μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εδώ και αρκετές μέρες (μάλλον εβδομάδες) βρίσκονται στο πεζοδρόμιο δίπλα από την είσοδο του κτιρίου του Δασαρχείου όσα φαίνονται στη φωτογραφία. Μπάζα- σκουπίδια κτλ. Συγκεντρωμένα και πολλά, περιμένουν αυτόν που θα τα απομακρύνει.

Λογικό για την εποχή που διανύουμε ότι το αυτονόητο δεν έγινε ακόμη. Στο μεταξύ η κατάσταση χειροτερεύει αφού το περιεχόμενο αρχίζει να διαλύεται, σκορπίζεται σε όλη την περιοχή. Ένα πρόβλημα που δεν θα λυθεί αν νωρίτερα δεν αναδειχθεί. Δυστυχώς φθάσαμε (ειδικά φέτος) σε αυτό το σημείο. Πρώτα θα ασχοληθούν τα μέσα ενημέρωσης, μετά θα σπεύσουν οι αρμόδιοι.

Βράδυ Παρασκευής και στα μουλωχτά ένα ακόμη μεγάλο φορτηγό κινείται στο δρόμο του Παληού, επαρχιακή οδός Καβάλας- Νέας Περάμου. Η κίνηση αυτών των οχημάτων στον συγκεκριμένο δρόμο απαγορεύεται. Ταυτόχρονα συνηθίζεται. Ποιος θα κάνει ελέγχους; Ακόμη κι αν απευθυνθούμε στην αρμόδια Τροχαία Καβάλας, είμαστε σίγουροι ότι θα μας απαντήσει ότι το προσωπικό της δεν επαρκεί.

 

========================================================================

 

Αν και ο Γιάννης Βύζικας ζήτησε κάτι πολύ απλό, σχεδόν φυσιολογικό, φαίνεται να βάζει δύσκολα τόσο στον Χρήστο Μέτιο όσο και στον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Ταυτόχρονα ξανακάνει επίκαιρη τη διαδικασία αξιοποίησης (πλήρους μάλιστα) του κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Το κτίριο βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο, τους χώρους του μοιράζονται Δήμος Καβάλας- Π.Ε. Καβάλας και δημόσιο.

 

Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού ο Γιάννης Βύζικας ζήτησε για καλό σκοπό τους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου. Που έχουν παραχωρηθεί στην Π.Ε. Καβάλας. Μας θύμισε ότι στον πρώτο όροφο του ίδιου κτιρίου είναι έτοιμα εδώ και 6 μήνες γραφεία που προορίζονται για τις στριμωγμένες δημοτικές υπηρεσίες. Εξ αιτίας ενός λάθους, δεν μπορεί να γίνει η μετακόμιση. Οι νέοι και έτοιμοι χώροι μένουν αχρησιμοποίητοι για μήνες. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Οι όροφοι που ανήκουν στην Π.Ε. Καβάλας επίσης δεν έχουν αξιοποιηθεί κι ούτε πρόκειται. Δεν υπάρχουν σχέδια, σενάρια, μελέτες, έργα. Ο κ. Βύζικας κάτι έχει κατά νου αλλά τα αντανακλαστικά της Κομοτηνής δεν είναι και τα καλύτερα… Πόσος χρόνος πέρασε για να βρεθεί λύση με το Βιοτεχνικό Πάρκο; Τόσος και ίσως περισσότερος φαίνεται ότι θα χρειαστεί για να εξεταστεί και να απαντηθεί η πρόταση του.

 

Ενώ λοιπόν ζητούμε και διεκδικούμε ένα σωρό άλλα ακίνητα, πολύ καλά κάνουμε, δεν δίνουμε το καλό παράδειγμα με όσα είναι ήδη δική μας αρμοδιότητας. Ο Δήμος Καβάλας περιμένει το «μεγάλο» έργο του κτιρίου του πρώην ΕΟΚ για να κάνει λειτουργικό το «μικρό» και ολοκληρωμένο. Η δε Περιφέρεια και Π.Ε. Καβάλας ενώ έχουν δύο ορόφους δικούς τους, προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα… Το δημόσιο; Χειρότερο. Έκανε «έξωση» στο Μουσείο Καπνού, το μίκρυνε αρκετά αλλά ο λόγος που βιάζονταν έπαψε να ισχύει. Η λειτουργία των νέων υπηρεσιών του στο ισόγειο «πάγωσε» για τα καλά.

