• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες μόνο ημέρες σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού της Τουρκίας έγινε συζήτηση επί του περιεχομένου του συγκεκριμένου χάρτη. Στον οποίο οι Τούρκοι εμφανίζουν την Καβάλα να είναι βάση στρατιωτικών drones. Αυτό δεν προκύπτει και φυσικά δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Ωστόσο η Τουρκική τηλεόραση φαίνεται να το έχει σίγουρο. Ξέρουν οι Τούρκοι καλύτερα από τους Καβαλιώτες; Έτσι ισχυρίζονται.

 


 

Δημοσιεύτηκαν προ λίγων ημερών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι προβλεπόμενες αποφάσεις για τη οριστική συνταξιοδότηση δύο υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας. Η αποχώρηση των οποίων ίσως και να προηγήθηκε χρονικά (της συγκεκριμένης δημοσίευσης). Το τελευταίο διάστημα τόσο στο δημόσιο όσο και στην αυτοδιοίκηση τέτοιες αποχωρήσεις είναι πολύ συχνές. Φεύγουν έμπειροι εργαζόμενοι γιατί συμπλήρωσαν τα προβλεπόμενα χρόνια υπηρεσίας. Ακόμη κι από το Νοσοκομείο. Άραγε αντικαθίστανται;

 

Φυσικά και δεν αντικαθίστανται. Λόγω των μνημονίων που συνεχίζουν να ισχύουν, η άμεση  αναπλήρωση κενών που προκύπτουν με τον προαναφερθέντα τρόπο είναι σχεδόν αδύνατη. Θα γίνει υπό προϋποθέσεις και πολύ αργότερα. Κατόπιν τούτου για κάθε υπηρεσία του δημοσίου στο Ν. Καβάλας η συνταξιοδότηση και αποχώρηση ενός ή περισσότερων υπαλλήλων επιδεινώνει τη λειτουργία της. Τη… νύφη την πληρώνουν τόσο οι υπάλληλοι μένουν στη θέση τους, αλλά έχουν περισσότερη δουλειά, όσο και κυρίως οι πολίτες. Που εξυπηρετούνται ακόμη πιο δύσκολα.

 

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, μνημόνια θα βρεις. Τώρα δε με την πανδημία υπάρχει κι αυτός ο…. τρομερός συνδυασμός. Τα μέτρα της πανδημίας θαρρείς ότι συμπληρώνουν τα μέτρα των μνημονίων. Στο τέλος αυτής της ιστορίας η εξυπηρέτηση στο δημόσιο γίνεται ένα… άπιαστο πουλί. Καμιά υπηρεσία δεν λειτουργεί όπως παλιά. Πολλές φορές οι υπάλληλοι που απέμειναν δεν σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα! Στα οποία οι πολίτες καλούν για να λάβουν κάποιες πληροφορίες.

 

Κι αυτός είναι σίγουρα ένας λόγος να υπάρχουν λειτουργίες υπηρεσιών από απόσταση. Η ψηφιοποίηση βασικών λειτουργιών αφορά και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες αδειάζουν από υπαλλήλους… Μέσω διαδικτύου κάνεις τη δουλειά σου, δια ζώσης δεν είναι και τόσο σίγουρο. Πλην όμως η εξυπηρέτηση από το ίντερνετ αφορά κάποιες λίγες δουλειές. Χρήσιμο φυσικά αλλά όχι αρκετό.

 

Μια από τις πολλές νέες άδειες που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Πολεοδομία Καβάλας αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός ακόμη μικρού ξενοδοχείου. Στη Θάσο και αυτό. Αναφέρεται ξενοδοχειακή επιχείρηση 3 αστέρων στην περιοχή Πευκάρι με δυναμικότητα 32 κλίνες.

 

Νοικιάστηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το μικρό κατάστημα στη γωνία των οδών Ερυθρού Σταυρού και Δαγκλή. Ήδη ετοιμάζεται επιχείρηση που λέγεται ότι θα είναι franchise και θα αφορά και τα γλυκά.

 

Συμπολίτης έκανε την βόλτα του, την ατομική του άσκηση, το πρωί του Σαββάτου στο πεζοδρόμιο της Ραψάνης. Σκόνταψε και έπεσε στο έδαφος, χτύπησε σε αυτά τα σίδερα που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις κεντρικές στάσεις του αστικού λεωφορείου. Τα έβαλε ο ανάδοχος του έργου αντικατάστασης των στάσεων. Κι ενώ παντού έλαβε μέτρα να προειδοποιεί τους πεζούς, στη στάση δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο αυτό δεν έγινε. Κι έτσι τα συγκεκριμένα σίδερα δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες. Άλλωστε είναι στη μέση του στενού πεζοδρομίου.

 

Ενδιαφέρον έχει η αντίδραση του πολίτη. Αμέσως μετά το περιστατικό κάλεσε στο τηλέφωνο την Δημοτική Αστυνομία όπου έκανε καταγγελία και αναλυτική περιγραφή του προβλήματος. Κι ενώ μιλούσε με εκπρόσωπο της υπηρεσίας, «έπεσε» η γραμμή. «Δοκίμασα να καλέσω πάλι το ίδιο νούμερο αλλά ήταν αδύνατο. Δεν έβγαινε» μας είπε χαρακτηριστικά. Κάπως έτσι η καταγγελία και διαμαρτυρία του έμεινε μάλλον μισή. Το πρόβλημα ωστόσο υπάρχει και πρέπει να λυθεί.

