• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το πρωί στην Παναγία και επί της Θ. Πουλίδου (μπροστά από το Ιμαρέτ), εργολάβος ανάδοχος δημοτικού έργου κλάδεψε όπως επιβάλλονταν δύο «ηλικιωμένα» και επικίνδυνα πλατάνια. Λόγω του μεγάλου ύψους και της πλήρους ανάπτυξης των δέντρων, χρησιμοποιήθηκαν δύο εξίσου μεγάλοι γερανοί. Τα κομμένα κλαδιά μαζί με τους κορμούς θρυμματίζονταν επί τόπου. Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν επειδή όση ώρα διήρκεσε η παρέμβαση, ο δρόμος ήταν κλειστός. «Δεν μας είχατε ενημερώσει από την προηγούμενη μέρα να πάρουμε τα αυτοκίνητα μας» υποστήριζαν.

 


 

Πέτυχε η χθεσινή κινητοποίηση και απεργία των επαγγελματιών της εστίασης. Πέτυχε γιατί έχει δίκαια αιτήματα, τα οποία σήκωσαν από τον …καναπέ όσους καιρό τα ζούσαν κι απλώς τα σχολίαζαν αρνητικά. Χθες το πρωί δεν λειτούργησαν τα καταστήματα του κλάδου στην Καβάλα, όπως έγινε στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

 

Από εδώ και πέρα είναι θέμα της Κυβέρνησης να λάβει ή όχι το μήνυμα. Όλη αυτή η κινητικότητα περί των σούπερ μάρκετ και της εισόδου σε αυτά των καταναλωτών, δείχνει τον προβληματισμό που υπάρχει. Η εστίαση που χθες κινητοποιήθηκε αφορούσε μικρομεσαίες ως επί το πλείστον επιχειρήσεις. Ο μικρομεσαίος επαγγελματίας και έμπορος άλλωστε πλήττεται περισσότερο. Χθες διαδήλωσε όχι χρειάζεται στήριξη και όχι άδικα μέτρα. Τα υπόλοιπα αφορούν όσους μελετούν και κυρίως αποφασίσουν το τι θα γίνει.

 

Καταλαβαίνουμε δυστυχώς ότι το κράτος δεν έχει χρήματα για επιδόματα, νέες επιστρεπτές ή μη προκαταβολές κτλ. Από αυτή τη στήριξη έχουν ανάγκη όσοι ξαφνικά έγιναν και «πορτιέρηδες» στα μαγαζιά τους. Κάνουν το λεγόμενο «face control» όσον αφορά τον εμβολιασμό ή όχι των πελατών. Μια διαδικασία δύσκολη, στην οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί και δεν θέλουν ούτε να την μάθουν, ούτε να την συνηθίσουν.

 

Ποιοι ήταν χθες στην πλατεία Καπνεργάτη; Πρώτα πρώτα ήταν η εστίαση. Τα καφενεία, οι καφετέριες και οι ταβέρνες. Ήταν οι πελάτες αυτών των επιχειρήσεων. Ήταν αρκετοί κομμωτές, πολλοί σερβιτόροι. Ήταν επίσης τοπικοί φορείς και παράγοντες. Τέλος ήταν και τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, το ΠΑΜΕ Καβάλας (κατ’ επέκταση το ΚΚΕ Καβάλας) και το ΚΙΝΑΛ Καβάλας (δια του δικηγόρου κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη).

 

Η επιτυχία της χθεσινής κινητοποίησης στην Καβάλα οφείλεται και στη δράση των εμπλεκόμενων σωματείων. Κυρίως οφείλεται στο ότι οι επαγγελματίες δεν αντέχουν άλλο. Δεν μπορούν να κάνουν περισσότερη υπομονή. Χθες λοιπόν αντέδρασαν δείχνοντας με τον τρόπο τους ότι αυτή η πίεση που δέχονται πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

 

Στις λεπτομέρειες της η χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση ήταν μια δουλειά που έκανε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας. Μέσω των σωματείων της. Εξ αυτού του λόγου κοντά στους καφεζυθοπώλες και εστιάτορες ήταν συνεχώς ο πρόεδρος και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Κύριοι Χατζηχρήστος και Παναγιωτίδης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν κι αυτός στην πλατεία αλλά αρκετά πιο μακριά από τους προαναφερθέντες. Όλα αυτά ίσως έχουν τη σημασία τους ως προς τις επόμενες εκλογές. Ποιες εκλογές; Μα φυσικά τις εκλογές του Επιμελητηρίου.

 

Κάτι ακόμη για την εστίαση στην Καβάλα. Προχθές Δευτέρα υπογράφηκε από τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη απόφαση που επιτρέπει σε κατάστημα της παραλίας να μετακινήσει υφιστάμενο στέγαστρο του! Το αίτημα του καταστήματος εξετάστηκε και εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΚ. Μόνο που αυτό δεν ήταν αρκετό.

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για το ίδιο στέγαστρο έπρεπε να αποφασίσει και ο Υπουργός! Όπως και έγινε. Μετά την απόφαση του Υπουργού (τη γνωμοδότηση του Λιμεναρχείου και της Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου) το στέγαστρο μπορεί νόμιμα να αλλάξει θέση!