 

Συμπέρασμα. Μακάρι η εκκρεμότητα με το παλιό Νοσοκομείο, την παλιά Μεραρχία, το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και όλα τα άλλα να συνεχιστεί. Είναι πολύ πιθανό όταν μας τα παραχωρήσουν (όσα και όταν μας παραχωρήσουν) να μην γνωρίζουμε πώς να τα αξιοποιήσουμε…

 

Πραγματοποιείται στο Ερατεινό το προσεχές Σάββατο η καθιερωμένη γιορτή του καρπουζιού! Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης, που αναφέρεται με μεγάλα γράμματα στις αφίσες, έχει σχέση με το παρελθόν της γιορτής. Φέτος είναι η 19ης χρονιά. Έχει ιστορία, μεγάλη ιστορία, το καρπούζι στο Ερατεινό!

 

Μεσημβρινή βόλτα στην άδεια Ομόνοια έκανε χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις στο γραφείο, επαφές και τηλεφωνήματα. Μια βόλτα σε ένα «καυτό» λόγω εποχής περιβάλλον, έτσι για να ξεσκάσει. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο αυτήν την περίοδο λόγω του ότι δεν συμμετέχει στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, το οποίο υφίσταται από σήμερα.

 

Με την ευκαιρία μάθαμε ότι η επίκαιρη ερώτηση του προς τον κ. Σπίρτζη με θέμα τα διόδια στην Παράκαμψη πήγε… περίπατο. «Θα δούμε αν μπορώ να την επαναφέρω στα θερινά τμήματα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος που για αυτόν τον σκοπό θα επιδιώξει συνεννόηση με τον Υπουργό. Διαδικασία απαραίτητη, εδώ που έφθασαν τα πράγματα.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ Καβάλας ετοιμάζονταν για τη χθεσινή βραδινή παρουσία του στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου. Γνωρίζοντας ότι Παπαφιλίππου και Μορφίδης δεν επρόκειτο να παραστούν αφού νωρίτερα χθες αναχώρησαν για την Αθήνα. Στο θέμα της τροπολογίας που τελικά δεν έγινε δεκτή από τον Υπουργό των Εσωτερικών, ο κ. Παναγιωτόπουλος «παίζει» ως φαβορί και εντός έδρας. Όπως η Λίβερπουλ, που συμπαθεί, στις καλές της στιγμές στην αγωνιστική περίοδο που πέρασε.

 

Το χρονικό μιας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας που άργησε μισή ώρα αλλά τελικά έγινε κανονικά. Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας «τα είχαν» με τον Μάκη Παπαδόπουλο. Ήταν στον τόπο της συνεδρίασης, διαβάζοντας τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου. Ενώ μπορούσε να παραμείνει και στην επιτροπή, διευκολύνοντας την απαρτία, έφυγε από το Δημαρχείο.

 

«Δεν έπρεπε να τον αφήσουμε» είπε ο κ. Ζήσης Μπόνιας ενώ οι Τουλκίδης- Καλανταρίδης μουρμούριζαν πόσο πολύ καιρό απουσιάζει από τις συνεδριάσεις της επιτροπής, της οποίας είναι μέλος. Η συνεδρίαση «σώθηκε» και έγινε κανονικά μόνο όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα (μετά από τηλεφωνική πρόσκληση) ο αντιδήμαρχος Ανέστης Τσουρουκίδης. Προέρχονταν από το … μέτωπο της καθημερινότητας. «Από τη συνοικία του Αγίου Αθανασίου» είπε χαρακτηριστικά.

 

Στο περιθώριο της ίδιας συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης έβαλε στοίχημα. Όπως είπε, το «πάγωμα» του έργου της ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη (αποφασίστηκε σχετικά χθες βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) θα είναι μόνο ενός έτους! Αλλαγή σχεδίου πόλης σε 12 μήνες, θα είναι όντως ρεκόρ. Ας ρωτήσει τους προηγούμενους για το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου. Παρόλα αυτά το στοίχημα δεκτό. Τα λέμε σε έναν χρόνο.

