• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο παρελθόν και πάρα πολλές φορές οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να αθωώσουν τους πελάτες τους που κατηγορούνταν για ρευματοκλοπή. Αθωωτική απόφαση σε αυτές τις υποθέσεις υπάρχει σπάνια. Τόσο στο δικαστήριο της Καβάλας όσο και σε αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας.

 

Η κατηγορία πάντα είναι «δεμένη» καλά κι ο μάρτυρας (τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ) περιγράφει πολύ συγκεκριμένα κάθε παρέμβαση στη «χελώνα». Αυτός είναι ο λόγος που πια οι κατηγορούμενοι αναγνωρίζουν και πληρώνουν το χρέος τους. Ακόμη και σε δόσεις. Κάπως έτσι (κι αφού ξοφλήσουν τη ΔΕΗ) απαλλάσσονται της κατηγορίας. Ουσιαστικά πληρώνουν κι αθωώνονται.

 

Χθες στο Μονομελές Καβάλας καταβλήθηκε μία ακόμη φιλότιμη προσπάθεια. Κι αυτήν την φορά ο κατηγορούμενος, που συνεχίζει να χρωστά στη ΔΕΗ το ποσό της ρευματοκλοπής, δεν τη γλύτωσε… Καταδικάστηκε στην πλέον συνηθισμένη ποινή. 6 μήνες με αναστολή, συν τα δικαστικά έξοδα.

 

Στη χθεσινή δίκη, αφορούσε ρευματοκλοπή ετών σε καφενείο και ποσό άνω των 4.000 ευρώ, παρουσιάστηκαν διάφορα επιχειρήματα. Κάποια ακούγονταν πρώτη φορά. Το καφενείο δεν πήγαινε καλά ως που έκλεισε, κατέθεσε η μάρτυρας υπεράσπισης. Το καφενείο είχε απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος κι ως εκ τούτου τι να την κάνει την ρευματοκλοπή, είπε η ίδια. Τέλος την ρευματοκλοπή μπορεί και να την έκανε ο … κακός γείτονας για να εκδικηθεί τον επαγγελματία. Ο οποίος κι αφού το καφενείο δεν έδινε έσοδα, άλλαξε επάγγελμα κι έγινε κτηνοτρόφος.

 

Το δικαστήριο, τόσο η πρόεδρος όσο και η εισαγγελέας, δεν πείσθηκαν. «Δεν μπορεί να κάνει ρευματοκλοπή ο κακός γείτονας» είπε μεταξύ άλλων η κ. εισαγγελέας. Ορκίζομαι δεν μπορούσε να κάνει παρέμβαση στο μετρητή ο κατηγορούμενος, επέμενε η μάρτυρας. Η υπόθεση μέσα σε λίγα λεπτά είχε το προαναφερθέν τέλος. 6 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή…

 

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Καπνεργάτη και τίμησαν τους ήρωες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Επακολούθησε «ζωηρή» πορεία στο κέντρο της πόλης. Ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Καβάλα έγινε μόνο μία εκδήλωση. Ίδια για όλους.

 

Το γεγονός μπορεί να οφείλεται σε σύμπτωση, μπορεί και όχι. Αυτήν την παρουσία όλων στην ίδια πλατεία, την ίδια ώρα, φαίνεται να την χάρηκαν. Άπαντες. Υπό αυτές τις «ειρηνικές» συνθήκες, κατέθεσε στεφάνι χωρίς να αποδοκιμαστεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Τάνια Ελευθεριάδου. Δεν θα ήταν έκπληξη αν ειδικά στις καταθέσεις στεφανιών των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονταν συνθήματα από πλευράς ΚΚΕ. Αυτό δεν έγινε και σωστά δεν έγινε.