 

Ο Δήμος Καβάλας άκουσε τις διαμαρτυρίες των αθλούμενων στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη». Κι έβαλε περισσότερα φώτα ώστε να βλέπουν που τρέχουν όσοι γυμνάζονται αφού σκοτεινιάσει. Το αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι θετικότατο. Η επίλυση του προβλήματος θυμίζει τη λαϊκή παροιμία με το παιδί που πρέπει να κλάψει για να του δώσει φαγητό η μητέρα του.

 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλθηκε περιστατικό που έγινε πρόσφατα στη Χρυσούπολη. Σε οδό της πόλης βρέθηκε τραυματισμένη μια μικρή γάτα. Από αυτές που κυκλοφορούν παντού. Ευαίσθητος πολίτης ανέλαβε να την περιθάλψει. Η εξέταση που έγινε από κτηνίατρο της Χρυσούπολης απέδειξε ότι κάποιος την είχε πυροβολήσει!

 

Για την προσέλευση και τη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ δεν ξέρουμε. Όλοι εκτιμούν ότι ο κόσμος θα είναι πολύς. Αντίθετα είμαστε σίγουροι για τις συνθήκες της προεκλογικής περιόδου. Ειδικά στην Καβάλα. Όλοι πηγαίνουν σε όλους. Οι υποστηρικτές κάθε υποψήφιου προέδρου εμφανίζονται στις εκδηλώσεις των υπολοίπων υποψήφιων προέδρων. Αυτό φάνηκε ειδικά στην εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης του Ανδρέα Λοβέρδου. Ήταν εκεί υποστηρικτές και του Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου. Η αντίδραση αυτή αφορά φυσικά την ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής.

 

Μέχρι και πριν από λίγες μέρες ήταν λίγα και απολύτως συγκεκριμένα τα φαρμακεία στην Καβάλα με χαμηλή τιμή στο rapid test. Ήταν αυτά με τις μεγάλες ουρές. Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν κι ο ανταγωνισμός επηρέασε τους περισσότερους φαρμακοποιούς στην πόλη μας. Πλέον ελάχιστοι είναι αυτοί που πωλούν το τεστ στην τιμή των 10 ευρώ. Οι περισσότεροι επηρεάστηκαν. Το δίνουν 8, 7 ευρώ. Ακόμη και 5. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση συλλόγου της περιοχής που με ανάρτηση του στο Facebook προτρέπει τα μέλη του να απευθυνθούν σε συγκεκριμένο φαρμακείο της Καβάλας, με το οποίο έχει συνεργασία. Μέσω της οποίας τα μέλη πληρώνουν το τεστ στην τιμή των 5 ευρώ!

 

Μια ιστορία και μια είδηση αρκετά παλιά. Που όμως δεν έτυχε δημοσιότητας και προβολής. Ενώ άξιζε. Τον Σεπτέμβρη του 2020 στην φωτιά στην πυλωτή της πολυκατοικίας (οδός 16ης Ταξιαρχίας) πυροσβέστης που έσπευσε στο σημείο υπέστη έμφραγμα! Ήταν από αυτούς που ανέλαβαν να βγάλουν από την πολυκατοικία τους κατοίκους. Μέσα στη φούρια και την αγωνία να αδειάσει το ακίνητο, ο άνθρωπος «λύγισε». Κάποιες ώρες μετά βρέθηκε στην καρδιολογική κλινική. Από τότε η υγεία του αποκαταστάθηκε, όμως αυτή η περιπέτεια δεν έγινε τότε καθόλου γνωστή.

 

Ουσιαστικά το Νοσοκομείο Καβάλας είναι ένα ακόμη Περιφερειακό Νοσοκομείο στην ΑΜΘ, ίδιας περίπου δυναμικότητας και ανταπόκρισης με το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης! Κι ας έχει -το Νοσοκομείο Καβάλας- 40 και πλέον νοσηλευτές λιγότερους. Το στοιχείο επιβεβαιώνεται και από τους ασθενείς με κορωνοϊό. 56 είχε τις προάλλες το Πανεπιστημιακό, 45 της Καβάλας. Η διαφορά που είναι μικρή, αφορά μόνο τα περιστατικά στη ΜΕΘ. Της Αλεξανδρούπολης ως Πανεπιστημιακό έχει περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Αν τις είχε και το Νοσοκομείο Καβάλας, πέραν του ότι θα ήταν γεμάτες, οι ασθενείς θα ήταν ακριβώς ίδιοι!

 

Εντός των ημερών ο εορταστικός στολισμός στην Καβάλα θα συμπληρωθεί με το γνωστό καραβάκι, το οποίο θα επανέλθει στο επίσης γνωστό σημείο στον κόμβο Φαλήρου. Εκεί θα φωτιστεί. Πρόσφατα δημοτικοί υπάλληλοι επανέφεραν τον στολισμό (με τις Καμάρες) στον Διόνυσο.

 

Διαβάστε επίσης