εξωτερικό συνεργάτη και σύμβουλο να κάνει μια επιπλέον δουλειά. Να έχει επαφές με τις εταιρίες, προωθώντας την Καβάλα ως σταθερό προορισμό κρουαζιερόπλοιων. Αυτό έγινε πρώτη φορά. Μέχρι τώρα ίδιες προσπάθειες γίνονταν εκ των έσω. Με τους δικούς μας ανθρώπους, με τα δικά μας στελέχη.

 

Κάπου εδώ βρίσκεται μια σημαντική διαφορά. Άλλο πράγμα το φιλότιμο και η προσπάθεια ενός μη ειδικού. Κι άλλο πράγμα η παρέμβαση ενός επαγγελματία στον τουρισμό κρουαζιέρας. Αυτό ήρθε και πρόσφερε στην Καβάλα ο Γιάννης Μπρας.

 

Το έργο του βέβαια δεν θα κριθεί ούτε από την χθεσινή εκδήλωση, ούτε από τις ωραίες προτάσεις που έκανε. Όλα θα κριθούν στις αφίξεις των πλοίων. Αν όντως ξεπεράσουν τις 25 (το επόμενο έτος), τότε θα είναι μια πρώτης τάξης επιτυχία. Την οποία η Καβάλα θα έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την «επιστροφή» του κλάδου στην κανονικότητα.

 

Αν όντως επιστρέψει- ο τουρισμός κρουαζιέρας- στο κανονικό. Θα επιστρέψει; Ήμασταν σίγουροι αλλά με τόσα κρούσματα γύρω μας, αρχίζουμε να σκεπτόμαστε πάλι αρνητικά. Ακούμε τον Πρωθυπουργό να αποκλείει τα «λοκ ντάουν», ωστόσο τα πράγματα κάθε μέρα είναι και πιο δύσκολα. Μακάρι να αντέξουμε, να τη «βγάλουμε» μόνο με μέτρα. Κι ας είναι αυστηρά.

 

Δυστυχώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του πισωγυρίσματος μιας και δεν πρέπει να υποτιμούμε τη νόσο. Μακάρι να μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Μακάρι να συνηθίσουμε, να εμβολιαζόμαστε και να νοσούμε ήπια. Δυστυχώς κάθε μέρα είναι χειρότερη απ’ την προηγούμενη κι έτσι το μυαλό μας (με δύο πρόσφατα «λοκ ντάουν») πάει συνεχώς στο κακό….

 

Στην σελίδα του Δήμου Καβάλας στο facebook υπάρχει η πληροφορία, μετά του απαραίτητου φωτογραφικού υλικού, για την έναρξη της διαδικασίας στολισμού. Η Καβάλα στολίζεται για τα Χριστούγεννα. Φέτος όλα άρχισαν νωρίς. Γιατί άραγε; Ίσως γιατί φέτος θα επιδιωχθεί ένας καλύτερος στολισμός. Ξεκίνησαν τώρα για να έχουν χρόνο κι έτσι να καταφέρουν να στολίσουν όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές. Ακόμη στις δημοτικές κοινότητες.

 

Προχθές στόλιζαν τις κολώνες στην Ερυθρού Σταυρού. Χθες στην Κεντρική Πλατεία. Η διαδικασία προκαλεί τις αναμενόμενες συζητήσεις. Άλλοι πολίτες σχολιάζουν θετικά, άλλοι αρνητικά. Υπάρχει μια διχογνωμία, η γνωστή στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα ο Δήμος Καβάλας προετοιμάζει και πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων. Το οποίο θα ξεκινήσει περίπου σε έναν μήνα από τώρα. Πρώτα ο Θεός (κι ο κορωνοϊός…).

 

Γνωστός δικηγόρος της Καβάλας «έφαγε πόρτα» χθες το μεσημέρι καθώς θέλησε να μπει στο Διοικητήριο. Του ζητήθηκε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν είχε. Του ζητήθηκε rapid τεστ. Δεν είχε. Για το δεύτερο απάντησε αυθόρμητα κι αμέσως: «Rapid τεστ θα κάνω αύριο» είπε. «Ε τότε έλα αύριο στην υπηρεσία» λέγεται ότι του απάντησαν!