 

Συχνές είναι οι κλοπές (παρκαρισμένων) επιβατικών αυτοκινήτων τόσο στην Καβάλα όσο και στις άλλες πόλεις της ΑΜΘ. Αυτοκίνητα που γίνονται στόχος είναι όσα μπορούν να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες! Αυτή την εξήγηση δίνει στους ιδιοκτήτες των οχημάτων η Αστυνομία.

 

Τα αυτοκίνητα τα κλέβουν όσοι θα τα χρησιμοποιήσουν για διακίνηση μεταναστών. Στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν. Συχνά και μετά από λίγες μέρες τα βρίσκουν όσοι τα αναζητούν. Μία τέτοια περίπτωση πρόσφατα αφορούσε αυτοκίνητο γιατρού από την Αθήνα. Το βρήκε το τμήμα δίωξης παράνομης μετανάστευσης Καβάλας.

 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τήρησαν τη γνωστή παράδοση. Ούτε που εμφανίστηκαν στις πρόσφατες δύο εκδηλώσεις του CosmoClassical. Πρώην φεστιβάλ «Παπαϊωάννου». Κι όμως, είναι έτοιμες να μιλήσουν για αυτές αφού εξ αποστάσεως διαπίστωσαν την … αποτυχία τους. Αυτή η διαδικασία είναι απόλυτα συνηθισμένη. Μια κολώνια που κρατά χρόνια.

 

Η κάθε διοίκηση και μόνο αυτή παρίσταται στις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η αντιπολίτευση ούτε που ενδιαφέρεται. Περιμένει να γίνει διοίκηση ώστε να οργανώσει και να παρακολουθήσει πρόθυμα τις δικές της εκδηλώσεις. Μόνο που στην περίοδο που διανύουμε η κριτική που κάνει η αντιπολίτευση είναι σφοδρή. Ελπίζαμε αυτός να ήταν λόγος να την δούμε στις εκδηλώσεις. Κάτι που δεν έγινε. Δεν έγινε ακόμη. Ως εκ τούτου κρίνει …καλύτερα αυτός που απουσιάζει από τα πολιτιστικά γεγονότα.

 

Υπάρχει ωστόσο μια ακόμη ευκαιρία. Οι εκδηλώσεις του CosmoClassical το προσεχές διήμερο Παρασκευή και Σάββατο. Λέτε να δούμε στη Μ. Λέσχη την αντιπολίτευση; Κανονικά θα έπρεπε αλλά μάλλον δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο…

 

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης (και της παράταξης «Ανάσα») κ. Ηλίας Καλανταρίδης μίλησε χθες στο ράδιο Πρωινή. Αφού σχολίασε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προηγούμενη μέρα, ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στην παράταξη του. Φάνηκε να συμφωνεί με τις απόψεις της κ. Τσανάκα. Είπε ειδικότερα: « Κάποιοι δεν πρέπει να βιάζονται. Η κ. Τσανάκα θα είναι αρχηγός της παράταξης για καιρό ακόμη».

 

Η τοπική ΝΔ στεναχωρήθηκε χθες από το δυσάρεστο νέο του θανάτου του Σάκη Παπουτσή. Ο Σάκης ασχολήθηκε με τα θέματα της ΝΔ Καβάλας, εξέφραζε καθημερινά τις απόψεις του στο facebook. Ήταν ένας απλός πολίτης με άποψη. Με την οποία άλλοι συμφωνούσαν και άλλοι διαφωνούσαν. Είχε προβλήματα με την υγεία του, για τα οποία επίσης ενημέρωνε σχεδόν καθημερινά. Κι ενώ φαίνονταν να τα είχε βάλει σε μια σειρά, αυτά τον «πρόδωσαν». Έφυγε ξαφνικά χθες το πρωί. Η κηδεία του έγινε χθες το απόγευμα στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων.

 

Πέρσι για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη τα δεδομένα στην Καβάλα ήταν διαφορετικά. Τα μέτρα της δεύτερης καραντίνας ήταν πολύ πρόσφατα κι οι συγκεντρώσεις τότε απαγορεύονταν! Εξ αυτού του λόγου οι σύλλογοι, τα κόμματα και τα σωματεία πήγαιναν «αθόρυβα» στο άγαλμα του καπνεργάτη όπου έκαναν κατάθεση στεφάνων. Μόνο το ΚΚΕ έκανε εκδήλωση, τηρώντας κατά γράμμα τα αυστηρά μέτρα εκείνων των ημερών.

 

Φέτος ας πούμε ότι είμαστε λίγο καλύτερα από πλευράς πανδημίας. Κι έτσι δεν θα γίνουν δύο ή τρεις συγκεντρώσεις για την επέτειο. Μόνο μία. Στις 5.30 το απόγευμα. Στη γνωστή πλατεία. Εκεί αναμένεται να βρίσκονται όλοι μαζί: Το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, μπορεί κι η ΝΔ. Θα είναι επίσης συνδικαλιστές- φοιτητές και εργαζόμενοι. Ελπίζουμε η ενωτική αυτή εκδήλωση και παρά τις επιμέρους διαφορές, να βγει σε καλό. Να τιμηθούν ακόμη καλύτερα όσοι έδωσαν και τη ζωή τους για να επανέλθει η δημοκρατία στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης