μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθεσινή φωτογραφία από την οδό Βάσσου, ο γνωστός δρόμος δίπλα στο δάσος των Πεντακοσίων. Στην άκρη του δρόμου ένα… νοικοκυριό. Κυρίως έπιπλα. Παλιά έπιπλα. Κάποιος κάνει ανακαίνιση κι έτσι αυτά δεν φαίνεται να του χρειάζονται. Μια συνηθισμένη συμπεριφορά που υποχρεώνει τον Δήμο να τρέχει καθημερινά. Περίοικος που χάζευε την άσχημη εικόνα του δρόμου ήταν σίγουρος ότι «… αν ο Δήμος επιδιώξει, θα μάθει ποιος τα έβγαλε. Ώστε να του επιβάλλει πρόστιμο». Κι όμως οι αρμόδιοι ήταν και παραμένουν βέβαιοι για το αντίθετο. Όσο και να προσπαθήσουν, ποτέ δεν θα βρουν τον υπεύθυνο (και αυτής) της κατάστασης…

 


 

Με καλό καιρό ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και κίνηση, αρκετή κίνηση στο κέντρο της πόλης. Μια κίνηση αυτοκινήτων και ανθρώπων γενικά. Όχι κάτι συγκεκριμένο. Και ουρές. Πολλές ουρές. Έξω από τράπεζες, έξω από καταστήματα. Αυτές οι δυσάρεστες ουρές όπου περιμένεις ώρα, πάντα για να πληρώσεις.

 

Οι ουρές συνδέονται με την πανδημία και τα ισχύοντα μέτρα. Στα καταστήματα θα μπει ένας ένας ο κάθε πολίτης κι αφού ελεγχθεί. Η διαδικασία του ελέγχου μεγαλώνει και την αναμονή και την ταλαιπωρία. Μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά; Δυστυχώς όχι. Ίσα ίσα που τα μέτρα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω μιας και η μετάλλαξη «όμικρον» καραδοκεί….

 

Σήμερα τελευταία μέρα του μήνα οι ουρές θα υπάρχουν πάλι. Ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερες. Όπως και αύριο, πρώτη του Δεκέμβρη. Η ζωή αλλάζει κι οι ουρές που έφερε η πανδημία, δεν είναι προσωρινές. Με την χρήση της νέας τεχνολογίας και το διαδίκτυο τις αποφεύγεις. Πληρώνεις από το σπίτι σου. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι η νέα τεχνολογία συνεχίζει να μην ταιριάζει σε όλους. Αυτοί που περιμένουν στην ουρά θα συνεχίσουν να το κάνουν και το επόμενο διάστημα.

 

Στην πλατεία του Καπνεργάτη υπάρχει εδώ και λίγες μέρες το πρώτο μικρό ξύλινο σπιτάκι, απόδειξη των εκδηλώσεων που έρχονται κι ήδη προετοιμάζονται. Τέτοια σπιτάκια ο Δήμος Καβάλας θα βάλει κι αλλού. Ανάλογα με τα σχέδια του. Με τον τρόπο τους αυτές οι ενέργειες μας προετοιμάζουν για την παράλληλη (των μέτρων πρόληψης της πανδημίας) εορταστική περίοδο. Τα Χριστούγεννα που έρχονται θα είναι τα δεύτερα συνεχόμενα που θα τα περάσουμε παρέα με τον κορωνοϊό.

 

Για λόγους εορταστικούς επανήλθε το σιδερένιο «καραβάκι» στον κόμβο Φαλήρου. Συντηρημένο και με μεγαλύτερα, πιο δυνατά φώτα. Τα πανιά του φωτίστηκαν μπλε κι η εικόνα του είναι σαφώς θετική. Ο Δήμος Καβάλας το επανέφερε στο γνωστό σημείο την προηγούμενη εβδομάδα. Μια ιδέα της προηγούμενης διοίκησης που άρεσε κι έτσι συνεχίζεται και με την σημερινή.

 

Καλό είναι κι αυτό το νέο. Ο Δήμος Καβάλας πήρε υπό την ιδιοκτησία του (μέσω ανταλλαγής οικοπέδων) μικρή αλλά χρήσιμη έκταση που βρίσκεται ανάμεσα- και δίπλα- στο «Ανθή Καραγιάννη» και το κολυμβητήριο. Από εκεί περνά δρόμος αλλά μέχρι να περάσει, το οικόπεδο θα χρησιμοποιηθεί. Ήδη από χθες άρχισε να καθαρίζεται καθώς ήταν… ζούγκλα.

 

Απόρησαν οι Καβαλιώτες που χθες το μεσημέρι και το απόγευμα κινήθηκαν στην περιοχή του ξενοδοχείου Λούσυ. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη. Ακόμη και αστυνομικοί των ΜΑΤ ήταν σε ετοιμότητα. Η παρουσία της αστυνομίας – στο χώρο της συνάντησης της εταιρίας με το σωματείο των εργαζόμενων στα Πετρέλαια- είτε ζητήθηκε, είτε ήταν δική της πρωτοβουλία. Σίγουρα επρόκειτο για μια κακή εικόνα, ένα εντελώς λάθος μήνυμα προς όλους τους άλλους. Ο διάλογος ,και οι διαβουλεύσεις που γίνονται με τέτοια μέτρα ασφάλειας είναι … καταδικασμένοι να αποτύχουν.

