μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συμπολίτης βρήκε μπροστά του και φωτογράφισε μπανιέρα! Παρατημένη σε πεζοδρόμιο της οδού Κολοκοτρώνη. Κοντά στην είσοδο του ιερού ναού της Αγίας Βαρβάρας. Κάποιος αντικατέστησε την μπανιέρα του σπιτιού του, είχε πρόβλημα τι να κάνει με την παλιά κι έτσι προτίμησε να την εγκαταλείψει στο πεζοδρόμιο. Έτσι ώστε να την απομακρύνει ποιος άλλος; Ο Δήμος Καβάλας. Αλήθεια είναι ότι με την ίδια διαδικασία βλέπαμε και βλέπουμε στα πεζοδρόμια πολλά και διάφορα οικιακά είδη. Συνήθως έπιπλα, στρώματα κτλ Μπανιέρα μάλλον πρώτη φορά!

 


 

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας εκδήλωση –  ομιλία από την Ένωση Γυναικών Επιστημόνων. Την παρακολούθησαν όσοι προβλέπονταν και επιτρέπονταν στον χώρο, περίπου 60 άτομα. Άπαντες επέδειξαν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, έγινε σε όλους θερμομέτρηση. Κάθισαν σε απόσταση ο ένας με τον άλλον.

 

Μια απαραίτητη και σύμφωνα με όσα ισχύουν διαδικασία, ένα ακόμη βήμα επιστροφής σε αυτήν την διαφορετική κανονικότητα. Όπου κρούσματα υπάρχουν, πανδημία υπάρχει αλλά κι όλα τα άλλα πρέπει να επανέλθουν και να γίνονται κανονικά. Όπως παλιά.

 

Και αυτές οι εκδηλώσεις λείπουν από την καθημερινότητα μας. Παλιά η πραγματοποίηση μιας τέτοιας ομιλίας δεν ήταν είδηση. Επρόκειτο για κάτι απόλυτα συνηθισμένο και φυσιολογικό. Με τις νέες όμως συνθήκες και οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν και όταν γίνονται περιλαμβάνουν μια συγκεκριμένη, όχι απλή, διαδικασία.

 

Με τους νέους κανόνες κυκλοφορούμε στην αγορά, διασκεδάζουμε, κάνουμε τις δουλειές μας στις υπηρεσίες. Προσερχόμαστε στις εκδηλώσεις. Κι αφού εν τω μεταξύ έχουμε εμβολιαστεί. Με τους νέους κανόνες επιχειρούμε … προσπέραση του προβλήματος, αναπτύσσουμε το βήμα μας. Αποκτούμε ταχύτητα προκειμένου να το αφήσουμε πίσω μας.

 

Φυσικά η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή. Κι ενώ στην εκδήλωση της Τετάρτης άπαντες ήταν εμβολιασμένοι, σε πολλά άλλα ξεχωρίζουν οι μη εμβολιασμένοι. Δεν είναι η πλειοψηφία αλλά επηρεάζουν την πλειοψηφία. Αυτός είναι ο λόγος που οι προαναφερθέντες κανόνες συχνά δέχονται κριτική. Δίκαιη κριτική. Πρόκειται για μέτρα ολίγον πρόχειρα και αρκετά άδικα.

 

Το κράτος προτιμά μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Κάνει ότι δεν ακούει τις διαμαρτυρίες κι υπόσχεται κάτι καλύτερο στο προσεχές μέλλον. Σφάλει, είναι ολοφάνερο αλλά με τον τρόπο του απαντά ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Αυτή η δύσκολη του θέση οφείλεται στο ότι από καιρό έπαψε να ακούει τους ειδικούς. Τους επιστήμονες και τους γιατρούς. Αποφεύγει τα οριζόντια μέτρα επειδή δεν έχει τα χρήματα για να τα στηρίξει. Κι όποιος δεν έχει χρήματα, δρα αναλόγως….

 

Εκεί μάλλον βρίσκεται η απάντηση σε όλες αυτές τις απορίες. Ο Πρωθυπουργός δεν το δηλώνει μόνο, μοιάζει να το φωνάζει προς κάθε κατεύθυνση. Δεν θα υπάρξουν νέα «λοκ ντάουν». Η οριστική του απόφαση φυσικά και δεν στηρίζεται στα υγειονομικά δεδομένα. Είναι κάτι αναγκαστικό, υποχρεωτικό σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες. Το «λοκ ντάουν» κοστίζει αρκετά χρήματα. Από αυτά που πλέον δεν υπάρχουν. Κι αν υπάρχουν, προτιμότερο είναι να διατεθούν για Rafal και φρεγάτες παρά για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της νόσου.