 

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες τα πράγματα άλλαξαν. Από τη Δευτέρα. Δυσκόλεψαν. Κάποτε ήταν έλεγχος μόνο για τη χρήση μάσκας. Τώρα οι προϋποθέσεις είναι πιο αυστηρές. Υπό αυτές τις συνθήκες σε όλη τη χώρα, η Κυβέρνηση θα κάνει την προσπάθεια της. Θα αποφεύγει το «λοκ ντάουν» και θα ζητά όλο και συχνότερα τεστ. Ειδικά από τους μη εμβολιασμένους.

 

Συνεχίζονται κανονικά οι συσκέψεις για τα μέτρα προετοιμασίας των υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης εν όψει του Χειμώνα. Παντού γίνονται τηλεδιασκέψεις. Η παραδοσιακή διαδικασία της δια ζώσης συνάντησης καταργήθηκε. Τηλεδιάσκεψη έγινε για το συντονιστικό του Δήμου Καβάλας, τηλεδιάσκεψη έγινε χθες για το συντονιστικό του Δήμου Παγγαίου.

 

Ο Παύλος Παυλίδης που πέθανε ξαφνικά χθες, έκανε την προσπάθεια του όταν ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας. Υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τις σημερινές, αρχές της δεκαετίας του 2000. Δεν ήταν από αυτούς που θα φώναζαν δυνατά. Προτιμούσε τη μεθοδική δουλειά κι έτσι κατάφερνε να έχει πάντα (ή τις περισσότερες φορές) το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Ο Παύλος Παυλίδης πάνω και πριν απ’ όλα ήταν ένας άνθρωπος της αγοράς. Στην πρώτη της γραμμή. Εκεί έδινε κάθε μέρα εξετάσεις. Κι επειδή ο βαθμός που του έβαζαν γνωστοί- φίλοι- πελάτες κτλ ήταν πολύ καλός, μεταπήδησε στην ηγεσία της Ομοσπονδίας. Αφιερώνοντας σε αυτήν αρκετό από την ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν δίκαιο άνθρωπο, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και άριστος οικογενειάρχης.

 

Διερχόμενοι οδηγοί από το Καρνάγιο παρατηρούν, και μας το αναφέρουν, μεγάλη αύξηση στις παράνομες σταθμεύσεις. Στην άκρη ενός δρόμου που πρέπει να είναι συνεχώς ελεύθερος. Αλλά κάθε μέρα όλο και πιο πολύ δεν είναι. Από την αρχή της γέφυρας και έως το παλιό Νοσοκομείο πρέπει να περνά συχνότερα η Δημοτική Αστυνομία. Ώστε να παρακολουθεί την τήρηση των κανόνων και του ΚΟΚ. Φανταζόμαστε ότι αυτό μπορεί να το κάνει η υπηρεσία. Κάθε μέρα.

 

Σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθά, ετοιμάζονται πανελλαδικές κινητοποιήσεις των επαγγελματιών της εστίασης. Η πρώτη θα γίνει μάλλον την ερχόμενη Τρίτη. Κι όπως φαίνεται θα γίνει και στην Καβάλα. Τα μαγαζιά θα κλείσουν, επαγγελματίες και εργαζόμενοι θα είναι μπροστά στις επιχειρήσεις τους.

 

Η προσέλευση του κόσμου στην πρόσφατη ομιλία του Χ. Καστανίδη έγινε με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τον έλεγχο έκαναν δύο νεαρές υπάλληλοι του Γαλαξία. Οι προσερχόμενοι έδειχναν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους χωρίς γκρίνιες και με πολύ καλή διάθεση. Γεγονός που οφειλόταν στην επανένωση ύστερα από πολύ καιρό των παλαιών συντρόφων. Δεν έλειψαν και οι ξεχασιάρηδες, που δεν είχαν πάνω τους την ταυτότητά τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Κωστής Σιμιτσής. Επιστράτευσε χαμογελώντας έναν από τους πολλούς γνωστούς του στην αίθουσα. Για την απαραίτητη ταυτοποίηση…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης