μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρώτα πρώτα να σημειώσουμε τη σημασία, την αξία του πορίσματος της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Είναι ένα πόρισμα με γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα. Δηλαδή ένα κείμενο θεωρητικό, το οποίο δεν δεσμεύει τίποτα και κανέναν. Σε αυτό το κείμενο περιγράφονται πολλά και διάφορα. Κυρίως της Θράκης, λιγότερο της Ανατολικής Μακεδονίας.

 

Δεύτερον, η επιτροπή και η εργασία της δημιουργήθηκαν και υπήρξαν προ έτους (και βάλε) και υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Ήταν μια ιδέα του Ευριπίδη Στυλιανίδη, η οποία επανέφερε μια επιτροπή που έκανε κάτι παρόμοιο και πριν από 30 περίπου χρόνια. Όσο η δουλειά εκείνης της επιτροπής υλοποιήθηκε, άλλο τόσο θα υλοποιηθεί κι η δουλειά αυτής. Δεν αποκλείεται δηλαδή να έγινε (και να συνεχίζεται) πολύ φασαρία για το τίποτα.

 

Στο σημείο αυτό θα αφήσουμε στην άκρη τον πολιτικό καυγά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απευθυνθούμε στη Θράκη. Στους παράγοντες και εκπροσώπους της. Αν όλοι αυτοί καλύπτονται από τις γνωμοδοτήσεις, τότε να κοιτάξουμε να προκαλέσουμε κι άλλες. Αν αντίθετα σημασία έχουν οι πράξεις, τότε να γνωρίζουν ότι η Περιφέρεια είναι ενιαία. Της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτό να το θυμούνται και να μην το ξεχνούν.

 

Από τότε που δημιουργήθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έπαψε να υπάρχει αυτό που είχαν και έχουν στο μυαλό τους. Η Θράκη μόνη της. Πλέον η Θράκη είναι μέρος μιας μεγαλύτερης περιφέρειας, η οποία καλώς ή κακώς περιλαμβάνει και την Ανατολική Μακεδονία. Αυτός λοιπόν είναι ο καλύτερος και ευκολότερος δρόμος. Δρόμος για ουσία και όχι για λόγια. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

 

Αυτήν αναγνωρίζει το κράτος. Με αυτήν συζητά, με αυτήν συνεργάζεται. Αυτήν χρηματοδοτεί και στηρίζει. Όλα τα άλλα ανήκουν στο παρελθόν. Τρίτον, άπαντες οι παράγοντες της Θράκης (ανεξαρτήτου κόμματος κτλ) προσπαθούν να παρακάμψουν την Περιφέρεια και να δουν χωριστά τη Θράκη. Μόνο τη Θράκη. Αυτό το κάνουν όλοι. Οι μπλε, οι πράσινοι κτλ. Τι πετυχαίνουν; Μια γνωμοδότηση. Με πολλά και ωραία λόγια. Τίποτα παραπάνω.

 

Αν λοιπόν σκεφθούν καλύτερα, θα αλλάξουν. Θα βελτιωθούν και κυρίως θα προσαρμοστούν στα πραγματικά δεδομένα. Μιας ισόρροπης ανάπτυξης όλης της περιοχής και όχι μόνο ενός συγκεκριμένου τμήματος αυτής. Η ανάπτυξη του τόπου, του τόπου μας, έρχεται μέσα από συγκεκριμένα έργα. Κυρίως βελτίωσης των υποδομών. Ένα σχετικό πρόσφατο παράδειγμα είναι το έργο κατασκευής του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου. Το οποίο όπως είναι λογικό δεν σταμάτησε στα σύνορα της Θράκης με την Ανατολική Μακεδονία. Συνεχίστηκε και στην Ανατολική Μακεδονία. Τυχαίο;

 

Η χθεσινή ποδοσφαιρική αναμέτρηση του ΑΟΚ με την Ξάνθη πραγματοποιήθηκε κανονικά αλλά μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου. Αυτός υπέγραψε τη σχετική άδεια, απόφαση του χθες στις 10 το πρωί. Θετικό τελικά ρόλο έπαιξε και η στάση της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΕ Καβάλας. Κάπως έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα…

 

Παρέμβαση στον κ. Μέτιο, φυσικά υπέρ του ΑΟΚ, έκανε ο Γιώργος Γραμμένος. Μην ξεχνάμε ότι ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας είναι από καιρό συνεργάτης του κ. Περιφερειάρχη. Με την ευκαιρία έκανε κι αυτός όλα όσα έπρεπε να γίνουν ώστε να λήξει η αγωνία και το σήριαλ.