 

Κι ενώ η διαφορετική ζωή μας συνεχίζεται, τα κρούσματα αυξάνονται. Βάφουν με χρώμα βαθύ κόκκινο όλη τη χώρα. Κάποιοι ευτυχώς επηρεάζονται κι επιτέλους εμβολιάζονται. Όμως η περιβόητη βελτίωση αργεί. Θα αργήσει κι άλλο. Πώς αλήθεια να έρθει όταν τα Νοσοκομεία δεν έχουν τους νοσηλευτές που χρειάζονται; Πώς να επιτευχθεί η ανάκαμψη όταν ακόμη κι οι γιατροί δεν είναι αρκετοί;

 

Μπαίνουμε λοιπόν -κάθε ένας από μας- στην ουρά που του αξίζει και του ταιριάζει. Άλλος για να σκανάρει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού του. Να κάνει και θερμομέτρηση. Κι άλλος κάνει υπομονή στην ουρά έξω από το φαρμακείο για ένα ακόμη rapid τεστ. Έτσι φαίνεται ότι θα περάσουμε τον επικείμενο Χειμώνα. Κι όποιος αντέξει!

 

Αύριο Σάββατο επανέρχεται σε μια κανονική δραστηριότητα και ο σύλλογος των Προυσαλιωτών Καβάλας. Πραγματοποιεί γενική συνέλευση και εκλογές. Ο σύλλογος ήταν σε αδράνεια για πολλούς προηγούμενους μήνες.

 

Στον κινηματογράφο «Απόλλωνα» προβάλλεται από χθες η πιο πρόσφατη (και) ελληνική παραγωγή, η πολυσυζητημένη ταινία «Καλάβρυτα 1943». Στα μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει σε εξέλιξη η συζήτηση για το αν τότε υπήρχαν και καλοί Ναζί. Η ταινία κάτι τέτοιο αναφέρει. Άλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν και καταγγέλλουν.

 

Με χθεσινή του απόφαση ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος έκανε ένα ακόμη βήμα στο έργο του σχολείου των Κρηνίδων (ενεργειακή αναβάθμιση με συντήρηση). Αποδέχθηκε την εισήγηση του Δήμου Καβάλας κι όρισε υπηρεσιακό παράγοντα ως τον διαχειριστή του έργου. Σύντομα θα έρθει και η ώρα της δημοπράτησης των εργασιών προκειμένου αυτές να αρχίσουν πριν το προσεχές Καλοκαίρι.

 

Ο Δήμαρχος της Σαμψούντας επισκέφθηκε προχθές τη Νέα Καρβάλη. Ήταν περαστικός. Τον υποδέχθηκε ο Καπλάνης Ιωσηφίδης και του έδειξε το μουσείο των προσφύγων, στην Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος Δήμαρχος ζήτησε βοήθεια ώστε ίδιο μουσείο να γίνει και στην Σαμψούντα. Οι δύο περιοχές συνδέονται μέσω της γνωστής διαδικασίας της ανταλλαγής πληθυσμών.

 

Ανακοινώνονται συνεχώς και μέσω της Διαύγειας οι αποφάσεις τοπικών εταιριών (συνήθως ανωνύμων εταιριών) να αποσύρουν την αγωγή τους κατά του ελληνικού δημοσίου. Είναι οι αγωγές που έγιναν για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας των ετών 2010- 2015. Οι αγωγές αποσύρονται ώστε οι εταιρίες να επωφεληθούν των γνωστών συμψηφισμών.

 

Οι οποίοι ανακοινώθηκαν, σιγουρεύτηκαν, πανηγυρίστηκαν μα δεν άρχισαν ακόμη. Με ευθύνη της εφορίας. Πιέζουν τα Επιμελητήρια, πιέζουν συνεχώς. Όμως η ΑΑΔΕ ακολουθεί δικούς της ρυθμούς και δεν βιάζεται. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το θέμα που άλλωστε αφορά μια μόνο ελληνική περιφέρεια. Την δική μας.

 

Ο Κώστας Κουνάκος και ο Κωστής Σιμιτσής είναι δύο ακόμη στελέχη ή φίλοι του ΚΙΝΑΛ Καβάλας που έδειξαν την προτίμηση τους. Στο Νίκο Ανδρουλάκη. Με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Η προχθεσινή ανάρτηση του κ. Σιμιτσή- με φωτογραφία του Νίκου Ανδρουλάκη- αναφέρει: «Θα πάω σε όλους όσοι έρθουν στην Καβάλα (υποψήφιους προέδρους του ΚΙΝΑΛ). Αλλά το βλέπω δύσκολο να με πείσει κάποιος από τους παλιούς». Να μην ξεχνάμε ότι προτίμηση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη έδειξε ήδη ο πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Παπουτσής.

 

Η σημερινή εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη στο ΝΟΚ (καφέ Friends) θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι από τους Έλληνες ευρωβουλευτές και πολιτικούς που πρότεινε (σχετικά πρόσφατα) περισσότερους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

 

Από χθεσινό ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας αντιγράφουμε τις πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης: «Οριακή είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο δέχεται μεγάλη πίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στις απλές κλίνες covid ανέρχεται στο 95%, ενώ μόλις ένα κρεβάτι, από τα 15, είναι διαθέσιμο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης