• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες εβδομάδες εκπρόσωποι της συντεχνίας αρτοποιών Ν. Καβάλας ήταν στην Αθήνα, στο 34ο συνέδριο της Ομοσπονδίας τους.

Στην φωτογραφία οι προαναφερθέντες δηλαδή οι Χατζούλης Θ, Ξυδάς Σ και Δρόσος Γ.

 


 

Περίεργες καταστάσεις για την αγορά της Καβάλας. Πρωτοφανείς. Ορισμένα καταστήματα της λειτούργησαν χθες κανονικά. Άνοιξαν ως συνήθως, πρωί πρώι. Άλλα όμως μαγαζιά περίμεναν μέχρι να πάει η ώρα 10! Ήταν υποχρεωτικό, σύμφωνα με το νέο ωράριο. Το οποίο ορθά ισχύει στην Αθήνα. Άντε και στη Θεσσαλονίκη. Κακώς η εφαρμογή του νέου ωραρίου επιβάλλεται και σε όλες τις άλλες (μικρές) πόλεις της χώρας. Μία εκ των οποίων η δική μας.

 

Συνταξιούχοι έμποροι με ιστορία δεκαετιών στην αγορά της Καβάλας, δεν θυμούνται άλλη φορά να ισχύει ένα τέτοιο ωράριο. Το επέβαλε από τη μια η πανδημία, από την άλλη η Κυβέρνηση. Προκειμένου, μας λέει, να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεκτό και κατανοητό. Όμως σε περιπτώσεις όπως η Καβάλα τέτοιος συνωστισμός και τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Άρα δεν υπάρχει και λόγος η αγορά να λειτουργεί από τις 10 το πρωί, αντί του συνηθέστερου, από τις 8.30 το πρωί.

 

Ξερά και χλωρά, καίγονται όλα μαζί. Ως συνήθως. Αλλά μια και το έφερε έτσι η ζωή, ας μιλήσουμε για τον δικό μας συνωστισμό. Αυτόν που δυστυχώς τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν. Ναι, υπάρχει στριμωξίδι στα λεωφορεία. Κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στο λεωφορείο για να πάνε στο σχολείο τους. Κι απ’ το σχολείο στο σπίτι. Οι περιπτώσεις αυτού του είδους δεν είναι πολλές, μας διαβεβαιώνουν όσοι ξέρουν. Πάντως υπάρχουν.

 

Για αυτούς τους συνωστισμούς που έχουν και Καβαλιώτικο «χρώμα», κουβέντα καμία. Λες και τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται. Αντίθετα αλλάζουν το ωράριο της αγοράς κι έτσι αδειάζουν περισσότερο τα ήδη άδεια – τις πρωινές ώρες- αστικά και υπεραστικά λεωφορεία.

 

Καταλαβαίνουμε ότι οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες. Δεν έχουν κανένα προηγούμενο. Δεχόμαστε ότι εξ αυτού του λόγου θα παρθούν ακόμη και λάθος ή υπερβολικά μέτρα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να έχουν τη γενναιότητα να τα διορθώσουν. Ώστε ούτε η αγορά να ταλαιπωρηθεί, ούτε οι μαθητές να συνεχίσουν να ταξιδεύουν όρθιοι. Ο ένας ακριβώς δίπλα στον άλλον. Όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 

Θα έπρεπε με λίγα λόγια οι Εμπορικοί Σύλλογοι της επαρχίας να στείλουν σχετική διαμαρτυρία, μαζί με διορθωτική πρόταση. Να τη διαβάσει ο Υπουργός, να την καταλάβει ώστε να επαναφέρει το ωράριο εκεί που ήταν. Κι αν εν πάση περιπτώσει κάτι θέλει να αλλάξει (ο Υπουργός), ας αλλάξει τα δρομολόγια των λεωφορείων με τους μαθητές. Ή ακόμη καλύτερα, ας μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Τότε όντως θα μιλούμε για μια χρήσιμη αλλαγή. Τόσο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας παρακολούθησε στενά κι αυτό το … «σήριαλ». Περίμενε υπομονετικά την Κ.Υ.Α. Κι όταν αυτή υπήρξε (με όλες τις σχετικές διευκρινήσεις), αμέσως ενημέρωσε τα μέλη του. Λύνοντας όλες τις απορίες τους. Για αυτόν τον λόγο ήταν σε μία ακόμη κατάσταση επιφυλακής (διαρκείας μάλιστα) ο γενικός γραμματέας του συλλόγου κ. Γιάννης Κελγιώργης. Ως που στο τέλος κατάφερε κι ενημέρωσε έγκαιρα, αναλυτικά και σωστά όλα τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου της Καβάλας.