 

Όπως πάντα αυτό το διάστημα, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται να υπήρξε καταγγελία από τους «γνωστούς- αγνώστους». Ξαφνικά το γήπεδο βρέθηκε να μην έχει πιστοποίηση(;) αν και τελικά είχε….

 

Αρχικά η καταγγελία των «γνωστών- αγνώστων» δημιούργησε μεγάλη σύγχυση, δεδομένης και της αλλαγής των κατηγοριών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ευτυχώς ο Χρήστος Μέτιος πήρε την πρωτοβουλία και ξεμπέρδεψε το κουβάρι. Ένας μη Καβαλιώτης δηλαδή. Αν το θέμα κρίνονταν μόνο μεταξύ των Καβαλιωτών (και ειδικά αυτών που συνεχώς καταγγέλλουν) τότε είναι αμφίβολο αν το χθεσινό ματς πραγματοποιούνταν!

 

Το σωματείο των εργαζόμενων στα Πετρέλαια ενισχύει περαιτέρω την νομική του υποστήριξη. Λογικό με τόσα ανοιχτά θέματα, αγωγές και μηνύσεις από πλευράς της εργοδοσίας. Στους νομικούς που ήδη συνεργάζονται με το σωματείο (Μ. Βελάκης, Τ. Ελευθεριάδου, Ν. Τσιγαρατζόγλου) προστίθεται και ο Λεωνίδας Παππάς.

 

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη λειτουργία του νέου μεγάλου σούπερ μάρκετ στην Καβάλα, του καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος» δίπλα από το δικαστικό μέγαρο. Ξεκίνησε και συνεχίζεται καθημερινά η εκπαίδευση του προσωπικού. Το σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσει πρώτη φορά την ερχόμενη Πέμπτη 2 Δεκέμβρη. Ακριβώς όπως αναφέρονταν στο αρχικό σχέδιο, δηλαδή πριν την περίοδο των εορτών.

 

Μια και αναφερόμαστε σε επαγγελματικά ξεκινήματα, να σημειώσουμε επίσης τα καταστήματα που ετοιμάζονται στην οδό Ομονοίας (ένα εξ αυτών και μεγάλο πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Παύλου) αλλά και το φυσικοθεραπευτήριο που κι αυτό ετοιμάζεται στην οδό Βουλγαροκτόνου στον Βύρωνα.

 

Στην Κομοτηνή ήταν χθες ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Παύλος Χρηστίδης. Το γεγονός σημαίνει ότι επίσκεψη στην Καβάλα δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του. Επισκέφθηκε μόνο τη πρωτεύουσα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στην Καβάλα δεν θα έρθει ούτε ο Παύλος Γερουλάνος. Αυτός έχει έναν επιπλέον λόγο. Ως υπουργός Αθλητισμού έλαβε την απόφαση υποβιβασμού του ΑΟΚ το 2011. Τότε που το κράτος επέβαλλε μέτρα κατά του Μάκη Ψωμιάδη και τη νύφη την πλήρωνε και η ομάδα μας.

 

Δεύτερη συνεχόμενη μέρα η χθεσινή που δεν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Όποια βλάβη κι αν υπάρχει, έπρεπε και πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

 

Επηρεασμένος ίσως από το Δήμο Καβάλας που φέτος στόλισε νωρίς, έκανε ακριβώς το ίδιο στο λιμάνι ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας. Στόλισε ήδη. Κατόπιν τούτου η πόλη, στο μεγαλύτερο της βαθμό, είναι ήδη έτοιμη για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Από τα τέλη Νοέμβρη!

 

Εν τω μεταξύ εκτός από τον στολισμό, ξεκίνησαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις. Η πρώτη έγινε προχθές με επιτυχία στη Δ. Βιβλιοθήκη. Προσήλθαν μεγάλοι, ενήλικες, κι ασχολήθηκαν με χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Το σχετικό ρεπορτάζ καταλήγει όπως όλα αυτό το διάστημα «… στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού». Η επόμενη εορταστική εκδήλωση, πάλι στη Δ. Βιβλιοθήκη, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε χθες την έναρξη της σχετικής διαδικασίας για το έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Το μεγάλο αυτό έργο που θα φέρει το τρένο και στην Καβάλα. Έστω στον Αμυγδαλεώνα.

 

Εντύπωση προκαλεί που επισήμως το Υπουργείο περιγράφει κι αναφέρει το έργο ως «σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τους Τοξότες». Η Καβάλα… εξαφανίστηκε. Το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’» επίσης. Ο λόγος; Δεν τον γνωρίζουμε. Μήπως για να μην ενοχλούνται όσοι είναι εκτός της νέας γραμμής; Οι Νομοί Σερρών και Δράμας; Μπορεί.

 

 

 

Διαβάστε επίσης