 

Οι προχθεσινές εκλογές για τον νέο πρόεδρο και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας έγιναν σε ένα αναμενόμενο πολύ ήρεμο κλίμα. Μια διαφορετική φιλική ατμόσφαιρα. Λόγω κορωνοϊού οι εν αναμονή υποψήφιοι, μαζί με τα μέλη του συλλόγου έφτιαξαν «πηγαδάκια» επί του πεζόδρομου. Βοήθησε κι ο καιρός κι έτσι όλοι ήταν εκτός του χώρου της ψηφοφορίας. Αυτό διευκόλυνε την εφορευτική επιτροπή και τη διαδικασία, αποδείχθηκε πολύ σωστή από όλες τις πλευρές ενέργεια. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είχε καμία έκπληξη κι έτσι όλα έγιναν με τον καλύτερο τρόπο.

 

Εκτός των άλλων ο Γιώργος Γραμμένος κέρδισε την επανεκλογή του γιατί εργάζονταν συστηματικά, μεθοδικά και καιρό για αυτήν. Αντίθετα η αντίπαλος του πήρε την απόφαση της πολύ πρόσφατα. Ήταν αδύνατο να προλάβει τον κ. Γραμμένο που δούλεψε μήνες για την επίτευξη του προαναφερθέντα στόχου και σκοπού. Κι επειδή οι εκλογές τελειώνουν πάντα με τον ίδιο τρόπο, ας τηρήσουμε το έθιμο. Να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους. Είτε ήταν υποψήφιοι, είτε προσήλθαν και ψήφισαν. Συμμετείχαν στη δημοκρατική διαδικασία. Το μοναδικό πρόβλημα σε αυτήν την ιστορία ήταν η αποχή αλλά πλέον σε αυτήν θα πρέπει να συνηθίσουμε. Δεν θα υπάρχουν εκλογές που δεν θα έχουν μπόλικη από αυτήν.

 

Χθες το πρωί ο κ. Γιώργος Γραμμένος ήταν απασχολημένος με τις λοιπές του υποχρεώσεις. Έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου. Άρα από υγειονομικής πλευράς η νέα και δεύτερη του θητεία θα ξεκινήσει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Τυπικά η θητεία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2022. Μέχρι τότε συνεχίζει τη θητεία του το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

 

Ένας από τους πρώτους που αντέδρασαν συγχαίροντας τον Γιώργο Γραμμένο για την νίκη του, ήταν ο Μακάριος Λαζαρίδης. Αυτό έγινε διαδικτυακά, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η επανεκλογή Γραμμένου. Ο κ. Λαζαρίδης χρησιμοποίησε κατάλληλη φωτογραφία. Του ιδίου με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου.

 

Σημειώνουμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου εξελέγη ο νεαρός δικηγόρος Κώστας Καλαντζής. Γιος του Μάκη και ανιψιός του Γιώργου. Στα βήματα του θείου του με λίγα λόγια; Ο χρόνος θα το δείξει…

 

Όταν Νομάρχης Καβάλας ήταν ο Θόδωρος Καλλιοντζής, μπήκαν πολλά φώτα στο δρόμο προς το Παληό. Από τον Μπάτη ως την είσοδο του οικισμού. Από τότε οι διάφοροι αρμόδιοι «παλεύουν» ώστε αυτά να λειτουργούν. Λες και το κάνουν επίτηδες, συχνά οι λάμπες χαλούν και δεν λειτουργούν. Αυτό το διάστημα δεν είναι λίγες, είναι αντίθετα πάρα πολλές, όσες δεν ανάβουν.

 

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο Μάρκος Δέμπας φιλοξενήθηκε και στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάϊ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας έδωσε συνέντευξη καλεσμένος σε εκπομπή του γνωστού δημοσιογράφου (στο οικονομικό ρεπορτάζ) Νίκου Υποφάντη. Στην ίδια συνέντευξη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ.

 

Ο κ. Καρλ Νάπετ είναι καθηγητής του τμήματος Ιστορίας της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά. Ζήτησε και πήρε άδεια (από την αρχαιολογική υπηρεσία) προκειμένου να φωτογραφήσει το μνημείο Ντικιλί Τας στις Κρηνίδες. Διαβάζουμε ότι η φωτογραφία «…θα δημοσιευτεί σε επιστημονική έκδοση με τίτλο “Η Τέχνη και η Αρχαιολογία της Εποχής του Χαλκού του Αιγαίου”, από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Cambridge. Πρόκειται για την μετάφραση στα αγγλικά του 2ου τόμου του Jean-Claude Poursat’s “L’artégéen” την επιμέλεια του οποίου, σε συνεργασία με τον καθηγητή Poursat, έχει ο καθηγητής από τον Καναδά».

 

 

 

Διαβάστε επίσης