 

Οι διαγραμμίσεις στην παραλιακή οδό Ε. Αντίστασης άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα κι έγιναν (από τον ΟΛΚ) αρκετά γρήγορα. Επεκτάθηκαν και στο δρόμο μπροστά από το Διοικητήριο. Εκεί όπου κάθε Σάββατο γίνεται η λαϊκή αγορά (παζάρι). Είναι αστείο να βλέπεις τις διαγραμμίσεις θέσεων στάθμευσης στη συγκεκριμένη περιοχή της λαϊκής. Εύχεσαι ταυτόχρονα να μην γίνουν διαγραμμίσεις των θέσεων των πάγκων των μικροπωλητών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο δρόμος θα γεμίσει γραμμές…. Το οδόστρωμα θα είναι κάτι σαν σταυρόλεξο μιας και θα μπερδευτούν οι διαγραμμίσεις των πάγκων με αυτών των θέσεων στάθμευσης!

 

Με την ευκαιρία λάβαμε επιστολή παραπόνων συμπολίτη, ο οποίος διαμαρτύρεται για τα μέτρα τροχαίας στο παζάρι κάθε Σάββατο. Τα θεωρεί ανεπαρκή. Ζητά να αυξηθεί η παρουσία των τροχονόμων με παράλληλη παρουσία προσωπικού και της δημοτικής αστυνομίας. Σωστά τα αιτήματα αλλά για την εποχή μας ο συμπολίτης πολλά ζητάει…

 

Χθες το πρωί η ηλεκτρονική πινακίδα στην Ερυθρού Σταυρού, δίπλα στο Μουσείο, ενημέρωνε ότι στο πάρκινκ του Διοικητηρίου οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης ήταν αρκετές. Μετά από λίγα μέτρα συναντούσες το εν λόγο πάρκινκ. Το έβλεπες ασφυκτικά γεμάτο! Καμία ελεύθερη θέση. Εκεί στο Δήμο είναι σίγουροι για τα μηνύματα των ηλεκτρονικών τους πινακίδων;

 

Η εφημερίδα των Αθηνών «Έθνος» ενδιαφέρθηκε για την πρόοδο των εργασιών στο υπό κατασκευή φράγμα Μαρμαρά. Συγκέντρωσε στοιχεία για την έναρξη και την πορεία του έργου. Κατά συνέπεια σε μια από τις επόμενες εκδόσεις της εφημερίδας θα υπάρξει σχετικό αφιέρωμα.

 

Μαρκόπουλος και Αμοιρίδης συνυπήρξαν το Σάββατο στην εκδήλωση της Γαλάζιας Σημαίας στο μπαρ «Παραλία» της Κεραμωτής. Μία ακόμη φορά είδαμε τις άριστες μεταξύ τους σχέσεις. Ακούσαμε τον κ. Μαρκόπουλο να αναφέρεται με θετικό τρόπο στην περίοδο που ο Μιχάλης Αμοιρίδης ήταν αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜΘ.

 

Με γαλάζια μπλουζάκια εργάζονται όλοι οι οδηγοί των Αστικών λεωφορείων. Η ομοιόμορφη τους εμφάνιση σχολιάζεται θετικά. Δείχνει καλή οργάνωση της εταιρίας. Προφανώς είναι απόφαση που έλαβε πρόσφατα το νέο διοικητικό συμβούλιο. Είναι σωστή απόφαση.

 

Δεν έχουν τέλος οι συναυλίες που ανακοινώνονται ότι θα γίνουν στο Νομό Καβάλας. Προχθές έγινε γνωστό ότι αρχές Αυγούστου η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα εμφανιστεί στη Θάσο. Ειδικότερα θα τραγουδήσει την Τετάρτη 8 Αυγούστου στο 5ο φεστιβάλ της Καλλιράχης. Η συναυλία θα γίνει στο λιμάνι της Καλλιράχης και τα εισιτήρια κοστίζουν 13 ευρώ προπώληση, 15 ευρώ στην είσοδο ενώ υπάρχουν και παιδικά εισιτήρια 8 και 10 ευρώ αντίστοιχα. Καλή επιτυχία.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης