• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο νοτιάς προχθές Δευτέρα έκανε το… «θαύμα» του. Φανέρωσε τα λάθη των ανθρώπων, τον τρόπο που τελικά λειτουργούν και δεν προστατεύουν το περιβάλλον. Μιας και ως συνήθως οι άνθρωποι είναι –τις περισσότερες φορές- μόνο λόγια.

Η φωτογραφία (της Δευτέρας) δείχνει ένα σωρό απορρίμματα και άλλα αντικείμενα εντός του κεντρικού λιμανιού. Θα καθαριστούν είναι βέβαιο, αν δεν καθαρίστηκαν ήδη, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Για να συγκεντρωθούν όλα όσα φαίνονται στη φωτογραφία εντός της προαναφερθείσας θαλάσσιας περιοχής, κάποιος ή μάλλον κάποιοι άνθρωποι έβαλαν το χέρι τους…

 


 

Τα ογκώδη αντικείμενα και λοιπά άχρηστα είδη συγκεντρώνονταν από καιρό σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Κωτσάλου. Ιδέα υπηρεσιακών μάλλον παραγόντων, την οποία δέχθηκαν αμέσως οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Μια λύση ανάγκης, μια προσωρινή κατάσταση μιας και ο ΧΥΤΑ δεν μπορούσε να δεχθεί όλα αυτά τα πράγματα. Στην Ελλάδα όμως τίποτα μονιμότερο του προσωρινού.

 

Είναι αλήθεια ότι στο πρώην στρατόπεδο συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος όγκος αντικειμένων, ο οποίος συνεχώς αυξάνονταν. Ως που ήρθε η αντιπολίτευση και με καταγγελίες αποκάλυψε το πρόβλημα. Αμέσως μετά το ανέδειξε, στήριξε την καταγγελία της με πάθος προκειμένου να υπάρξουν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Και κάπως έτσι μπήκε το πρόστιμο των 7.000 ευρώ.

 

Ελπίζουμε να τους ικανοποιεί. Δεν αποκλείεται να ισχύει το αντίθετο. Αν δεν τους ικανοποιεί τότε θα συνεχίσουν να πιέζουν, εμμέσως και συγκεκριμένα, ώστε το ποσό να αυξηθεί. Στο μεταξύ το πρόβλημα λύθηκε; Μάλλον. Μέσω του ιδιωτικού τομέα. Αλλά αυτό την συγκεκριμένη αντιπολίτευση ελάχιστα την ενδιαφέρει. Άλλος είναι ο καημός της. Να τιμωρηθούν οι πάντες και τα πάντα. Να μπουν όχι πρόστιμα αλλά να μπουν…. φυλακή όσοι σήμερα διοικούν.

 

Το μεγαλύτερο τους «έγκλημα» δεν είναι τα παρκινγκ που συνεχίζουν να λειτουργούν. Δεν είναι η κατάσταση στο Κωτσάλου. Το μεγαλύτερο τους «αμάρτημα» ήταν και παραμένει το ίδιο. Κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές. Και δεν φθάνει που κέρδισαν, έθεσαν στόχο να κερδίσουν και τις επόμενες!

 

Αυτό κάποιοι άνθρωποι (οι περισσότεροι) το δέχονται ως κάτι φυσιολογικό και κάποιοι άλλοι δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να κοιμηθούν από την στεναχώρια. Ενοχλούνται. Αυτή είναι η εξήγηση για τη μανία τους και την καθημερινή τους καταγγελία. Άλλη δεν υπάρχει…

 

Αναρτήθηκε χθες σε ιστοσελίδες των Αθηνών κείμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου. Το υπογράφουν βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Ανάμεσα τους ο Μιχάλης Τιμοσίδης και ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος. Προχθές ήταν που ο κ. Δημοσθενόπουλος κατέκρινε με δηλώσεις του αντίστοιχη πρωτοβουλία στην Καβάλα, με υπογραφές πολιτών που δήλωσαν στήριξη στο Νίκο Ανδρουλάκη. Και «πριν αλέκτωρ λαλήσει…» έκανε κι αυτός κάτι παρόμοιο!

 

Το βράδυ της Δευτέρας από την κρατική τηλεόραση μεταδόθηκε το debate των υποψήφιων προέδρων του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Χρήστος Αρβανιτόπουλος, εκπαιδευτικός, το παρακολούθησε και σχολίασε: «Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια σε όλους τους υποψήφιους στις επερχόμενες εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την παρουσία τους σε ένα εξαιρετικά πολιτισμένο debate. Δύσκολα θα βρεις νικητή και ηττημένο. Αν μου ζητούσαν να χαρακτηρίσω με μια λέξη την παρουσία του καθενός θα έλεγα: Ανδρουλάκης – Ο Ευρωπαίος, Γερουλάνος – Ο Φιλόσοφος, Καστανίδης – Ο Παλαιός, Λοβέρδος – Ο Ρεαλιστής, Χρηστίδης – Ο Αναλυτής. Καλή επιτυχία σε όλους και οι ψηφοφόροι ας αποφασίσουν με λογική και σύνεση για τον νέο αρχηγό».