 

Η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου σε εκδήλωση του CosmoClassical! Χρειάζονται περισσότερα του ενός θαυμαστικά. Εννοούμε την πρώην Δήμαρχο, η οποία ήταν μεταξύ των θεατών της εκδήλωσης την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα. Εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε μέρος του έργου του συμπολίτη κ. Κώστα Χίζαρη. Ας ευχηθούμε η κ. Τσανάκα να έκανε την αρχή ώστε στις εκδηλώσεις που απέμειναν να δούμε κι άλλους παράγοντες ή και εκπροσώπους της. Ειδικά της γνωστής λαλίστατης (όταν πρόκειται για … καταγγελίες) αντιπολίτευσης.

 

Μεγάλο κατάστημα εστίασης του Ν. Καβάλας δέχθηκε πρόσφατα πρόστιμο 5.000 ευρώ επειδή μέσα σε αυτό ο έλεγχος εντόπισε θαμώνα μη εμβολιασμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες την ώρα του ελέγχου υπήρχε κίνηση στο κατάστημα, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην προλάβει να κάνει σωστά το τσεκάρισμα στην είσοδο. Ο μη εμβολιασμένος πελάτης «τρύπωσε» στο κατάστημα και κατευθύνθηκε αμέσως στην παρέα των εμβολιασμένων φίλων του.

 

Για κακή τύχη της επιχείρησης, στο κατάστημα έγινε έλεγχος από την αστυνομία. Κι ο μη εμβολιασμένος αμέσως εντοπίστηκε. Σαφώς και η ευθύνη είναι πρωτίστως του καταστήματος αλλά κι αυτός ο άνθρωπος (ο μη εμβολιασμένος), δεν γνωρίζει; Δεν ήξερε ότι έπρεπε να αποφύγει τον εσωτερικό χώρο;

 

Ορισμένες φορές κάποιοι άνθρωποι κινούνται εντελώς ανεύθυνα. Με αποτέλεσμα τα λάθη τους να τα πληρώνουν και οι άλλοι. Ως πρόστιμο. Καθώς είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί ή όχι, ταυτόχρονα είναι υποχρέωση του να μην βάλει σε μπελά τον διπλανό του. Ή τον επαγγελματία της περιοχής του. Εντάξει, δεν θα εμβολιαστείς. Αλλά όντας ανεμβολίαστος, τι γυρεύεις εντός του εσωτερικού χώρου του μαγαζιού;

 

Τρία κατασχεμένα οχήματα θα παραλάβει από το Τελωνείο Καβάλας για να χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» Καβάλας. Και τα τρία είναι μεν ακινητοποιημένα λόγω κατάσχεσης, βρίσκονται ωστόσο σε πολύ καλή κατάσταση. Ειδικότερα πρόκειται για Ford Transit και Opel Zafira που θα χρησιμοποιηθούν ως οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κι ένα BMW X5. Το τελευταίο περίπου 3.000 κυβικών.

 

Είναι λίγο περίεργο που το BMW X5 θα χρησιμοποιηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος». Θα λέγαμε ότι ειδικά αυτό το όχημα είναι κατάλληλο για άλλες υπηρεσίες. Π.χ. για την Αστυνομία. Είναι όχημα που μπορεί να βοηθήσει, αν και πολυτελείας, στις καταδιώξεις και σε άλλες σχετικές δύσκολες περιστάσεις.

 

Κανονικά συνεδρίασε χθες στο Δημαρχείο (και δια ζώσης και από απόσταση) το τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Τούτη την φορά υπήρξε απαρτία. Στη συνεδρίαση και ως προς το θέμα του ΑΟΚ παρέστη ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος κ. Μπάμπης Κουφατζής. Το πρακτικό αναφέρει, «.. ως εκπρόσωπος της προηγούμενης διοίκησης του ΑΟΚ». Η ομόφωνη και θετική γνωμοδότηση αφορά την παραχώρηση του «Ανθή Καραγιάννη» στον ΑΟΚ αλλά με την προϋπόθεση- αναφέρεται συγκεκριμένα- ότι θα παρουσιαστεί το νέο πιστοποιητικό του ΓΕΜΗ.

 

Τουριστικό γραφείο των Αθηνών διαφημίζει ποικιλοτρόπως εκδρομή του στη Θράκη. Η εκδρομή αναφέρεται στην περίοδο των Χριστουγέννων. Έδρα των εκδρομέων θα είναι η πόλη της Ξάνθης. Από εκεί θα «πετάγονται» τόσο δυτικά, όσο και ανατολικά. Π.χ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Ονειρούπολη της Δράμας(αν η εκδήλωση γίνει) αλλά και σε μια απογευματινή βόλτα στην Καβάλα. Όλα τα υπόλοιπα της εκδρομής αφορούν τη Θράκη.

 

Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Γιώργου Παπανδρέου έκαναν παράπονα. Οι υποστηρικτές των άλλων δεν ήταν στην εκδήλωση της Κυριακής στο Marine. Μετά από λίγα λεπτά ωστόσο εμφανίστηκαν όλοι. Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν Ανδρουλάκη και Λοβέρδο.

Διαβάστε επίσης