 

Ήταν όλοι μαζί. Κάθε ένας με τις απόψεις του. Ήταν εκεί σαν Καβαλιώτες, ήταν εκεί από χρέος για αυτούς που θυσιάστηκαν ώστε να επανέλθει η δημοκρατία στην Ελλάδα. Κι ήταν εκεί πολλοί, όπως έπρεπε και πρέπει. Φαίνεται ότι αυτή η κοινή παρουσία και κοινή εκδήλωση θα συνεχιστεί. Νέο στοίχημα μια κοινή εκδήλωση στην επόμενη απεργία ή το αργότερο στην εργατική Πρωτομαγιά.

 

Τα μέτρα που έλαβε την Τετάρτη η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ήταν «δρακόντεια». Η πλατεία και η πορεία περικυκλώθηκαν. Ταυτόχρονα φυλάσσονταν κι άλλοι πιθανοί στόχοι. Για παράδειγμα και ως αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωστής Σιμιτσής μας λέει με τον τρόπο του ότι έκανε πρόσφατα και την 3η δόση του εμβολίου. Γράφει ειδικότερα στο διαδίκτυο: «Το πρώτο εμβόλιο μου έδωσε ανακούφιση. Το δεύτερο εμβόλιο μου έδωσε την ελευθερία. Το τρίτο εμβόλιο μου έδωσε σιγουριά κι ελπίδα».

 

Συγκινητική η ανάρτηση του συλλόγου ΠΝΟΗ. Δεν ξεχνά τον Τηλέμαχο Βελισσαρίδη: « 17-11-2015 -17-11-2021 έξι χρόνια που έφυγε από κοντά μας ο Τηλέμαχος Βελισσαρίδης, ο δικός μας Τηλέμαχος, ο προηγούμενος Πρόεδρος της ΠΝΟΗΣ!!!! Η ψυχή της ΠΝΟΗΣ για πάρα πολλά χρόνια!!! Για εμάς συνεχίζει να είναι πάντοτε δίπλα μας»

 

Ο Σάκης Παπουτσής ήταν αυτός που έκανε σκληρή κριτική (ίσως και κάτι παραπάνω) στον Μακάριο Λαζαρίδη. Στις εκδηλώσεις και στις ραδιοφωνικές του παρεμβάσεις. Κι όμως ο βουλευτής είναι από τους λίγους Νεοδημοκράτες στην Καβάλα που σχολίασαν δημόσια το δυσάρεστο νέο του θανάτου του Σάκη Παπουτσή. Η ανάρτηση του κ. Λαζαρίδη αναφέρει: «Καλό ταξίδι Σάκη Παπουτσή… Αν και το περίμενα, με συγκλόνισε! Η απώλεια του Σάκη Παπουτσή μου κόστισε! Τον γνώρισα πριν αρκετά χρόνια μέσω της αείμνηστης μητέρας μου Γεωργίας.Δυναμικός, αταλάντευτος, δεξιός, Μητσοτακικός! Ενίοτε άδικος! Το τελευταίο το βίωσα πολύ καλά στο πετσί μου. Ήταν ο μεγαλύτερος και σκληρότερος πολέμιός μου από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να πολιτευτώ στην Καβάλα. Ποτέ, όμως, δεν είπα κακιά κουβέντα για τον Σάκη. «Είναι καλό παιδί ο Σάκης», μου έλεγε πάντα η μητέρα μου. Να μην του κρατάς κακία. Αυτό και έκανα. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 βρεθήκαμε. Τα είπαμε! Κατάλαβε! Όταν αρρώστησε στάθηκα δίπλα του. Το αισθάνθηκα ως υποχρέωση στη μνήμη της μητέρας μου! Τελευταία φορά τον είδα στο γραφείο μου στις 10 Σεπτεμβρίου. Από τότε μιλούσαμε τακτικά! Ήταν αισιόδοξος! Ότι θα κερδίσει και αυτή τη μάχη! Δεν τα κατάφερε. Και δεν καταφέραμε να πιούμε εκείνο το τσίπουρο στον Άγιο Νικόλα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε φίλε Σάκη».

 

Διαβάστε επίσης