 

Την Κυριακή το απόγευμα βρέθηκε στην Καβάλα ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Συνταξιούχος εδώ και καιρό, αναζητά την ουσία της ζωής στο δρόμο της πολιτικής. Κι είναι ένας ακόμη αρχηγός νέου πολιτικού κόμματος. Ήρθε λοιπόν στην Καβάλα για τις επαφές και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

 

Ο κ. Εμφιετζόγλου είχε στενές σχέσεις με την Καβάλα αφού η εταιρία του κατασκεύασε την πρώτη φάση του έργου του νέου λιμανιού. Τότε ο κ. Εμφιετζόγλου ανέλαβε και υποστηρικτής της ομάδας γυναικείου βόλεϊ του ΑΟΚ. Αλλά από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν περίπου 20 χρόνια. Κι όλοι έχουν αλλάξει.

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προηγούνται όλων των άλλων. Ακόμη και των επίσημων ανακοινώσεων, των δελτίων τύπου κτλ. Απόγευμα Δευτέρας κι ενώ η συνάντηση για τα Πετρέλαια έληξε χωρίς πολλά λόγια (και χωρίς δηλώσεις), οι αναρτήσεις στο facebook περιγράφουν το έχει προηγηθεί. «Δούλοι δεν θα γίνουμε ποτέ» γράφει ο Μανώλης Κελαϊδάκης. «Προσχηματική διαβούλευση» σχολιάζει ο Βαγγέλης Παππάς.

 

Εν τω μεταξύ τα ψεύτικα προφίλ που υπήρχαν στο Facebook κάνοντας «βρώμικη» δουλειά προς τους εργαζόμενους, λες και κάτι έγινε…. Εξαφανίστηκαν όλα. Αυτό είναι σαφώς προτιμότερο. Είναι ένα συγκεκριμένο βήμα να γίνει πραγματική συζήτηση χωρίς κανείς να κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη ανωνυμία. Γιατί στην Καβάλα, με την μικρή της κοινωνία, στο τέλος όλοι αποκαλύπτονται!

 

Στο Δημαρχείο συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας το διοικητικό συμβούλιο της Δημωφέλειας. Παρουσία και του Δημάρχου. Με απόφαση κατά πλειοψηφία φαίνεται να έκλεισε η εκκρεμότητα με τον ΤΑΡ και το δρόμο, τη περιβόητη ορεινή δίοδο, προς το βαλβιδοστάσιο του αγωγού.

 

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Γιώργος Πιτσιλής στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου δείχνει ότι τόσο καιρό συνέβαινε αυτό που όλοι άκουγαν. Και ίσως και να μην πίστευαν. Η ΑΑΔΕ ήταν υπεύθυνη που δεν προχωρούσαν οι συμψηφισμοί. Κι όχι ο ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ έκανε πολύ καλά και αρκετά γρήγορα την δουλειά του. Ειδικά ο ΟΑΕΔ Καβάλας. Πιέστηκε από την κυβέρνηση κι ετοίμασε σε ότι τον αφορά, τους συμψηφισμούς. Άλλο όμως ΟΑΕΔ και άλλο ΑΑΔΕ. Η δεύτερη ως ανεξάρτητη αρχή είναι πιο ανθεκτική στις πιέσεις.

 

Ας ευχηθούμε ο κ. Πιτσιλής να τηρήσει την πρόσφατη υπόσχεση του και να μην χρειαστεί άλλη ενόχληση. Το αργότερο ως το τέλος Γενάρη οι συμψηφισμοί να γίνουν. Στο μεταξύ ακούμε ότι η μη επιστρεπτέα προκαταβολή- πρόγραμμα Μέτιου- άρχισε όντως να τρέχει. Ώστε κάποια ποσά σε αρκετούς δικαιούχους να καταβληθούν όντως πριν τις γιορτές.

 

Από ποδοσφαιρικής πλευράς η Καβάλα «έπαιζε» χθες σε όλες τις αθλητικές αθηναϊκές ιστοσελίδες. Η είδηση της πιθανής πρόσληψης του Γερμανού προπονητή προκάλεσε αίσθηση. Ο κ. Αλεξάντερ Νούρι είναι Ιρανοκαναδός, όπως και ο Άλεξ Χατιτάτζη. Θα είναι μεγάλη επιτυχία- πολυτέλεια- για τον ΑΟΚ να τον έχει προπονητή. Είναι πιθανό, είναι ακριβό και εξ αυτού ίσως και δύσκολο να γίνει. Ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια, η οποία ίσως και να μην είναι τυχαία.

 

Φθάσαμε στο σημείο οι Δήμαρχοι να προσπαθούν μία ακόμη φορά για το αυτονόητο. Προσπαθούν να πείσουν κάθε ένας τους δημότες του να απογραφούν. Αρχή έκανε ο Δήμαρχος Παγγαίου. Επακολούθησε σχετικό μήνυμα του Θόδωρου Μουριάδη ενώ χθες δήλωση με ίδιο περιεχόμενο υπήρξε από τον Λευτέρη Κυριακίδη! Τι άλλο έχουμε να δούμε αλήθεια;

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης